BeeVital Hive Clean

inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Re: BeeVital Hive Clean

Post Postao/la inzenjer »

zakir cancar je napisao/la:Pozdrav....juce poslije podne tretirane pcele BeeVitalom H/C.... sve su AV podnjace,kontrolom prirodnog pada varooe je od 3-10 varooa.....danas kontrola nakon 20h poslije tretiranja je slijedece....društva:

- br.7---70 var.
- br.5---55 var.
- br.35--50 var.
- br.24--25 var.
- br.44-nuk.45 var.
- br.6--nuk.10 var.
- br.26-138var.
- br.31--30var.
- br.13-130var.
- br.4---80var.

Uz iskreni trud mora se dodati jos barem 20% varooe na navedene brojeve......tretirao sam jos tri drustva varolikom a jedno sam u meduvremenu morao spoiti-trutusa-,uz napomenu da jedno nije radilo RG tokom sezone i kod njega je bilo vise od 300 varooe,a kod drugog skoro pa identicno,oko 280kom.
Nisam nesto primjetio povecanu aktivnos pcela poslije tretiranja na odnosu ranije aktivnosti a i aktivnost ostalih drustava...neko je napisao da i pijevaju...laze sigurno :lol: ...ostalo u narednim danima......MEDNO
Zakire radile bi vise da imaju sta radit,od ove suse nista nije prezivjelo da im moze bit kao pasa.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Potpunu prednost Bee Vitala možeš da vidiš tek u proljeće , jer društva koja se ovim tretiraju su puno jača od drugih . Imaju puno više legla , i uostalom vidjeti ćete sami. Drago mije da ste se odlučili na probni tretman , pa kakav god da bude vaš zaključak , bitno je da se polako pokrećemo od armitraza , neznam koliko možemo da očekujemo od našeg veterinarskog fakulteta ali i oni su ušli u fazu istraživanja oko varoe te se nadam da će i ovdje da nikne neko dobro domaće sredstvo koje će biti učinkovito i ekološki prihvatljivo.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Asim je napisao/la:Potpunu prednost Bee Vitala možeš da vidiš tek u proljeće , jer društva koja se ovim tretiraju su puno jača od drugih . Imaju puno više legla ,

...... neznam koliko možemo da očekujemo od našeg veterinarskog fakulteta ali i oni su ušli u fazu istraživanja oko varoe te se nadam da će i ovdje da nikne neko dobro domaće sredstvo koje će biti učinkovito i ekološki prihvatljivo.
Moram prvo da kažem da nemam ništa protiv beevitala h.c. Da li imaju više legla ili ne to mio djeluje kao kod urnebesnog reklamiranja RV košnica .

Ja ne koristim beevtila h.c. i vjerujem da imam više legla od bilo kojeg ko koristi beevital, a naš kolega koji koristi varolik i ima bolje pčele od mojih u februaru nego kod mene u aprilu.

Podaci da korištenjem beevitala imamo 30% više meda, više legla, mnogo jače pčele itd. djeluje mi nekako poražavajuće za beevital h.c.

Ono što je važno je da u što kraćem roku oborimo što više ženki varoe .
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Zakire jeli ti sada jasno zašto ja toliko pišem o BeeVitalu. Kod mene je prošle godine BeeVital H.C. oborio 5 pita više varroe nego Varolik dimovi. Na te svoje brojke poslje 60 dana slobodno dodaj još jednu nulu jer mislim da ćeš na kraju prebrojati toliko varroe.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Stipo je napisao/la:Zakire jeli ti sada jasno zašto ja toliko pišem o BeeVitalu. Kod mene je prošle godine BeeVital H.C. oborio 5 pita više varroe nego Varolik dimovi. Na te svoje brojke poslje 60 dana slobodno dodaj još jednu nulu jer mislim da ćeš na kraju prebrojati toliko varroe.
Opa, pa zar ti ne koristiš samo Bee Vital, otkud sada varolik, zar to nije bojni otrov?!
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Evo prvi put mi od kad ga koristim danas pred mrak BeeVital Hive clean zadao problem jer mi je poremetio plan.
Naime ja neka društva držim na visokim AV podnicama, imam ih 40 i u 9. mjesecu ta društva obilno prehranim tako što u podnicu stavim veću zdjelu od 7 l. U zdjelu sipam sirup, a da se pčele ne bi utapale u sirup dodam šaku dvije slame i borivih iglica.
Tako sam odradio prošli tjedan. Većeras sam pošao da im dolijem još par litara sirupa kad ono nigdje slame ni borovih iglica.
Sve ih pčele očistile iz zdjela ma u svakoj košnici. Prošle godine sam to isto radio ali pčele nisu čistile zdjele. Ovoga puta su me prevarile i uhvatile u neznanju pa im nisam mogao dodati sirup jer bi se masovno podušile. Poremetile su mi plan, ali sutra znam što me čeka jer moram naći čiste slame. Kažem ja da BeeVital Hive Clean mjenja moj pristup pčelarsatvu, ali ovako što nisam očekivao.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Azem je napisao/la:
Stipo je napisao/la:Zakire jeli ti sada jasno zašto ja toliko pišem o BeeVitalu. Kod mene je prošle godine BeeVital H.C. oborio 5 pita više varroe nego Varolik dimovi. Na te svoje brojke poslje 60 dana slobodno dodaj još jednu nulu jer mislim da ćeš na kraju prebrojati toliko varroe.
Opa, pa zar ti ne koristiš samo Bee Vital, otkud sada varolik, zar to nije bojni otrov?!
Prošle godine sam otpočeo tretman Varolikom. U međuvremenu se srećom pojavio Marin sa BeeVitalom i od tada koristim samo BeeVital H.C.
Prije BeeVitala sam koristio sve i svašta pa čak i taj bojni otrrov ali samo poslije uklanjanja mednih nastavaka.
Kod mene je bio problem ukloniti varrou prije vrijeska. Apiquard bio je preskup, Timol nedostupan i teško nabavljiv, Mravlja kiselina za nju je prevruće i imao sam loše iskustvo, oksalna preporučuje se da nije za ljetni tretman, insekticidi su otrovni i prije paše se ne koriste jer truju med e onda dolazi BeeVital i riješava mi sve te probleme.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Očekujem vrlo brzo da će početi i travu da pasu ispred košnice.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Azem je napisao/la:Očekujem vrlo brzo da će početi i travu da pasu ispred košnice.
Hoće sigurno ali prvo je polij sa medom.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

E pa Stipo nasmijo sam se na ove borove iglice , nemam sličnih problema ali počeo sam jesenji tretman i samo pogledom pratim dali pada varoa . Pada mada puno manje nego prošle godine , vjerovatno su moja društva bila prošle godine previše zaražena varoom . A osim varoe primjećujem da na podnjače čiste nekakve tamne valjčiće malo veče od varoe i mislim da su voštane mase . nemogu da dokućim o čemu se radi . I poseban dodatak osim varoe Bee Vital svojim dejstvom na nagon pčele da se uzajamno čiste djeluje da pčele obarajui pčelinju vaš pa dajte vi koji ste iskusniji par parametara po ovom pitanju .
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

zakir cancar je napisao/la:
Stipo je napisao/la:Većeras sam pošao da im dolijem još par litara sirupa kad ono nigdje slame ni borovih iglica.
Pozdrav...Stipo brate,puno je to sirupa...a za slamu i borove iglice provjeri da ti se mis nije uvukao u podnjacu...
hrana,toplo,pijesma i sta jos mekinjasu treba.... :lol: ....MEDNO
Nije puno sirupa jer ja od kad pčelarim svake godine pčelama dodam 5 kg šećera, a to je skoro 10 l sirupa šećer voda 1:1.
Od 5 kg šećera pčele naprave 6 kg hrane što je oko 1/3 ukupne zimnice.
Okvire posložim tako da sirup pčele smjeste u sredinu i na sirupu dočekaju kraj zime.
Pčele na sirupu odlično zimuju i nikad nije bilo proljeva iako se znalo dogoditi da više od 60 dana nemaju pročisnog leta.
Moj je pčelinjak na više od 800 m n/v i zime znaju potrajati.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Nisu oni pratili prošle godine kada su senadove grizle leto i to se vidjelo na fotografijama , zezali smo ga da su mu pčele stolari a kod mene svaka košnica mladog roja u koju je prilikom otresanja upadale sitne grančice šlive ujutro bi pčele izbacile vani , osim baš onih pokrupnih koje sam uklanjo prilikom pregleda stoga miš nije sigurno , začas biga negdje u kraju košnice balzamovale , netrpe vdluharice i glodare , a primjeto sam ni pse mad moje recimo mace sjede pored leta i nijedna neobrača pažnju koda imaju neki prećutni dogovor.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Azem je napisao/la:otkud sada varolik, zar to nije bojni otrov?!
Pozdrav..."Azeme"....koristi se svasta,a ponajvise varolik i 95% svi dime...pogledaj malo okolo kod susjeda...kako kazu Europljanji otrov,bojni otrov,a iz Srbije odnesose sav" EKO" mitak....MEDNO
Slažem se, dovoljno je samo vidjeti šta se najviše traži na sajmu u Beogradu (Tašmajdan), kao i to ko ga kupuje, uglavnom pčelari iz zemalja gdje je to sredstvo zabranjeno.
No ja zaista ne preferiram varolik, ali postoje i druge metode u borbi protiv varoe.Varoa i nije neki problem, postoje i veći problemi i daleko složeniji od varoe.
No da se ne ponavljamo, ponekad je potrebno zaista pročitati šta smo to nekad pisali.
Lijep pozdrav i svako dobro svima!
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

Azem je napisao/la:
Azem je napisao/la:otkud sada varolik, zar to nije bojni otrov?!
Pozdrav..."Azeme"....koristi se svasta,a ponajvise varolik i 95% svi dime...pogledaj malo okolo kod susjeda...kako kazu Europljanji otrov,bojni otrov,a iz Srbije odnesose sav" EKO" mitak....MEDNO
Slažem se, dovoljno je samo vidjeti šta se najviše traži na sajmu u Beogradu (Tašmajdan), kao i to ko ga kupuje, uglavnom pčelari iz zemalja gdje je to sredstvo zabranjeno.
No ja zaista ne preferiram varolik, ali postoje i druge metode u borbi protiv varoe.Varoa i nije neki problem, postoje i veći problemi i daleko složeniji od varoe.
No da se ne ponavljamo, ponekad je potrebno zaista pročitati šta smo to nekad pisali.
spadam u onih 5% - ne dimim.
varoa nije problem ako je pod kontrolom, kao i većina napasnika i pčelinjih bolesti. veći problem od varoe je, po meni, čime se borimo (tj. pomažemo pčeli) protiv nje. i ne samo protiv varoe, čime pomažemo pčeli protiv svega što je ugrozi? naravno da svi nemamo iste pristupe pčelarenju ali smatram da svaki pčelar mora znati šta to unosi u košnicu pa tek onda to i koristiti. doduše, i trgovci svoje "odrade". dođe pčelar u trgovinu i traži nešto protiv krečnog legla, recimo. trgovac mu proda lijek. elem, pčelar nije i hemičar i ne zna da u tom lijeku ima i sastojaka koji su čovjeku otrovni ako se nađu u medu. do koga je?
na ovoj temi pričamo o BeeVital-u bez da se minimizira ijedno drugo sredstvo u borbi protiv varoe. BeeVital je sjajan i grehota je dimiti pored tako dobrog BeeVital-a.
u mene mi pčele ne pasu travu ali zato pjevaju od kada su na BeeVital-u.
Dobru srcu sreća dođe.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Azem je napisao/la: No da se ne ponavljamo, ponekad je potrebno zaista pročitati šta smo to nekad pisali.
E bila su to dobra stara vremena kada se nismo puno mislili čime ćemo tretirati pčele.
Zadimimo nekoliko puta i problem je riješen. Ali sada su druga vremena i druga saznanja i čovjeku se čini smiješnim kada se prisjeti kako je prije govorio ali eto u ono ne tako davno vrijeme dimovi su bili prava stvar jer se nije imalo šta drugo, a tako jeptino i tako jednostavno i nadasve djelovalo je prilično učinkovito, a o posljedicama se nije mislilo ni za čovjeka ,a još manje za pčele. Sada kada je došlo nešto novo sasvim drugačije e normalno je da je sada druga priča.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Zakire ,
svaka čast na trudu i hvala ti što si pristao da zajedno oprobamo -tretman-radi svih nas, onih što prate i onih što će naknadno pratiti ili slučajno u ovoj šumi informacija nabasati na to.
Internet dopušta nešto što je nekad bilo nezamislivo .
Jedna stara Azerbedžanska poslovica kaže" prirodu nismo naslijedili od predaka -već posudilo od unuka "
a posudjeno je red vratiti u ispravnom stanju kakvo smo i uzeli.
Rezultate ćemo sumirati nakon bar šest- sedam dana odnosno kako tebi odgovara .. .. pozd.Marin

neke pojačane aktivnosti na letu i ne treba biti jer sve očišćeno pada u AV podnjaču vjerovatno malo uspiju iznijeti,iako ima i toga sigurno, a očito se trude oko varoe i imaju rezultate .
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Posljedne postove od zakira svaki pčelar iz Srebrenika, a mislim i šire bi rekao " Joj što ovaj se.. (znamo na šta se odnosi) zar da nešto ,u ovom slučaju bevital, više obara od amitraza ma nema šanse, Amitraz je svetinja".

Pošto ja koristim već drugu sezonu pa mogu ti povjerovat.

E sad nešto usput, praćenjem dnevnog pada, a nemogu se sjetiti kad sam zadnji put polivo, ustanovio sam da mi u prosjeku i do 10 kom pada varoe al nemal sve svijetla ko bijela kahva. Više puta se zalijećem da opet polijem, al odustanem i riješio sam da ništa neradim dok ima legla pa šta bude da bude.
Pčele ima solidno u prosjeku 1-2 ulice više nego prošle godine, nema pješaka, nema oštećenih,nema potrebe za spajanjem itd.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Zakire vidjet ćeš kada ponovo malo ugrije pa pčele budu za koji dan masovnije letile. Opet ćeš imati povećani pad varroe.
Bar je kod mene tako bilo. Nadam se da ćeš završiti sva 3 polivanja i na kraju završiti kada više ne bude legla. U proljeće kada krene jači unos polena ponovo tretiraj ta ista društva mislim da ćeš tijekom iduće sezone tamo do kraja ljeta primjetiti razliku u količini varroe i radnom raspoloženju tih 10 društava u odnosu na preostala društva u pčelinjaku.
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Ovo što je Zakir rekao o broju društava upravo o tome se i radi. U razgovoru sa starijim pčelarima koji imaju više košnica većina ih spominje upravo to da nemaju vremena toliko polivati a manje su sumnjičavi u učinak BVHC. Također, povjerenje u amitraz je enormno nisam vjerovao koliko ga ljudi vole, a mora se priznati da poprilično obori varoe (i otruje košnicu). Ja također dok obiđem 78 društava izgubi se vremena ali meni sada nije to problem nego što ne znam gdje sam za 7 dana kad treba politi drugi put. Ipak, ostajem ovu jesen na njemu ono dimljenje što sam obavio ćemo zaboraviti :oops: , sutra ih vraćam u bazu pa ćemo odraditi 3 polivanja + jedno zimsko.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Kolega zakire pogrešno si me shvati, ja onako samo naglas razmišljao. Da sam rekao ono što si napisao nisam i nit bi ikad nekom starijem, a ni mlađem.

Ako si tako shvatio izvini.

Što se tiče broja košnica to si u pravu da ja mogu sebi dozvoliti malo i luksuzniju cijenu za svojih 12 nego neko ko ima kao što imate Vi 20,30,40 ili 50 košnica.

Pošto sam radio prošle godine MK meni dođe cijena ista kao i sa bevitalom.

Halali ako si me tako shvatio.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Zakire, da sam morao brojati tolike guze,odavno bi prestao sa pcelarstvom :D
Toliko se divim na tvom zalaganju...pa ponekad poslim da se salis sa nama.Svaka cast.
Lijepo je cuti misljenje iskusnog pcelara kao ti.Samo naprijed...i nemoj da pomisljas da si dosadio..sto vise postajes sve interesantniji.
Pozdrav. :)
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Zakire ja nikada nisam imao dojam da si ti protiv beevitala h.c. nego samo zbog stava za i protiv sredstava za tretiranje prije beevitala h.c. .

Šteta je samo da se tvoi podaci nisu našli u nekakvoj tabeli da se sve može pratiti po datumu tretiranja . Ovako teško je pratiti i vraćati se nazad da se vidi koliko koja je košnica imala varroe.

Samo naprijed. :)

p.s. Žustra rasprava sa ragumentima je poželjna. Zamolit ću čalnove foruma da se vodi računa u vezi vokabulara obzirom da na forumu imamo i dame koje su aktivni članovi i one koje čitaju kao gosti a izuzetno je praćena ova tema kao i ostale. Nadam se da će se ovo dobronamjero shvatiti i da se svi okristimo iskustvama drugih pčelara.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Dobra strana pravog foruma je da sve ne može biti niz dlaku, neka iskrica mora pasti prodje vrijeme i zaboravi se,
Neki dan na jednom forumu fraza " idem..,padnam..,ustanem..-stavim krunu nastavim..," puno izgleda Donkihotovski ali svaki put ima svoje .... Poz..
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Evo i mene sa nekim brojkama al nisu vala male.

Nakon ovog zahlađenja matice smanjile leglo tako da u ove dvije koje sam pratio imaju trenutno na tri rama po malo legla od toga 80% OL a onih 20% ZL.
23.08. kontrolno polivanje BV(označićemo koš 1 i koš 2)ukupan pad varoe za 6 dana koš 1 114, koš 2 148.
23.09. polivanje BV koš 1 nakon 36 sati nisam se usudio brojat nego sam samo prvi podiok na limu izbrojao pomnožio sa 4 i dobio oko 600 kom varoe.
23.09. koš 2 MK 30ml (LR plodište i ispod polunastavak) nisam se opet usudio brojat, al pošto imam podijeljene dijelove lima opet samo jedan i na kraju opet kad sam pomnožio dobijam oko 680-tak kom varoe.

Kad sam radio kontrolno polivanje 23.08. obadvije su imale oko 6 LR ramova legla većina zatvorenog.

Na kraju još jedna možda korisna inf kad sam radio u Julu BV polivanje kao glavni jeseni na tri polivanja nisam imao tolko varoe ukupno kao sad od jednog.

Danas poslepodne provjera na drugom pčelinjaku kakvo je stanje sa padom varoe.

Na kraju svega što sam propratio ipak sam previše uranio sa glavnim tretmanom jer sam 02,07 počeo a završio zadnje polivanje 15.07. tako da je ono što je ostalo ili došlo imalo dobar zalet za razvoj.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Samire i kod mene je sada veći pad varoe nego u julu kada sam završavao drugi tretman od tri puta .Premda sam smatro da sam dobro očistio pčele doživljavam da na podnjači se crni varoa u kolonama posebno ispod okvira u kojima ima još zapakovanig legla uz napomenu nisam provjeravo dali ima otvorenog legla iz straha da neprobudi grabež ,nego ja to samo malovirnem i brže bolje zatvaraj . Nemam brigu za hranom jer sam ih dobro obezbjedio i već su gotov sve zapakovale okvire sa hranom ali varoa mi neda mira . Postavljam sebi pitanje odkle ovolika količina pred zimu a nema je u proljeće i ljeto ovo mise ponovilo i prošle godine pa sam pomalo sumnjo da moj komšija nije svoje dobro otrijebio i da to nekim putem širi se i na moj pčelinjak jer ovih dana je izvršiopovrat svojih pčela iz rejona žepe
Odgovorite