Secerni sirup

Pčelarski razgovori
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Secerni sirup

Post Postao/la beequeen »

Imam pitanje-moze li se zimi i pod kojim uslovima davati secerni sirup?Napominjem da je kod mene danas 1.1.2012 temperatura 15 celzijusa :) Vec sam im davala pogacice(da ne ostanu bez hrane jer jos nije pravo ni zazimilo)
Hvala unaprijed-nadam se da ce neko odgovoriti-ukoliko nisu i pcelari u "klupku" i dubokom zimskom snu
:D :D :D
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Re: Secerni sirup

Post Postao/la Stipo »

beequeen je napisao/la:Imam pitanje-moze li se zimi i pod kojim uslovima davati secerni sirup?Napominjem da je kod mene danas 1.1.2012 temperatura 15 celzijusa :) Vec sam im davala pogacice(da ne ostanu bez hrane jer jos nije pravo ni zazimilo)
Hvala unaprijed-nadam se da ce neko odgovoriti-ukoliko nisu i pcelari u "klupku" i dubokom zimskom snu
Dok su pčele u klupku, a još nema legla ne treba im davati ništa pogotovo šećerni sirup koji im može više štetiti nego koristiti.
Sada pčele troše vrlo malo hrane tek oko 1 kg. Ako imaju 2-3 kg hrane bolje ih je pustiti na miru nego ih opteretiti šećernim sirupom.
Tek ako su pčele probile kapu i ostale bez hrane može se dodati topla šećernomedna pogača. Bilo koje dodavanje hrane može prerano aktivirati leglo i prije nego se priroda probudi pčele će pritom potrošiti svu hranu u košnici te iscrpiti zimske pčele koje će prerano umrijeti. U nedostatku peludi nove mlade pčele će biti slabo uhranjene i loše razvijene te neće biti dovoljno spremne odnjegovati sledeću generaciju pčela. Pritom društvo naglo slabi i druga generacija pčela će biti slaba sa malim brojem i sve to rezultira da ta društva kasne sa razvojem. Tako ispada da smo preranom aktivacijom legla potrošili svu hranu u košnicu, a dobili slabije i lošije društvo od onih društava gdje nismo vršili nikakvu intervenciju.
Neki će reći da ovo što sam iznio nije istina.
Međutim da bi imali neke koristi od prerane aktivacije legla moramo ta društva uzimiti kao iznimno jaka i zdrava društva sa dosta zaliha hrane i sa dosta zaliha perge. U takvim uvjetima pčelinje društvo će se rano i jako dobro razviti. Samo dali nam je potrebno tako rano jako i razvijeno društvo pogotovo ako nemamo rane proljetne paše. Šta smo sa time dobili osim velikog utroška hrane preko 30 kg ako nema unosa iz prirode dobit ćemo rani nagon za rojenje, a ako prestanemo sa stimulacijom društva ono će početi slabiti doći će do poremećaja starosne strukture društva te naglog prekida u razvoju i društvo neće biti spremno za nadolazeću pašu. Znači samo ciljano na biranim društvima možemo za neke svoje potrebe pčelinjaka izazvati preranu aktivaciju legla i ta društva držati i njegovati sa posebnom pažnjom. Da bi izveli takvo nešto potrebno je imati znanje i iskustvo, ali ni to nije praktično jer imaju druge tehnike kako bi se za potrebe uzgoja matica vrlo rano došlo do snažnih društava.
Rana aktivacija legla rano aktivira i varrou. dali nam je to potrebno.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
beequeen
Aktivan
Kontakt:

hvala stipo,
ama ne bih ja hranila ali evo vec tri mjeseca one setkaju naokolo jer je toplo.Potrosnja hrane iz bez legla je velika,imam dvije kosnice koje su lake ko pero sad :) te kontam popale su zalihe.Prosle godine tako nisam pazila pa su uginule "od gladi".Ja sam vec dva puta davala medne pogace(bez ikakvih dodataka) samo da prezive.Pregledacu ako ima legla (nije bilo)dodacu im mlijeka u prahu i germe-sta da radim.Kod vas kad zazimi-bas zazimi.Ovdje obicno 1-decembra idu u klupko ali ove godine puno blaza zima.Ni do nule ne stigosmo jos :D :D :D
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Ja imam isti problem.Lokalni pcelare se ne sjecaju da je ikada bilo ovako vruco za ovaj dio godine.Danas na pcelinjaku izgledalo kao da je proljece.Od uzimljavanja pa do sada skoro da nije bio dan a da pcele nisu letjele.Danas je bio poseban dan.Imao sam osjecaj da su sve pcele bile napolju.Zao mi je sto nisam slikao.Imam dvije kosnice koje su mnogo lakse nego druge kosnice.Razliku sam osjetio kada kosnicu lagano podignem sa zadnje strane.Te dvije kosnice su moja najjaca drustva.Pravo sam se zabrinuo,jer mislim da ta drustva nece docekati proljece.Drugi problem je u tome da nase kosnice nemaju hranilice.Ja sam kupio letvicu koja je 18mm siroka, pa sam mislio napraviti konstrukciju plodista.Na ramove postaviti pogacu (ako negdje nadjem),tu konstrukciju pa onda poklopnu dasku i poklopac.Izmedju se stvara novi prostor,ali ja nemam drugo resenje.Sada da li tu treba pogaca i kada je mogu staviti je vec prica za sebe.Ni sam ne znam.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
beequeen
Aktivan
Kontakt:

sahista je napisao/la:Ja imam isti problem.Lokalni pcelare se ne sjecaju da je ikada bilo ovako vruco za ovaj dio godine.Danas na pcelinjaku izgledalo kao da je proljece.Od uzimljavanja pa do sada skoro da nije bio dan a da pcele nisu letjele.Danas je bio poseban dan.Imao sam osjecaj da su sve pcele bile napolju.Zao mi je sto nisam slikao.Imam dvije kosnice koje su mnogo lakse nego druge kosnice.Razliku sam osjetio kada kosnicu lagano podignem sa zadnje strane.Te dvije kosnice su moja najjaca drustva.Pravo sam se zabrinuo,jer mislim da ta drustva nece docekati proljece.Drugi problem je u tome da nase kosnice nemaju hranilice.Ja sam kupio letvicu koja je 18mm siroka, pa sam mislio napraviti konstrukciju plodista.Na ramove postaviti pogacu (ako negdje nadjem),tu konstrukciju pa onda poklopnu dasku i poklopac.Izmedju se stvara novi prostor,ali ja nemam drugo resenje.Sada da li tu treba pogaca i kada je mogu staviti je vec prica za sebe.Ni sam ne znam.
Pozdrav.
Nije mi jasno sahista kad kazes "konstrukciju plodista"???Ja imam ispod poklopaca -unutrasnji poklopac(da ne bi zalijepile krov)i on je super za dodavanje pogaca,mislim da je oko 2cm visok i ima mrezu na vrhu.Ja nemam drugog izbora vec da hranim-ili da skapaju.Ocito da su potrosile previse.Pozdrav i tebi :D :D :D
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

beequeen je napisao/la:
sahista je napisao/la:Ja imam isti problem.Lokalni pcelare se ne sjecaju da je ikada bilo ovako vruco za ovaj dio godine.Danas na pcelinjaku izgledalo kao da je proljece.Od uzimljavanja pa do sada skoro da nije bio dan a da pcele nisu letjele.Danas je bio poseban dan.Imao sam osjecaj da su sve pcele bile napolju.Zao mi je sto nisam slikao.Imam dvije kosnice koje su mnogo lakse nego druge kosnice.Razliku sam osjetio kada kosnicu lagano podignem sa zadnje strane.Te dvije kosnice su moja najjaca drustva.Pravo sam se zabrinuo,jer mislim da ta drustva nece docekati proljece.Drugi problem je u tome da nase kosnice nemaju hranilice.Ja sam kupio letvicu koja je 18mm siroka, pa sam mislio napraviti konstrukciju plodista.Na ramove postaviti pogacu (ako negdje nadjem),tu konstrukciju pa onda poklopnu dasku i poklopac.Izmedju se stvara novi prostor,ali ja nemam drugo resenje.Sada da li tu treba pogaca i kada je mogu staviti je vec prica za sebe.Ni sam ne znam.
Pozdrav.
Nije mi jasno sahista kad kazes "konstrukciju plodista"???Ja imam ispod poklopaca -unutrasnji poklopac(da ne bi zalijepile krov)i on je super za dodavanje pogaca,mislim da je oko 2cm visok i ima mrezu na vrhu.Ja nemam drugog izbora vec da hranim-ili da skapaju.Ocito da su potrosile previse.Pozdrav i tebi :D :D :D
Mislio sam na dimenzije plodista.Cetiri dascice koje su pricvrscene,i cine oblik plodista.Visina je 18mm.Je ako to ne uradim a stavim pogacu na ramove ne mogu da poklopim(da zatvorim)kosnicu.Ja se nisam nicega drugog na brzinu sjetio.Moze li jedna slika tog unutrasnjeg poklopca.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Najsigurnije je zaviriti i provjeriti temp je solidna.
Sirup će samo aktivirati leglo. Dodaj okvir meda kao što Senad to radi, ako nemaš onda
ostaje da nastaviš sa pogačama.

