Stipo radovi u pčelinjaku

Odgovorite
lukaletunic
Čita i piše, dobar

Re: Stipo radovi u pčelinjaku

Post Postao/la lukaletunic »

Marin je napisao/la:Mjesto Stipe mogu odgovoriti na l. pitanje.
Sito je inox mreža br. 5o što po standardu znači da na jedan ili( col ili inč-ne znam točno) ima 50 niti .
U prncipu manji broj znači krupnje sito veći broj sitnije sito .
Kod sebe sam imao prije sito br 32 (ovoga i sad ima nabaviti u jedno trgovini i nije prokromsko.)
Sita br 50 -prokromskog više nema i ne vjerijem da će se nabavljati jer zaista rjetko kome treba osim što se slučajno našlo na zalihi i nabavljano je za neke druge potrebe iz Slovenije.
Razloka u finoći mljevenja je očita a pogače imaju drugačiju strukturu puno su homogenije. Stipo ti nastavi... pozz :arrow:
Hvala Marine,znači sito br.50,naime ima negdje u slavoniji meštar koji izrađuje sita za sve vrste mlinova,pokušat ću ga pronaći.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

lukaletunic je napisao/la:Pozdrav kolega Stipo, imam nekoliko pitanja u vezi pogača:
1.koliko je oko na situ od tvog mlina za šećer,naime imam doma sličan mlin samo ne znam koliko sito da tražim tj. koliko je oko na situ?

2.kako rješavaš hrđu unutar bubnja miješalice,znamo da bubanj mješalice zahrđa iznutra ako se neupotrebljava duže vrijeme,dali prvo uspeš pijsak da ga očisti ?

3.što misliš da je bubanj mješalice iznutra plastificirati,to sam negdje pročitao?
Moja mješalica je stara 30 godina i dobre je kvalitete. U bubnju je bilo hrđe samo malo. To sam očistio.
Dobro je u mješalicu nasuti malo vode i krupnog pijeska i pustiti da vrti dok se ne očisti hrđa.
Može se mješalica plastificirati ili obojiti nekom ECO bojom. Mislim da isto treba malo smanjiti visinu lopatica.
Moje siti koje mi je nabavio Marin je INOX mreža veličine rupica 0,20 mm do 0,25 mm ne mogu to točno ocijeniti ali je tu negdje. Prije mljevenja uvjek prosij šećer jer se zna desiti da neki kamenčić ili neki tvrdi predmet provali sitio.
Ja sam tu mrežu zategao sa unutrašnje strane preko jednog krupnog sita koje nisam nikad koristio. Svaka 3 cm provukao sam žicu. Tu žicu sam presvukao lepilm pištoljem za plastiku. To je potrebno da se žica dodatno učvrsti da ne vibrira u situ. Tako žica neće proširivati rupe kuda je provučena.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
lukaletunic
Čita i piše, dobar

Post Postao/la lukaletunic »

