Dopuna Zaliha meda secernim sirupom??
Nevolim zategnute odnose nigdje pa ni na forumu. Ovdje mi ljudi dobro pomažu i želim da se osjećam prijatno i sigurno pa i kada se zapne za moj zarez i tačku te veliko i malo slovo .
Ja priznam svoju mahanu i šta mogu, bogami nastavim bez pravopisa. Ja sam tražio da mi neko napiše o preventivnom čaju protiv nozemoze jer sam bio svjedokom što nozemoza učini. Preturajući po internetu sam nabasao na dva recepta to su od Rodna Voja , to je ona ja sa : 96 postotni alkohol ,žalfija i vrijesak ; e pa pošto ti je on malo petljo sa latinskim nazivima ja sam odustao
Ovaj schumy-ev koji mi je jednostavan i bogami sam ga ja primjenio. Ljudi moji to su čajevi, a oni su uvijek pomagali i zdravim i bolesnim i nevidim ovdje ništa loše.
Ne bi trebali usmjeravati na ovo energiju nego kako da smislimo i pokrenemo naše institute da se bave pronalaskom efikasnog sredstva protiv varoe, a ne da mi tumaramo i instktivno biramo koje je srestvo prihvatljivije.
Dete ba ljudi dajte svoje golemo iskustvo da pritisnemo ove trutove od političara da daju pare na istraživanja a ne u svoj oskudici i da mi remetimo ugodnost ovog foruma.
Ja priznam svoju mahanu i šta mogu, bogami nastavim bez pravopisa. Ja sam tražio da mi neko napiše o preventivnom čaju protiv nozemoze jer sam bio svjedokom što nozemoza učini. Preturajući po internetu sam nabasao na dva recepta to su od Rodna Voja , to je ona ja sa : 96 postotni alkohol ,žalfija i vrijesak ; e pa pošto ti je on malo petljo sa latinskim nazivima ja sam odustao
Ovaj schumy-ev koji mi je jednostavan i bogami sam ga ja primjenio. Ljudi moji to su čajevi, a oni su uvijek pomagali i zdravim i bolesnim i nevidim ovdje ništa loše.
Ne bi trebali usmjeravati na ovo energiju nego kako da smislimo i pokrenemo naše institute da se bave pronalaskom efikasnog sredstva protiv varoe, a ne da mi tumaramo i instktivno biramo koje je srestvo prihvatljivije.
Dete ba ljudi dajte svoje golemo iskustvo da pritisnemo ove trutove od političara da daju pare na istraživanja a ne u svoj oskudici i da mi remetimo ugodnost ovog foruma.
Tu su ameri Schumy,ha,ha...moram da uradim research.
Ja evo cijelo vrijeme tvrdim da ne tretiram nicim-i niko mi ne vjeruje.ja ljudi nemam varoe-
doduse u Ameriku je donesena ja mislim 87 pa mozda nije stigla u moju mahalu jos
Nozemoza-pojma nemam ni sta je.Pcele guraju,dokle ce vidjecemo.Kod mene jos uvijek vruce sve preko 30 stepeni tako da je rano za zimu da se spremaju.
Sto se tice tvog pravopisa Asime,ma ne sekiraj se,to je najmanji problem
Pozdrav svim forumasima
P.S.Senade kad ce skola za uzgoj matica?
Ja evo cijelo vrijeme tvrdim da ne tretiram nicim-i niko mi ne vjeruje.ja ljudi nemam varoe-
doduse u Ameriku je donesena ja mislim 87 pa mozda nije stigla u moju mahalu jos
Nozemoza-pojma nemam ni sta je.Pcele guraju,dokle ce vidjecemo.Kod mene jos uvijek vruce sve preko 30 stepeni tako da je rano za zimu da se spremaju.
Sto se tice tvog pravopisa Asime,ma ne sekiraj se,to je najmanji problem
Pozdrav svim forumasima
P.S.Senade kad ce skola za uzgoj matica?
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
ma ovo je vijest dana. lijepa vijest. Asim poš'o tipkati tačke i sve ostalo. čestitam i svaka čast Asime. ne zezam te uopće niti sam imalo ironičan.
hm, ovi trutovi od političara su "ispuhali" svoje, pa da pričekamo slijedeće trutove i onda nešto kod njih pokrenemo? inače, ja u to nimalo ne vjerujem već se držim svojih resursa.
nešto bih pitao ovdje o nozemozi ali neću jer ima tema o nozemozi, pa ću tamo pitati.
hm, ovi trutovi od političara su "ispuhali" svoje, pa da pričekamo slijedeće trutove i onda nešto kod njih pokrenemo? inače, ja u to nimalo ne vjerujem već se držim svojih resursa.
nešto bih pitao ovdje o nozemozi ali neću jer ima tema o nozemozi, pa ću tamo pitati.
