Stipo radovi u pčelinjaku
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Re: Stipo radovi u pčelinjaku
Malo je tri društva , cijeli pčelinjak stavi na test. Slobdodno digni na 2.5% sve ostale komponente su sporedne. 
Senade , Senade ubila me organska hemija malo fuliš na bireti i epruveta i plava i zelena a profesorica Ljerka nikolć samo nas mjerka i primjedba za primjedbom ma malo pomalo ili što no kažu postupno nemoj ga forsirati vidiš da se nameračio na veliku stvar i sada samo mu moramo držati pačlčeve-
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Asime stručnjaci bi kazali zašto probati kad već ima rečeno.Asim je napisao/la:Senade , Senade ubila me organska hemija malo fuliš na bireti i epruveta i plava i zelena a profesorica Ljerka nikolć samo nas mjerka i primjedba za primjedbom ma malo pomalo ili što no kažu postupno nemoj ga forsirati vidiš da se nameračio na veliku stvar i sada samo mu moramo držati pačlčeve-
Zvone je lijepo opisao kako ide sa 2,5 % znači moramo ići ka višim mjernim jedinicama da vidimo da li nas struka farba ili se zaista ne smije tretirata jedna generacija pčela više od jedan puta OK
Jedan naš kolega prijepar godina je tretirao dva puta pčele sa 3.5% ( oktobar i novembar)
Beevital .h.c. nas je dosada naučio da može, JA sam do sada uradi tri poljevanj ukupno OK 8,25% + dolazi OK u novembru.
Zvone radi dva tretiranja sa 2,5 % sada idemo dalje da vidimo dokle će Stipo da dođe .
Kako 8,25 % ,-procenti se ne zbrajaju , niti se ovo može ikako zbrajati .
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Pripremio sam sutra jedan koktel sa 3,5 % oksalne pa ću opet politi još 3 društva.
Neću polivati cijeli pčelinjak nego po 3 društva raznim koktelima.
Uz kiseline dodajem i razne čajeve koji u sebi sadrže terpentine ili eterična ulja.
Kako reče Asim eksperimenti su krenuli, a rezultat ??? valjda će biti dobro.
Neću polivati cijeli pčelinjak nego po 3 društva raznim koktelima.
Uz kiseline dodajem i razne čajeve koji u sebi sadrže terpentine ili eterična ulja.
Kako reče Asim eksperimenti su krenuli, a rezultat ??? valjda će biti dobro.
Tako je Marine.Marin je napisao/la:Kako 8,25 % ,-procenti se ne zbrajaju , niti se ovo može ikako zbrajati .
Senade možeš polivati pčele svakih sat vremena i postotak oksalne će uvijek biti isti jedino količina oksalne će rasti.
Kod pčela to i jeste problem ukupna primljena količina oksalne. Čini mi se da je Zvones napisao da su Amerikanci pronašli kolika je to količina oksalne koju jedna pčela smije imati a da se ne predozira.
Treba te postove ponovo pročitati da upamtim.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Kako se ne može zbrajat ?Marin je napisao/la:Kako 8,25 % ,-procenti se ne zbrajaju , niti se ovo može ikako zbrajati .
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Stipo je napisao/la:Tako je Marine.Marin je napisao/la:Kako 8,25 % ,-procenti se ne zbrajaju , niti se ovo može ikako zbrajati .
Senade možeš polivati pčele svakih sat vremena i postotak oksalne će uvijek biti isti jedino količina oksalne će rasti.
Kod pčela to i jeste problem ukupna primljena količina oksalne. Čini mi se da je Zvones napisao da su Amerikanci pronašli kolika je to količina oksalne koju jedna pčela smije imati a da se ne predozira.
Treba te postove ponovo pročitati da upamtim.
Stipo mi u zadnje vrijeme opasno raspravljamo o tome a i ti si na tom fonu da se OK smije samo jednom tretirati ista generacija pčele , a da beevital sa svojom OK smije više puta ovo su nelogičnosti.