Odlično Stipo dao si mi ideju ako ne pronađem ovog što pravi sita,moram to sve skombinirat do sedmog mjeseca jer u HR su pogače strašno poskupile tako da se isplati promučit i praviti svoje.
Pozdrav...
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Kod mene su pogače 2,95 KM koje sadrže saharin, glukozni sirup, stimular malo vitamina i 1 % proteina.
Ja istu takvu pogaču mogu napraviti za 2,20 KM koja sadrži saharin invertovani sirup, stimular vitamini i Peludal. Umjesto Peludala može se koristiti svoj polen ( Ostatci od prosijavanja polena ) i tako se još može uštedjeti. Polen treba otopiti u medu ili još bolje u gušćem invertovanom sirupu ( invert sa 20 % vode ) i čuvati 10 dana na hladnom mjestu.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Danas sam napokon uspio prebrojati koliko je poslje BeeVitala opalo varroe.
Stanje je da uglavnom nema varroe.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Danas napokon osvanuo sunčan dan. Oko podne pčele su užurbano donosile polen sa procvalih šljiva i trišnji.
slika
Tek u 14 sati temperatura je dostigla nešto preko 16°C pa sam pregledao 18 društava i izvršio prvo proširenje dodajući satne osnove naravno samo tamo gdje je to bilo potrebno. Nakon sat vremena ponovo me prekinu kiša i vrijeme naglo zahladi. Stanje sa snagom pregledanih društava je uglavnom ispod prosjeka reklo bi se loše. Hladnoća i kiša su učinile svoje. Od zadnjeg pregleda kojeg sam uradio 3. travnja prosječno su društva ojačala za jednu ili dvije ulice pčela. Legla od na 3 do 5 okvira i pčele zaposjedaju od 5 do 8 ulica. Otvorenog legla skoro da nema uglavnom je to zatvoreno leglo iz kojeg izlaze pčele. U košnicama nema polena iako ga je prije bilo obilno. Za ovih 12 dana izrazito hladnog i kišnog vremena sve su ga pčele potrošile, a to je još jedan razlog da nema otvorenog legla ili ima tek malo kod ovih jačih.
Danas sam uspio samo pregledati i politi BeeVitalom ove dvije baterije gdje su inače lošija društva.
Nadam se da će narednih dana vrijeme biti bar malo toplije i s koliko toliko sunca i da mi dopusti da odradim one poslove koje moram uraditi i da pčele iskoriste bar nešto od divlje trešnje i trnjine kojih kod mene ima prilično.
Ove godine gotovo u isto vrijeme je procvala šljiva pomalo i trešnja, a jabuka u rozim pupovima pa će i ona ubrzo.
Maslačka ima nešto malo ali u takvom je jadnom stanju da ga pčele ne posjećuju. Divlja kopriva masovno cvijeta ali osim bauka ne vidim na njoj pčele. Gledam zuka na trešnji je velika sa mnoštvom pčela, muha, leptira i bauka . To je dobar znak.
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Stipo, dobro jutro, ništa bolje ni kod mene. Ja već 20 dana nemogu prisupiti na pčelinjak - kiša-pada-ne pada-ali oblačno-malo sunca-odmah naoblaka, baš ovako "zbrkano" kako sam i pisao a temperazure uvijek od 1°C do 12°C što je nedovoljno za pregled društava i normalan rad na pčelinjaku. Imam pomalo osjećaj da je svaka godina sve lošija, vrijeme se "igra" sa nama i prirodom - evo sve su voćke kod nas ocvale pod kišurinom i maglom. Da, da ne zaboravim, jutros "osvanula" zora sa maglom da nevidiš prst pred nosom. Ona lijepo "ofuri" sve otvorene cvjetove voćaka i neće biti ni meda za čele sada, a sigurno ni plodova voća za nas najesen...
U očekivanju lijepog vremena, pozdrav..........schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
pčela
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la pčela »

Juče sam pregledao pčele i dodao satne osnove....što kažeš,Stipo,samo zatvoreno leglo,vrlo malo otvorenog...ja sam se zabrinuo zbog toga jer sam početnik al evo vidim da je i kod tebe slična situacija...još jedna stvar,stavio sam nastavke(izgrađeno saće)prije nekih 15 dana nadajući se da će se matica popeti gore i zalijegati...ali nije :( ...neznam,koji je razlog,dole je krcato sa pčelama... a i ranije dodane satne osnove su vrlo malo počele graditi...da li je to zbog ovog nevremena ili sam ja nesto zabrljao...pogače su cijelo vrijeme prisutne...
Pozdrav svima!
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

pčela je napisao/la:Juče sam pregledao pčele i dodao satne osnove....što kažeš,Stipo,samo zatvoreno leglo,vrlo malo otvorenog...ja sam se zabrinuo zbog toga jer sam početnik al evo vidim da je i kod tebe slična situacija...još jedna stvar,stavio sam nastavke(izgrađeno saće)prije nekih 15 dana nadajući se da će se matica popeti gore i zalijegati...ali nije :( ...neznam,koji je razlog,dole je krcato sa pčelama... a i ranije dodane satne osnove su vrlo malo počele graditi...da li je to zbog ovog nevremena ili sam ja nesto zabrljao...pogače su cijelo vrijeme prisutne...
Pozdrav svima!
Neće matica gore jer je hladno, a društvo nije dovoljno jako da se rasporedi u 2 nastavka.
Hladnoća je svemu kriva i pčele neće da napuste leglo u donjem sanduku gdje svake noći pčele formiraju zimsko klupko.
Probaj podignuti pokrovnu dasku rano ujutro oko 6 sati i vidjet ćeš kako je se klupko steglo.
Možda si poranio sa dodavanjem drugog nastavka. Bolje bi bilo da si ga podmetnuo ispod.
Drugi put pazi na to. Za vertikalnu rotaciju ili dodavanje drugog nastavka orjentir je vrijeme kada cvijeta jabuka, a i tada treba biti oprezan. Pčelarenje sa Fararom tu rotaciju i dodacanje nastavka iznad plodišta malo bolje podnosi dok kod LR-a mora imati malo toplije vrijeme i dobro jaka društva. Ja čak još nisam podigao Venerove polunastavke iznad plodišta pa čak ni u dvomatičnim društvima.
Treba prije tih zahvata pratiti vremensku prognozu.
Evo jednog linka koji dobro predviđa za narednih 25 dana.:
http://www.accuweather.com/en/ba/vidosi ... cast/33298
Samo gore postavi svoje mjesto pčelarenja.
Neka pogača ali ni one mnogo ne vrijede ako nema polena. Vode vjerovatno imaju s obzirom na silnu kišu.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Evo što se događa u pčelinjaku kada nakon nekoliko kišnih dana na sat vremena ugrije sunce.
slika
Pročisni let 21. travnja. Tko bi rekao. Imam utisak kao da su sve pčele izišle vani.
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Kolega to su valjda mlade pcele prave prvu orijentaciju.
MEDNO
MK
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

mirsad je napisao/la:POZ
Kolega to su valjda mlade pcele prave prvu orijentaciju.
MEDNO
MK
Naravno da su to većinom mlade pčele ali dosta pčela puže po travi krovovima košnica i okolnom kamenju.
Treba vidjeti na što mi liči auto ispred pčelinjaka. Kaže mi sin ŠTO GA NE UTJERA U GARAŽU A TKO ĆE SADA OVO OPRATI.
Sve to traje sat dva vremena i zato sam ja napisao da je pročisni let jer unosa poslje kiše za tako kratko vrijeme ne može ni biti.
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Stipo, ove visoke podnice izgledaju kao 1 nastavak. I tebi će trebati ljestve za pregled i medobranje ako ga bude?!
Ovaj grozd mladih pčela na košnici kod mene na 2 društva stoji već 15 dana, subotu kada je počela padati kiša sam ih pokupio i metnuo na leto, pola ih je popadalo natrag u travu, opet sam ih kupio i ponovno metao na leto. Vidi se da su to mlade pčele i da im orijentacija još "ne ide". Koliko si zazimio dvomatičnih društava?
Pozdrav........schumy
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

schumy je napisao/la:Stipo, ove visoke podnice izgledaju kao 1 nastavak. I tebi će trebati ljestve za pregled i medobranje ako ga bude?!
Ovaj grozd mladih pčela na košnici kod mene na 2 društva stoji već 15 dana, subotu kada je počela padati kiša sam ih pokupio i metnuo na leto, pola ih je popadalo natrag u travu, opet sam ih kupio i ponovno metao na leto. Vidi se da su to mlade pčele i da im orijentacija još "ne ide". Koliko si zazimio dvomatičnih društava?
Pozdrav........schumy
Visok sam ja 193 cm i daj bože da mi budu trebale ljestve. Imao sam ja dvomatična društva na 7 LR sanduka ali sam od te opcije odustao jer bilo je more pčela, a malo meda 10 kg za vrcati. Perge je bilo za izvoz na 30 okvira. Bit će da je bila loša godina jer te godine nitko nije vrcao osim mene iz tih društava.
Zazimio sam 23 dvomatično nedavno sam jedno spojio, a spojit ću i ostale. Stare matice ću svesti na snagu nukleusa i idu u drugi pčelinjak 100 m dalje.
Ja većinu rojeva ovako uzimljujem i pokazalo se odlično, a spajanje mi sada dobro dođe za pripremu za bagrem jer ostaju mi sve izletnice i poklopljeno leglo. Mislim da je ovo za moje uvjete ako planiram seliti pčele na bagrem odlična metoda. Da bi ušao u pčelinjak imam dvoje stepenice i za transport nositi tu dvomatična društva je prilično teško. Planiram formirati treći pčelinjak koji je 3 km daleko ali u taj pčelinjak ću moći ući sa kamionom i služit će mi samo za seleće pčelarenje.
To je u ravnici moj plac od 0,6 ha koji nije ograđen i u proljeće je malo močvaran gdje može upasti kamion. Morat ću malo urediti na tom planu.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

Stipo kakva ti je vaga,koja mrka,koliko moze vagati,koji sistem fercera,posto je i gdje se moze kupiti?
franevrs
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la franevrs »

Pozdrav Stipo, jedno pitanje vezano za tvoje visoke podnice, dali ti je unutra integriran sakupljač peluda i
koje još pogodnosti imaš vezano za visoku podnicu.

pozz.........
Frane Vrsalović
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

medonosa je napisao/la:Stipo kakva ti je vaga,koja mrka,koliko moze vagati,koji sistem fercera,posto je i gdje se moze kupiti?
Ovakvu vagu ne može se nigdje kupiti. Vaga do 125 kg +- 0,025 kg.
Tu sam vagu ja osmislio izradio i baždario i evo radi već 8 godina me služi.
Jednostavno izrađena je od otpadnog lima i nešto tankih cijevi. Sada trenutno razmišljam o vagi sa digitalnom opcijom.
Čim nađem malu digitalnu vagu s kojom se mjeri do 15 kg izradit ću i tu opciju.
Do sada još nisam našao, a nisam se mnogo ni trudio da nađem malu digitalnu vagu bar 10 kg, a ta od 15 bila bi idealna.
Ja imam 2 digitalne vage koje mjere do 5 kg pa mi za vaganje košnica te ne odgovaraju.
Sistemom poluge 1:10 bi košnicu tešku npr. 95 kg na vagi očitavao 9,5 kg ili u gramima 9500 g. Ove vage mjere u gramima pa bi puta 10 preciznost mjerenja košnice bila +- 10 g. Eto o tom potom.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Schumi dvomatična društva se u globalu nešto bolje razvijaju od jednomatičnih ali ne sva, a i potrošnja hrane je nešto manja.
U dvomatičnim društvima uglavnom gornja po hladnom vremenu pčele više izlijeću. To se naročito primjeti ako pčele u donjim društvima zbog hladnoće nikako ne izlijeću. Dali to izlijetanje šteti ne znam ali se svakako gornja društva bolje razvijaju. Opet ne svako gornje dvomatično društvo. Možda ja radim i neke sitne greškice jer ovakom postavom društava ispod pokrovne daske ima više vlage nego inače ali ne vidim da se zbog toga ubuđava saće. Ranije dok nisam stavljao plastičnu foliju ta pojava mi drastično nije upadala u oči. Velike količine vlage su se kasnije javljale ali onda kada društvo dobije skoro maksimalnu snagu. Primjećivao sam da mi tada cijela pokrovna daska bude mokra jer dani znaju biti hladni, a intenzivan razvoj pčela koje osim što unose nektar troše puno hrane i proizvode puno vodene pare. Sva ta para od oba društva završi ispod pokrovne daske gdje se stvara jak kondenz. Ako vrijeme otopli i povećau se dnevne i noćne temperature ta pojava se tek malo primjećuje.
Međutim gledam sada zbog ovih silnih kiša sve je mokro od podnica gdje je prodrla kiša preko okvira sa medom pa sve do pokrovnih dasaka. Ni sam ne znam kako pčele to trpe, a ja sam nemoćan bilo što da učinim.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Stipo je napisao/la:Schumi dvomatična društva se u globalu nešto bolje razvijaju od jednomatičnih ali ne sva, a i potrošnja hrane je nešto manja.
U dvomatičnim društvima uglavnom gornja po hladnom vremenu pčele više izlijeću. To se naročito primjeti ako pčele u donjim društvima zbog hladnoće nikako ne izlijeću. Dali to izlijetanje šteti ne znam ali se svakako gornja društva bolje razvijaju. Opet ne svako gornje dvomatično društvo. Možda ja radim i neke sitne greškice jer ovakom postavom društava ispod pokrovne daske ima više vlage nego inače ali ne vidim da se zbog toga ubuđava saće. Ranije dok nisam stavljao plastičnu foliju ta pojava mi drastično nije upadala u oči. Velike količine vlage su se kasnije javljale ali onda kada društvo dobije skoro maksimalnu snagu. Primjećivao sam da mi tada cijela pokrovna daska bude mokra jer dani znaju biti hladni, a intenzivan razvoj pčela koje osim što unose nektar troše puno hrane i proizvode puno vodene pare. Sva ta para od oba društva završi ispod pokrovne daske gdje se stvara jak kondenz. Ako vrijeme otopli i povećau se dnevne i noćne temperature ta pojava se tek malo primjećuje.
Međutim gledam sada zbog ovih silnih kiša sve je mokro od podnica gdje je prodrla kiša preko okvira sa medom pa sve do pokrovnih dasaka. Ni sam ne znam kako pčele to trpe, a ja sam nemoćan bilo što da učinim.
Stipo,otvorena podnica,samo mreza, je za to lijek,pcele se bolje i brze razvijaju,moje iskustvo,nema vlage,pokusaj na jednom drustvu!
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

medonosa je napisao/la: Stipo,otvorena podnica,samo mreza, je za to lijek,pcele se bolje i brze razvijaju,moje iskustvo,nema vlage,pokusaj na jednom drustvu!
To mi je bar lako učiniti jer kod mene su sve AV podnice ali nekako nemam hrabrosti sada otvarati ladice. Zbog te mogućnosti sam ih i radio. Rekao sam poslje kada vrijeme otopli je sasvim druga priča, a dvomatična društva već tada rasformiram.
Ja sam pokušavao pčelariti dvomatično i još uvijek imam to u planu, ali pčelariti dvomatično i seliti pčele bez mehanizacije je Sizifov posao. Mislim da u svom pčelarstvu imam previše pokusa pa nije mi sada da riješavam ono od čega sam privremeno odustao. U svakom slučaju kolega hvala što mi ukazuješ kako riješiti probleme vlage. To mi daje dodatno pouzdanje u vezi onoga o čemi se ja dvoumim. Imam ja u svom pčelarenju mnogo grešaka i loših odluka ali polako sve sjeda na svoje mjesto.
Sve savjete i podrške ili kritike uvaženih kolega rado pročitam ali isto tako ih pišem drugima, a meni je kao i na svima drugima stvar odluke kako će se postupiti.
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Stipo, nema pčelara koji ne pravi greške, na tome se i stječe iskustvo i rutina! I ja sam se ovdje žalio da ove godine nisam još ni pregledao društva a sjećam se 2010.god kada sam isto u ovo vrijeme razvio društva jako, računajući na bagrem koji počinje kod mene oko 10.05., ali su se "desile" velike kiše kao i ove godine samo sa toplijim vremenom. Bagem je cvao u kiši, a ja sam se te godine proglasio "rojarom godine" jer sam imao rojeva ko u priči. Tako da mislim da nije svako zlo za zlo, iz svega toga se može razviti i poneka dobro (slučajno) odabrana koncepcija koja onda u kasnijem radu služi kao već usvojeno dobro rješenje....
Kod nas najava temperatura za ovaj vikend do 30°C (!!??), ako bude tako onda zaista više neznam kako bih okarakterizirao prirodu koja se sa nama ovako "šali"...!?
Ali, otom-potom, nadamo se i ponekoj dobroj vijesti što se tiče stabilizacije vremena na kraju ovog .4.mjeseca...
Pozdrav..........schumy
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Stipo je napisao/la:
medonosa je napisao/la: Stipo,otvorena podnica,samo mreza, je za to lijek,pcele se bolje i brze razvijaju,moje iskustvo,nema vlage,pokusaj na jednom drustvu!
To mi je bar lako učiniti jer kod mene su sve AV podnice ali nekako nemam hrabrosti sada otvarati ladice. Zbog te mogućnosti sam ih i radio. Rekao sam poslje kada vrijeme otopli je sasvim druga priča, a dvomatična društva već tada rasformiram.
Ja sam pokušavao pčelariti dvomatično i još uvijek imam to u planu, ali pčelariti dvomatično i seliti pčele bez mehanizacije je Sizifov posao. Mislim da u svom pčelarstvu imam previše pokusa pa nije mi sada da riješavam ono od čega sam privremeno odustao. U svakom slučaju kolega hvala što mi ukazuješ kako riješiti probleme vlage. To mi daje dodatno pouzdanje u vezi onoga o čemi se ja dvoumim. Imam ja u svom pčelarenju mnogo grešaka i loših odluka ali polako sve sjeda na svoje mjesto.
Sve savjete i podrške ili kritike uvaženih kolega rado pročitam ali isto tako ih pišem drugima, a meni je kao i na svima drugima stvar odluke kako će se postupiti.
Naravno Stipo da je tvoja odluka,tvoj je i pcelinjak,svi mi grijesimo i ucimo se na greskama!Samo da se vratim na podnice,ovo je praksa kod mene su podnice uvjek bez AV latice,osim za vrijeme tretiranja,i leta su sirom uvjek otvorena,zimus je bilo i ovdje -20C pcelama nije nista naudilo,kao sto se moze vidjeti na slikama i videu koje sam postavio,pcele se veoma dobro razvijaju i ja nemogu ni jednu manu naci ovoj metodi!Veci je neprijatelj pcelama vlaga nego hladnoca!Isto tako ni na jednoj podnici(imam jednu staru koja je jos u opticaju,posto sam uzeo podnoce na dezinfekciju i cescenje)nemam poletaljku!
Marko
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Marko »

