VAROA 01. RUJAN ŠOK

Pčelarski razgovori
rilce
Samo čita

VAROA 01. RUJAN ŠOK

Post Postao/la rilce »

Evo da se nadovežem a raspravu o BEE VITAL HIVE CLEAN-u.
Mlada sam i neiskusna pčelarica imam 13 zajednica te sam se odlučila ih tretirati sa navedenim sredstvom. Tretiranje provedeno prema uputstvima u tri navrata.
Ukupan rezultat broja otpale varoe nakon zadnjeg tretmana 31. srpnja bio je opadanje 70 varoa najviše, a 2 vroe najmanje. Odlazim zadovoljna na G.O. na more, vraćam se 29. kolovoza te za kontrolu stavljam CHECKMITE + koji smo u RH dobili kao poicaj za suzbijanje Varoe.
01.rujna, (dakle danas) dolazim na pčelinjak i doživim ŠOK najviše otpale varoe (ukoliko sam dobro izbrojala) preko 720, najmanje 250 (nukleus). Varou sam čak primjetila kao dezorjentirano šeće po zatvorenom leglu na okviru. Brojanje varoe na 13 košnica trajalo oko 4 sata

Pitanje gospodinu Stipi!

Kako je moguće da nakon tretmana sa beevitalom u mojim košnicama ima toliko varoe?????????????????????? :shock: :shock: :shock:

Mišljenja sam da je bolje da se prisustvo varoe primjeti na ovaj način nego da se ne primjeti, ali se ne mogu oteti dojmu da je bee vital navlakuša????????
zakir cancar
Čita i piše, dobar

Re: VAROA 01. RUJAN ŠOK

Post Postao/la zakir cancar »

Pozdrav koleginice ...
rilce je napisao/la:ali se ne mogu oteti dojmu da je bee vital navlakuša????????
BRAVO pa to i jeste cista navlakusa ....MEDNO
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Neću komentirati jer nemam nikakve podatke , greška negdje mora biti ??možda banalna ?
ali evo friško objavljen post na SPOS-u od člana koji je u SAD

http://spos.info/forum/index.php?topic= ... icseen#new

Safet Sarajlić
Stanovnik

Ван мреже

Локација: SAD
Поруке: 219

Mac OS X 10.6.8
Browser:
Safari 5.1

Одг: BEEVITAL HIVE CLEAN
« Одговор #115 послато: данас у 22:52:59 »
Цитат
Цитат: Vlada Jovanovic данас у 10:28:58
3-5 ili 5-7 tretmana nista ne menja. Mnogo bre brate. Pogotovu kod profesionalnih pcelara, gde se jednostavno nema vremena za to.

Kolega prosle godine sam nabavio sam nekoliko flasa iz Poljske. Za mene je BeeVital najjednostavnije sredstvo za primjenu i najefikasnije protiv varoe. Registrovano za upotrebu u organskoj proizvodnji meda i dozvoljeno za upotrebu i kad ima larvi i kad ih nema, i kada pcele unose i kad ne unose nektar. Rahatluk. Sve sam ostale preparate odbacio. Nema rezistencije protiv lijeka (bar za sada). Hehehe, i pcelice sretne (zdrave) i ja miran. Sto nas narod kaze "I vuk sit i ovce na broju". Pozdrav, Safet.
Пријави уреднику Сачувана
Ili budi svjetlo ili širi svjetlo.
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
zakir cancar
Čita i piše, dobar

Marin je napisao/la:Neću komentirati jer nemam nikakve podatke , greška negdje mora biti ??možda banalna ?

Pozdrav ...jeste mozda banalna greska....ako se uzdam u neki preparat koi je siguran i pouzdan,otkuda onda toliko varooe skoro da drustvo nastrada....ko snosi stetu.... Na SPOSU isto pise da BeeVital nije lijek nego sretstvo za deratizaciju...MEDNO
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

zakir cancar je napisao/la:
Marin je napisao/la:Neću komentirati jer nemam nikakve podatke , greška negdje mora biti ??možda banalna ?