JA kažem u svojim 8,25 % ( 82,5 grama) da su pčel tretirane tri puta sa OK sa raličitim omjerima OK i to se može zbrajati isto kao kod beevitala 3-5 -7 tretmana dobiješ određeni % na ukupnoj masi OK. Naravno kda tosve kod beevital savberemo ,pomnožimo dobijemo isti %
Drugo je pitanje sada što ćemo mi opet dobiti (i u našem slučaju) 3,5 % kad svu masu pomnožimo i podjelimo. NAravno da je opet 3.5 %
Stipo opiti idu u pravcu da se smije ili ne smiju tretirati pčele OK više puta
Pa ne može. Matematika kaže da ne može.senad je napisao/la:Kako se ne može zbrajat ?Marin je napisao/la:Kako 8,25 % ,-procenti se ne zbrajaju , niti se ovo može ikako zbrajati .
Ako u jednu posudu staviš 1 lit rastvora sa 35 g oksalne to je 3,5 % oksalne.
Pa kada u tu posudu dodaš još 1 lit istog takvog rastvora. Sada ćeš ukupno imati 2 lit rastvora u kojem ima 70 g oksalne, a postotak je opet 3,5 %.
Kod organskih kiselina opasnost je u postotku kiseline a ne u njenoj količini.
Pa tako recimo mravlja kiselina je jako opasna u koncentraciji od 85 % i potrebne su stroge mjere opreza.
Ako tu bocu mravlje kiseline ulijemo u kadu punu vode slobodno se možemo u toj vodi kupati da ne osjetimo mravlju kiselinu.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 02 lis 2011, 23:39, ukupno mijenjano 1 put.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Nisi gledo post prije ovog tvog.Stipo je napisao/la:Pa ne može. Matematika kaže da ne može.senad je napisao/la:Kako se ne može zbrajat ?Marin je napisao/la:Kako 8,25 % ,-procenti se ne zbrajaju , niti se ovo može ikako zbrajati .
Ako u jednu posudu staviš 1 lit rastvora sa 35 g oksalne to je 3,5 % oksalne.
Pa kada u tu posudu dodaš još 1 lit istog takvog rastvora. Sada ćeš ukupno imati 2 lit rastvora u kojem ima 70 g oksalne, a postotak je opet 3,5 %.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Svakako da se može to shvatiti na prvu takoStipo je napisao/la:Senade postotci su opasni a ne količine.
JA sam naglasio da su bila tri poljevanja na čitavom pčelinjaku sa ukupno 8,25% ako 8,25 : sa 3 dobijemo 2,75 % za svako poljevanje . Znači da je rađeno sa okslanom kiselinom 2,75 % mada su omjeri bili različiti i veći od 2,5 %
Da dopunim:
Ovo ide upravcu experimenta sa OK koju i ti radiš zato sam naglasio da kreneš od 2.5 i više .
Poenta je da struka kaže da se ne smije ista generacija pčela tretirati više puta OK. Mi treba da dođemo do rezultata da se pčel mogu tretirati više puta OK . koliko je to više puta experimenti treba d a pokažu . Ja sam stavio cijeli pčelinjak na experimetn i samo tako se mogu dobiti validni rezultati.
Istina zbog experimenta nisu sve zajendice dobijale istu količinu rastvora OK bez obzira što su po snazi iste. Neke sudobijale 5 mili. po ulici, neke 4, neke 3. neke 2 milit.
Talijani su radili eksperimente sa 60 % šećernom otopinom sa 6 % oksalne kiseline i sa 4,5 % oksalne kiseline i rezultati obaranja varroe su bili gotovo identični. MI radimo sa 50 % šečernom otopinom i sa 3,5 % oksalne i svi kažu da imamaju dobre rezultate.
Talijani su radili i probe sa 6 % oksalnom i ponovili tretman nakon 2 tjedna i nisu zabilježili štete na pčelama.
Ja doista ne znam na osnovu kojeg istraživanja i tko je ustvrdio da se oksalnom mogu pčele polivati samo jednom na istoj generaciji pčela. Ako talijani nisu imali štete po pčele sa dva polivanja 6 % oksalnom kiselinom ne vidim razloga zašto bi imali problema sa 3 polivanja BeeVitalom koji sadrži manje od 6 % oksalne kiseline i čija je doza polivanja 2 puta manja od talijanske ispitane doze. Talijani su imali loše rezultate kada su oksalnu primjenjivali tokom ljeta. Tada im je oksalna oborila menje od 50 % varroe što je nedovoljno za bilo koji tretman. E sada ne spominje se precizno dali su pčele tretirali jednom ili 2 puta. Iz teksta zaključujem da su tretirali samo jednom. BeeVitalom se tretira 3 puta. Ako svaki put BeeVital obori po 40 % varroe.
