VAROA 01. RUJAN ŠOK
Re: VAROA 01. RUJAN ŠOK
...
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 05 ruj 2011, 01:07, ukupno mijenjano 1 put.
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
Opet se vraćam na ono što sam nedavno napisao. Vjerujem u BV, od više ozbiljnih ljudi čujem da djeluje a i tebe Stipo ubrajam u ozbiljne ljude mada se osobno ne poznajemo. Međutim, bar kod mene je problem ovo što si naveo Stipo da nisam trenutno u stanju odraditi tretmane sa BV onako kako struka predlaže. Ili sam na putu ili su pčele daleko ili nešto treće obiteljske obaveze a ona tri polivanja 1 6 13 teško da mogu odraditi po struci. Upravo stoga i bojim se da će sada kod mene kad odem na pčelinjak biti svega mada sam 3 puta polio dosad ali ne u pravilnim razmacima a jedno tretiranje je bilo poslije seljenja pčela. To mi je Marin rekao da nije baš pametno. Zadnji put kad sam virio u košnice prije 10-tak dana pčele su djelovale vitalno a nisam vidio nijedne varoe na njima što je na vrijesku rijetkost. Zato sam mislio odraditi kontrolno dimljenje na uzorku od 10 komada. Vidiću, vagam se još inače sam dosta neodlučan po prirodi....
-
zakir cancar
- Čita i piše, dobar
Pozdrav....zao mi je kolega da si svu svoju nemoc i gorcinu prebacio na mene...zao mije da stvarno mislis tako ....zao mi je ..i stvarno mi je zao sto ti ovako repliciram...stvarno sam iznenaden .....nikada nisam rekao da BV. nevalja.svoj komentar sam davao na ime kolega koi se zale na isti....procitaj pa ces da vidis da radim sa RG sezona i OK jesen..isto tako nedajem secer pri uzimljavanju..zimuju na MEDU...vrati se malo unazad pa ces vidjeti da nekoristim AMITRAZ ali nemam apsolutno nista protiv njega, niti bilo kojeg preparata...Imam protiv da prodajete maglu ljudima a kad se trazi objasnjenje znate i sami sta odgovarate...Neznam kolega ..imao sam pozitivno misljenje u pocetku da si ozbiljan covjek i vjeruj da sam vise puta citao tvoje postave, koliko god sam se puta vracao na njih sve su mi bili nekako blijedi i jadniji(zao mi je )a trebao bi znati da je praksa jedno a teorija drugo...kolega nepada mi na pamet da trosim 32 minute na tvoju prezentaciju mada ima pcelara koi su zadovoljni tvoim izlaganjima,,,,pa evo ovo tebi i ostalim kolegama ako koga interesuje...ti pobijas Lebedova,ti ne priznajes opite Americkih strucnjaka u borbi protiv varooe.kolega Stipo tvoj je lapsus i zakljucak da OK prijanja na prednje sapice varooe i tako pada na tle a isto u drugom postu da OK sprzi prednje nogice i tako dezorjentise istu,Stipo to je tvoj zakljucak a moj citat...odluci se.....veci dio moih primanja je od pcela i ne smatram se profesionalcem naprotiv i nisam ali se profesionalno odnosim prema svoim pcelama...zamolio bih te da se vratis na svoje ranije postave pa ces da vidis svoja lupetanja...zavrsavam...MEDNO
Objasni gdje to ja nekog pobijam. Budi siguran da ću pobiti svakoga ako za to imam druga saznanja.zakir cancar je napisao/la: ti pobijas Lebedova
Rekao sam i zašto ne priznajem jer se opit nije vršio u košnici.zakir cancar je napisao/la: ti ne priznajes opite Americkih strucnjaka u borbi protiv varooe
To sam rekao za šećer u prahu.zakir cancar je napisao/la: kolega Stipo tvoj je lapsus i zakljucak da OK prijanja na prednje sapice varooe i tako pada na tle ...
Nije lijepo tako pričati . Molim te da izbrišeš te neugodne riječi.zakir cancar je napisao/la: da vidis svoja lupetanja
Ja takvo nešto nikad neću napisati.
Zakire pitat ću te samo jedno da iskreno kažeš jeli tebe BeeVital iznevjerio odnosno da li si zbog njega imao gubitke pčelinjih društava.