Dobru srcu sreća dođe.
ismate to moje ćerke znaju pvremeno da urede tekst ja sam nepopravljiv a za senada mogu da kažem pomalo se plašim hvatanja u koštac sa uzgojem matica ali bih rado propratio njegovu školu radi obogačivanja znanja a bogami da mogu i nekome da pomognem po tom pitanju
Zadnja izmjena: Asim, dana/u 28 ruj 2010, 19:12, ukupno mijenjano 1 put.
Asime,
samo pisi,ja nisam ni primjetila "popravke" sto znaci -vazno je sta je napisano,ne kako 9ha,ha,ha...)
Senade-Decembar???Pcelarke biraju.
Moje ce pcele tada u klupko i mogu da malo se posvetim.Moram da kupim Jantar ili vec sta ucitelj preporuci.Idemo ispocetka ko prvacici.
Kupila sam flasice za propolis pa cu izvaditi mrezu na vikend,valjda su je oblijepile.Pozdrav svima
samo pisi,ja nisam ni primjetila "popravke" sto znaci -vazno je sta je napisano,ne kako 9ha,ha,ha...)
Senade-Decembar???Pcelarke biraju.
Moje ce pcele tada u klupko i mogu da malo se posvetim.Moram da kupim Jantar ili vec sta ucitelj preporuci.Idemo ispocetka ko prvacici.
Kupila sam flasice za propolis pa cu izvaditi mrezu na vikend,valjda su je oblijepile.Pozdrav svima
da kad ce vala skola za uzgoj matica, vala nista me ne izivcira ko one ove godine, jesam se napatio ko niko, jedva dvadeset komada uzgojih..ali eto savjet, ne otvarajte oplodnjake kad ubacite maticu ili se izleze, ja jesam x puta i svaku nakon par znatizeljnih otvaranja pcele ubiju..samo kad se izleze a ne gledate 15 dana minimalno ima neke sanse da ostane, ako je ptice ne ubijju, sa gledanjem nece ni izletit na oplodni let..
eto cekamo skolu senade ...
eto cekamo skolu senade ...
He kolega Keno konacno se i ti javi ja pomislijo da se neces javjat da sam ipak nesto napiso sto te je mozda urezililo (razocaralo) pa iznijo sam par puta da kad se matica izleze i doda u oplodnjak da se mora bit strpjiv bez gledanja ma znatizeja ja jaca od nas al eto i sam si se uvjerijo da je pogresno al eto nebi o tome ima iduca godina za popravni i ja sam bijo u tim vodama kad sam ponekad bijo radoznal.
Pcelar u bijelom svijetu.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
NIje to sve tako crno!
Mora se biti i znatiželjan,, Kad sam ja počinjao, upozorenja iz knjiga da se ne čačka su me više više štetila u napretku nego pomogla,,, Svakako da svako čačkanje mora imati cilj...
Čitaš uknjigama ,ako čačkaš zna se desiti da matica poleti sa okvira i tu je tačka.
NIje isto samopročitat pa se uplašiti da li će ilineće matica da poleti, nego treba to doživjeti, naučiti se ponašati u datom momentu..
Koliko samo puta je matica kružila oko oplodnaka , pa mi sleti na glavu , ,kruži okolo i onda uđe u oplodnjak,, treba osjetiti i zapamtiti taj zvuk koji pravi matica dok je u zraku, to je nešto jedinstveno. itd....
Mora se biti i znatiželjan,, Kad sam ja počinjao, upozorenja iz knjiga da se ne čačka su me više više štetila u napretku nego pomogla,,, Svakako da svako čačkanje mora imati cilj...
Čitaš uknjigama ,ako čačkaš zna se desiti da matica poleti sa okvira i tu je tačka.
NIje isto samopročitat pa se uplašiti da li će ilineće matica da poleti, nego treba to doživjeti, naučiti se ponašati u datom momentu..