Od 100 varroa
Prvo polivanje obori 40 varroa. ostalo ih je 60.
Drugo polivanje obori 24 varroe. ostalo ih je 36.
Treće polivanje obori 14 varroa. Ostalo je 22.
To znači da je od 100 varroa uništeno 78 varroa što je za 3 polivanja učinak tretmana = 78 %
To je razlika kod ljetnog tretmana sa BeeVitalom i ljetnog tretmana po talijanskim ispitivanjima sa oksalnom kiselinom.
Moji prošlogodišnji rezultati sa BeeVitalom u vrijeme kada je još bilo legla su približno jednaki, a iznose oko 72 %.
Ako ovaj moj koktel pokaže približne rezultate bit ću prezadovoljan.
Ako se BeeVitalom mogu pčele polivati 3 puta svakih 6-7 dana mogu se polivati i sa ovim mojim koktelom.
Baza mog koktela je oksalna. Druge kiseline su pomoćne tvari ali imaju značajnu ulogu.
Kao i kod BeeVitala jedna drugu nadopunjuju. Mislim da znam čemu koja služi. Iz toga sam izračunao koliko koje kiseline se stavlja. Čitao sam neku stručnu literaturu i tu sam našao dosta toga o organskim kiselinama. Nadam se samo da sam potrefio prave omjere.
Talijani su radili i probe sa 6 % oksalnom i ponovili tretman nakon 2 tjedna i nisu zabilježili štete na pčelama.
Ja doista ne znam na osnovu kojeg istraživanja i tko je ustvrdio da se oksalnom mogu pčele polivati samo jednom na istoj generaciji pčela. Ako talijani nisu imali štete po pčele sa dva polivanja 6 % oksalnom kiselinom ne vidim razloga zašto bi imali problema sa 3 polivanja BeeVitalom koji sadrži manje od 6 % oksalne kiseline i čija je doza polivanja 2 puta manja od talijanske ispitane doze. Talijani su imali loše rezultate kada su oksalnu primjenjivali tokom ljeta. Tada im je oksalna oborila menje od 50 % varroe što je nedovoljno za bilo koji tretman. E sada ne spominje se precizno dali su pčele tretirali jednom ili 2 puta. Iz teksta zaključujem da su tretirali samo jednom. BeeVitalom se tretira 3 puta. Ako svaki put BeeVital obori po 40 % varroe.
Od 100 varroa
To znači da je od 100 varroa uništeno 78 varroa što je za 3 polivanja učinak tretmana = 78 %
To je razlika kod ljetnog tretmana sa BeeVitalom i ljetnog tretmana po talijanskim ispitivanjima sa oksalnom kiselinom.
Moji prošlogodišnji rezultati sa BeeVitalom u vrijeme kada je još bilo legla su približno jednaki, a iznose oko 72 %.
Ako ovaj moj koktel pokaže približne rezultate bit ću prezadovoljan.
Ako se BeeVitalom mogu pčele polivati 3 puta svakih 6-7 dana mogu se polivati i sa ovim mojim koktelom.
Baza mog koktela je oksalna. Druge kiseline su pomoćne tvari ali imaju značajnu ulogu.
Kao i kod BeeVitala jedna drugu nadopunjuju. Mislim da znam čemu koja služi. Iz toga sam izračunao koliko koje kiseline se stavlja. Čitao sam neku stručnu literaturu i tu sam našao dosta toga o organskim kiselinama. Nadam se samo da sam potrefio prave omjere.
E vala Stipo,gdje sada nadje da pravis koktele.
Boli me glava i od BeeVitala..jos i tvoji kokteli.Ubaci sljive.
Smo naprijed..i sretno.
Pozdrav.
Boli me glava i od BeeVitala..jos i tvoji kokteli.Ubaci sljive.
Smo naprijed..i sretno.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Stipo je napisao/la:To je razlika kod ljetnog tretmana sa BeeVitalom i ljetnog tretmana po talijanskim ispitivanjima sa oksalnom kiselinom.BeeVitalom se tretira 3 puta. Ako svaki put BeeVital obori po 40 % varroe.
Od 100 varroa
Moji prošlogodišnji rezultati sa BeeVitalom u vrijeme kada je još bilo legla su približno jednaki, a iznose oko 72 %.Ako ovaj moj koktel pokaže približne rezultate bit ću prezadovoljan.
