poticaj 2011
-
zakir cancar
- Čita i piše, dobar
poticaj 2011
Znali iko ista za poticaj u Federaciji za 2011,gdje je zapelo...
Re: poticaj 2011
Još početkom petog mjeseca sam imao informaciju i postavio je na forum nadajući se da će neko zagristi,
http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... f=19&t=682 tada je još bilo vrijeme jer je informacija bila friška iško je u zakonsku proceduru - na žalost tako je i prošlo, kao i sve .
Vidio sam da da nije bilo odjeka a filo je bilo od rječi do riječi napisano u prijedlogu.
Sad se vode neki pregovori po županijama da će ko svak nešto po svome , mislim da je za Federalni gotova stvar,nastranu što se papiroligija mjenjala vezano za nadležnosti veterinarske inspekcije itd....
Pčelari ko pčelari u poslu uvijek .. Poz ..
http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... f=19&t=682 tada je još bilo vrijeme jer je informacija bila friška iško je u zakonsku proceduru - na žalost tako je i prošlo, kao i sve .
Vidio sam da da nije bilo odjeka a filo je bilo od rječi do riječi napisano u prijedlogu.
Sad se vode neki pregovori po županijama da će ko svak nešto po svome , mislim da je za Federalni gotova stvar,nastranu što se papiroligija mjenjala vezano za nadležnosti veterinarske inspekcije itd....
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Imaš pravo Marine . Ja nisam ranije komentirao jer ja i netražim poticaje . Međutim što očekivati od nakupca mesa , nego kad postane ministar način punjenja kase .Marin je napisao/la:Još početkom petog mjeseca sam imao informaciju i postavio je na forum nadajući se da će neko zagristi,
Tako ako prodaš med nakupcu , ne samo da si platio svoj poticaj , nego i porez koji će nakupac uplatiti u buđet . Inače , danas ćujem , ministar priprema novi zakon
o poljoprivrednom zemljištu . Pod krinkom što boljeg korištenja tog zemljišta ( istovjetan zakon je u Hrvatskoj ) slijedi otimačina od onih koji ne mogu platiti porez i
kasnije prenamjena , sve već viđeno u Hrvatskoj i sve u ime naroda . Živi bili pa vidjeli uz iskrenu želju da nisam u pravu ...
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
-
zakir cancar
- Čita i piše, dobar
ProcitaMarin je napisao/la:Još početkom petog mjeseca sam imao informaciju i postavio je na forum nadajući se da će neko zagristi,
i razocarah se, nekako sam se nadao dace mozda i biti uz povuci i potegni???Neide ovako nikako, izlaza nema a vlada kolje izavrata dabogda se o sebi zabavili a narod ostavili namiru. No ima ona narodna "nicija do zore nije gorila" pa ce neka od vlada biti i rastjerana....AkoBogda..Mednozvones je napisao/la:viewtopic.php?f=19&t=682
Proteklih godina kada sam imao manje od 30 društava posticaj se davao.
Kakav takav davao se. 10 KM po društvu dobro dođe.
Sada kada imam 70 društava ništa od poticaja.
Zar Lijanović misli da smo mi pčelari budale i da ne vidimo šta se hoće postići tim novim zakonom o posticanju pčelara.
Na stranu sve mućke oko otkupljivača i zgrtanja poreza od njih. Kada se potrefi dobra godina i kod pčelara se pojavi višak meda koji oni nemogu prodati sa kućnog praga nego prodati otkupljivaču. Za to će kao nagradu za dobru sezonu dobiti i posticaj.
Ali veliko ALI šta kada bude loša godina pčelari neće imati meda i neće imati šta ponuditi otkupljivaču naravno tada neće ni dobiti posticaj. Pa je jadnog pčelara te godine zbog loše sezone potrefilo 2 zla.
Svaki pčelar koji hoće povećati pčelinjak, a poznato je da jedno društvo kada se dijeli na 2 dijela nema vrcanja ni u jednom od ta dva društva i opet neće imati meda za otkupljivača i neće dobiti posticaj.
Ova dva primjera znatno nazaduju pčelarstvo pa se taj Lijanovićev posticaj ne može nazvati posticaj nego nazadak
Kakav takav davao se. 10 KM po društvu dobro dođe.
Sada kada imam 70 društava ništa od poticaja.
Zar Lijanović misli da smo mi pčelari budale i da ne vidimo šta se hoće postići tim novim zakonom o posticanju pčelara.
Na stranu sve mućke oko otkupljivača i zgrtanja poreza od njih. Kada se potrefi dobra godina i kod pčelara se pojavi višak meda koji oni nemogu prodati sa kućnog praga nego prodati otkupljivaču. Za to će kao nagradu za dobru sezonu dobiti i posticaj.