Koliko samo puta je matica kružila oko oplodnaka , pa mi sleti na glavu , ,kruži okolo i onda uđe u oplodnjak,, treba osjetiti i zapamtiti taj zvuk koji pravi matica dok je u zraku, to je nešto jedinstveno. itd....
interesantno je to sa maticama Keno. isti takav "mehanizam" postoji kod još nekih životinja. doduše, prije je sličan nego isti jer se kod drugih životinja radi o potomstvu. pa tako zečica i mačka nipošto ne vole da im se gleda potomstvo staro tek nekoliko dana. mačka reagira tako da sve mačiće prenese na drugo mjesto dok zečica reagira ekstremno - ubija potomstvo.
uvažavam, prihvatam tvoj savjet Keno i čestitam ti što si uzgojio tih dvadesetak matica. možda ti to ne vidiš ovako ali smatram da je to divan uspjeh.
ali meni je bliži ovaj gore Senadov savjet. svaka čast knjigama ali ne volim se slijepo držati onoga što piše u knjizi...
uvažavam, prihvatam tvoj savjet Keno i čestitam ti što si uzgojio tih dvadesetak matica. možda ti to ne vidiš ovako ali smatram da je to divan uspjeh.
ali meni je bliži ovaj gore Senadov savjet. svaka čast knjigama ali ne volim se slijepo držati onoga što piše u knjizi...
Dobru srcu sreća dođe.
da i ja koju rečem za knjige , dešava mi se da kada pročitam nemogu dobro da pojmim sve što obrazlože kada to prečitam i iščitam često to bude suhoparno nedorečeno i bitni detalji su vješto zaobiđeni stoga sam se priključio ovom forumu ovo je izuzetno doslijedno i iscrpno svako objašnjenje savjet ili pomoć oko postojećeg problema stoga se slažem pročitaj knjigu i sa dozom odstojanja nastavi sa poslom
ma jok vahide nisam se uvrijedio nikad, nego ova godina u mom kraju bila jako dobra, pa uvijek nekome pomagaj oko vrcanja sad oko uzimljavanja tako da je vala umor bio prisutan..
sto se matica tice, neko mi rece kad se tek oplodi da se ne smije gledati i da je pcele same ubiju ako se to radi sad jel istina ne znam, uglavnom ja sam sve izeksperimentisao ove godine presadjivao ko veliki, stavljao matice u oplodnjake legle su mi se u kosnicama legle su se u inkubatoru koji sam napravio, tako da sam sretan i zadovoljan..jedino sam nezadovoljan bio sto bi mi se cesto desilo kad dignem maticnjak pred samo izleganje kao da nestane hrane u njemu mada kad ih startujem vidim da su svi cepovi puni mlijeci, i takvih je doosta slucajeva bilo gdje se ne izlegu a kad otvorim maticnjak nakon dvadeset dana matica bude dobra krupna formirana i sve, ali eto ne uspije valjda zbog manjka hrane na kraju razvoja da izadje..i jeli normalno kad mlijeci ostane nakon izleganja matice da bude nekakva skorena, naime takve mlijeci dosta nadjem u onom cepicu od nikota u koji presadim, pa me bas zanima sta je u pitanju pozzz vaha i ostali...
sto se matica tice, neko mi rece kad se tek oplodi da se ne smije gledati i da je pcele same ubiju ako se to radi sad jel istina ne znam, uglavnom ja sam sve izeksperimentisao ove godine presadjivao ko veliki, stavljao matice u oplodnjake legle su mi se u kosnicama legle su se u inkubatoru koji sam napravio, tako da sam sretan i zadovoljan..jedino sam nezadovoljan bio sto bi mi se cesto desilo kad dignem maticnjak pred samo izleganje kao da nestane hrane u njemu mada kad ih startujem vidim da su svi cepovi puni mlijeci, i takvih je doosta slucajeva bilo gdje se ne izlegu a kad otvorim maticnjak nakon dvadeset dana matica bude dobra krupna formirana i sve, ali eto ne uspije valjda zbog manjka hrane na kraju razvoja da izadje..i jeli normalno kad mlijeci ostane nakon izleganja matice da bude nekakva skorena, naime takve mlijeci dosta nadjem u onom cepicu od nikota u koji presadim, pa me bas zanima sta je u pitanju pozzz vaha i ostali...
Keno moze se desit da ako se larva odvoji od hrane u maticnjaku ugine a to se desava kad je maticnjak zatvoren recimo od 8 /11.dana posle presadzivanja a to se recimo moze desit i kad mi pregledamo maticnjake i divimo se svom uspjehu al smo ipak malo nespretni i previse tresemo ramom pravimo mnogo vibracia a to nebi smjeli niposto recimo i dok maticnjake prebacujemo iz kosnice u inkubator desavalo se to i meni jer u tom dobu razvoja su maticnjaci najosjetljivi pa bi to trebali izbjegavat da nam se to nebi desavalo ponovo i ja sam mislijo da mi je nestajalo hrane u maticnjacima al mi je jedan kolega objasnijo sta je ustvari (upitanju) zasto su mi matice uginule par dana pred izleganje.
