Nukleusi kao zasebno društvo u "X" košnici sa "X" veličine ram ne bi imao mnogo koristi jer se ne bi uklopio u standard košnica na pčelinjaku, Ne bi se osnovna društva mogla pomoći tj. nukleusi rasteretiti sa leglom i pčelama.zvones je napisao/la: Stipo kod nukleusa se mnogo griješi zato što je gotovo pravilo da se nukleusima daju pogače . Nukleusima se u stvari nesmiju nikako davati pogače jer se obično formiraju
od zatvorenog legla . Dakle sve su to mlade pčele i one troše žlijezde vrlo često i prije nego što su se formirale .Nukleusu ne treba više od 1 kg hrane po ramu ali mora biti
med . Pri tome treba i ram perge za razvoj zimskih pčela . Što se tiče od čega je nukleus napravljen , nema veze ali je vrlo bitno kakav je ram . Pri tome bi ubjedljivo najbolji
bio visoki ram , koji bi imao duplu visinu u odnosu na dužinu , originalni pološkin ili obrnuti DB ram .
Stipo radovi u pčelinjaku
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Re: Stipo radovi u pčelinjaku
Naravno da okviri u nukleusu moraju odgovarati standardnim okvirima. Nukleus je baza odnosno početak društva dok se ne ustanovi kvaliteta mlade matice. Mislim da je pogrešno nukleus držati cijele godine kao rezerva za matice ili kao rezerva za nadopunjavanje osnovnih proizvodnih društava. Mnogo učinkovitije je kao rezervno društvo držati društvo u standardnom plodišnom tijelu. Mislim da treba i u rezervnom društvu pustiti matici da se razmaše kada joj se za to stvore uvjeti. jer iz jačeg rezervnog društva može se oduzeti više okvira sa leglom i dobro pojačati jedno ili čak i 2 proizvodna društva. Rezervno društvo lako dostigne i 2 nastavka puna pčela. Tada krajem maja takva društva možemo sa lakoćom razrojiti dodajući im rojeve matičnjake kojih tada ima u izobilju. Podjeliti ih na 2 dijela jedno iznad drugog ili čak i na 3 dijela te svakom novom dijelu novog društva dodati matičnjak. Nakon oplodnje matica možemo ih oduzimati i mijenjati matice u proizvodnim društvima, a ostatak ponovo spajati u jedno ili dva društva. Zavisi šta se želi dobiti. Za ovo nam ne treba puno materijala nego samo puna pregrada sa letom da sa njom pregradimo dva nastavka i ako želomo društvo dijeliti na 3 dijela jedna pregrada od štiropola da sa njom pregradimo nastavak. i jedna letna letva sa dva otvor lijevo i desno za obje pregrade posebno da svaka ima svoj ulaz.
Ulaze obojiti različitim bojama da mlada matica pri povratku sa oplodnje bolje zaspoznaje svoj ulaz.
Ulaze obojiti različitim bojama da mlada matica pri povratku sa oplodnje bolje zaspoznaje svoj ulaz.
Naravno da ste u pravu sa standardnim ramom ali ja sam se malo zanio
u objašnjavanju kakav bi nukleus najsigurnije prezimio . Može prezimiti svaki uz
poštovanje nekih normi .
poštovanje nekih normi .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Dobro jutro,
diskusija je dobra! Pozdrav svim prijateljima, ja se uključujem sa svojim razmišljanjima o nukleusima. Upotrebljavam 5 tipova nukleusa:
1.) Osnovni tip mi je 7-okvirni nukleus LR-nukleus koji se bez problema može zazimiti, ima dovoljno hrane da dočeka proljeće kao dobra osnova za proljetni razvoj
2.) Drugi tip je normalni LR-nastavak pregrađen na 2 dijela stirodurom ili šperpločom
3.) Treći tip je 9-okvirni LR-nukleus, kojega koristim sa 9 okvira kao autonomnog i kao takav ide u zazimljavanje
4.) Četvrti tip je varijacija prethodnog, kojega sa pregrađivanjem na dva dijela oformljujem kao dva 4-okvirna nukleusa
5.) Peti tip je jedan FR nastavak sa 10 okvira Farrar, koji isto tako bez problema prezimi.