Pozdrav iz toplog Srebrenika.
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

Stipo je napisao/la:
beequeen je napisao/la:Imam pitanje-moze li se zimi i pod kojim uslovima davati secerni sirup?Napominjem da je kod mene danas 1.1.2012 temperatura 15 celzijusa :) Vec sam im davala pogacice(da ne ostanu bez hrane jer jos nije pravo ni zazimilo)
Dok su pčele u klupku, a još nema legla ne treba im davati ništa pogotovo šećerni sirup koji im može više štetiti nego koristiti.
Sada pčele troše vrlo malo hrane tek oko 1 kg. Ako imaju 2-3 kg hrane bolje ih je pustiti na miru nego ih opteretiti šećernim sirupom.
Tek ako su pčele probile kapu i ostale bez hrane može se dodati topla šećernomedna pogača. Bilo koje dodavanje hrane može prerano aktivirati leglo i prije nego se priroda probudi pčele će pritom potrošiti svu hranu u košnici te iscrpiti zimske pčele koje će prerano umrijeti. U nedostatku peludi nove mlade pčele će biti slabo uhranjene i loše razvijene te neće biti dovoljno spremne odnjegovati sledeću generaciju pčela. Pritom društvo naglo slabi i druga generacija pčela će biti slaba sa malim brojem i sve to rezultira da ta društva kasne sa razvojem. Tako ispada da smo preranom aktivacijom legla potrošili svu hranu u košnicu, a dobili slabije i lošije društvo od onih društava gdje nismo vršili nikakvu intervenciju.
Neki će reći da ovo što sam iznio nije istina.
Međutim da bi imali neke koristi od prerane aktivacije legla moramo ta društva uzimiti kao iznimno jaka i zdrava društva sa dosta zaliha hrane i sa dosta zaliha perge. U takvim uvjetima pčelinje društvo će se rano i jako dobro razviti. Samo dali nam je potrebno tako rano jako i razvijeno društvo pogotovo ako nemamo rane proljetne paše. Šta smo sa time dobili osim velikog utroška hrane preko 30 kg ako nema unosa iz prirode dobit ćemo rani nagon za rojenje, a ako prestanemo sa stimulacijom društva ono će početi slabiti doći će do poremećaja starosne strukture društva te naglog prekida u razvoju i društvo neće biti spremno za nadolazeću pašu. Znači samo ciljano na biranim društvima možemo za neke svoje potrebe pčelinjaka izazvati preranu aktivaciju legla i ta društva držati i njegovati sa posebnom pažnjom. Da bi izveli takvo nešto potrebno je imati znanje i iskustvo, ali ni to nije praktično jer imaju druge tehnike kako bi se za potrebe uzgoja matica vrlo rano došlo do snažnih društava.
Rana aktivacija legla rano aktivira i varrou. dali nam je to potrebno.
Stopo, svaka čast na objašnjavanju, interesuje me kakva su tvoja iskustva što se tiče spremanja za pašu, recimo jel to dva mjeseca prije paše počinješ sa prihranom... :?:
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Simke ja pčelarim brdsko planinski. Nemam Bagrema, a livada kreće tek krajem maja, a značajniji unos se pojavi polovinom juna. Znači kod mene nema žurbe jer mi ništa to ne koristi. Prvu 0,5 kg nozecid pogaču dajem kada se aktivira leglo , a to je negdje sredinom Veljače i dok potroše pogaču prođe 15-20 dana. Kada potroše tu pogaču u Martu dajem 1 kg drugu pogaču ali ovoga puta sa stimularom i nju troše 20 - 30 dana. U travnju dajem treću pogaču. Nju potroše za 10 -15 dana. To je moj univerzalni postupak za cijeli pčelinjak s tom razlikom da ona društva koja nisu pojela pogaču njima dajem drugi put manje pogače. Kada izvršim prvi detaljni proljetni pregled i sve uredno evidentiram za svako društvo donosim odluku i odredim šta sve trebam učiniti. Poslije ako ima unosa voćnog nektara ne dajem ništa ali ako nema unosa dajem sirup sa stimularom da se povećaju zalihe i ne prekida razvoj društva, ako je tada vrijeme kišno i nema unosa umjesto šećera dajem stimular pogaču. U vrijeme cvijetanja jabuke ako ima zaliha hrane vršim vertikalnu rotaciju. Treba voditi računa da je zaliha hrane uvijek veća od 5 kg. Ove godine kod 24 dvomatična društva mijenjam tehnologiju. Kod njih ću raditi tehniku polunastavak kao medna kapa.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Moje pčelice miruju, te ni danas nijedna nije poletjela a,i kako će temperatura je najtoplijem dijelu dana bilaoko 5 stepeni . Mada sam poželio da ih vidim kako plešu ali sad za sad od tog nema ništa snijeg kod mene je oko 15 cm i najtoplije je bilo danas hvala na vašim postovima
beequeen
Aktivan
Kontakt:

sahista je napisao/la:
beequeen je napisao/la:
Pozdrav.
Mislio sam na dimenzije plodista.Cetiri dascice koje su pricvrscene,i cine oblik plodista.Visina je 18mm.Je ako to ne uradim a stavim pogacu na ramove ne mogu da poklopim(da zatvorim)kosnicu.Ja se nisam nicega drugog na brzinu sjetio.Moze li jedna slika tog unutrasnjeg poklopca.
Pozdrav.
Evo slika na ovom linku,ali to je isto ko i kod tebe sa razlikom da ovaj ima mrezu pa kad su ljeti vrucine mogu im "odskrinuti" krov a napasnicei ne mogu uci :D :D :D
http://www.brushymountainbeefarm.com/10 ... tinfo/373/
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Samir je napisao/la:Najsigurnije je zaviriti i provjeriti temp je solidna.
Sirup će samo aktivirati leglo. Dodaj okvir meda kao što Senad to radi, ako nemaš onda
ostaje da nastaviš sa pogačama.

Pozdrav iz toplog Srebrenika.
Hvala samire,
mada nemam (pojeli smo ha,ha)ali cu nastaviti sa pogacama :D :D :D kazu da ce do kraja nedelje biti do 20 stepeni
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

sahista je napisao/la:
beequeen je napisao/la:
Pozdrav.
Pozdrav.
Šahista je mislio na dodatni okvir koji se stavlja na nastavak da bi se povećao prostor između satonaša i poklopne daske . Takav okvir se često naziva i prsten .
Ako su ti letvice visine 1,8 cm. , to je nedovoljno , jer često treba odvojiti bilo pogaču , bilo nešto drugo od satonoša, što se najčešće radi pomoču tanjih letvica .
Zbog toga se takav okvir najčešće radi sa letvicama 3 do 4 cm. , a ako se u njemu naprave i usjeci , tada u njega može ući i položeni ram sa medom . Također se
sve može dobiti i sa praznim nastavkom (ukoliko ima rezervnih), što je već ranije pisao Senad .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Hvala Zvones,
skontala sam o cemu govori,ali ja na svakoj kosnici imam u toku cijele godine unutrasnji pokrivac (tako ga zovu "inner cover")jer je onda lako skinuti krov(nije ulijepljen propolisom a ima mrezu za ventilaciju.Ja mislim da je visociji od 2-3 cm jer ja stavim pogacu bez problema(prvo je popeglam :) u taj prostor.Ja mislim da vi te unutrasnje ni ne stavljate krovove(ovdje svi ih koriste)ima ih i drugacijih
http://www.brushymountainbeefarm.com/10 ... tinfo/671/
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