Zadnja izmjena: Vahid, dana/u 04 lis 2010, 16:58, ukupno mijenjano 1 put.
Pcelar u bijelom svijetu.
Re: Dopuna Zaliha meda secernim sirupom??
Pravim sirup 2:1. Dajem svaku vecer po 1L pcelama vec 5 dana. Kad dodati bijeli luk i kako nije mi jasno?
-
zakir cancar
- Čita i piše, dobar
ma izmiksas par cehna,onako vodnjikavo izmjesas kad se malo ohladi...MEDNOamyr je napisao/la:Pravim sirup 2:1. Dajem svaku vecer po 1L pcelama vec 5 dana. Kad dodati bijeli luk i kako nije mi jasno?
Lijep pozdrav svima odmah na početku, novi friški pčelar koji ove godine uzimljava društva prvi put. Ovako: sa prihranom sirupom (istočna Hrvatska) sam počeo već iza vrcanja suncokreta i namjeravam davati do 15.9..... Puno novih informacija sam dobio ovdje pročitavši ovu temu kompletnu, e sada omjeri sirupa i vode su mi jasni, dodavanje bijelog luka isto jasno (samo ovaj u granulama?, na koliko vode ide koja količina granula i koliko ide u 1L sirupa te mješavine), mlijeka, nije mi jasno ovo dodavanje čaja (jel se čajem zamjeni kompletna voda ili dio npr 20%?? tj koliko je najbolje).
Čitam knjigu "suvremeno pčelarstvo" Laktić i suradnici... gdje se spominje dodavanje octene kiseline od 0,3grama na 1kg šećera radi invertaze šećera na monosaharide g. i f. Navodno je bolja od jabučne, mlječne i ostalih kiselina. E sad neznam jel se to odnosi na 0,3g čiste octene kiseline 96% ili octa za kućanstvo...
Nadam se odgovorima i sve Vas još jednom pozdravljam, živili....
Čitam knjigu "suvremeno pčelarstvo" Laktić i suradnici... gdje se spominje dodavanje octene kiseline od 0,3grama na 1kg šećera radi invertaze šećera na monosaharide g. i f. Navodno je bolja od jabučne, mlječne i ostalih kiselina. E sad neznam jel se to odnosi na 0,3g čiste octene kiseline 96% ili octa za kućanstvo...
gdje se spominje dodavanje octene kiseline od 0,3grama na 1kg šećera radi invertaze šećera na monosaharide g. i f.
ovo je valjda 0.3grama dehidrirane kiseline u kristalima . Da je esencija i ocat u % bilo bi valjda u ml /mililitrima/
ovo je valjda 0.3grama dehidrirane kiseline u kristalima . Da je esencija i ocat u % bilo bi valjda u ml /mililitrima/
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Imam pitanje-vracam se na pocetak ove diskusije-kad se kaze treba npr. 20kg meda za zimu da li je to zajednica na jednom ili dva nastavka?Sad nesto kontam znaci treba da imaju (ako je ram 2 kg.meda) 50 posto meda (u od zapremine)ili 25 posto(zavisi koji je odgovor(jedan ili dva).Sutra skidam polunastavjke te cu vrsiti pregled pa po potrebi izvrsiti prehranu sa sirupom.Zeljela bih da mi ove godine sve zajednice po mogucnosti prezive.Mogu li ih prehraniti i sa posnim pogacama(pravim od secera u prahu i meda)bez dodataka polena,mlijeka ili germe(da ih ne stimulisem)
hvala unaprijed

hvala unaprijed
Taj podatak je vjerovatno prepisan iz knjige " Hrana i ishrana pčela " od Taranova . Oni su probavali sve kiseline uključujuči i oksalnu , mravlju i sirčetnu , naravno .Prim je napisao/la:Lijep pozdrav svima odmah na početku, novi friški pčelar koji ove godine uzimljava društva prvi put. Ovako: sa prihranom sirupom (istočna Hrvatska) sam počeo već iza vrcanja suncokreta i namjeravam davati do 15.9..... Puno novih informacija sam dobio ovdje pročitavši ovu temu kompletnu, e sada omjeri sirupa i vode su mi jasni, dodavanje bijelog luka isto jasno (samo ovaj u granulama?, na koliko vode ide koja količina granula i koliko ide u 1L sirupa te mješavine), mlijeka, nije mi jasno ovo dodavanje čaja (jel se čajem zamjeni kompletna voda ili dio npr 20%?? tj koliko je najbolje).
