BeeVital Hive Clean

Odgovorite
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Re: BeeVital Hive Clean

Post Postao/la Stipo »

I ja sam primjetio da neki čepovi nisu u redu pa prskaju u stranu.
Ako se bolje pogleda tada se može viditi da rupa nije do kraja probušena i da unutra ima malo zaostale plastike koja smeta.
Tankom iglom uklonite taj komadić. Ako tada primjetite da se troši više BeeVitala smanjite pritisak na bocu i brže povlačite naprijed nazad. Zapravo skratite vrijeme špricanja. Prevelika količina Beevitala neće bolje obarati varrou nego će prokapati na podnicu. Ako i predozirate nećete naškoditi pčelama osim višeg utroška srestva.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Kod mene se isto desilo pa sam taj problem riješio sa jednom iglom za špricu tako da sam je ubacio u čep sa unutarnje strane. Fecera ko doksa, a precizna ko hirurški skalpel.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Rupica na svakom čepu je ukoso izbušena tako da boca može stajati pod 45 a mlaz kao olovkom ide po pčeli i vidi se kuda.(kao na slici )
Kad radim bocom (inače velikom špricom i kanister od 5 litara )dobro je flomasterom odrediti i zabilježiti pravac izlaza da ne počima bočno. Inače po upustvu dignite na tjelesnu temparaturu i dobro promućajte da se rastvori propolis koji je zalijepljen na rupici.
Samire ovo tvoje rješenje je dobra inovacija i svaka čast ovo bi trebalo štimati . Za onoga ko neće potrošiti cijelu bocu treba izvaditi iglu i vratiti gornji poklopac -selotejpom zamotati iglu uz bocu i sve je opet u čas posla na startu pripremljeno.Odlično. Koji je promjer igle da li je 0,8 mm.
Pozdrav marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Gdje da nabavim iglu za spricu. :? :lol:
To nisam nigdje vidjeo na prodaju.Vidjecu u Bosni.
Danas popodne na brzinu sam pregledao jednu kosnicu,...na podnjaci je lezalo oko 100 otpale Varroe. :wink:
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

sahista je napisao/la:Gdje da nabavim iglu za spricu. :? :lol:
Danas popodne na brzinu sam pregledao jednu kosnicu,...na podnjaci je lezalo oko 100 otpale Varroe. :wink:
Zar se u Holandiji niko ne fiksa :wink: ?
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

zvones je napisao/la:
sahista je napisao/la:Gdje da nabavim iglu za spricu. :? :lol:
Zar se u Holandiji niko ne fiksa :wink: ?
Ma bojim se,da mi pcele nedobiju AIDS. :wink:
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Danasnje stanje.
4,2,135,10,35,24,55,25,
Kosnica sa najvise pcela se popela nadrugo mjesto po opadanju varroe.
Pozdrav.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Marin je napisao/la:. Koji je promjer igle da li je 0,8 mm.
Pozdrav marin
Nebi mogao reći al je ona najtanja što ima u Apotekama.

Planiram tretirat ovih dana u jutarnjim satima jer su temp dnevne previsoke kao i predveče, zato me Marine, Stipo i ostali koji imaju neko iskustvo, zanima koliko bi bilo vremenski poželjno nakon tretiranja da temp ne prelazi 25.

Topal pozdrav iz toplog Srebrenika
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Te što se kupuju su u standardu do 0,8 i još jednom kažem ODlično jutros je naišao kolega koji je imao sličnih iskustava i to mu bila jedina zamjerka imao sam igle koje kombiniram kad radim sa termorusakom.
Ponavljam tvoj izraz fercera odlično i precizno ko skalper.
Što se tiče temparatura ja uvijek preporučim u popodnevnim satima jer kad se podje uvijek se ide ka manjem noćnim temparaturama i većim vlagama ,a pčele se vraćaju u košnicu te se rasporedjiva po svima više.Na koncu pčele se smiruju i do jutra se one opet organiziraju da mogu nastaviti svoj rad.
Ako ste pošli u jutro idu vam veće temparature manje vlažnosti i sigurno neka pometnja pčelama u njihovu radu po danu.
Kad me neki pitaju Marine može li u paši - Imam običaj reći- Može ali zašto da pometate te pašne dane gledjte da ne otvarate košnicu nikako a ne baš bi ja sad tretirao. Uzeli ste joj bar pola dana finog rada .Ako je neminovno Bujrum ali ako se može planirati unaprijed i to još sa nekom fazom drugog posla Beevital ispada kao usputan posao samo treba planirati .Zašto čekati da se kaže dobro je oborilo mi 300-300 varoa kad ste to mogli izbjeći prije , imati dobru starosnu strukturu i sve OK .Pozdrav
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Meni je glavni problem udaljenost pčelinjaka, imam Beevital eno ga u Glamoču ali kako da uradim ta 3 tretmana svaki put pali auto i vozi 200 km? Planirao sam pokušati pri oduzimanju nastavaka za vrcanje (koje će biti mašala :D ) prvi put odraditi, a drugi put pri vraćanju nastavaka. Treće nakapavanje može li ikako bez njega?? :D . Uglavnom bitno je da se pređe na ekološke preparate, žao mi je amitraza dobro obara ali moramo ga izbaciti iz upotrebe zbog našeg zdravlja i zdravlja ljudi koji konzumiraju pčelinje proizvode. Ove godine sam stavio dosta folija za skupljanje propolisa, bila bi katastrofa to sad zadimiti, nema smisla... Usput, primjetio sam i ja taj problem sa bočnom rupicom koja nekontrolirano šprica...
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Zvoneto je napisao/la:Meni je glavni problem udaljenost pčelinjaka, imam Beevital eno ga u Glamoču ali kako da uradim ta 3 tretmana svaki put pali auto i vozi 200 km? Planirao sam pokušati pri oduzimanju nastavaka za vrcanje (koje će biti mašala :D ) prvi put odraditi, a drugi put pri vraćanju nastavaka. Treće nakapavanje može li ikako bez njega?? :D . Uglavnom bitno je da se pređe na ekološke preparate, žao mi je amitraza dobro obara ali moramo ga izbaciti iz upotrebe zbog našeg zdravlja i zdravlja ljudi koji konzumiraju pčelinje proizvode. Ove godine sam stavio dosta folija za skupljanje propolisa, bila bi katastrofa to sad zadimiti, nema smisla... Usput, primjetio sam i ja taj problem sa bočnom rupicom koja nekontrolirano šprica...
Zvone-udaljenost je isti problem za sva tretiranja Moje zadnje su u Rorama , da bi dimio moraš otići i još čekati izletnice . Manje odlazaka će ti trebati za Beevital i na koncu će ti računica pokazati šta je bilo bolje .
-Ovo za plan uz vrcanje dodje kao usputan posao - tada većinom i ne vidiš ramove od mlade pčele koja će biti blizu nekog legla koje je u izlasku .
-Ovo za vraćanje nastavaka bi bilo dobro ali nakon koliko dana vraćaš nastavke -zar čekaš 5-6 dana?,ako jesi odlično može i tada .
-Treće nakapavanje da li može bez njega - pitanje je kakvo je stanje varoe . Ako je očito da je još ima u leglu graška ga je preskočiti ali ćeš obuhvatiti ciklus radiličkog legla , pčela će za vrijesak zalijegati sa miminalno varoe , manje će biti oštećena i biti će ukupno manje varoe.
-Prvi put vidim da je neko neko zaozbiljno spomenu žao mi propolisa ,bila bi katastrofa, nema smisla ...-znam da si stručan i da kužiš stvari ....
-Koju foliju si stavio za propolis -na što si mislio. je li običnu foliju ili neku perforaciju,
Poz marin
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Marine, kupio sam obični najlon malo kvalitetniji i od njega narezao komade dimenzija košnice. Prije toga sam oprao u čistoj vodi ako to išta znači. Tražio sam silikonske mrežice, zvao sam i pip u splitu kažu da ih nemaju, pa sam pribjegao ovoj privremenoj metodi. Ova društva (nukleusi) formirani u 5 mjesecu na bagremu lijepe propolis kao lude sve odreda pa hoću to da iskoristim. U pravu si za tretiranje na daljinu sve je nezgodno možda mravlja kiselina u kadici ili tako nešto... Kvalitetan prekid legla ili razrojavanje u 7 mjesecu sa spremnim matičnjacima bi riješio dosta problema trebalo bi tehnologiju usmjeriti ka tome, znači oduzimanje komplet legla proizvodnim društvima i sa tim formirati nova sa spremnim matičnjacima i po jedno kvalitetno tretiranje BeeVitalom riješilo bi stvar.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Zvone kaže -
Kvalitetan prekid legla ili razrojavanje u 7 mjesecu sa spremnim matičnjacima bi riješio dosta problema trebalo bi tehnologiju usmjeriti ka tome, znači oduzimanje komplet legla proizvodnim društvima i sa tim formirati nova sa spremnim matičnjacima i po jedno kvalitetno tretiranje BeeVitalom riješilo bi stvar.

Zvone ,sve to štima ,ovaj put je puno trnvit, izmedju Mostara i Glamoča -velike vrućine daleko .Da sve imaš spremljene matičnjake kako ih transportirati toliko daleko bez udara-rupa na cesti , i opet ti ostane sva varoa koja izlazi iz legla -ne čeka ona samo tu ima tu i presipa i ulijetanja u tudje sve se fino rasporedjuje.Kako to odvojiti leglo pa to ti je sve u košnici-ono radilice što je ostalo u radu ne može dočekati novu da bude prava radilica -nastupa prekid i kidaš starosnu strukturu pčele.Odnos - 1/3 u leglu 1/3 u pripremi mlade u košnici i 1/3 radilice koja radi sad kratko živi (jedino ako se okiša) . Truta i ne spominjem i njegov uticaj na varou. To ti je labirint iz kojeg je teško izaći .
Stara je poslovica "put nije dalek samo treba poći na vakat ".
Brod vozi isto vrijeme ali ima više paluba i klasa na svakom je da izabere koja je to . Nezgodno mi je više pominjati, radje koristim privatne poruke za detaljiziranje .Nije dobro gledati samo jedan trenutak jer je to proces.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

Pozzz

Ne znam sta da mislim, pomalo sam i zabrinut, tretirao sam pcele bee vitalom ali nema otpale varoe.
Ili je stvarno nema ili bee vital nije sto je nekad bio

Tretirao sam i na proljece, kad nije bilo legla nikako ili ga je bilo vrlo malo, ali ovo sad nekako mi neobicno, niti jedne otpale varoe...
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Pozdrav, Marin ovdje
de mi malo detalja kad si tretirao jesenos kad u proljeće ,Nakon koliko vremena si gledao opalu varou (ima li mrava). Sva varoa sada je u leglu - većinom truta i treba koji dan da počme opadati.
U koje vrijeme si sada tretirao obzirom da su velike vrućine ,ako nije problem de mi pročitaj broj šarže i datum do kad vrijedi boca koja je kod Vas .
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

Tretirao jednom u septembu (3 spricanja) i jednom krajem novembra (zavrsni tretman prema vašim savjetima), u proljece pocetkom marta kad nije bilo legla nimalo, rojeve i razrojke tretirao kako je koji pristizao.
Sada sam tretirao u srijedu pred mraka skroz, kad je temp poprilicno pala, do sada nema nijedne otpale varoe al opet cu javit konacan rezultat kad zavrsim komplet tretman (jos dva spricanja), uradicu na 1-2 sanduka i varolik poslije da vidim na sta ce sve liciti...traje do 04.2013 ako sam dobro vidio.

Prošle godine nije bilo nikakvih problema sa bee vitalom, nadam se da nece ni ove. Koristicu ga sve dok vidim da djeluje.
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

zvuk_tisine je napisao/la:Tretirao jednom u septembu (3 spricanja) i jednom krajem novembra (zavrsni tretman prema vašim savjetima), u proljece pocetkom marta kad nije bilo legla nimalo, rojeve i razrojke tretirao kako je koji pristizao.
Sada sam tretirao u srijedu pred mraka skroz, kad je temp poprilicno pala, do sada nema nijedne otpale varoe al opet cu javit konacan rezultat kad zavrsim komplet tretman (jos dva spricanja), uradicu na 1-2 sanduka i varolik poslije da vidim na sta ce sve liciti...traje do 04.2013 ako sam dobro vidio.

Prošle godine nije bilo nikakvih problema sa bee vitalom, nadam se da nece ni ove. Koristicu ga sve dok vidim da djeluje.
Uradio si sve OK i po školski i vrlo jednostavno , a ovo što si dodao rojeve i razrojke tretirao kako je koji pristizao još jednom to potvrdjuje . Obrati samo malo pažnju da li ima mravi koji čiste varou koja opada . Pošto mi nemamo one ljepljive podloške(još ih nismo nabavljali -bit će obezbjedjeni za deveti mjesec ) naulji malo neki masniji papir koji će fiksirati varou i neće je brzo pokupiti mravi i ostali sakupljači zimnice .