Ako se BeeVitalom mogu pčele polivati 3 puta svakih 6-7 dana mogu se polivati i sa ovim mojim koktelom..Baza mog koktela je oksalna. Druge kiseline su pomoćne tvari ali imaju značajnu ulogu.
Kao i kod BeeVitala jedna drugu nadopunjuju. Mislim da znam čemu koja služi. Iz toga sam izračunao koliko koje kiseline se stavlja. Čitao sam neku stručnu literaturu i tu sam našao dosta toga o organskim kiselinama. Nadam se samo da sam potrefio prave omjere
Da li bi mogao biti i ovakav račun
Sa početnih 100 oborimo 40 u narednih 7 dana izađe 60 varroa iz legla opet 100 ,, kada opet polijemo pčele oborimo 40 ostane 60 u tih 7 dana donarednog polijevanja iz legla izađe 100 varroa imamo 160 itd.
Što se tiče oksalane kiseline i usporedbe sa beevitalom imat će mo rezultate poslije oksalne bar kod mene . JA želim da vjerujem vašim rezultatima sa beevitalom a i vi će te meni vjerovat sa OK ,
Stipo što se tiče tog koktela što si naumio smućkat to ti je beevital h.c. u kućnoj radinosti,,,, samo naprijed , na dobrom si putu.
Ispričat ću moj test obaranja varroe sa mravljom kiselinom koju ćeš i ti ugraditi u svoj koktel.
KAd sam radio sa mravljom kiselinom prije možda 6-8 godina želio sam da vidim kako to radi MK . Uzeo sam RG sa trutovskim leglom i napunio sa tim okvirima jedan nastavak i stavio u jednu košnicu da se izlegu svi trutovi ,, KAd je se izleglo stavio sam mravlju kiselinu. Bilo je nešto varoe na latici možda do 50o komada ,,međutim kada sam ja potpalio listić varolika imao sam šta da vidim šteta što nisam imao foto aparat to bi bilo za ginisa,, puna latica kao da si lopatom stavljao crveni se, tada sam shvatio da je uzaludno forsirat MK uz to odoše mi djelovi košnica od kiseline. NIsam se mogao pouzdat u MK.
% MK u beevitalu ili tvog koktela bez obzira što se smatra da komponente nadopunjuju jedna drugu nema baš toliki značaj da ubija varrou u leglu jer je mala koncetracija.
Rekao si da želiš da koktel ne pređe 10 km ,malo je nemoguće do 15 km inekako ako budeš stavljao sve onako kako treba,,OVo govorim o komercijalnim cijenam uzimajući u obzir da je recimo kod mene propolis 20 mili 7 km itd.
JA sam nabavio eterična ulja kod jednog travara pa je neštojevtinije a ko kupuje u apotekama ili putem interneta onda su cijene veće.
Sretno
Da senade takva računica ti je dobra i potpuno ispravna ali je srestvo koje ima takve osobine vrlo loše jer mu je učinak manji od 50 % . Zbog toga Naneti je rekao da se ne isplati vršiti ljetni tretman oksalnom jer je test pokazao pad varroe od 40 % - 50 %. Ja sam prošle godine radio test sa BeeVitaom prvo polivanje je bilo 2.9 , a treće polivanje 15.9 u vrijeme kada je prilično bilo legla. 22.9 sam vršio zadnje brojanje i kontrolu stanja legla. Tada je još uvjek bilo dosta zatvorenog legla ali je tbog zimske prihrane u malom obimu moglo vidjeti i otvoreno leglo. Poslje u završnom tretmanu uništio sam gotovo svu varrou.senad je napisao/la: Da li bi mogao biti i ovakav račun
Sa početnih 100 oborimo 40 u narednih 7 dana izađe 60 varroa iz legla opet 100 ,, kada opet polijemo pčele oborimo 40 ostane 60 u tih 7 dana donarednog polijevanja iz legla izađe 100 varroa imamo 160 itd.
Usporedbom koliko sam varroe imao u završnom tretmanu i koliko je varroe oboreno i pribrojano od glavnog tretmana do završnog tretmana. Suma sumarus ispada da je BeeVital u glavnom tretmanu u vrijeme legla imao učinak od oko 60 %. Uzimajući u obzir da je dio varroe ostao u zatvorenom leglu pa čak i da je u otvorenom leglu izašla još jedna generacija varroe ja sam nekom računicom glavnom tretmanu u vrijeme legla dodao još učinkovitost od 12 % pa je ispalo da je učinak bevitala u 9. mjesecu 72 %. Vjerujen da sam taj tretman radio ranije kada su dnevne temperature bile veće da bi učinak bio manji. Svaki učinak nekog srestva sa rezultatom obaranja većim od 50 % smatra se isplativim učinkom jer nam je dao vremena od 22 dan, a u konačnici 50 % manje varroe jer se kolaps društva odgađa za 22 dana.
