VAROA U PASNOM PERIODU
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
Re: VAROA U PASNOM PERIODU
Ja da imam pčelinjak uz kuću čistio bih varou jednu po jednu sa pčela. Mora se računati onaj ko seli pčele ne može sebi dopustiti luksuz da eksperimentira bilo šta pogotovo na livadnim pašama, i poslije vrijesak koje su pune varoe. Ja bih više nego išta volio da prekinem sa ovim amitrazom, ali svake godine kad dođe vrijeme za tretiranje vraćam se na njega jer uprkos svemu što piše o njemu obara varou kao lud. Vidim da su sa BeeVitalom iskustva pozitivna, imam ga i ja tretirao sam sa njim rojeve uhvaćene na grani, nisam gledao učinak. Pčelinjak udaljen od kuće (seleći) 200 km mora se odraditi sve brzo i dobro, a mora se uzeti i cijena koštanja preparata za više košnica, pa vidimo da sve manje meda ima ove godine vrtimo se oko nule a biće nešto meda za vrcanje ako Bog da...
Mislim da ljudi zaboravljaju na jednu osobinu BeeVitala.Taj produkt mozes koristiti tokom citave godine..i u svako doba.Neovisno o pasi.
U nasem pcelrskom drustvu samo ja koristim BeeVital.Ostali pcelari sada uglavnom tretiraju sa mravljom i ostalim preparatima.Usporedjivali smo broj otpale Varroe.Kod mene..u nekim kosnicama otpada i deset puta vise Varooe nego kod mojih kolega.Djabe...oni se jednostavno boje.
Neki dan sam bio u Bissigemu..u Belgiji i razgovarao sa covjekom u vezi preparata za suzbijanje Varroe.On je takodje misljenja da mora doci preparat koji podstice pcele da se same ciste...inace ostajemo bez pcela.
www.bijenhof.com.
Ja sam pocetnik,i ne znam sta znaci veliki ili mali broj otpale Varroe...zati i pratim situaciju i na kraju cu postaviti tabelu..pa vi ocjenite.
Pozdrav.
U nasem pcelrskom drustvu samo ja koristim BeeVital.Ostali pcelari sada uglavnom tretiraju sa mravljom i ostalim preparatima.Usporedjivali smo broj otpale Varroe.Kod mene..u nekim kosnicama otpada i deset puta vise Varooe nego kod mojih kolega.Djabe...oni se jednostavno boje.
Neki dan sam bio u Bissigemu..u Belgiji i razgovarao sa covjekom u vezi preparata za suzbijanje Varroe.On je takodje misljenja da mora doci preparat koji podstice pcele da se same ciste...inace ostajemo bez pcela.
www.bijenhof.com.
Ja sam pocetnik,i ne znam sta znaci veliki ili mali broj otpale Varroe...zati i pratim situaciju i na kraju cu postaviti tabelu..pa vi ocjenite.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Iako ja ne koristim BeeVital , pa ga nemam potrebe niti braniti , siguran sam da pčelari nisu imali gubitke zbog njega . Naime , praksa je da se za svaki gubitak proglasikeno83 je napisao/la:ljudi samo provjreno, poslije vrcanja amitraz, na zimu oksalna i bez gubitaka, prosle godine bilo je eksperimenata mnogi sa beevitalom ostali su bez pcela, ja sa standardnim nacinom rada bez ijednog gubitka, recept za dobar kolac se ne mjenja..svako neka koristi sta misli da treba, ja znam sta ja koristim i to ne mislim da mjenjam...
krivac , a to je uvijek varoa . Potpuno sam siguran da je glavni krivac pčelar zbog loše pripreme društava za zimu i tu je na prvom mjestu loš kvalitet ili nikakav zimskih
pčela ( ponekad ih nema nikako ) , zatim loš raspored hrane ( pa je stolar kriv zbog smrtnog prostora ) i varoa tek na trećem mjestu , ali pčele zbog varoe neće nikad
stradati u jesen , nego u rano proljeće jer su oslabljene i idu u leglo koje ne mogu "izgurati" .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
-
zakir cancar
- Čita i piše, dobar
zvones je napisao/la: Iako ja ne koristim BeeVital , pa ga nemam potrebe niti braniti , siguran sam da pčelari nisu imali gubitke zbog njega . Naime , praksa je da se za svaki gubitak proglasi krivac a to je uvijek varoa .
Potpuno sam siguran da je glavni krivac pčelar zbog loše pripreme društava za zimu i tu je na prvom mjestu loš kvalitet ili nikakav zimskih
pčela ( ponekad ih nema nikako ) , zatim loš raspored hrane ( pa je stolar kriv zbog smrtnog prostora ) i varoa tek na trećem mjestu , ali pčele zbog varoe neće nikad
stradati u jesen , nego u rano proljeće jer su oslabljene i idu u leglo koje ne mogu "izgurati" .
Akosu previse zarazene pcele bjeze sjeseni spasavaju goli opstanak ali dokle i gdje u jesen...?Slazem se sa ovim gore navedenim a ima nesto i do majstora,ja kad sam poceo da pcelarim 2003 puno sam lutao od majstora do majstora a svaki kaze da je on pravi i da ima naj bolju dasku itd.Licno nisam imao falaBogu nikakvu bolescuru ali sam imao pokoje drustvo da nastrada od gladi u toku ovih godina,vjerujte daje do stolara,nesmije ram viriti na dnu sanduka i biti naslonjen na satonosu ili pak prevelik raspon izmedu istih,neiskustvo moje a i fus stolar, no sada je sve uredu sanirali smo to.Sada samo preostaje kolac i tesko varooi pa onda prst u uho
Zakire mislio sam na cijelu jesen , pa i početak zime . Istina i ja sam čitao o ovom bježanju pčela zbog velike zaraženosti ali neznam da je to iko potvrdio . To je ono , nemazakir cancar je napisao/la:zvones je napisao/la: Iako ja ne koristim BeeVital , pa ga nemam potrebe niti braniti , siguran sam da pčelari nisu imali gubitke zbog njega . Naime , praksa je da se za svaki gubitak proglasi krivac a to je uvijek varoa .
Potpuno sam siguran da je glavni krivac pčelar zbog loše pripreme društava za zimu i tu je na prvom mjestu loš kvalitet ili nikakav zimskih
Akosu previse zarazene pcele bjeze sjeseni spasavaju goli opstanak ali dokle i gdje u jesen...?Slazem se sa ovim gore navedenim a ima nesto i do majstora,ja kad sam poceo da pcelarim 2003 puno sam lutao od majstora do majstora a svaki kaze da je on pravi i da ima naj bolju dasku itd.Licno nisam imao falaBogu nikakvu bolescuru ali sam imao pokoje drustvo da nastrada od gladi u toku ovih godina,vjerujte daje do stolara,nesmije ram viriti na dnu sanduka i biti naslonjen na satonosu ili pak prevelik raspon izmedu istih,neiskustvo moje a i fus stolar, no sada je sve uredu sanirali smo to.Sada samo preostaje kolac i tesko varooi pa onda prst u uho....MEDNO
pčela ali ima dosta varoe pa su pčele pobjegle . Naravno može se svašta nagađati . Ja samo znam da sam kod sebe nalazio slaba društva . Jednom sam u dva društva
našao po šaku pčela i svako je imalo maticu , malu više pčelomaticu i crna naravno .Ono što je meni bilo očigledno je , da sam pri jesenjem pregledu ostao bez matica ,
prignječenjem ili na drugi način . Naravno pčele su izvele prisilne ali se nisu mogle spariti . Eh , da nisam ovo kasnije vidio mogao sam pisati da je bila varoa , CCD ,
nozema cerana i ko zna što , jer kako ću ja biti kriv . Ne računajući zadnju zimu u prethodne tri imao sam gubitak samo jednog društva . To me učvrstilo u uvjerenju
da sve znam o zimovanju . Prošle zime sam izgubio 6 nukleusa i 2 društva . Svi odreda su imali previše hrane , naravno ponajviše šečera . Iscrpljene preradom , sa
nedovoljno polena i malo mjesta za smještaj pčela , drugo se i nije moglo očekivati . Dobro sam i prošao . To me je i natjeralo da preispitam sve svoje znanje iz čega
su i proizašli ovi moji tekstovi o pčelinjem klupku . Naravno i tebi medno Zakire , kao i ostalim kolegama -icama .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
1) Zaraženo društvo sa više od 5 000 varroa do sredine jeseni iako se prethodno krajem ljeta očisti od varroe je umrlo društvo.
2) Zaraženo društvo sa 3 500 do 5 000 varroa je do kraja zime iako se prethodno krajem ljeta očisti od varroe je umrlo društvo.
3) Zaraženo društvo sa 1 500 do 3 000 varroa iako se krajem ljeta očisti od varroe će tijekom jeseni i zime jako oslabiti i moguće je da prezimi.
4) Zaražena društva sa 500 od 1 500 varroa ako se krajem ljeta očiste od varroe će malo oslabiti i prezimiti zimu .
Zaražena društva do 50 varroa su priično čista i zdrava društva i u narednoj sezoni donose najviše meda.
Kada pčelinje društvo krajem ljeta dođe u poziciju 1) i 2) Šteta je nastala i uzaludno je tretirati i upotrebiti bilo koje srestvo protiv varroe.
Nije poželjna ni pozicija 3) i 4) jer jako oslabljena društva se u proljeće sporo razvijaju podložna su raznim bolestima i nisu spremna za glavnu pašu i uspiju se razviti u normalna društva tek do livadske paše, a neka ni dotle.
BeeVital nam omogućuje da te 4 stavke na vrijeme sa velikom lakoćom spriječimo. Sada je vrijeme za jedan puni tretman sa 3 špricanja svakih 7 dana.
Ne dozvolite da varroa nestankom trutovskog legla pređe u radiličko leglo u vrijeme kada se legu zimske pčele.
2) Zaraženo društvo sa 3 500 do 5 000 varroa je do kraja zime iako se prethodno krajem ljeta očisti od varroe je umrlo društvo.
3) Zaraženo društvo sa 1 500 do 3 000 varroa iako se krajem ljeta očisti od varroe će tijekom jeseni i zime jako oslabiti i moguće je da prezimi.
4) Zaražena društva sa 500 od 1 500 varroa ako se krajem ljeta očiste od varroe će malo oslabiti i prezimiti zimu .
Zaražena društva do 50 varroa su priično čista i zdrava društva i u narednoj sezoni donose najviše meda.
Kada pčelinje društvo krajem ljeta dođe u poziciju 1) i 2) Šteta je nastala i uzaludno je tretirati i upotrebiti bilo koje srestvo protiv varroe.
Nije poželjna ni pozicija 3) i 4) jer jako oslabljena društva se u proljeće sporo razvijaju podložna su raznim bolestima i nisu spremna za glavnu pašu i uspiju se razviti u normalna društva tek do livadske paše, a neka ni dotle.
BeeVital nam omogućuje da te 4 stavke na vrijeme sa velikom lakoćom spriječimo. Sada je vrijeme za jedan puni tretman sa 3 špricanja svakih 7 dana.
Ne dozvolite da varroa nestankom trutovskog legla pređe u radiličko leglo u vrijeme kada se legu zimske pčele.