Stipo radovi u pčelinjaku

Odgovorite
franevrs
Čita i piše, vrlodobar

Re: Stipo radovi u pčelinjaku

Post Postao/la franevrs »

Stipo je napisao/la:Gledaj ako kupuješ kombi da on ima prozore i u prtljažnom prostoru i da se pregrada iza vozača može ukloniti jer je tada duplo jeftinija registracija i tada se može registrirati kao putničko vozilo.
Koji je to vjetar u leđa poduzetništvu kad je jeftinija registracija za putnički osobni prijevoz nego kao
kombi vozilo za gospodarske svrhe. :shock: Kod nas je obrnuto. :D

pozz........
Frane Vrsalović
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

sa bosnom nemoze niko....hahaha
Ermin
Registrovan

Post Postao/la Ermin »

Pozdrav Stipo,

Imam jedno pitanje:
U jednoj košnici mi pčele puno zuje šta bi to moglo biti?

Ermin
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ermin je napisao/la:Pozdrav Stipo,

Imam jedno pitanje:
U jednoj košnici mi pčele puno zuje šta bi to moglo biti?

Ermin
U košnici se u ovo vrijeme pojačava zuka jer je krenulo leglo. Međutim zuka može biti jača ako je društvo slabije pa usljed ovih niskih temperatura pojačanom zukom su primorana održavati temperaturu da se ne smrznu.
Ako je zuka izrazito jača nego u drugim društvima velika je mogućnost da nemaju matice. Prvom prilikom zaviri u društvo pa se uvjeri što je.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

U subotu napokon malo otoplilo i iskoristio sam tu priliku da pčelama dodam prve nozecid pogače.
Sa snagom društava sam ajmo reći zadovoljan. Sva su društva do sada preživila. Dva su društva spala na pregršt pčela ali se još drže.
Zalihe hrane su vrlo male i morati ću gotovo sva društva držati stalno da imaju pogaču sve dok noći ne otople kada ću morati dodati veće količine sirupa. Ove zime sam kod nekoliko društava kada sam vršio zadnji završni tretman protiv varroe postavio plastičnu foliju i jedino ta društva su u sredini imalo još vidljive medne vijence. Zaključak je jednostavan ta su društva vidno potrošila manje hrane.
Foliju sam bio postavio direkt po satonošama koja je pokrivala srednjih 8 okvira. Nakon dvije zime eksperimentisanja donio sam zaključak da će od sada plastična folija biti redovni dio svih mojih košnica Koju ću postavljati u vrijeme kada se vrši zadnji završni varroa tretman s oksalnom ili BeeVital- om.
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

Stipo je napisao/la:U subotu napokon malo otoplilo i iskoristio sam tu priliku da pčelama dodam prve nozecid pogače.
Sa snagom društava sam ajmo reći zadovoljan. Sva su društva do sada preživila. Dva su društva spala na pregršt pčela ali se još drže.
Zalihe hrane su vrlo male i morati ću gotovo sva društva držati stalno da imaju pogaču sve dok noći ne otople kada ću morati dodati veće količine sirupa. Ove zime sam kod nekoliko društava kada sam vršio zadnji završni tretman protiv varroe postavio plastičnu foliju i jedino ta društva su u sredini imalo još vidljive medne vijence. Zaključak je jednostavan ta su društva vidno potrošila manje hrane.
Foliju sam bio postavio direkt po satonošama koja je pokrivala srednjih 8 okvira. Nakon dvije zime eksperimentisanja donio sam zaključak da će od sada plastična folija biti redovni dio svih mojih košnica Koju ću postavljati u vrijeme kada se vrši zadnji završni varroa tretman s oksalnom ili BeeVital- om.
stipo, ovo što se toče folije i hrane si 100 % u pravu, i kod mene su sva društva imala foliju koliko sam uspio vidjeti potrošen otprilike jedan ram hrane vrlo malo, interesuje me bi li bio bolji efekat da prekrijemo cijelu košnicu folijom :?:
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Radio sam i tako da sam prekrivao cijelu košnicu folijom. Tada ima razmak između folije i satonoše. Čini mi se da je bolje kada je folija direktno po satonošama i da prekriva samo 8 srednjih okvira.
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Kolega koliko se folija spuusta niz ramove.
Dali i ti uzimljavas na 8 ramova.
Do kad ostaju filije na kosnici[ramovima]
Unaprijed zahvalan. MK
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

mirsad je napisao/la:POZ
Kolega koliko se folija spuusta niz ramove.
Dali i ti uzimljavas na 8 ramova.
Do kad ostaju filije na kosnici[ramovima]
Unaprijed zahvalan. MK
Ja nisam foliju ništa spuštao niz ramove iz razloga što ju je tako malo teže staviti i što ta folija ometa pčele da ako vrijeme zatopli da dolaze do meda na krajnjim ramovima.
Ranije sam pčele uzimljavao na 9 okvira ali čujem kako ako se koriste AV podnice da to nije potrebno i da se može bez bojazni za pojavu pljesni u takvim košnicama uzimiti na 10 ramova. Sada je moj cijeli pčelinjak na AV podnicama i vidjet ću rezultate pa ću javiti jesu li ti što su me nagovarali bili u pravu. Foliju sam prošle godine držao sve dok sunce i vanjska temperatura nije natjerala pčele da povećaju ventilaciju, a to je kod mene negdje krajem Juna. Tada uklanjam i hranilice i postavljam ventilacione mreže.
Da sebi olakšam posao mislim da ću za kompletan pčelinjak napraviti jednu univerzalnu pokrovnu dasku koja je multinamjenska.
Takvu višenamjensku pokrovnu dasku vidio sam na SPOS-u i vrlo je praktična.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Stipo je napisao/la:U subotu napokon malo otoplilo i iskoristio sam tu priliku da pčelama dodam prve nozecid pogače.
I kod mene je ista situacija(u vezi hrane),vjerovatno zato sto je zima bila "jaka" :?: :roll:
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Kolega hvala na odgovoru.
Ja licno koristim folije preko cijelog ljeta do oksalne.
Poslije stavljam jutu[tkanina od konoplje ona za vrece].
Dali zbog klime ili nesto drugo folije su se pokazale
dosta dobro[folija prek cijelog nastavka].
Zatvorena podnjaca odozgo folija potpuno se uklapa
u pricu o mikro klimi.Univerzalnu poklopnu dasku sam i ja vidio
izglida dosta dobro a sto je naj vaznije da zavrsava vise poslova.
MK
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ne Ermine potrošnja hrane za 10. 11. i 12. mjesec je bila više nego duplo veća od proteklih godina. Razlog tome je toplo vrijeme. Pčele su svakodnevno izlazile iz košnice, a nisu ništa unosile. Kod mene je vaga za 11. mjesec potrošila 3,5 kg, a za 12. mjesec potrošila 2,6 kg.
Ranijih godina utrošak hrane za ta 2 mjeseca je bio za 11. mjesec 1,2 kg, a za 12. mjesec 0,9 kg pa ti vidi razliku.
Tek u prvom mjesecu ove godine potrošnja je spala na normalu na 1.3 kg.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

MK
Da ta posebna pokrovna daska uz male dodatke može biti zbijeg, ventilaciona mreža, hranilica, biježalica, sneglerova daska, puna razdjelna daska, matična rešetka i podnjača. Zamisli sada pčelinjak od 100 košnica kada sve košnice imaju te standardne dijelove koliko je to dodatnog materijala i koliko u skladištu zauzima prostora. Da ne govorimo o selećem pčelaru kao što sam ja. Treba mi pola kombija recimo samo bježalica klasične izvedbe. Ovako 100 bježalica može stati u dvije kutije od banana.
Zamisli koliko je to materijala kada sa 70 košnica uklanjam 70 Milerovih hranilica i stavljam 70 ventilacionih mreža. To je ako postavimo jednu na drugu 2 stupa dimenzija 0,504 m puta 0,412 m visine 2,5 metara.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

Stipo je napisao/la:
MK
Da ta posebna pokrovna daska uz male dodatke može biti zbijeg, ventilaciona mreža, hranilica, biježalica, sneglerova daska, puna razdjelna daska, matična rešetka i podnjača. Zamisli sada pčelinjak od 100 košnica kada sve košnice imaju te standardne dijelove koliko je to dodatnog materijala i koliko u skladištu zauzima prostora. Da ne govorimo o selećem pčelaru kao što sam ja. Treba mi pola kombija recimo samo bježalica klasične izvedbe. Ovako 100 bježalica može stati u dvije kutije od banana.
Zamisli koliko je to materijala kada sa 70 košnica uklanjam 70 Milerovih hranilica i stavljam 70 ventilacionih mreža. To je ako postavimo jednu na drugu 2 stupa dimenzija 0,504 m puta 0,412 m visine 2,5 metara.
Ako smijem Stipo da ti nesto predlozim,ako vec imas mülerove hranilice mozes ih prepraviti da ti sluze i kao ventilacija prilikom seobe i kao hranilica,ako dio sa mrezom okujes na drveni okvir,okretanjem tog okvira dobijas zbjeg,ventilaciju i ako imas dobru podnicu,ventilacija je rijesena,dohrana isto tako!
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Medonoša pa naravno da ću prepravljati postojeće hranilice. Uštedjet ću više od pola materijala i truda. Imao sam ja nekoliko hranilica kombinoirane sa ventilacionom mrežom ali sam umjesto mreže stavio lesonit. Iz razloga kada mi treba ventilacija ne treba mi hranilica i obrnuto. Kada mi treba hranilica moram novinama zatvarati mrežu, a pčele novine gdje god mogu dohvatiti stalno grickaju. Sitni komadići novina padaju po satonošama pa čak se ti otpatci lijepe za vosak i propolis. Ako stružem takav propolis pun je papira od novina. To mi se nije sviđalo. Sada mi preostaje da poparam sav lesonit i stavim drugi u sredini sa otvorom za plastičnu hranilicu i ostale dodatke. Većina mojih sadašnjih hranilica ima lesonit na kojeg se postavlja ta plastična hranilica, a lesonit je probušen 1 cm x 7 cm za prolaz pčela. Te mi je hranilice lako preraditi.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

