Danas evo već drugi dan lijepo vrijeme. Košnice su se osušile i vaga nakon višednevnog uzastopnog minusa od 200-400 g danas pokazuje blagi + 50-100 g.Zvoneto je napisao/la:Stipo, i ja sam prekjučer tretirao BVitalom sve odreda, malo sam ga i ja probao finog je ukusa. Pčele prevezene na vrijesak pa šta bude, ima vlage rose su velike a evo i ugrijaće. Što se tiče vrijeska kod tebe to što veliš da ga je malo otvorilo primjetio sam na rejonu Borova glava da ga je vrlo malo procvjetalo ali dobro izgleda, biće dobar, tako da i kod sebe očekuj za koji dan. Ovdje gdje sam ja je 1150 metara i uvelike je procvjetao žbunovi široki metar i izgleda dobar pa ćemo vidit....
Sada će ovo toplije vrijeme malo potjerati vrijesak. Ovdje kod mene još nema takvih žbunova od 1 metar. Na Borovoj Glavi inače vrijesak stabilnije medi. Ali je to prava pustinja nigdje žive duše i pčelinjaci su česta meta lopova. Ja sam se ranije dvoumio da svoje pčele dovozim tik iznad Zagoričana selo ispod Borove Glave ali zbog sigurnosti i boljeg poznavanja mjesnog stanovništva odlučio sam se za Tušnicu mjesto 7-8 km južnije od Borove glave.
Pčelinjak je na visini od 900 m n/v. Nedostatak ovog mog terena je što je osjetljiv na sušu i visoke temperature. Iznad 33°C vrijesak prestaje mediti. Potraju li takve temperature više dana vrijesak se potpuno sprži i više mu ni kiša ne može pomoći. Tako je prošle godine 18.8. vaga skočila za 1,5 kg da bi usljed vrućina nakon 5 dana krenula u minus. Po mojoj vagi vrijesak je tada medio samo 15 dana. 10 dana je unos lagano rastao do 1,5 kg dnevno i 5 dana naglog pada kada je došlo do minusa. Društva su skupila meda od 5-18 kg, a većina je bila ispod 8 kg. Pošto su na vrijeskovu pašu došle pčele bez zalihe meda poslije vrijeska morao sam to meda što je bilo rasporediti po ostalim košnicama i još dodati svakom društvu po 5-6 kg šećera.
Ponovi li mi se ova godina kao prošla bankrotirati ću. Srećom ove godine ima nešto livade koju još ne vrcam dok ne vidim što će biti sa vrijeskom.
Za sad ne obećava previše. Znam iz iskustva ovaj teren u kakvom stanju treba biti vrijesak da bi dao vrcanje. Nadam se da je moja procjena još prerana i da će ove kiše ipak učiniti svoje i da će ove godine vrijesak biti iznad prosjeka. Dao bog da dobro bude. Lako je nadomiriti zimnicu za 10 društava ali za 70 društava po ovoj cijeni šećera, a eno opet mu cijena skočila nije lako biti 2 godine bez vrcanja, a pogotovo proširivati pčelinjak i imati 2 puta uzastopno pčele bez zimnice.