Pozdrav ...jeste mozda banalna greska....ako se uzdam u neki preparat koi je siguran i pouzdan,otkuda onda toliko varooe skoro da drustvo nastrada....ko snosi stetu.... Na SPOSU isto pise da BeeVital nije lijek nego sretstvo za deratizaciju...MEDNO
Kad vec spominjes da je za deratizaciju, jel znas mozda ko ga je prvi na SPOS-u tako nazvao??
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Pa može saznati ako je dobro pročitao he he.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Molim vas nemojte lupetati ,Deratizacija je postupak za uništavanje glodara , mislim da neko ko nije dobro namjeran a ujedno nepoznaje stručne termine pokušava da ovdje unese nekakvu pometnju . Ako baš hoće da se istakne neka ovim ljudima objasni kakav mi selektovani insekticidni postupak ovdje provodimo i neka se negađa sručmim terminima kada ih nepoznaje , primjeniti ili ne Bee Vital to je slobodna volja, jest poskup kod mene je dao dobre rezultate ali ne u ,,DERATIZACIJI ,, nego u seletovanoj DEZ ......... ,,, možda neznam gdje dolazi tačka ili zarez ali nezaboravljam nazive pojedinih metoda sprovođenja u prevetivi bolesti i napomena završio sam tretman Bee vitalom i nema varoe , a prošle godine je opadala ko pljeva , neću više tretirati do 11 mjeseca kada ću i ove godine Bee vital koristiti kao i lani umjesto oksalne ja sam ljudi početnik u pčelarstvu pa je jednostavnoje sa Bee Vitalom nema predoziranja , na pčelama nema varoe društva su mi solidna a nije je bilo čitavo vrijeme ni u jednoj trutovskoj ćeliji a pregledo sam ih pojačalom na stotine
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

U svojoj prgavosti nisam dobro ni obratio pažnju ko to kudi Bee Vital dok nisam poslo post pa koće drugi , daj Zakire prebaci se na ne što drugo ili popuni moje tačkice i reci kakvu mi selektovanu metodu u prevenciji provodimo kada trijebimo svoje pčelice od varoe . Ljudi nemojte svašta lupetait ispadne kako kada ja nestavljam tačku i zarez , ili još gore kada sam nakon objašnjenja zašto služi bježalica bubno ,, ljudi štavam je ovo ,,
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Asime volim čitati tvoije postove svako malo me nasmiješ.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Meni nije jasno,da pcelari koji uopste ne koriste BeeVital,najvise komentarisu njegovo djelovanje.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
zakir cancar
Čita i piše, dobar

Asim je napisao/la: daj Zakire prebaci se na ne što drugo
....Nerazumijem zasto...

zastupnik BeeVitala za Srbiju Drazen Jermen kaze kako je navedeno srestvo za DERATIZACIJU i nema potrebe za registraciju kao lijek itd,itd.

Evo sada si sam sebi dokazao da se varoa ne može uspješno liječiti sa čajevima i sličnim sredstvima. Što to prije shvatiš bolje za tebe...ovaj citat je kod HPF....a misljenje iz BiH vam je poznato...nedozvoljavam da mi neko prodaje m...!za bubrege..popuni ove tackice....
MEDNO
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

sahista je napisao/la:Meni nije jasno,da pcelari koji uopste ne koriste BeeVital,najvise komentarisu njegovo djelovanje.
Ma shvatit će i oni jer cijeli svijet se okreće prema neškodljivim organskim tretmanima. Otrovni insekticidi su odradili svoju ulogu u pčelarstvu i od njih će ostati samo uspomene.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

zakir cancar je napisao/la:
Asim je napisao/la: daj Zakire prebaci se na ne što drugo
....Nerazumijem zasto...

zastupnik BeeVitala za Srbiju Drazen Jermen kaze kako je navedeno srestvo za DERATIZACIJU i nema potrebe za registraciju kao lijek itd,itd.

Evo sada si sam sebi dokazao da se varoa ne može uspješno liječiti sa čajevima i sličnim sredstvima. Što to prije shvatiš bolje za tebe...ovaj citat je kod HPF....a misljenje iz BiH vam je poznato...nedozvoljavam da mi neko prodaje m...!za bubrege..popuni ove tackice....
MEDNO
1. Na SPOSU nije kolega Jerman prvi napisao da je Beevital srestvo za deratizaciju nego ja pa sam izazvao mali šok pa je Jerman to potvrdio. Moj nick tamo je pogreškom upisan kao Stipomatic. Pregledaj dobro postove.
http://spos.info/forum/index.php?topic=10374.60

2. Varroa se ne liječi, a zašto bi je netko liječio. Nju treba uništiti kako tko zna i umije.
Varroa nije bolest nego grinja nametnik na pčeli i izaziva bolest pčela koja se zove Varoza.
Kada nastanu znakovi bolesti ( Varoza) pčelinje društvo naglo slabi i na kraju ako se na vrijeme ne ukloni uzročnik bolesti a, to je varroa destruktor društvo najčešće umire. Nauči štivo da ne pišem dalje.
zakir cancar
Čita i piše, dobar

Stipo je napisao/la:Na SPOSU nije kolega Jerman prvi napisao da je Beevital srestvo za deratizaciju nego ja
Stipo je napisao/la: Nauči štivo da ne pišem dalje.
zakir cancar je napisao/la:Evo sada si sam sebi dokazao da se varoa ne može uspješno liječiti sa čajevima i sličnim sredstvima. Što to prije shvatiš bolje za tebe...ovaj citat je kod HPF...
Asim je napisao/la:U svojoj prgavosti nisam dobro ni obratio pažnju ko to kudi Bee Vital dok nisam poslo post pa koće drugi , daj Zakire prebaci se na ne što drugo ili popuni moje tačkice i reci kakvu mi selektovanu metodu u prevenciji provodimo kada trijebimo svoje pčelice od varoe . Ljudi nemojte svašta lupetait ispadne kako kada ja nestavljam tačku i zarez , ili još gore kada sam nakon objašnjenja zašto služi bježalica bubno ,, ljudi štavam je ovo ,,
Pozdrav..Stipo...samo polako i procitaj vise puta morace ti na kraju biti jasno....neznam, ja stvarno gledam da nelupetam barem javno..no izgleda da ti naj vise lapsusa,pravis neke greske i ko sta vec pa kada ti neko nesto replicira ????tvoja odbrana je nauci stivo..(pa ko ne polemiziraj)vise puta su ti ljudi replicirali u gotovo svim temama na tvoje postava a ako te zanima sve cu ti ih doslovno navesti...danasnji moj post na temi varooa potvrduje licno da si ti to naveo..Tamo negdje pobijas LEBEDOVAitd itd..pa kolega ko treba da ponovi stivo ..izgubio si se brate skroz....nikada nisam rekao da nevalja to a da valja to, to su vasi dodatci moim misljenjima..Nisam nikada rekao ni za BeeVital da nevalja,ali ga necu koristiti i moj je stav poznat...ljudi koi ga koriste imaju problema kao sto vidis kako kod nas tako i u Hrvatskoj kao i u Srbiji....gdje je BeeVital registrovan kao LIJEK..

.
rilce je napisao/la: Pitanje gospodinu Stipi!

Kako je moguće da nakon tretmana sa beevitalom u mojim košnicama ima toliko varoe??????????????????????

Mišljenja sam da je bolje da se prisustvo varoe primjeti na ovaj način nego da se ne primjeti, ali se ne mogu oteti dojmu da je bee vital navlakuša????????
Nisi odgovorio "rilici" ali ti je odgovor,ma daj nemoguce ta nemoze biti ili nisi poljevao kako treba..a naj cesce presutis????? jeli BeeVital navlakusa????
Ja sam pcelar MEDAR.i stvarno imam uspijeha vise nego znanja..nadopunjavam se...nemam namjeru,ni visak pcela kao ni para da bih nesto eksperimentisao uvezi toga....to cu prepustiti vama naucnicima sa 10 ak drustava..ja cu da vrcam med i lizati prste...a ko nije naucio nece ni ove godine LIZNUTI(moj Asim beze)....MEDNO
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Ja sam jutros popskao tri drustva.Drustva koja su odskakala po broju otpale vaaroe, posle zadnjeg tretmana. Tretman sam zavrsio oko devet sati.U jedan sat sam pregledao stanje.U prosjeku je BeeVital,skinuo do sada oko 7-8 Varroa.
Zakire...ja sam pcelar pocetnik.Ja nemam pojma o pcelarstvu, pa sam ipak ove godine vrcao med.To nista ne govori o mojoj sposobnosti...nego je pasa u pitanju.Meni su uvazene kolege pomagale i davale korisne savjete.Na pasu sam otisao sa dva drustva.Ta drustva su na proljeci bili mali rojevi,ali uz korisne savjete napravio sam produktivna drustava.Kolege su priznale da su moje pcele za kratko vrijeme napravile haos.Ja mislim da je tu odigrao BeeVital vaznu ulogu.Prije dvije sedmice moje kolege su skidale mediste jer je bilo vrijeme da se tretira MK.Ja to nisam uradio zato sto sam tretirao prije polaska na Balsemin.Ja sam iskoristio tih sedam dana...i vjeruj mi da su pcele za sedam dana skoro napunile kompletan nastavak.Pogledaj slike.
Mozes biti i najbolji pcelar na svijetu...ali ako nemas dobru pasu...mozes svo svoje znanje okaciti macku o rep.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Kolega Sahista,mi ovdje diskutujemo o Beevitalu, do sada barem bez teških riječi , što je dobro.Međutim ono što me u najmanju ruku čudi je činjenicada neko ne smije primijetiti drugačiju praksu od primjene Beevitala, i da je ta praksa dobra.
Uskoro očekujem daće neko izaći sa podatkom kako ima dobru potenciju zbog primjene Beevitala.Dajte zaista da se uozbiljimo i kako kolega Zakir reče pročitajmo što smo to nekad pisali.
Nekoliko puta sam na ovu temu upitao nešto, ali niko da odgovori (pročitajte postove na ovu temu), jednostavno se prešućuje.Evo posljednji put na ovu temu dajem konstataciju da se Beevitalom ne može tretirati bilo kada, a nikako onoliko puta koliko se preporučuje.I sam sam koristio beevital i neću reći da nije dobar, ali da li se može tretirati bilo kadau svako doba kako se to navodi.
Moja praksa mi upućuje na to da ne može.
Je li potrebno puno pameti i primijetiti ono što je Senad već jednom napisao Beevital=Oksalna kiselina.
Ako ne može bilo kada tretman sa oksalnom onda ne može ni sa Beevitalom.
Je li to teško ili nemoguće primijetiti ili se to ne smije primijetiti?
Lijep pozdrav!
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
zakir cancar
Čita i piše, dobar

.
Zadnja izmjena: zakir cancar, dana/u 29 ruj 2011, 23:21, ukupno mijenjano 1 put.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Azema,ne znam na sta ciljas.Ja uopste ne koristim ruzne ili vulgarne rijeci.Ja sam do sada koristio samo BeeVital.Napravio sam tabelu..i to javno prikazao.Ja nemam sta da krijem.Posle sam pitao za vase misljenje.Vecina negativnih komentara je dolazilo od ljudi koji uopste ne koriste BeeVital.
Zakire,ja se zovem AhmoTupkovic..ostale podatke mozes naci na mom profilu.
Prvi dio tvog teksta nisam ruzumjeo niti sam se nasao u tvojim rijecima.Ja nemam kome sta pametovati.Ja sam pocetnik i nemam pojma o pcelarstvu.Nisam nikada noi tvrdio da nesto znam.
Jedna stvar je toliko jednostavna.Svaki pcelar je ovisan samo o pasi...bar ti zivis od meda..sve ostalo je sporedna stvar.
Pocni koristiti BeeVital..pa mozemo i od tebe nesto nauciti.Bar ti imas pcelarskog iskustva.Ne prenosi tudje citate...od toga nema nista.
Pozdrav.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

sahista je napisao/la:Azema,ne znam na sta ciljas.Ja uopste ne koristim ruzne ili vulgarne rijeci.Ja sam do sada koristio samo BeeVital.Napravio sam tabelu..i to javno prikazao.Ja nemam sta da krijem.Posle sam pitao za vase misljenje.Vecina negativnih komentara je dolazilo od ljudi koji uopste ne koriste BeeVital.
Zakire,ja se zovem AhmoTupkovic..ostale podatke mozes naci na mom profilu.
Prvi dio tvog teksta nisam ruzumjeo niti sam se nasao u tvojim rijecima.Ja nemam kome sta pametovati.Ja sam pocetnik i nemam pojma o pcelarstvu.Nisam nikada noi tvrdio da nesto znam.
Jedna stvar je toliko jednostavna.Svaki pcelar je ovisan samo o pasi...bar ti zivis od meda..sve ostalo je sporedna stvar.
Pocni koristiti BeeVital..pa mozemo i od tebe nesto nauciti.Bar ti imas pcelarskog iskustva.Ne prenosi tudje citate...od toga nema nista.
Pozdrav.
Uvaženi kolega, ono na šta ciljam ja sam i napisao i to vrlo jasno.Kažeš da si početnik, neka svi smo to bili, upravo zbog toga i raspravljamo da nešto naučimo.No izgleda da je najteže dokazati i pokazati očigledne stvari, a to je u ovom slučaju slljedeća tvrdnja. Oksalnom kiselinom ne može se tretirati društva kada ima legla, a beevitalom može.Nadalje, između ostalog aktivna materija u sastavu beevitala je oksalna kiselina.Je li sada nešto jasnije?
Lijep pozdrav!
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
rilce
Samo čita

Post Postao/la rilce »

Evo javljam se opet nakon nekoliko dana.
Jutros pregledom zajednica utvrdila sam da je intezitet opadanja u padu ali je još ima u velikim količinama.
Naviše izbrojano 158 najmanje 63. Neznam ni sama nisam dovoljno stručna i iskusna da komentiram učinkovitost Bee Vitala, ali ovo što se desilo kod mene potvrđuje tezu da sa varoom čovjek mora biti uvijek na oprezu i kontrolirati stanje u zajednicama bez obzira kojim sredstvom tretirate.
Trenutno mi se Check Mite+ pokazao kao spasitelj te je opravdao cijenu koja je u slobodnoj prodaji u RH 199 kn. Ponovo sam proučila uputstva za tretiranje Bee Vitalom te sam zaključila da nisam napravila ništa pogrešno. Nažalost praznu ambalažu sam bacila pa ne mogu provjeriti rok trajanja, ali u RH ( bar u mom kraju ) pčelari jako rijetko koriste navedeno sredstvo pa je solucija o isteku trajanja moguća. Moram još navesti da sam ove zajednice kupila proljetos od čovjeka koji se protiv varoe bori okvirima gradvenjacima i na ostale eko načine pa ne isključujem mogućnost da su bile dobro zaražene, ali provjerom slobodnog pada do sada nikad nije bilo više od 1 do 3 varoe, a na uputstvu bee Vitala piše da se ne mora pristupiti intenzivnom tretiranju dok opadanje varoe nije veće od 30 kom.
Ovu svoju situaciju objavila sam na forumu isključivo da i ostali pčelari vide kako sa malo nepažnje čovjek može ostati bez zajednica, te da izazovem zdravu raspravu te potaknem ostale da iznose svoja iskustva s ciljem razmjene informacija i educiranja pčelara. Žao mi je što neki na forumu koriste ovu situaciju za rješavanje svojih starih računa.

Medno!!!
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Na ovom forumu su me stariji pčelari učili mnogo toga a, toje sve ono što nemožeš da radiš kada imaš pletare i još 15 godina . Niko me nije uputio na sredstvo koje se upotrebljava u selektovanoj dezinsekciji pčelinje zajednice sa svojom sam porodicom tamburo po ovoj mašini i pretražio čak i neke članke koji su objavljivani u engleskoj . Bio sam zadivoljan ovim i eto dokopo sam se tog sredstva uvjek sam pozitivno govorio o Bee Vitalu . Inače sam paranoičan što se tiče varoe ali nemogu ljudi gurati u košnicu one štapiče ja ga pomirišem on mi smrdi na Neo pitraloid alfa koristi se u kasarnama u uništavanju gamadi i buha jasno svakom da škodi i samim pčelama a o armitrazu znam da spada u bojne otrove u porodicu zagušljivaca . Stvar je da sam imao prošle godine 2 društva na dvuje i tri ulice eee sada još neko od ovih sredstava i opet sam bez pčela , potrgom za nečim našao sam Bee Vital za mene je to bio pun pogodaki danas je . Veći jad je što ja neposlušam schyumija proljetos i nisam zaposlio svoje pčelice pa eto od 8 društava odoh na 25 i tu ima sjekiracije i opet nije varoa nego kasno vidim nema matice a bilo društvo na4 tijela sve zbijem na 2 i dodam maticu po upustvu Generala Zorlaka slučajno sam ga upzno inače sam ga mislio rasuri zbog trutuše i uspjelo . I eto najmanji problem varoa da jeste nebi svi mladi rojevi morali biti nadva tijela varam nisma za dva podigo bili trećenci ali i oni sada izgradili sve i mislim da im neću ni dodavati jer bi bilo besmisleno jedan mladi roj izgradio treči nastavak to nerade i negrade pčele koje mori varoa , računajte dasu se utrostručile jer sam jedan mali prirodni roj i spajo nije mise matica vratila sa oplodnje i dodo sm ga drugom slabijem roju i mašala , znači nemam problem sa varoom nego sa svojim neznanjem ne sa pismenošću nikad nisam potenciro svoje obrazovanje ono je moje i nema veze sa pčelarenjem tu sam početnik i sve ovo pišem da neunosite pogrešne zaključke kod nas početnika jer sam naviše mjesta se dičio ovim forumom upravo zbog pomoči iskusnih kolega i zbog toga tvrdim da Bee vital je sredstvo koje je pogodno za nas početnike, a vjerujte i starije kolege barem u mom okruženju i republici srpskoj gdje ga dobavljaju iz austrije i daje fantastične rezultate , na ovoj se temi gađamo svime i svačime a najmanje svojim iskustvom ja vam govorim ono što je kod mene faktičko stanje , meni nije problem varoa ni vrcanje meda i o tome da nešto kažem osješam se prozvanim , neznam ni to da radim pa kada sam uzimo med imam kod onih starih društava svakakvih situacija te recimo ako društvo ima 10 zapakovanih okvira ja uzmem 4 i ukupno sam izvrco 29 kg dobio sam taman i gust med lijep i prelijep i potražnju od onih koji su probali ali za dogodine ovo je za kući elem ito pitaju me neki zašto nisam uzeo sve kažem ,, ja sam pčelar a ne medar ,, .Nije mi namjera da prodajem m... pod pubrege sve se ovo može da vidi i sve je ovo faktičko stanje kao i moje neznanje ali vjerujte da su svi komentari oko učinkovitosti ovog sredsva izlišni , ja nepoznajem distributera gosp. Kvesića , sa Omerom Zalihićem sam na vi to su dva čovjeka za koje znam da ovo sredstvo prodaju i ja ču ga koristiti i ovo sredstvo da zaključim nije lijek jer nema bolesti isto kao ni armitraz koji nije lijek nego samo sredstvo za selektovanu Dezinsekciju pčelinje zajednice
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