slika
Je li sada ovako nešto?
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

Azem je napisao/la:slika
Je li sada ovako nešto?
Ove hranilice su za selece pcelarenje,imaju "ugradjenu"ventilaciju,zbjeg-pokretna mreza i propusti za zrak ispod poklopca,jedini nedostatak,ko dohranjuje sirupom pcele,pri slucajnom grabezu,pcele pokusavaju da pod poklopac udju jer im odozgo dolazi mirus sirupa!Pogotovu su zastupljene kod seleci pcelara,ponavaljam,jer su glavni faktor kod slucaja da kosnice slazemo jednu na drugu,ona donja kosnica ima sa strane dovoljno ventilacije,a i stabilna je da izdrzi i teret druge kosnice!Azeme ovo ti pravis ili si prihvatio od nekoga,pitam jer ovo je prije rata imao i Mulabdic,i jos neki seleci pcelari(moj ucitelj)itd?
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Danas lijepo vrijeme i pčele pomalo unose polen.
slika
.
Pogače koje sam dao prije 15 dana pčele su sve pojale.
slika
slika
.
Odlučio sam dodati drugu pogaču.
slika
slika
.
slika
.
Zatvorenog legla ima u svakoj košnici koju sam pogledao na okvir dva veličine dlana ima i otvorenog legla.
Danas je vrijeme bilo toplo oko 13°C pa nisam previše zavirivao po okvirima.
Pčele su uglavnom super i jake i živahne.
Prije 15 dana učinilo mi se da nisu baš jake bit će da su bile dublje u ulicama. Danas pošto ih je pogača izmamila na satonoše mašala i ja sam prilično zadovoljan.
Dok sam dodavao pogče sunce se primaklo planini pa je zahladilo i pčele su postale malo ljuće.
slika
.
Nisam primjetio tregove Nozemoze, niti prisustvo postanara, a nije bilo primjetno pojačane zuke pa su vjerovatno i sve matice u košnicama. Detaljniji kontrolni pregled uradit ću krajem Ožujka kada malo jače otopli.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Stipo,zar drustvo na drugoj slici nije skrenulo na lijevu stranu.Da li u ovom slucaju treba intervenisati.
Slike su prelijepe.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

sahista je napisao/la:Stipo,zar drustvo na drugoj slici nije skrenulo na lijevu stranu.Da li u ovom slucaju treba intervenisati.
Slike su prelijepe.
Pozdrav.
Ne treba intervenirati još je rano. Legla ima na jedan ili 2 okvira pa matici nije tijesno. Intrvenirat ću za 20 dana kada budem vršio prvi pregled. Većina ih je lijevo skrenula jer je na gornjem dvomatičnom društvu desno leto pa su se odmakle od leta.
Uglavnom hrane ima dovoljno , a tu je i pogača. Pogledaj sliku lijevo su 4 stara okvira , a desno samo 2. Pčele biraju sada tamnije saće. <<prilikom uzimljavanja na to treba malo pripaziti da je tamnoje saće u sredini.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Novi podatci za prirodni pad varroe za prva dva mjeseca ove godine 2012. možete pogledati na:
http://www.limed.ba/BV_test_2012.html
Otpale varroe ima više nego dvostruko manje u odnosu na prva dva mjeseca 2011.
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

stipo interesuje me kada ti postavljaš hvatače polena :?:
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

simke je napisao/la:stipo interesuje me kada ti postavljaš hvatače polena :?:
Kada procvijeta jabuka i maslačak tada ima pojačan unos polena i stavljam samo na jaka društva. Pritom se pomalo spriječava i rojevi nagon jer društvo stagnira u razvoju. Može bilo kada samo neka je društvo jako i neka okolo pčelinjaka ima dobra polenska paša.
Ne stavljati prikupljače na slaba društva. Prvo čekati da se društvo dobro razvije.
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

interesuje me još kada skidaš najlon foliju :?: pozz
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

simke je napisao/la:interesuje me još kada skidaš najlon foliju :?: pozz
Foliju skidam za vrijeme ljetnih vrućina.
Odgovorite