Dragi prijatelju nisi dobro skonto za vrcanje pa ti pogrešna matematika , da pojasnim ponovo moj problem je neznanje u ovom području pa se patim i snalazim elem ukupno od osam društava sam uzeo 15 okvira i vrco nisam ni računo kolliko ima meda po okviru , tako sad postavi tu ka-emovsku jednačinu jer to ti možeš .Ja sam na ovom forumu jer mi ljudi pomažu u mom neznanju ,tako eto nisam pito šta sve mogu uzeti i moja pčelarska sezona završava ovako. Tačno nije mi osnovni izvor prihoda pa mogu ovo da dozvolim da prođe.A, držim se i one Senadove da pčelarstvo nije zadata norma , to mije utjeha. I nema sa ovim Bee Vital nikakvu dodirnu tačku osim da su njegovom zaslugom društva zdrava i da su se umnožila jer nemori ih grinja. Ja sam početnik i meni je sredstvo pristupačno jer nije zahtjevno , stoga pčelari koji imaju iskustva i puno više rutine u ovom poslu mogu sebi da dozvole idruga sredstva koja su zahtjevna u postupku, ali mislim da nismo za omalovažavanje zbog ove činjenice stoga imamo pravo na izbor jednostavnijeg srestva .Dali je sigurno i tu činjenice govore . i dalje ubjeđivanje je bespredmetno
Dobar dan forumaši!
Nije me bilo u zadnje vrijeme na forumu baš često ali i ja bih se "upleo" u ovu diskusiju:
1.) Dolaskom na forum našeg dičnog kolege "ZAKIRA CANCARA" u svim dijelovima gdje se on pojavljuje samo "frka" i neke fraze koje nikako ne pristaju na forum bilo kakve vrste pogotovo ne na naš, koji sam uvijek smatrao (i dalje smatram!) za ogled nekim drugim forumima pa i forum HPS (jer sam ja iz Hrvatske). Naš je puno bolji, ljudskiji.....
2.) Kolega "zakire" na forumima je zabranjeno koristiti crvenu boju, jer to znači da na nekoga vičeš!
3.) Izrazi poput "lupetanja" i sličnih, koje sam pročitao u tvojim postovima naprosto vrijeđaju svih na forumu, uključivši i mene a ne samo osobu na koju se to konkretno odnosi, u ovom slučaju na Stipu.
4.) Volim različita mišljenja i "oštre" diskusije ali one moraju biti potkrijepljene činjenicama, ali sve u duhu dobre volje ("in bona fide"), razložno ljudski, "muški". Vrijeđanja ne podnosim, a mislim da i ostali na forumu dijele moje mišljenje.
5.) Stipo se od svih nas najviše trudi, pomaže svakom pa i najnovijem početniku, ne štedi sebe a zauzvrat dobije - tvoj hladan tuš. U najmanju ruku nije lijepo niti korektno, jer Stipo je jedini na forumu aktivan, što znači da ima više od 1000 postova.
6.) O "varroi destructor" napisano je jako punio knjiga, teza, najveći umovi pčelarstva se sa tom problematikom "teško nose", tako da je svačije mišljenje dobrodošlo, svi su savjeti, analize, zaključci jako, jako korisni u borbi protiv ove "kuge pčelarstva". Ja sam je upoznao još davne 1982 god. pod imenom "varroa jacobsoni", jer još nije bila objašnjena ta "varroa iz prošlosti" pa se mislilo da parazitira na našoj "kranjskoj pčeli" i ostalim europskim vrstama. Tek pred 10-tak godina utvrđena je činjenica da na "europskim vrstama pčela" (kranjska, talijanska, tamna-nordijska i kavkaska) parazitira nova vrsta varroe koju su nazvali "varroa destructor". Zašto ovo pišem, - zato da se uoči koliko je vremena prošlo u cijelom pčelarskom svijetu dok su napredni stručnjaci došli do konkretnih rezultata.....
Mi smi svi poluprofesionalci ili hobysti, jer smo daleko od svjetskih pčelara koji broj košnica od 5000 komada pa naviše smatraju za osnovu profesionalnog bavljenja pčelarstvom. Australski pčelar (svjetski rekord) ima preko 150.000 košnica!
Bio sam malo poduži da ukažem na potrebu "spuštanja" lopte na zemlju!
Molim svih na forumu a budu maksimalno tolerantni, da iznose svoja iskustva, da budu pošteni u brojkama i događanjima, da nam svima svaka diskusija bude od pomoći i na korist sviju nas! O varroi još imamo svi mnogo toga za reći, zato saslušajmo svakoga od nas, jer dvojica uvijek znaju više od jednoga .......
Kolega zakire, nemoj su ljutiti, naprosto sam morao intervenirati!
Medno svima, svim pčelarim i familijama puno zdravlja želi.......................schumy
Nije me bilo u zadnje vrijeme na forumu baš često ali i ja bih se "upleo" u ovu diskusiju:
1.) Dolaskom na forum našeg dičnog kolege "ZAKIRA CANCARA" u svim dijelovima gdje se on pojavljuje samo "frka" i neke fraze koje nikako ne pristaju na forum bilo kakve vrste pogotovo ne na naš, koji sam uvijek smatrao (i dalje smatram!) za ogled nekim drugim forumima pa i forum HPS (jer sam ja iz Hrvatske). Naš je puno bolji, ljudskiji.....
2.) Kolega "zakire" na forumima je zabranjeno koristiti crvenu boju, jer to znači da na nekoga vičeš!
3.) Izrazi poput "lupetanja" i sličnih, koje sam pročitao u tvojim postovima naprosto vrijeđaju svih na forumu, uključivši i mene a ne samo osobu na koju se to konkretno odnosi, u ovom slučaju na Stipu.
4.) Volim različita mišljenja i "oštre" diskusije ali one moraju biti potkrijepljene činjenicama, ali sve u duhu dobre volje ("in bona fide"), razložno ljudski, "muški". Vrijeđanja ne podnosim, a mislim da i ostali na forumu dijele moje mišljenje.
5.) Stipo se od svih nas najviše trudi, pomaže svakom pa i najnovijem početniku, ne štedi sebe a zauzvrat dobije - tvoj hladan tuš. U najmanju ruku nije lijepo niti korektno, jer Stipo je jedini na forumu aktivan, što znači da ima više od 1000 postova.
6.) O "varroi destructor" napisano je jako punio knjiga, teza, najveći umovi pčelarstva se sa tom problematikom "teško nose", tako da je svačije mišljenje dobrodošlo, svi su savjeti, analize, zaključci jako, jako korisni u borbi protiv ove "kuge pčelarstva". Ja sam je upoznao još davne 1982 god. pod imenom "varroa jacobsoni", jer još nije bila objašnjena ta "varroa iz prošlosti" pa se mislilo da parazitira na našoj "kranjskoj pčeli" i ostalim europskim vrstama. Tek pred 10-tak godina utvrđena je činjenica da na "europskim vrstama pčela" (kranjska, talijanska, tamna-nordijska i kavkaska) parazitira nova vrsta varroe koju su nazvali "varroa destructor". Zašto ovo pišem, - zato da se uoči koliko je vremena prošlo u cijelom pčelarskom svijetu dok su napredni stručnjaci došli do konkretnih rezultata.....
Mi smi svi poluprofesionalci ili hobysti, jer smo daleko od svjetskih pčelara koji broj košnica od 5000 komada pa naviše smatraju za osnovu profesionalnog bavljenja pčelarstvom. Australski pčelar (svjetski rekord) ima preko 150.000 košnica!
Molim svih na forumu a budu maksimalno tolerantni, da iznose svoja iskustva, da budu pošteni u brojkama i događanjima, da nam svima svaka diskusija bude od pomoći i na korist sviju nas! O varroi još imamo svi mnogo toga za reći, zato saslušajmo svakoga od nas, jer dvojica uvijek znaju više od jednoga .......
Medno svima, svim pčelarim i familijama puno zdravlja želi.......................schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
U principu bi se složio sa navedenim postom poštovani kolega Shumy.Međutim da se primijetiti da je bilo obostranog tuširanja.Ono što mene zanima, da li postoje ljudi na ovom forumu kojima se ne smije replicirati, to sam već nekad pominjao.Obojicu kolega cijenim i poštujem i mislim da je lopta već spuštena i daje to dobro.Ako već pominješ bonton kojeg bi se trebali pridržavati na ovom forumu (crvena slova), šta u konkretnom slučaju u tvom postu znači izraz1 .) Dolaskom na forum našeg dičnog kolege "ZAKIRA CANCARA" u ovom slučaju napisan velikim slovima sa znacima navoda ischumy je napisao/la:Dobar dan forumaši!
2.) Kolega "zakire",Kolega zakire, (malim slovima napisano ime kolege sa foruma)
Da li je ovo omaška ili....?