Poz marin .
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ja sam pregledao prirodni pad varroe za posljednih 15 dana u 25 AV podnica.
Samo u 3 sam pronašao po jednu varrou u ostalim je nula. Mravi većinom nema.
Posljedni kao interventni tretman sa BeeVitalom izvršio sam 10 maja.
Sve jedno uskoro ću ponovo uraditi kontrolni tretman bar na nekoliko društava.
Varroe nema, a ja ne vjerujem da je nema. Jeli moguće da BeeVital ima tako dobro djelovanje jer koliko mogu primjetiti
pčele još uvjek imaju jak nagon za čišćenje. Trenutno imam aktivnih 20 prikupljača polena i ni u jednom nisam našao ni jednu varrou. Da varroe ima u većem broju sigurno bi koju pronašao prilikom čišćenja i prosijavanja polena.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Jučerašnja kiša i zahlađenje dobro došlo da se odradi prvi tretman.
Nakon dvanaest sati provjera pada varoe 5-20 kom tako da ove godine
za razliku od prošle godine je i do 5-7 puta manje.
E sad ću nešto reći što nisam smio prije 15 dana, nisam vjerovao da je
samo 4 kom varoe bilo u roju prvencu i to u prvih 24 sata ostalo 10 dana nema ni jedne, prvo što sam pomislio da sam ja nešto zabrljao ili bevital. Znam da će svi mislit otkud tako kasno prvenac al duga priča.
Jutros provjera i tačno brojanje odakle je izašao roj i brojka kaže samo 15 varoa i mislim
da je to nemal sve jer sam imao prekid legla i u tom društvu matica nova pronijela prije 5 dana tako da nema ni jedne ćelije zatvorenog legla.

Mislim da si Stipo upravu da pčela ima non stop nagon za čišćenje.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Probaj kontrolni tretman sa nekim drugim preparatom!
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Samir je napisao/la:Jučerašnja kiša i zahlađenje dobro došlo da se odradi prvi tretman.
Nakon dvanaest sati provjera pada varoe 5-20 kom tako da ove godine
za razliku od prošle godine je i do 5-7 puta manje.
E sad ću nešto reći što nisam smio prije 15 dana, nisam vjerovao da je
samo 4 kom varoe bilo u roju prvencu i to u prvih 24 sata ostalo 10 dana nema ni jedne, prvo što sam pomislio da sam ja nešto zabrljao ili bevital. Znam da će svi mislit otkud tako kasno prvenac al duga priča.
Jutros provjera i tačno brojanje odakle je izašao roj i brojka kaže samo 15 varoa i mislim
da je to nemal sve jer sam imao prekid legla i u tom društvu matica nova pronijela prije 5 dana tako da nema ni jedne ćelije zatvorenog legla.

Mislim da si Stipo upravu da pčela ima non stop nagon za čišćenje.
Kada Beevital upotebiš jednom pčele dobiju veliki nagon za čišćenje.
E onda kada BeeVital poslje nekog vremena izgubi svoje djelovanje pčele nastave pojačano čistiti košnicu od svega što nije mjesto u košnici. Čak će očistiti i staro crno saće do satne osnove i na njoj nadograditi nove ćelije.
Nova mlada pčela koja nije bila pod djelovanjem BeeVitala od starih pčela nauči da pojačano čisti košnicu i sama se ponaša po uzoru starih pčela.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Pošto je kod mene prirodni pad varroe za proteklih 15 dana bio većinom 0 varroa danas pred veče sam napravio jedan kontrolni tretman na 5 društava.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Jučer u kasne sate pad temp na 26 C i odrađeno tretiranje i ubačene mrežice za propolis na drugoj lokaciji . Danas predveče kontrola stanja varooe na tom lokalitetu.

Na prvom pčelinjaku u protekla 24 sata tj u drugih 12 sati palo na jednoj košnici 60 kom ukupno za 24 sata 80 kom, na ostalim maksimalno 30 kom.

Polen nose tako velike kuglice da na poletaljki spada od težine, a u pojedinih kad ateriraju prašina od polena kao da koče (kako to ja slikovito znam opisati) a na limovima zuti se i bijeli prah od polena.

Pozdrav.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Samire ,
ovo što kažeš polan nose i kad areriraju sva se praši je zahvaljujući maloj relativnoj vlazi koju na ovoj prognozi vidim da je 26-27 % vlage i polen se suši pa spada .Priroda je to uskladila i polen treba olakšati da ga lakše vjetar prenese ,ali sigurno medenje stalo zbog niske vlažnosti. POz marin
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

kolege, ja sam sinoć varou dimio varolikom, u roku od 10 sati je opalo oko 30 kom po društvu, pošto sam početnik ovo je prvi put da se susrećem sa varoom pa me interesuje jel to dobro ili loše stanje.....sve su mi mlada društva i neču vrcati.
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
Odgovorite