Uočio sam da bolje prezimljava ako ispod njega podvučem još jedan FR-nastavak sa 10 okvira.
Svaki tip ima normalno i prednosti i mana, što me ne brine previše, jer čim se stvore uvjeti za prebacivanje u normalne nastavke ili LR ili FR ja ih odmah prebacim o formiram novo normalno društvo koje nadograđujem sa nastavcima po potrebi.
Ipak u osnovnom razmišljnju i praksi mislim da je nukleus sa 7 okvira idealan da posluži svojoj svrsi i namjeni.
Pozdrav..................schumy
diskusija je dobra! Pozdrav svim prijateljima, ja se uključujem sa svojim razmišljanjima o nukleusima. Upotrebljavam 5 tipova nukleusa:
1.) Osnovni tip mi je 7-okvirni nukleus LR-nukleus koji se bez problema može zazimiti, ima dovoljno hrane da dočeka proljeće kao dobra osnova za proljetni razvoj
2.) Drugi tip je normalni LR-nastavak pregrađen na 2 dijela stirodurom ili šperpločom
3.) Treći tip je 9-okvirni LR-nukleus, kojega koristim sa 9 okvira kao autonomnog i kao takav ide u zazimljavanje
4.) Četvrti tip je varijacija prethodnog, kojega sa pregrađivanjem na dva dijela oformljujem kao dva 4-okvirna nukleusa
5.) Peti tip je jedan FR nastavak sa 10 okvira Farrar, koji isto tako bez problema prezimi.
Uočio sam da bolje prezimljava ako ispod njega podvučem još jedan FR-nastavak sa 10 okvira.
Svaki tip ima normalno i prednosti i mana, što me ne brine previše, jer čim se stvore uvjeti za prebacivanje u normalne nastavke ili LR ili FR ja ih odmah prebacim o formiram novo normalno društvo koje nadograđujem sa nastavcima po potrebi.
Ipak u osnovnom razmišljnju i praksi mislim da je nukleus sa 7 okvira idealan da posluži svojoj svrsi i namjeni.
Pozdrav..................schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Slažem se Schumi ako je već nukleus neka je sa 7 okvira.
7 okvira je minimum za optimalan razvoj društva i dovoljno prostora da se matica razmaše sa zalijeganjem.
7 okvira je minimum za optimalan razvoj društva i dovoljno prostora da se matica razmaše sa zalijeganjem.
Ove godine kod mene planinska livada lijepo medi.Stipo je napisao/la:Povratak iz Hercegovine.
Pod Tušnicom .
Paša planinska livada.
Ako ovako potraje do kraja mjeseca u 7. mjesecu bit će lijepo vrcanje.
Evo šta se dogodi kada se zaboravi dodati satna osnova.

Bilo kako bilo ovako veliki građevnjak poslužio mi je za kontrolu varroe.
Pola sata sam vadio trutovske ličinke i pregledao sam ih možda 500 komada i nigdje nisam našao niti jedne varroe. Ove godine početkom Maja uradio sam samo jedan interventni tretman protiv varroe sa BeeVital Hive Clean-om.
Baš šteta koliko je pčela utrošila rada i potrošila meda da izgradi i odnjeguje ovoliki građevnjak , a varroe nigdje. Ovoliki građevnjak pun trutovskog legla težak je skoro 3,5 kg.

Bilo kako bilo ovako veliki građevnjak poslužio mi je za kontrolu varroe.
Pola sata sam vadio trutovske ličinke i pregledao sam ih možda 500 komada i nigdje nisam našao niti jedne varroe. Ove godine početkom Maja uradio sam samo jedan interventni tretman protiv varroe sa BeeVital Hive Clean-om.