Lijep pozdrav svima!
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
-
zakir cancar
- Čita i piše, dobar
...
Zadnja izmjena: zakir cancar, dana/u 29 ruj 2011, 23:20, ukupno mijenjano 1 put.
Dobra večer, Azeme i Zakir Cancare,
redom ću odgovoriti: kako vidite ja se služim "kompjutorskim imenom" schumy - malim početnim slovom, zato sam i u mome tekstu možda omaškom naveo i ime Zakira velikim slovima da istaknem njegov nick kojega sam iščitao u zaglavlju kod objave postova. Azeme, nikada nisam ciničan, ili nedajbože nedobronamjeran, samo bih volio ono što sam već rekao u mome postu - volim silu argumenta a ne argument sile. To "tuširanje" koje spominješ nisam zaista zapazio, rekao sam da sam malo izbivao sa foruma. Tretiranja protiv varroe neka svatko radi kako zna i umije, samo bih rekao jednu važnu stvar, a to je kvaliteta meda. Za vrijeme vrcanja i između pojedinih paša naš pčelarski kodeks bi nas morao voditi prema zdravom proizvodu - medu, pa koristiti samo prirodne resurse tretmana kojih na svu sreću danas ima dosta, neću ih spominjati jer ih svi mi poznajemo. Najesen nakon svih vrcanja slobodan je odabir tretmana pa tko voli - nek izvoli, svatko neka se opredijeli za svoj put ka suzbijanje varroe.
Ponavljam još jednom - družimo se, raspravljajmo, argumentirajmo svoje postavke i teze, pomognimo jedni drugima, jer u ovome kratkom životu ja zaista nemam volje ni želje za svađom a vjerujem i vi, zar ne?
Ako sam nešto pogriješio u pisanju zaista je to bilo nenamjerno.....
Pozdrav..............schumy
redom ću odgovoriti: kako vidite ja se služim "kompjutorskim imenom" schumy - malim početnim slovom, zato sam i u mome tekstu možda omaškom naveo i ime Zakira velikim slovima da istaknem njegov nick kojega sam iščitao u zaglavlju kod objave postova. Azeme, nikada nisam ciničan, ili nedajbože nedobronamjeran, samo bih volio ono što sam već rekao u mome postu - volim silu argumenta a ne argument sile. To "tuširanje" koje spominješ nisam zaista zapazio, rekao sam da sam malo izbivao sa foruma. Tretiranja protiv varroe neka svatko radi kako zna i umije, samo bih rekao jednu važnu stvar, a to je kvaliteta meda. Za vrijeme vrcanja i između pojedinih paša naš pčelarski kodeks bi nas morao voditi prema zdravom proizvodu - medu, pa koristiti samo prirodne resurse tretmana kojih na svu sreću danas ima dosta, neću ih spominjati jer ih svi mi poznajemo. Najesen nakon svih vrcanja slobodan je odabir tretmana pa tko voli - nek izvoli, svatko neka se opredijeli za svoj put ka suzbijanje varroe.
Ponavljam još jednom - družimo se, raspravljajmo, argumentirajmo svoje postavke i teze, pomognimo jedni drugima, jer u ovome kratkom životu ja zaista nemam volje ni želje za svađom a vjerujem i vi, zar ne?
Ako sam nešto pogriješio u pisanju zaista je to bilo nenamjerno.....
Pozdrav..............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Danas pregled varoa. i dalje pada, ali u malnjim količinama. Smjena je generacija pčela pa vjerojatno pada sa tek izlegnutih pčela. sada me je pomalo strah jer je to zimska pčela pa se bojim kasnijih virusnih oboljenja ako ju je varoa stepla.
Zadnja izmjena: rilce, dana/u 07 ruj 2011, 13:39, ukupno mijenjano 1 put.
-
zakir cancar
- Čita i piše, dobar
...
Zadnja izmjena: zakir cancar, dana/u 29 ruj 2011, 23:19, ukupno mijenjano 1 put.
-
zakir cancar
- Čita i piše, dobar
[
Zadnja izmjena: zakir cancar, dana/u 29 ruj 2011, 23:18, ukupno mijenjano 1 put.
Evo da se javim i obavijestim vas da je situacija sa varoom pod kontrolom. Hvala svima koji su se uključili u raspravu te mi na taj način pomogli savjetima. Pčela se lagano uzimljuje, legla još ima na 2 okvira u prosjeku, a zalihe hrane su oko 15 do 17 kg.