Ali veliko ALI šta kada bude loša godina pčelari neće imati meda i neće imati šta ponuditi otkupljivaču naravno tada neće ni dobiti posticaj. Pa je jadnog pčelara te godine zbog loše sezone potrefilo 2 zla.
Svaki pčelar koji hoće povećati pčelinjak, a poznato je da jedno društvo kada se dijeli na 2 dijela nema vrcanja ni u jednom od ta dva društva i opet neće imati meda za otkupljivača i neće dobiti posticaj.
Ova dva primjera znatno nazaduju pčelarstvo pa se taj Lijanovićev posticaj ne može nazvati posticaj nego nazadak
-
zakir cancar
- Čita i piše, dobar
Uglavnom poticaj koi sam dobijao koristio sam ga u pcelinjaku povecanju drustava,opreme ,vosak itd. ili vracanje vec ulozenog novca.Nama nista nepreostaje nego sacekati sta ce gospoda smisliti pa se onda prilagodavati, ja jedino znam da necu niti jedno novo drustvo napraviti, naprotiv ce se i umanjivati broj kosnica.Svoj med nema ga puno a krece se do 900 kg (a svake godine meda je sve manje)moze se prodati na kucnom pragu tako da nema govora da ga dajem nakupcima i svercerima(dobro dode to nesto para ) eto im ga je.o ih njihov poticaj...Prezivjecemo mi...MEDNO
-
zakir cancar
- Čita i piše, dobar
Sellam i pozdrav....Sto se tice poticaja bice,bice akoBogda 100% cucnula vlada a i Lijanovic....
Hvala na dobrim vijestima.zakir cancar je napisao/la:Sellam i pozdrav....Sto se tice poticaja bice,bice akoBogda 100% cucnula vlada a i Lijanovic....
-
zakir cancar
- Čita i piše, dobar
pozdrav.....imamo sastanak pcelara u nedelju 04.09. uvezi poticaja...pribavljamo potrebnu dokumentaciju..znali neko nesto vise uvezi ovoga....MEDNO
Danas je trebao biti dogovor izmedju Predstavnika Federalnog saveza pčelara i vledinih institucija .Bilo je obećano u prvom naletu pa to valjda nije ispoštivano, šta je bilo danas nisam još u toku.
Vjerovatno će se početi odaradjivati i bar papirologija skupljati , sa dosta izjava , kontrola pa i slikanja pčelinjaka a najbolje bi bilo da se uvedu kontrolne markice (brojevi ) koje bi morale stajati na košnici.Sve bi bilo transparentnije i lakše bi se mogle rješavati mnoge stvari.
Vjerujem da će poticaj biti nekako usaglašen a tu nema puno zavrzlama samo treba izbaciti uvijet da ima pravo onaj ko preda po15 kg po košnici registriranom otkupljivaču. Ostalo je sve kao i prije .cca ...
Vjerovatno će se početi odaradjivati i bar papirologija skupljati , sa dosta izjava , kontrola pa i slikanja pčelinjaka a najbolje bi bilo da se uvedu kontrolne markice (brojevi ) koje bi morale stajati na košnici.Sve bi bilo transparentnije i lakše bi se mogle rješavati mnoge stvari.
Vjerujem da će poticaj biti nekako usaglašen a tu nema puno zavrzlama samo treba izbaciti uvijet da ima pravo onaj ko preda po15 kg po košnici registriranom otkupljivaču. Ostalo je sve kao i prije .cca ...
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
-
zakir cancar
- Čita i piše, dobar
EEEEEEEEEEEE..danas ima ko zastupati...MEDNOMarin je napisao/la:Vjerujem da će poticaj biti nekako usaglašen a tu nema puno zavrzlama samo treba izbaciti uvijet da ima pravo onaj ko preda po15 kg po košnici registriranom otkupljivaču. Ostalo je sve kao i prije .cca ...
Još 11.05.2011 sa bio u prilici i predstavio na forumu prijedlog posticaja u poljoprivredi.Kad se usvoji tada je već kasno , da bi se izmjenilo treba tri puta više procedure i lažnih obaćanja jer novac nije problem - njega svakako nema TO ĆE VRAĆATI SLJEDEĆE GENARACIJE NAŠE DJECE -nekad me stid šta im radimo .Ispada da svak nešto radi, donosi, buni se ,mjenja a na koncu nema nikakva efekta- dogrijavamo i hladimo vodu, a vode vazda manje.