Baš šteta koliko je pčela utrošila rada i potrošila meda da izgradi i odnjeguje ovoliki građevnjak , a varroe nigdje. Ovoliki građevnjak pun trutovskog legla težak je skoro 3,5 kg.
-
franevrs
- Čita i piše, vrlodobar
Pozdav Stipe, dešavaju se takve stvari i dešavat će nam se opet ako bog da. Trka vamo, trka tamo mora
se nešto zaboravit. Čitam vaša razmišljanj o nukleusima, naravno da je bolje da ima koji okvir više za
prezimljenje, ali i klimatski uvjeti gdje si stacioniran za zimu su od velikog utjecaja. Kod mene na
Braču ako mi se koji nukleus ne razvije za dobro plodište radije ga tako uzimim i prezime bez problema.
Radi se o pet-okvirnim nukleusima.
Čitam tvoja iskustva sa Bee Vitalom te sam nekidan kontaktirao kol. Marina koji mi je dao kontakt broj
od ljudi u Zg. Od njih sam nabavio taj preparat i dogovorio nekakvu distribuciju za Split i Brač.
Prije par dana sam ga prvi put koristio na jednoj zajednici u kojoj sam imao pravu invaziju, neznam ni
sam kako je ona tako zaražena jer su ostale čiste, samo košnica do ove ima malo pojačanu varou, što i ne
iznenađuje previše jer i to je dokaz da ako svi pčelari ne tretiraju u približno isto vrijeme dolazi do
reinvazije. Na toj zajednici nakon 24 h otpalo je 400-500 varoa pa nakon slijedećih 24 h opet tako. Smatram
da je preparat odličan i preporučit ću ga članovima naše udruge za ljetni tretman. Koliko sam razumio
Marina i uputstvo treba pripaziti na vanjsku temperaturu kod aplikacije da ne prelazi 25 C.
pozz........
se nešto zaboravit. Čitam vaša razmišljanj o nukleusima, naravno da je bolje da ima koji okvir više za
prezimljenje, ali i klimatski uvjeti gdje si stacioniran za zimu su od velikog utjecaja. Kod mene na
Braču ako mi se koji nukleus ne razvije za dobro plodište radije ga tako uzimim i prezime bez problema.
Radi se o pet-okvirnim nukleusima.
Čitam tvoja iskustva sa Bee Vitalom te sam nekidan kontaktirao kol. Marina koji mi je dao kontakt broj
od ljudi u Zg. Od njih sam nabavio taj preparat i dogovorio nekakvu distribuciju za Split i Brač.
Prije par dana sam ga prvi put koristio na jednoj zajednici u kojoj sam imao pravu invaziju, neznam ni
sam kako je ona tako zaražena jer su ostale čiste, samo košnica do ove ima malo pojačanu varou, što i ne
iznenađuje previše jer i to je dokaz da ako svi pčelari ne tretiraju u približno isto vrijeme dolazi do
reinvazije. Na toj zajednici nakon 24 h otpalo je 400-500 varoa pa nakon slijedećih 24 h opet tako. Smatram
da je preparat odličan i preporučit ću ga članovima naše udruge za ljetni tretman. Koliko sam razumio
Marina i uputstvo treba pripaziti na vanjsku temperaturu kod aplikacije da ne prelazi 25 C.
pozz........
Frane Vrsalović
Da Franevs BeeVitalom se ne tretira kada je vanjska temperatura veća od 25°C jer oksalna kiselina koja je jedna od sastavnih dijelova tada naglo isparava i može naštetiti otvorenom leglu. Rojevi i društva bez legla mogu se tretirati bez opasnosti. Kada je dnevna temperatura veća od 25°C tretirati ujutro rano ili pred veče kada zahladi. Znam da je u dalmaciji i kod tebe na Braču ljeti teško imati temperaturu nižu od 25° C ali i kod vas se može donijeti plan tretmana i iskoristiti svako ljetno zahlađenje da se izvrši tretman sa BeeVitalom.