Mislim, a iza toga i stojim da bi ljetni tretman sa BeeVitalom kod jače zaraženih društava trebalo odraditi sa 4 polivanja i da društvo neće doći u kolaps.
Naravno da ću ti vjerovati.senad je napisao/la:Što se tiče oksalane kiseline i usporedbe sa beevitalom imat će mo rezultate poslije oksalne bar kod mene . JA želim da vjerujem vašim rezultatima sa beevitalom a i vi će te meni vjerovat sa OK ,
Na prvi pogled čini se da je moj koktel BeeVital u kućnoj radinosti ali kad se usporedi jedno sa drugim to nije ni slično. Već sam ranije spomenuo da ga ja ne mogu i ne želim kopirati.senad je napisao/la:Stipo što se tiče tog koktela što si naumio smućkat to ti je beevital h.c. u kućnoj radinosti,,,, samo naprijed , na dobrom si putu.
Nosi me jedna zamisao ako je BeeVital koktel kiselina to je i Binenwohl.
Ja pokušavam napraviti koktel kiselina i propolisa u šećernom rastvoru ali me zeza propolis.
Iako sam na toplo uspio sve pomješati ali kao se smijesa hladi i vrijeme prolazi propolis stalno isplivava na površinu.
Mislim da je greška u emulgatoru ne drži smjesu stabilnom. Tu još nešto nedostaje neki stabilizator.
Možda to sve trebam pustiti da ostoji nekoliko dana da se samo od sebe smiri pa procjediti.
Danas sam odokativno pogledao rezultate sinoćnih polivanja i primjećujem da varroa pada u jednoj košnici u obilnom broju.
Odokativno oko 200 varroa. Nisam imao vremena brojati ali ću sutra sumirati rezultate za prva dva dana.
Mravle kiseline je doista malo jer se ne osjeća miris i ne služi za uništavanje varroe u leglu nego za pojačavanje mirisa propolisa i okusa oksalne kiseline.senad je napisao/la:% MK u beevitalu ili tvog koktela bez obzira što se smatra da komponente nadopunjuju jedna drugu nema baš toliki značaj da ubija varrou u leglu jer je mala koncetracija.
Nisam računao propolis ali sam računao emulgator. Kiseline su jeptine oko 1,5 KM za 1 lit koktela.senad je napisao/la:Rekao si da želiš da koktel ne pređe 10 km ,malo je nemoguće do 15 km inekako ako budeš stavljao sve onako kako treba,,OVo govorim o komercijalnim cijenam uzimajući u obzir da je recimo kod mene propolis 20 mili 7 km itd.
Koja si eterična ulja nabavljao. Ja u Livnu ne mogu da nađem ništa što bi se koristilo u pčelarstvu.senad je napisao/la:JA sam nabavio eterična ulja kod jednog travara pa je neštojevtinije a ko kupuje u apotekama ili putem interneta onda su cijene veće.
Treba mi malo ulja od timjana i od origana.
45 sati poslje polivanja pčela sa mojim koktelom danas sam izvršio kontrolu pada varroe.
Društva se ponašaju normalno a pad varroe je bio:
Novo društvo br:1.--13 varroa
-//. -//- br:2.--38 varroa
Lanjsko društvo br:1.---268 varroa to je ona čuvena košnica 43
Znači moj koktel sa 2 % oksalne djeluje i obara varrou.
Koliko će je ukupno oboriti i dokle će varroa padati pokazat će vrijeme.
Društva se ponašaju normalno a pad varroe je bio:
Novo društvo br:1.--13 varroa
-//. -//- br:2.--38 varroa
Lanjsko društvo br:1.---268 varroa to je ona čuvena košnica 43
Znači moj koktel sa 2 % oksalne djeluje i obara varrou.
Koliko će je ukupno oboriti i dokle će varroa padati pokazat će vrijeme.
Danas sam smućkao još jednu varijantu 1 %-tnog oksal koktela kojemu cijena za 1 lit uključujući i propolis ne prelazi 10 KM.