Sve zajedno su napisali u gramima . I tamo je napisano 0,3 gr , što je uvjeren sam kriv podatak , jer u drugim napisima piše 0,3 % za sirčetnu kiselinu , što je 3 ml.
Kod drugih kiselina ide 0,2 % , što je za limunsku (limuntos ) kao najpogodniju 2 gr./kg šečera . Uostalom kako bi izmjerio 0,3 gr. ili mililitra ?
Iz tvog pitanja nisam shvatio dali ti želiš sad prihranjivati ili ti trebaju informacije . Najbolje prihranjivanje je kad se pčele same prihrane .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Zatrpa mi Zvones pitanje.Ja se izvinjavam ali mi treba odgovor(ako je moguce)nisam na casu pazila dovoljnobeequeen je napisao/la:Imam pitanje-vracam se na pocetak ove diskusije-kad se kaze treba npr. 20kg meda za zimu da li je to zajednica na jednom ili dva nastavka?Sad nesto kontam znaci treba da imaju (ako je ram 2 kg.meda) 50 posto meda (u od zapremine)ili 25 posto(zavisi koji je odgovor(jedan ili dva).Sutra skidam polunastavjke te cu vrsiti pregled pa po potrebi izvrsiti prehranu sa sirupom.Zeljela bih da mi ove godine sve zajednice po mogucnosti prezive.Mogu li ih prehraniti i sa posnim pogacama(pravim od secera u prahu i meda)bez dodataka polena,mlijeka ili germe(da ih ne stimulisem)
hvala unaprijed![]()
![]()
hvala opet
BeeQ, nije problem moje zatrpavanje , nego svi su vidjeli tvoje pitanje samo neznaju šta bi ti odgovorili .Problem je što niko nezna kakve su tvoje pčele ,kolikobeequeen je napisao/la:Zatrpa mi Zvones pitanje.Ja se izvinjavam ali mi treba odgovor(ako je moguce)nisam na casu pazila dovoljnobeequeen je napisao/la:Imam pitanje-vracam se na pocetak ove diskusije-kad se kaze treba npr. 20kg meda za zimu da li je to zajednica na jednom ili dva nastavka?Sad nesto kontam znaci treba da imaju (ako je ram 2 kg.meda) 50 posto meda (u od zapremine)ili 25 posto(zavisi koji je odgovor(jedan ili dva).Sutra skidam polunastavjke te cu vrsiti pregled pa po potrebi izvrsiti prehranu sa sirupom.Zeljela bih da mi ove godine sve zajednice po mogucnosti prezive.Mogu li ih prehraniti i sa posnim pogacama(pravim od secera u prahu i meda)bez dodataka polena,mlijeka ili germe(da ih ne stimulisem)
hvala unaprijed![]()
![]()
hvala opet![]()
![]()
zaista troše hrane i kakva ti je klima . Koliko god imaju hrane za zimu pčele su zimi praktično u jednom nastavku . Poželjno je zato da budu u gornjem nastavku
iz više razloga. Zbog toga se u drugom dijelu ljeta plodište koje je bilo dole prebacuje kao gornji nastavak, a medište se postavlja dole kako bi bilo stimulacija za
zimske pčele i istovremeno bi pčele prenosile med u gornji nastavak i punile medne vijence . Poenta je da su po dva krajna rama u gornjem nastavku, ramovi u
kojima je med i perga , a ostali u donjem dijelu leglo , a u gornjem med . Ovo ne treba doslovno shvatit , jer bi se moglo desiti da neki od krajnih okvira zahvata
leglo ili da je prazan.Neznam kad je kod tebe priprema za zimu, jer je kod nas ohoho prošla .Ukoliko je to kod tebe sad idealno je podbaciti polunastavak ili nastavak
s medom , a plodište iznad .Pčele sada vole ramove iz kojih je već izlazilo leglo , pa one novosagrađene stavljaj na kraj ili ih vadi . Ako imaš dovoljno meda (pogledaj
medne vijence , koji ne trebaju preć polovinu rama ) , tada ti ne treba prihranjivanje .Pogače ne bih preporučio sada iz više razloga .
Još jednom da naglasim : Svaki ram na kojem će pčele biti zimi , treba da ima u donjem dijelu prazne čelije ,a u gornjem medni vijenac .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !