samir007 je napisao/la:zvones je napisao/la:
Samire , kako sam kažeš voli trešnje , ali i crve i razne larve ispod lišća . Nevjerujem da će napadati pčele , jer tome su prilagođene veoma brze ptice kao što su lastavice i
pčelarice . Jesi li prepoznao dali je ptica na slici mužjak ili ženka ? Pitanje nije neozbiljno , može se reči da je test pitanje .
Zvone, baš si me lijepo obradovao sa ovom informacijom, ali i nasmijao sa pitanjem.
Nemam pojma da li je mužjak ili ženka!
Ovu sliku sam skinuo sa wikipedije, znači nisam je ja slikao.
Naime, danas oko podneva na pčelinjaku je na livadi (na zemlji) i na okolnim stablima bilo brat-bratu sigurno preko 100 ovih ptica.
U svakom slučaju baš me zanima odgovor na test pitanje,

O kosovima se malo zna , a to je da se zimi zbog hrane primiću kućama , a ljeti se uglavnom ne vide izuzev ako se ne živi blizu nekog gaja . U smiraj dana obićno se
ćuje njihova prelijepa pjesma i kako je u svijetu ptica najčešće pjevaju samo mužjaci i vjerovatno ih ima znatno više nego ženki . Ženke se najčešće ne vide jer su
izgleda orijentirane samo na predio gdje je gnijezdo , tako da rijetko ko zna kako izgleda ćak i od ljudi koji žive na selu i koji su vrlo često u šumi .
Tvoj opis crne ptice žutog kljuna me je ponukao da postavim pitanje, jer su to sve mužjaci , a ženka je druge boje što također nije rijetkost u ptičjem svijetu .
Dakle , ženka je smeđa , pa je možda oni koji su je i vidjeli ne prepoznaju kao kosa . Ja sam vidio ženku ali tada sam već znao da je smeđe boje, doslovno boja kafe.
Ptice su po svemu ostalom iste osim po boji .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !