Znakovi "izrojene " zajednice
Znakovi "izrojene " zajednice
Pozdrav svim forumasima
imam blic pitanje-kako utvrdite jeli se zajednica izrojila(danas npr)?Ja prakticno nisam ni imala zimu te su se drustva rano pocela razvijati(naravno uz pogace)tako da su sva drustva odnedavno na tri nastavka.Pregledala sam ih kompletno dva puta ovog proljeca ,nikakvih znakova od maticnjaka ili pretrpanosti u kosnicu.Komsinica me danas zove i kaze da je vidjela roj i misli da je od mojih pcela.Sad sam pregledala kosnice,ma pune ko oko,nema maticnjaka,legla ima i starog i novog.Ja ne mislim da su moje
a mozda grijesim.Njene su se prosle sedmice dva puta rojile pa ih je pohvatala.Hvala unaprijed na odgovoru 
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Re: Znakovi "izrojene " zajednice
Ako nema matičnjaka onda nisu tvoje.beequeen je napisao/la:Pozdrav svim forumasimaimam blic pitanje-kako utvrdite jeli se zajednica izrojila(danas npr)?Ja prakticno nisam ni imala zimu te su se drustva rano pocela razvijati(naravno uz pogace)tako da su sva drustva odnedavno na tri nastavka.Pregledala sam ih kompletno dva puta ovog proljeca ,nikakvih znakova od maticnjaka ili pretrpanosti u kosnicu.Komsinica me danas zove i kaze da je vidjela roj i misli da je od mojih pcela.Sad sam pregledala kosnice,ma pune ko oko,nema maticnjaka,legla ima i starog i novog.Ja ne mislim da su moje
a mozda grijesim.Njene su se prosle sedmice dva puta rojile pa ih je pohvatala.Hvala unaprijed na odgovoru
Jesi li dobro vidila svaki okvir.
Sve do jednog povadila rama da vidim ima li maticnjaka ,ma sve ulice pune pcela pa valjda bi se i po tome poznalo
ma mora da su njene ,nema drugih u okolini pcela ,sad mi rece da je vec 5 rojeva uhvatila od svojih pcela

-
mirsad
- Čita i piše, vrlodobar
POZ
To su njene DRUGLJENCI oni izlaze sedam do petnes dana poslije prvog roja.
U takvom roju moze da buds i vise matica koje se mogu izkoristiti
ako se dijeluje na vrijeme i daekvatno.
MEDNO
MK
To su njene DRUGLJENCI oni izlaze sedam do petnes dana poslije prvog roja.
U takvom roju moze da buds i vise matica koje se mogu izkoristiti
ako se dijeluje na vrijeme i daekvatno.
MEDNO
MK
Mozda i jesu ali evo sad sam upravo "uhvatila" roj,kod komsije doletise,sve smo gledali kako se na grani roje.Na brzinu sam se obukla,kanta,stap i eno ih u nukleusu.Ovo je prvi put da uhvatim roj i jeli moguce da one ispustaju otrov(bile su visoko na drvetu),jer ja sam dobila takvu alergiju na licu i vratu,a nijedna me nije ujela?Sad mi je vec bolje ali mi lice gori te pretpostavljam da je otrov ili "vrucina"