Još jednom hvala svima.
Još jednom hvala svima.
Gdje ti pcelaris pa imas tolike zaliherilce je napisao/la:Evo da se javim i obavijestim vas da je situacija sa varoom pod kontrolom. Hvala svima koji su se uključili u raspravu te mi na taj način pomogli savjetima. Pčela se lagano uzimljuje, legla još ima na 2 okvira u prosjeku, a zalihe hrane su oko 15 do 17 kg.
Još jednom hvala svima.
Zadnja izmjena: senad, dana/u 28 ruj 2011, 21:02, ukupno mijenjano 1 put.
Razlog: Korekcija unešenih podataka , Admin
Razlog: Korekcija unešenih podataka , Admin
Ma krivo sam napisala. LR košnice na dva nastavka su teške oko 34 do 36 kg, znači da su zalihe hrane u košnicama oko 15 do 17 kg. Inače pčelarim oko 600km sjeverozapadno od Sarajeva (područije moslavine u RH).
A za tviju inf. provođena je prihrana sirupom. 
Vjerujuci Bee Vitalu izgleda i ja cu da ostanem bez pcela..
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Možeš li opistati kako si radio sa beevitalom h.c. ?amyr je napisao/la:Vjerujuci Bee Vitalu izgleda i ja cu da ostanem bez pcela..
Tacno onako kako pise u upustvu koji dodze kad se kupi Bee Vital. Vjeruj mi sve sam ispravno radio, jednostavno sam previse vjerovao ovom proizvodu...
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Vjeruj da bi bilodobro da nam opišeš kako si radio.amyr je napisao/la:Tacno onako kako pise u upustvu koji dodze kad se kupi Bee Vital. Vjeruj mi sve sam ispravno radio, jednostavno sam previse vjerovao ovom proizvodu...
1. Mjesec
2.dan u mjesecu
3. Temperatura
4, Vlažnost
5. JAčina pčelinje zajednice
6. Koju podnicu koristiš
7. Koliko militara po ulici si tretirao
8.RAzmak u danima između tretiranja
9. Kontrolni pregled pada varoe
10. Šta si prije koristio
11. da li si koristio OK u periodu kada nema legla
12. ostalo što bi bilo interesantno
Pitam se..da li ima razlike u samom BeeVitalu.
Ja sam takodje tretirao, i slusao savjete koje sam dobivao ovdje na ovome forumu.
Iz svakog drustva sam izbacio minimalno po hiljadu Varroe.Zimski(zavrsni tretman),jos nisam uradio.
Zato me i cude rezultati mojih kolega.
Ja sam takodje tretirao, i slusao savjete koje sam dobivao ovdje na ovome forumu.
Iz svakog drustva sam izbacio minimalno po hiljadu Varroe.Zimski(zavrsni tretman),jos nisam uradio.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Ima razlike u cuvanju BeeVitala,kao i u kolicini koja se potrosi pri polivanju jedne zajednice.sahista je napisao/la:Pitam se..da li ima razlike u samom BeeVitalu.
Cuvam ga u ostavi(spajzu).inzenjer je napisao/la:Ima razlike u cuvanju BeeVitala,kao i u kolicini koja se potrosi pri polivanju jedne zajednice.sahista je napisao/la:Pitam se..da li ima razlike u samom BeeVitalu.
Prije upotrebe zagrijem otprilike(toplom vodom) na tjelesnu temperaturu.Vec sam pisao,da rupica na cepu zna da bude zacepljena.Ja uzmem iglu,i lagano prosirim rupicu na cepu.Umjesto da brojim do pet sa polivanjem jedne ulice,sada brojim do tri.Tako po svakoj ulici.Otprilike se potrosi isto BV.
Ne znam sta je tu toliko tesko.
Mene vise cudi...kada kolegama ne obara Varrou.
Kod mene su rezultati vidljivi...sada da li je to dovoljno...je sasvim druga tema.
Kod mene u drustvu,samo ja koristim BV.Ostale kolege koriste mravlju kiselinu.Usporedjivali smo rezultate...i BV je oborio po svakoj kosnici minimalno 5 puta vise Varroe..u nekim kosnicama i deset puta.Nevjerujem u teoriju da su moje kosnice zarazene a njihove ne.Kosnice su jedne pored drugih.
Ne mogu da tvrdim da je BV idealan...ali naspram mravlje kiseline je superioran.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...