Mislim (ne tvrdim), predlažem (ne nagovaram), da Stipo, barem sada dok se ne stabilizira vrijeme, odnosno dok se ne približe noćne i dnevne temperature, svede u svim nastavcima broj okvira na 9 ili čak 8 . Da bi izbjegao izgradnju saća u praznini, još bolja solucija je zadržati puni broj okvira, s tim da prvi i deseti bude prazan okvir. Praznim okvirima (užicanim), sam izbjegao plijesan na saću, a vlagu na poklopcu samo listom novina na zbijegu. Ovakvu situaciju radim na zajednicam sa puno legla (kod njih i uočena jača vlaga).
M.B. Mirza=mir-zakon
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Ja vlage nisam imao u toku zimskih mjeseci.Pri prvom pregledu nisam imao ramova koji su ubudjavili.Nisam imao sta izbaciti.Bilo mi je malo cudno,ali je bilo tako.Pri zadnjem pregledu,situacija se izmjenula.U prvom nastavku morao sam izbaciti u svakom slucaju krajnje ramove,a u nekim kosnicama,pored krajnjih i ramove do njih(8-2).Znaci vlaga se pojavila onoga momenta kada su drustva krenula sa razvojom.U gornjem nastavku je sve u redu.
Mislim da je u pitanju tem. legla.Stvara se kondez8vanjska tem.) i onda zbog vlage stradaju ramovi u donjem nastavku.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Kolege ja drustva zazimim sa 8 ramova .
Taj rezim imam jos uvijek[sve do burnog proljetnog razvoja].
Vlage nema mada je ovdije kod mene jako vlazno podnijevlje.
Smanjenje vlage se moze postici i otvaranjem leta[maksimalno].
MK
Odgovorite