Ovo je 4. recept kojeg trebam oprobati. Ako ovako nastavim korigovati i smišljti nove recepte imat ću 50 varijanti raznih koktela, a svi su na ekološkoj bazi. Koji koktel će se pokazati najbolji trebat će proći godine.
Što god više mjerkam mućkam dolazim do novih saznanja i ideje mi se rađaju poput gljiva poslje kiše.
Izgleda da sam garažu pretvorio u laboratoriju.
Ovo je 4. recept kojeg trebam oprobati. Ako ovako nastavim korigovati i smišljti nove recepte imat ću 50 varijanti raznih koktela, a svi su na ekološkoj bazi. Koji koktel će se pokazati najbolji trebat će proći godine.
Što god više mjerkam mućkam dolazim do novih saznanja i ideje mi se rađaju poput gljiva poslje kiše.
Izgleda da sam garažu pretvorio u laboratoriju.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ako kažem koja su eterična ulje onda odemi receptKoja si eterična ulja nabavljao. Ja u Livnu ne mogu da nađem ništa što bi se koristilo u pčelarstvu.
Treba mi malo ulja od timjana i od origana.
Od ranije sam imao eukaliptus, ruzmarin ,kamilica,menta nedavno sam nabavio lavandu kao i timol .
Usput da se malo igramo i kviza; koje uljez
* u čaši A
* u čaši B

-
Samir
- Čita i piše, vrlodobar
U čaši B uljez
Uljez čaša A mislim da je desno BeeVital.
Provjeri koja ti je gustina, viskozitet, kiselost, ljeplivost na vosak i postotak šećera te brzinu sušenja i ponovni nastanak kristalizacije šećera i kiselina. Mjereći te parametre moći ćeš korigovati recept.
Samo da ti nadodam uspio sam stabilizirati vodenu otopinu propolisa na 2 %. Toliko je stabilna da da ako otopinu protrljaš prstima može se oprati vodom da prsti ostaju čisti. Moj koktel miriše u obje te čaše jednako.
Provjeri koja ti je gustina, viskozitet, kiselost, ljeplivost na vosak i postotak šećera te brzinu sušenja i ponovni nastanak kristalizacije šećera i kiselina. Mjereći te parametre moći ćeš korigovati recept.
Samo da ti nadodam uspio sam stabilizirati vodenu otopinu propolisa na 2 %. Toliko je stabilna da da ako otopinu protrljaš prstima može se oprati vodom da prsti ostaju čisti. Moj koktel miriše u obje te čaše jednako.
BeeVital nije crven znači čaša A je uljez ona više liči mom prvom koktelu.Samir je napisao/la:U čaši B uljez
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Tačan odgovor SamireSamir je napisao/la:U čaši B uljez
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Stipo je napisao/la:Uljez čaša A mislim da je desno BeeVital.
Stipo već sam govorio da beevital h.c. je dobro uravnotežen i za sada na osnovu vaših iskustava, a imam saznanje od drugi koji su testirali beevital h.c. amitrazom može se reći sve dobro osim što je skup. JA sam na fonu ovo štoradi Zvone i za sada kada sve saber Zvonetov koktel je u prednosti uodnosu na beevital h.c.
ZAto sam napisao da je uljez beevital h.c.
U čaši B je beevital h.c. dobro si pogodio , vidise da si se družio dosta vremena sa istim
Ovu boju reguliše propolis zajedno sa alkoholom tako u čaši A i nije baš crvena boja. MAda to i nije toliko važno kolikoje marketinški dobro kod beevitala h.c.
Ja imam dvije boce BeeVitala iz 2 šarže i po boji se malo rezlikuju. Ali to nije ni bitno bitno je da djeluje.
BeeVital za naša primanja je skup ali ako hoćemo cjelogodišnji ECO tretman ispada da je jedan od jeftinijih sredstava.
Ako je k tome istinita tvrdnja da redovni tretmani BeeVitalom daju veće prinose u medu ispada da je on jeftin jer jednu bocu isplati jedan okvir meda. Teško je te tvrdnje izvagati i dokazati pa u našim glavama ispada da je to marketinški trik.
Ja nisam siguran da će Zvone uspjeti dokazati da je oksalna ravna BeeVitalu. Možda za ovaj kasno jesenji tretman da mu je jeftina zamjena ali meni se čini da i tada BeeVital bolje čisti varrou. Možda bi Zvone ako ima volje trebao to usporediti.Te da kao završni tretman jedan dio društava tretita BeeVitalom , a drugi oksalnom. Ja sam se prošle jeseni uvjerio koja je snaga BeeVitala. Kada samo usporedim društvo koje je cijele prošle godine bilo najjače, a onda krajem ljeta pošlo tako naglo slabiti da sam mislio da neće prezimiti ali tada sam počeo koristiti BeeVital i to društvo je do kraja tretmana palo na 3 ulice pčela.
Prvo što sam tada primjetio da nema više pčela pješaka. Kao takvo dočekalo je proljeće bez daljnjeg slabljenja. Mislim da je BeeVital spriječio kolaps tog društva. Jednostavno poslje završenog tretmana društvo je prestalo dalje slabiti. Mislim da sam tada koristio bilo koje drugo srestvo da tome društvu više ne bi bilo spasa. Pčelarska praksa je pokazala da ako kolaps nastupi da se društvo ne može spasiti. Jeli to slučajno kod mene tada ispalo tako ili je to zasluga BeeVitala nisam siguran iskustva su mi kratka ali ni drugi pčelari o tome ne pišu. Zvone ispitiva oksalnu i volio bi da se i ona ponaša kao BeeVital ali čisto sumnjam jer za takvo nešto bi se odavno čulo jer oksalna je se ispitivala u više zemalja i postoje naučni radovi koji se i na internetu mogu naći. Mi maštamo o oksalnoj i ja maštam o oksalnoj jer je jeftina ali bojim se da je o njoj sve rečeno zato sam ja odlučio da sa njom pravim razne koktele ne bi li pogodio recept koji nije skup i da daje bolje rezultate ne samo sada nego tijekom cijele pčelarske sezone. BeeVital da je jeftiniji i da se samo jednom poliva umjesto 3 puta svakih 7 dana bio bi idealan.
BeeVital za naša primanja je skup ali ako hoćemo cjelogodišnji ECO tretman ispada da je jedan od jeftinijih sredstava.
Ako je k tome istinita tvrdnja da redovni tretmani BeeVitalom daju veće prinose u medu ispada da je on jeftin jer jednu bocu isplati jedan okvir meda. Teško je te tvrdnje izvagati i dokazati pa u našim glavama ispada da je to marketinški trik.
Ja nisam siguran da će Zvone uspjeti dokazati da je oksalna ravna BeeVitalu. Možda za ovaj kasno jesenji tretman da mu je jeftina zamjena ali meni se čini da i tada BeeVital bolje čisti varrou. Možda bi Zvone ako ima volje trebao to usporediti.Te da kao završni tretman jedan dio društava tretita BeeVitalom , a drugi oksalnom. Ja sam se prošle jeseni uvjerio koja je snaga BeeVitala. Kada samo usporedim društvo koje je cijele prošle godine bilo najjače, a onda krajem ljeta pošlo tako naglo slabiti da sam mislio da neće prezimiti ali tada sam počeo koristiti BeeVital i to društvo je do kraja tretmana palo na 3 ulice pčela.
Prvo što sam tada primjetio da nema više pčela pješaka. Kao takvo dočekalo je proljeće bez daljnjeg slabljenja. Mislim da je BeeVital spriječio kolaps tog društva. Jednostavno poslje završenog tretmana društvo je prestalo dalje slabiti. Mislim da sam tada koristio bilo koje drugo srestvo da tome društvu više ne bi bilo spasa. Pčelarska praksa je pokazala da ako kolaps nastupi da se društvo ne može spasiti. Jeli to slučajno kod mene tada ispalo tako ili je to zasluga BeeVitala nisam siguran iskustva su mi kratka ali ni drugi pčelari o tome ne pišu. Zvone ispitiva oksalnu i volio bi da se i ona ponaša kao BeeVital ali čisto sumnjam jer za takvo nešto bi se odavno čulo jer oksalna je se ispitivala u više zemalja i postoje naučni radovi koji se i na internetu mogu naći. Mi maštamo o oksalnoj i ja maštam o oksalnoj jer je jeftina ali bojim se da je o njoj sve rečeno zato sam ja odlučio da sa njom pravim razne koktele ne bi li pogodio recept koji nije skup i da daje bolje rezultate ne samo sada nego tijekom cijele pčelarske sezone. BeeVital da je jeftiniji i da se samo jednom poliva umjesto 3 puta svakih 7 dana bio bi idealan.