PRIJEDLOG SAM POSTAVIO OVDIJE ,KOJI JE KASNIJE I USVOJEN !
http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... f=19&t=682
PRIJEDLOG SAM POSTAVIO OVDIJE ,KOJI JE KASNIJE I USVOJEN !
http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... f=19&t=682
-
zakir cancar
- Čita i piše, dobar
Ma to je kod nas normalno /vodu vri vodu hladi/ ja svoj med nikada necu dati nekom nakupcu po 7/8 KM ...pa makar nikada vise ne ostvario pravo na poticaj....MEDNO
-
zakir cancar
- Čita i piše, dobar
Pozdrav...od poticaja ove godine naj vjerovatnije nece bit i nista...sredinom proslog mjeseca u Kupresu je odrzan sastanak sa ministrom nista se nije uspjelo dogovoriti u korist pcelara...ima kao cvrsto obecanje ministra da ce sve dati od sebe da i pcelari udu u taj projekat????? od sve dokumentacije predali smo samo obrazac Z1 a ostalo satro nekada...neki kantoni predaju cijelokupnu dokumentaciju...na snazi je jos uvjek onih 15 KG po drustvu...Marin je u potpunosti upucen u ovu problematiku,prenosim samo ono sto je prijesednik nama rekao...daj Boze...MEDNO
mi u Kaknju vadimo tu potrebnu dokumentaciju kako su nam rekli da ce bit nesto od podsticaja za ovu godinu i to po prijasnjem metodu 10 KM po košnici i to ko ima preko 30 društava kao i dosada što je bilo.
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
Ove godine ponovo ganjam poticaj nakon 2 godine pauze, pa nije mi jasno čujem informacije da još vrijedi ona priča poticaja po 1 kg predanog meda a druga opet da će biti 10 maraka po košnici. Šta je od to dvoje točno nemam pojma? Ali med ne dam nakupcima nego idemo polako tegla 15 KM pa dokle stignemo...
Danas slušam ministra Lijanovića kako je njegov zakon o posticajima odbačen kod ustavnog suda. To znači da ostaje na snazi stari zakon o posticajima e sada dali će vlada ispoštivati stari zakon i dati posticaje kao prošle godine to je druga priča.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Jednokratna pomoć za pčelare u Federaciji!
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva isplatit će jednokratnu pomoć pčelarima za 2011. godinu! Kako je za “BH pčelar” potvrdila Sanja Raljević, viši stručni saradnik za informisanje, zasad je jedino sigurno da će Ministarstvo pčelarima dodijeliti određenu jednokratnu finansijsku pomoć, a koliki će taj iznos biti i po kojem sistemu će se pomoć dodjeljivati pčelarima, odredit će naknadno komisija koju će Ministarstvo oformiti.
Raljević nije mogla kazati kada će komisija zasjedati.
Ministarstvo je prvobitno donijelo odluku da pčelari mogu dobiti podsticaje (10 KM po košnici) ukoliko minimalno 15 kg meda po jednoj košnici predaju nekom od domaćih otkupljivača meda. Na taj način Ministarstvo je pokušalo eliminisati prodaju meda na crnom tržištu i pčelare uvesti u sistem PDV-a. Takva odluka Ministarstva od samog početka je naišla na oštre kritike pčelara.
Prema informacijama koje ima BH pčelar, niti jedan pčelar iz Federacije BiH nije podnio zahtjev za federalne podsticaje, a da je uz potrebnu dokumentaciju priložio i dokaz o prodaji meda otkupljivačima.
BH pčelar (http://bhpcelar.com/index.php/7-aktueln ... federaciji)
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva isplatit će jednokratnu pomoć pčelarima za 2011. godinu! Kako je za “BH pčelar” potvrdila Sanja Raljević, viši stručni saradnik za informisanje, zasad je jedino sigurno da će Ministarstvo pčelarima dodijeliti određenu jednokratnu finansijsku pomoć, a koliki će taj iznos biti i po kojem sistemu će se pomoć dodjeljivati pčelarima, odredit će naknadno komisija koju će Ministarstvo oformiti.
Raljević nije mogla kazati kada će komisija zasjedati.
Ministarstvo je prvobitno donijelo odluku da pčelari mogu dobiti podsticaje (10 KM po košnici) ukoliko minimalno 15 kg meda po jednoj košnici predaju nekom od domaćih otkupljivača meda. Na taj način Ministarstvo je pokušalo eliminisati prodaju meda na crnom tržištu i pčelare uvesti u sistem PDV-a. Takva odluka Ministarstva od samog početka je naišla na oštre kritike pčelara.
Prema informacijama koje ima BH pčelar, niti jedan pčelar iz Federacije BiH nije podnio zahtjev za federalne podsticaje, a da je uz potrebnu dokumentaciju priložio i dokaz o prodaji meda otkupljivačima.