Neznam dali postoji tablica tretmana za toplije krajeve, ali svakako bi bilo dobro izraditi jednu takvu tabelu za najbolje moguće i dovoljno učinkovite tretmane i za tvoje podneblje.
Neznam dali postoji tablica tretmana za toplije krajeve, ali svakako bi bilo dobro izraditi jednu takvu tabelu za najbolje moguće i dovoljno učinkovite tretmane i za tvoje podneblje.
-
franevrs
- Čita i piše, vrlodobar
Nema nikakvih problema dapače da ću iznijeti svoja zapažanja vezano za BeeVital. To će najvjerovatnije biti
iza polovine sedmog mjeseca kad bi trebalo ozbilnije tretirati sva društva. Nadam se da ćemo imati informacije
sa većeg broja uzoraka pošto ću BeeVital preporučiti članovima naše pčelarske udruge Kaduja Brač, čiji sam
predsjednik.
pozz..........
iza polovine sedmog mjeseca kad bi trebalo ozbilnije tretirati sva društva. Nadam se da ćemo imati informacije
sa većeg broja uzoraka pošto ću BeeVital preporučiti članovima naše pčelarske udruge Kaduja Brač, čiji sam
predsjednik.
pozz..........
Frane Vrsalović

Ove godine poslije izrade i stavljanja na izgradnju 500 satnih osnova za 50 polunastavaka nastavio sam i ovog ljeta sa izradom
novih 30 standard LR nastavaka 25 poklopaca i 30 AV podnica.
Narednih dana mi ostaje izraditi još 300 okvira i mojih novih 25 društava u nukleusima imat će šire i veće nastambe.
-
Samir
- Čita i piše, vrlodobar
Samo pripremaj, domaćinski si to odradio svaka čast.
Recimi koju boju za zaštitu koristiš.
Vidim imaš širi asortiman boja.
-
franevrs
- Čita i piše, vrlodobar
Stipo, dali je to, okviri i proširenje za slijedeću sezonu.Stipo je napisao/la:Narednih dana mi ostaje izraditi još 300 okvira i mojih novih 25 društava u nukleusima imat će šire i veće nastambe.
pozz...........
Frane Vrsalović
Boje su AQUALUX od firme Svijetlost na vodenoj bazi, ne škodljive, nemaju mirisa, nisu otrovne i ne gore.Samir je napisao/la:Samo pripremaj, domaćinski si to odradio svaka čast.
Okviri su za sljedeću i za ovu sezonu ako vrijesak zamedi izgradit će pčele još okvira. a ako ne onda će to uraditi u sledećoj sezoni.franevrs je napisao/la:Stipo, dali je to, okviri i proširenje za slijedeću sezonu.Stipo je napisao/la:Narednih dana mi ostaje izraditi još 300 okvira i mojih novih 25 društava u nukleusima imat će šire i veće nastambe.
pozz...........
Mislim da sljedeće sezone neću ništa proširivati. Možda samo 20 nastavaka i polu nastavaka neka se nađe u rezervi ako zatreba
jer sada malo oskudjevam. Imam 70 društava a nemam ukupno 200 sanduka.
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
Stipo, kakva su ti iskustva sa dodavanjem osnova na paši vrijeska. Ja to nikad nisam probao dosad mada je par puta fino medilo odkad vozim na vrijesak. Nekako mi je to kasni datum za izgradnju, ove godine su mi izgradile 45 farar nastavaka do polovice 5 mjeseca, nakon toga gledam da ne dajem osnove više. Usput, kakva ti je prognoza za vrijesak, jučer sam malo gledao po korićini i borovoj glavi a ove kiše što javljaju, moglo bi biti nešto. Ubrao sam struk crvenog vrijeska koji je procvjetao.