beequeen je napisao/la:Hvala Zvones,
skontala sam o cemu govori,ali ja na svakoj kosnici imam u toku cijele godine unutrasnji pokrivac (tako ga zovu "inner cover")jer je onda lako skinuti krov(nije ulijepljen propolisom a ima mrezu za ventilaciju.Ja mislim da je visociji od 2-3 cm jer ja stavim pogacu bez problema(prvo je popeglam :) u taj prostor.Ja mislim da vi te unutrasnje ni ne stavljate krovove(ovdje svi ih koriste)ima ih i drugacijih
http://www.brushymountainbeefarm.com/10 ... tinfo/671/
To se kod nas zove pokrovna daska. Ja je osobno ne koristim jer imam nešto praktičnije. Ja koristim krovnu hranilicu koja može biti pola hranilica pola mreža, a to se zove hranilica sa zbijegom. Tu hranilicu sa zbijegom koriste uglavnom seleći pčelari. Pčelari su išli još dalje pa je se pojavio modificirani specijalni zbijeg koji sa manjim dodatcima u sredini ima hranilicu ili mrežu ili matičnu rešetku ili duplu mrežu ili duplu matičnu rešetku ili bježalicu, a može se u njega stavljati okvir sa medom ili pogača također ima jedan ili dva bočna otvora koji se koriste za dodatnu ventilaciju ili kao sneglerova daska za razdvajanje 2 društva. Može biti i podnica. Sve se tu stavlja ili oduzima ovisi od potrebe, a ti mali dodatci ne zauzimaju puno prostora u skladišti, a ni u vozilu. U proljeće čim napravim nekoliko takvih komada uslikat ću i postaviti. To će biti novina u mom pčelinjaku.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

Pozdrav,imam jedno pitanje,kada,kako, i sa koliko(kojom kolicinom) se vrsi podsticajno prihranjivanje?Hvala
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

medonosa je napisao/la:Pozdrav,imam jedno pitanje,kada,kako, i sa koliko(kojom kolicinom) se vrsi podsticajno prihranjivanje?Hvala
I mene isto zanima :?:
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

i mene to zanima :-)
plus me zbunjuju malo tvoja pitanja, medonosa. jer ti garant znaš kada i kako se to radi pa bih te zamolio da nam preneseš svoje iskustvo. hvala.
Dobru srcu sreća dođe.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Ismet je napisao/la:i mene to zanima :-)
plus me zbunjuju malo tvoja pitanja, medonosa. jer ti garant znaš kada i kako se to radi pa bih te zamolio da nam preneseš svoje iskustvo. hvala.
:D da znam nebih pitao :D ,a sta je zbunjujuce u mojim pitanjima :D ,neko podsticajno prihranjuje pogacama do i za vrijeme pase,neko vrsi to zamjenom polena,sojinim brasnom i dodatcima,necemo sada praviti reklamu o proizvodima,niko ne kaze da sirupom podsticajno prihranjuje ili su drustva toliko razvijena i jaka da im je nepotrebno to!Ja mislim da nije ni jedno drustvo pred glavnu pasu prejako!
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Da pokusam malo pojasniti
Stimulacija 200-300 svaki dan redovno.
Ako temperatura ne pada ispod 10c u toku cijelog dana[dan-noc].
Stimulacija naj jednostavnije je sa pogacom.
Ako ima dovoljno hrane u kosnic nema potreb za stimulacijom.
Povremeno ogrebati zadnji ram i pcele sve ostalo odrade same.
MEDNO

MK
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la samir007 »

medonosa je napisao/la:Pozdrav,imam jedno pitanje,kada,kako, i sa koliko(kojom kolicinom) se vrsi podsticajno prihranjivanje?Hvala
Zavisi sa čime se raspolaže, može i stimulativna pogača, može i sirup sa određenim dodatkom, a može i sa medom.