BH pčelar (http://bhpcelar.com/index.php/7-aktueln ... federaciji)
daj boze da bude sta od ovoga
Ova odluka Fed.vlade je stara bar 15 dana i odnosi se na to da će baza biti spiskovi za 2010.g što je opet nakaradno jer nemaju svi evidencije za ovu godinu.Valjda je usaglašeno na tom nivou da je vuk sit i sve koze na broju , to bi značilo da oni koji su ove godine prijavljeni prvi put ili imaju različite podatke na više u odnosu na lani neće biti obuhvaćeni.
Jedna greška uvijek povlači i druge. Za bilo kakve isplate što se tiče proračun završavaju sa sutrašnjim danom- pa šta bude za 2011 , posle je 2012.g.Nova godina,nova nafaka , novi napuci.
Teško je to sve posložiti u pčelarstvu pogotovo.
Jedna greška uvijek povlači i druge. Za bilo kakve isplate što se tiče proračun završavaju sa sutrašnjim danom- pa šta bude za 2011 , posle je 2012.g.Nova godina,nova nafaka , novi napuci.
Teško je to sve posložiti u pčelarstvu pogotovo.
Ja sam cuo u nasem udruzenju da bi mogli dobiti po 5 KM po kosnici,kao nadoknada za elementarnu nepogodu susu.Ovo se odnosilo na kanton.
Ja svoj poticaj već potrošio; 7 KM od Ministarstva RS i 3 KM od opštine.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
U Sloveniji pčelari imaju mnoge pogodnosti između ostalog i nepovratno 4000 € svake tri godine pčelarima koji imaju preko 100 košnica.
Kod nas hajde daj šta daš ,žalosno . RAzumio bih da novca nema , međutim sve kase su pune da neznaju šta će sa tolikim novcem.
Kod nas hajde daj šta daš ,žalosno . RAzumio bih da novca nema , međutim sve kase su pune da neznaju šta će sa tolikim novcem.
Da su kase pune?
to je virtuelni novac za koji trebaju dogovori i usaglašavanja i tako u krug, a sve opet na kredite koje će vraćati sljedeće genaracije ili ko zna ko..
Kako god mi htjeli da bude država će uvijek gledati da postiče ono od čega može da se financira ,a to je dijelom i PDV .
Ovako ostaje kućni prag prekupci i pijaca te sajmovi (još kratko-jer će i za to trebati biti u sustavu - bar OPG-a a onda i PDV-a .
Da su kase pune?
Kako god mi htjeli da bude država će uvijek gledati da postiče ono od čega može da se financira ,a to je dijelom i PDV .
Ovako ostaje kućni prag prekupci i pijaca te sajmovi (još kratko-jer će i za to trebati biti u sustavu - bar OPG-a a onda i PDV-a .
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Isitina je da se i moraju zaduživati jer tako diktira MMF i to neko mora vraćati.
Istina je i da Federacija ima na bankama 1 000 000 000 km deponovno
Istina je i da BH telekom ostvari godišnji ekstra profit od najmanje 200 000 000 km za ovaj novac malo ko zna gdje ode.
Elektroprivreda, razni porezi , akcize itd, novca ima to je sigurno i to ne svakakav novac živa kešana ekstraprofiti.
Ja ne bježim da plaćam PDV, U Slovenji pčelar do 40 košnica neplaća porez, preko 40 košnica plaća na godišnjem nivou 250 eura.
Kod nas za držanje krava podsticaj ove godine 110 km a bio je 200 km
ZA ovce, svinje, vinograde razne zasade itd, svi primaju samo pčelaru nema.
Nevjerovatno je koliko ima novca kešane koja leži, nevjerovatno je koliko se novca opere , nevjerovatno je koliko novca potrošo samo jedan činovnik. ZAto pčelar nema.
Istina je i da Federacija ima na bankama 1 000 000 000 km deponovno
Istina je i da BH telekom ostvari godišnji ekstra profit od najmanje 200 000 000 km za ovaj novac malo ko zna gdje ode.
Elektroprivreda, razni porezi , akcize itd, novca ima to je sigurno i to ne svakakav novac živa kešana ekstraprofiti.
Ja ne bježim da plaćam PDV, U Slovenji pčelar do 40 košnica neplaća porez, preko 40 košnica plaća na godišnjem nivou 250 eura.
Kod nas za držanje krava podsticaj ove godine 110 km a bio je 200 km
ZA ovce, svinje, vinograde razne zasade itd, svi primaju samo pčelaru nema.
Nevjerovatno je koliko ima novca kešane koja leži, nevjerovatno je koliko se novca opere , nevjerovatno je koliko novca potrošo samo jedan činovnik. ZAto pčelar nema.