kolega pasa je bitna, aliii, imamo ih vise vrsta, dobra, srednja i slaba, ne postoji gotovo nikad slucaj da nema nikakve pase, a svaku dobru, svaki pcelar ce da iskoristi, ali ove duge dvije, e tu je vec potrebno znanje i umjesnost..i tu je razlika izmedju velikog pcelara, koji zivi od toga i pcelara hobiste koji dospusta da mu srednje pase prolijecu kraj njega, jer upraavo te srednje donose zaradu..kada zakir ne bi umio da iskoristi srednje pase vrcao bi jednom u 5 godina, a tada bi se morao ostavit pcelarstva i trazit egzistenciju na nekom drugom mjestu..a mi imamo ovde dosta slucajeva da pcelari navode kako godinama nisu izvrcali kila meda , a stalno broje varou, a evo, ja da vam odam tajnu, ja je nikad nisam brojao, niti stavljam ikakve ladice,odradim uobicajene postupke, a pcele se za ostalo pobrinu, sve radim u trazeno vrijeme i ne uznemiravam pcele, a med obavezno vrcam svake godine...manite se varoe, od nje se ne zivi, niti se ona prodaje, nju suzbijajte u mogucim okvirima, zimi je unistavajte oksalnom, a med vrcajte, i kakvi dodatni prihodi nakon upotrebe be vitala, sta vam je, cuj povecava se prihod za 30 posto, svasta..
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Ja,a mislim i Stipo ne brojimo Vaarou zato sto nam je dosadno.Ja u zivotu imam puno ljepsih i pametnijih svari da uradim,nego da brojim otpalu Varou na podnjaci.Radi se o tome...da sam krenuo da tretiram pcele sa BeeVitalom.Jednostavno radi mene pratim ucinak tog srestva.To i javno objavljujem.Ako mi drustva oslabe,ili pocnu umirati,ja cu se prebaciti na neku drugu vrstu tretiranje.Juce sam pricao sa jednim Belgijancom koji koristi samo BeeVital i nema nikakvih problema.U klubu su svi skepticni...uglavnom daju negativne komentare..a niko od njih ne koristi Vital.
Sto se tice sastava BV,..pa valjda su pronalazaci BeeVitala veci naucnici nego mi.A mozda i nisu :roll:
U nasem klubu...nece vrcati ni sledecih sto godina.Nema pase...ili je skroz slaba..
Pozdrav.
zakir cancar
Čita i piše, dobar

.
Zadnja izmjena: zakir cancar, dana/u 29 ruj 2011, 23:21, ukupno mijenjano 1 put.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

rilce je napisao/la:Evo da se nadovežem a raspravu o BEE VITAL HIVE CLEAN-u.
Mlada sam i neiskusna pčelarica imam 13 zajednica te sam se odlučila ih tretirati sa navedenim sredstvom. Tretiranje provedeno prema uputstvima u tri navrata.
Ukupan rezultat broja otpale varoe nakon zadnjeg tretmana 31. srpnja bio je opadanje 70 varoa najviše, a 2 vroe najmanje. Odlazim zadovoljna na G.O. na more, vraćam se 29. kolovoza te za kontrolu stavljam CHECKMITE + koji smo u RH dobili kao poicaj za suzbijanje Varoe.
01.rujna, (dakle danas) dolazim na pčelinjak i doživim ŠOK najviše otpale varoe (ukoliko sam dobro izbrojala) preko 720, najmanje 250 (nukleus). Varou sam čak primjetila kao dezorjentirano šeće po zatvorenom leglu na okviru. Brojanje varoe na 13 košnica trajalo oko 4 sata

Pitanje gospodinu Stipi!

Kako je moguće da nakon tretmana sa beevitalom u mojim košnicama ima toliko varoe?????????????????????? :shock: :shock: :shock:

Teško je biti pametan u ovo vrijeme. Rilici šok poslije Bevitala Septembar 2011, meni isto Septembar, al prosle godine, nakon MK i Varozan letvica, i Bevital me spasio, e vidi sad nekog ukopao a nekom pomogao. Samo Bog zna i niko više mi možemo samo valjati očima i tražiti kako živu glavu izvući. Nije da nevjerujem , kako sam iz teksta zapazio, kolegici, al čuda se dešavaju i iskustva ista sa različitim sredstvima, al više vjerujem sebi i svojim očima, a siguran sam da tako i ona isto.

Pošto sam imao isto iskustvo predložio bi ti Rilice da budeš uporna dok joj nestaneš u kraj, a na tebi je da pronađeš čime.

Složio bih se da je bevital navlakuša jer navlači varou na podnicu pa u kanticu. Tako je kod mene.

Kao što sam i rekao na početku teško je biti pametan pa stoga se više i ne trudim.
Odgovorite