Ako imaš mednih okvira najbolje je odklapanje mednih poklopaca, ako nemaš onda koristi stimulativne pogače dok ne zatopli, a kada se podigne temperatura na nekih 15C-17 C dadni im sirupa svako predvečerje onoliko koliko do jutra mogu prenijeti. Prvo malo npr. 1 dc pa 1.5 dc. pa 2. dc itd.
Naravno postoji i metoda rotacija i zamjena plodišta kada dođe vrijeme, pa prevješavanje legla itd. Sve zavisi od toga sa čime raspolažemo.

Ne znam kakva je praksa u Njemačkoj, ali ovdje u Bosni svi manje ili više koriste ove metode pa i ja.
"Strpljen -spašen"
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Hvala Mirsade!
Sta treba pcela u proljece za optimalan razvoj?
Med,Polen,Voda,i Toplota(+10 nije toplota za pcelu)!Koja drustva imaju sve ove elemente ispunjene?Potreba nadrazajnog prihranjivanja se stavlja sama od sebe jer ni jedno drustvo nema sve cetri elementa,ako je kisno vrijeme,nemaju vode i svjezeg polena!O kolicini i kvalitetu zimnice necemo puno raspravljati,ako poznajemo biologiju pcele,za svaku celiju legla pcela treba celiju meda+polen+voda!Koliko meda-zimnice toliko legla u proljece,bez uracunate zimske potrosnje klubeta!!Koja pcelinja drustva ce i po najgorem vremenu izletati po vodu,odgovor je ona koja nisu nadrazajno prihranjivanja sirupom!U to vrijeme je ionako mortalitet pcele veci nego natalitet,jos uz gubitak vodonosa,pcele ne uspijevaju pokrivati,ili optimalno grijati i hraniti leglo,ne dolazi do zeljenoga razvoja pcelinjeg drustva!Kada treba nadrazajno prihranjivati?Treba poceti sa pojacanim unosom polena,sve dane kada pcele izlecu i nose polen,u vecernjim satima,bez unosa polena je bezuspjesno nadrazajno prihranjivanje ,u kolicini 1/16 l ili 1/8l po zelji i mogucnosti,sirup se pravi u omjeru 1-1 moze sa dodatkom meda!U slucaju da pcele nemogu unositi polen moze se dodati medno secerno polenova pogaca ili sa zamjenom polena,najbolja zamjena polena je Polen!Nadrazajno prihranjivanje se vrsi ODOZDO,znaci sa podnice,(po mogucnosti)!Mnogi pcelari koriste svakave dodatke sirupu,ja koristim pcelinji caj koji se sastoji od maticnjaka,stolisnika,pelina,kamilice,i komadici kore od naradje,buhac!Pokusajte napraviti ovaj caj i dajte jednom drustvu dvije porcije jednu sa normalnim sirupom i jednu sa ovm cajem!?
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Nadrazajno prihranjivanje sirupom se vrsi dodajom sirupa koji je vruc toliko da mozemo da drzimo prst u njemu a da nas ne sprzi,(toplota)dodaje se odozdo jer toplota ide na gore medju ramove i pcele,ucinak pcelinjeg caja aromaticnoga je neopisiv!U slucaju dodatka pogace treba se pcelama obezbjediti voda za pice u kosnici zbog nemogucnosti izlaska!Manje vise svi imaju iste podnice,slicne,izvaditi letvicu leta,uzeti papirno plasticni tanjur za kolace,nasuti 1 ili 2dl sirupa staviti plovke,moze i gaza,slamke od soka,slama,letvice od drveta,i kroz otvor na podnici tanjur staviti na mrezu podnice,i vratiti letvicu od leta!
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Pazite jer topal sirup može izazvati grabež.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Stipo je napisao/la:Pazite jer topal sirup može izazvati grabež.
Sirup u proljece mozes davati i u poijilici na pcelinjaku,jer ima unosa sa vana,ako se drzis vremena dohranjivanja,nema grabezi makar ja nisam nikada cuo ni dozivio da je bilo!
Odgovorite