Zvoneto, idi na podportal - "INFORMACIJE", -"druženje pčelara sa Senadovog foruma".
Molim komentar!
Pozdrav.......schumy
Molim komentar!
Pozdrav.......schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Ako vrijesak dobro zamedi, a nadam se da će zamediti jer će sada dobiti dosta vlage mogu se dodavati satne osnove i pčele će ih graditi.Zvoneto je napisao/la:Stipo, kakva su ti iskustva sa dodavanjem osnova na paši vrijeska. Ja to nikad nisam probao dosad mada je par puta fino medilo odkad vozim na vrijesak. Nekako mi je to kasni datum za izgradnju, ove godine su mi izgradile 45 farar nastavaka do polovice 5 mjeseca, nakon toga gledam da ne dajem osnove više. Usput, kakva ti je prognoza za vrijesak, jučer sam malo gledao po korićini i borovoj glavi a ove kiše što javljaju, moglo bi biti nešto. Ubrao sam struk crvenog vrijeska koji je procvjetao.
Kada nemam dovoljno izgrađenih okvira dodajem satne. Štaću mora se. Jedne godine za 20 društava morao sam dodati 100 satnih i sve su ih izgradile.
Vrijesak će mediti kao i uvjek dok ga visoke temperature ne sprže.
Bude li tjedan dana temperatura iznad 33 spržit će vrijesak kao i prošle godine.
Ove godine će vrijesak sigurno krenuti ranije. Na mom lokalitetu visoke temperature da redovno sprže.
Ponovi li se to opet pčele selim tamo gdje je malo hladnije.
Još nisam vrcao ali sam tretirao pčele s BeeVitalom.
Rezultati pada varroe nakon 4 dana. Pogledaj kod Tabela 3.
http://www.limed.ba/BV_test_2011.html
Zahvaljujući AV podnicama letimičnim pregledom podnica kod drugih društava pronašao sam jedno društvo krcato varrom.
Košnica br: 43 za 4 dana oboreno 262 varroe. Vjerovatno se tu radi o nekom propustu kod prethodnog tretmana.
Tko zna možda sam ovu košnicu preskočio kod kasno jesenjeg tretmana pa je u ovu sezonu startala sa velikim brojem varroe.
Neznam ali je dobro što sam primjetio ovoliki broj varroe i srećom pa društvo još nije kolabriralo.
Nedavnim pregledom prirodnog pada varroe i test tretmanom na 5 društava bilo je malo varroe pa bi čovjek pomislio da je nema i čemu bespotrebno trošiti BeeVital i desilo bi se da se ovaj tretman odgodi do kraja cvijetanja vrijeska. Da se čekalo dotle košnica br: 43 ne bi preživjela.
Najveći pesimista bi rekao da mijenjam srestvo jer BeeVital ne valja jer ne vjeruje da varroe ima vrlo malo. Zapravo imao sam takve sugestije da probam zadimiti Amitrazom.
Košnica br: 43 je dokaz da BeeVital dobro obara varrou tamo gdje je ima.
Rezultati pada varroe nakon 4 dana. Pogledaj kod Tabela 3.
http://www.limed.ba/BV_test_2011.html
Zahvaljujući AV podnicama letimičnim pregledom podnica kod drugih društava pronašao sam jedno društvo krcato varrom.
Košnica br: 43 za 4 dana oboreno 262 varroe. Vjerovatno se tu radi o nekom propustu kod prethodnog tretmana.
Tko zna možda sam ovu košnicu preskočio kod kasno jesenjeg tretmana pa je u ovu sezonu startala sa velikim brojem varroe.
Neznam ali je dobro što sam primjetio ovoliki broj varroe i srećom pa društvo još nije kolabriralo.
Nedavnim pregledom prirodnog pada varroe i test tretmanom na 5 društava bilo je malo varroe pa bi čovjek pomislio da je nema i čemu bespotrebno trošiti BeeVital i desilo bi se da se ovaj tretman odgodi do kraja cvijetanja vrijeska. Da se čekalo dotle košnica br: 43 ne bi preživjela.
Najveći pesimista bi rekao da mijenjam srestvo jer BeeVital ne valja jer ne vjeruje da varroe ima vrlo malo. Zapravo imao sam takve sugestije da probam zadimiti Amitrazom.
Košnica br: 43 je dokaz da BeeVital dobro obara varrou tamo gdje je ima.
-
mirsad
- Čita i piše, vrlodobar
POZ Kolega ova tvoja 43 dali mozda nemas neki pcelinjak u blizini koji nije adekvatno tretiran.Trutovi slobodno lete u bilo koju kosnicu hoce pa usput mogu da prenesu i neki vid zaraze ili slicno. MK
Tko će ga znati. Bile su moje pčele u hercegovini.mirsad je napisao/la:POZ Kolega ova tvoja 43 dali mozda nemas neki pcelinjak u blizini koji nije adekvatno tretiran.Trutovi slobodno lete u bilo koju kosnicu hoce pa usput mogu da prenesu i neki vid zaraze ili slicno. MK
Ovdje na vrijesku moje pčele i Marinove su jedne uz druge.
Ali ne vjerujem da je riječ o vanjskoj najezdi varroe jer košnice do te imaju samo nekoliko varroa.
To je vjerovatno preskočen neki od važnih tretmana. Tko zna možda sa preskočio onaj zadnji prošle jeseni tretman.
Pretpostavljam da će tu biti 1000 varroa jer kada sam brojao na podnici ima svih stadija varroe od male bijele, krupne bijele, krupne svijetle do krupne smeđe.
Pčele vjerovatno sada čiste napadnuto leglo i varrou u njemu. Varroa treba padati preko 20 dana i bit će je tu mnogo.
Kada sam to otkrio namjerno sam je uvrstio u tabelu za praćenje neka ljudi vide da se i takve čudne stvari mogu dogoditi.
Zamisli šta bi bilo da nemam AV podnice. Kako bi otkrio toliku najezdu varroe. Dali bi uopće vršio 3 tretmana i šta bi bilo da se nije pojavio BeeVital i da ja nisam upao u ovo što sada radim. Mislim da bi još prošle zime u mom pčelinjaku nastupila katastrofa.
Stipo, ja sam uradila 3 tretmana (završeno u julu) . Nisam pratila pad varoe na podnjačama, osim nakon prvog tretmana. Poslije sam izvukla limove. Znam od lani da i ako nema pada trenutno , može ga biti poslije, a ne mogu baš svaki dan da viruckam.
Zbog situacije lani , sigurna sam da varoe ima.
Sad dajem prihranu za zimu. Vraćam im i med koji sam lani izvrcala iz stradalih društava , da i njega ponovo prerade. Ja sam lani slala mrtve pčele na analizu i potvrđena mi je varoa. Med je dobar , samo se malo osjeti na vosak.
Pitanje: (za tebe i Marina) Kad ponoviti tretman beevitalom, da pčele ČISTE uđu u zimu.
Jako sam sad opterećena ovim , zbog svega što mi se desilo lani , jednostavno se bojim da opet ne pogriješim !!!!!?????
Bilo bi glupo da zbog moje greške opet izgubim toliko pčelinjih zajednica.
Srdačan pozdrav!
Zbog situacije lani , sigurna sam da varoe ima.
Sad dajem prihranu za zimu. Vraćam im i med koji sam lani izvrcala iz stradalih društava , da i njega ponovo prerade. Ja sam lani slala mrtve pčele na analizu i potvrđena mi je varoa. Med je dobar , samo se malo osjeti na vosak.
Pitanje: (za tebe i Marina) Kad ponoviti tretman beevitalom, da pčele ČISTE uđu u zimu.
Jako sam sad opterećena ovim , zbog svega što mi se desilo lani , jednostavno se bojim da opet ne pogriješim !!!!!?????
Srdačan pozdrav!
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Pasho ti nisi znala koliko ti je taj zadnji tretman oborio varroe i prema tome može se pretpostaviti koliko je varroe ostalo u košnicama.
BeeVital ne čisti varrou 100% nego oko 96% pa nije isto dali je u košnici dali je u košnici bilo 1000 varroa pa ostalo 40 ili 100 varroa pa ostalo 4.
Svaka varroa koja je ostala u košnici za narednih 22 dana množi se puta 3, a poslje kada se počmu javljati zimske pčele varroa se množi puta 4-5.
To moraš naučiti sama procjeniti. A da bi se to procjenilo mora se znati stanje varroe. U svakom slučaju tamo krajem 8. mjeseca uradi ponovo tretman bar jedan i prati varrou 7 dana na više društava. Prvo polivanje će odmah za 7 dana uništiti 20-30% varroe. Tada izvrši procjenu koliko još varroe ima u košnici pa odluči treba li još koji tretman prije završnog tretmana u vrijeme kada nema legla. Ako procjeniš da bi se tada u društvu moglo ukupno nalaziti do 500 varroa potrebna su još 2 tretmana jer 500 varroa je dojnja granica koja pčelama ne nanosi vidljivu štetu. Po mom nekom osjećaju i zaključku više vrijedi jedan ljetni tretman nego 3 jesenja tretmana. Kada je pčela vitalna i varroe ima vrlo malo pod djelovanjem BeeVitala pčela dugo vremena intenzivno proganja varrou i neda joj da se razmnožava onim tempom koji bi varroa htjela. To je najveća vrijednost BeeVitala.
Ako u društvu ima previše varroe djelovanje BeeVitala je mnogo manje po mojoj nekoj procjeni samo 65%. U vrlo zaraženom društu veliki broj pčela je u kolapsu koji je nastao zbog oštećenja pčela i kod takvih pčela BeeVital nemože do kraja dignuti nagon za čišćenjem ali u zdravim društvima koji nema mnogo varroe 3 tretmana BeeVitalom očiste varrou gotovo 100% i dugo vremena u tim društvima nema varroe.
Dokaz za to je ako se pogledaju moje tabele na strani: http://www.limed.ba/BV_test_2011.html
Košnica br:7 od nove godine cijelo vrijeme je imala najveći prirodni pad varroe (Tabela 1). 2. maja izvršio sam samo jedno polivanje s BeeVitalom i opet košnica br: 7 imala je najviše varroe ( Tabela 2 ). Samo nju sam nastavi0 tretirati drugi i treći put na žalost nisam dalje nastavio brojati varrou koliko je palo u ta dva tretmana, ali sam narednih mjeseci u njoj povremeno pratio ima li prirodnog pada varroe i nije bilo ni jedne varroe. Prije 5 dana sam izvršio ljetni tretman u toj košnici i dalje nema varroe ( Tabela 3 ). Sada se pitan dali bi bilo sada i u jednoj košnici išta varroa da sam sva društva polio u maju još dva puta.
Zaključak donesi sama.
Kako pratim i istražujem djelovanje BeeVitala na varrou otkrivam sve više činjenica i stječem sve više novih saznanja za ovo što sam ti iznio sam potpuno siguran da je tako i mislim da će mi trebati još jedna sezona da zaokružim sve u jednu cijelinu.
BeeVital ne čisti varrou 100% nego oko 96% pa nije isto dali je u košnici dali je u košnici bilo 1000 varroa pa ostalo 40 ili 100 varroa pa ostalo 4.
Svaka varroa koja je ostala u košnici za narednih 22 dana množi se puta 3, a poslje kada se počmu javljati zimske pčele varroa se množi puta 4-5.
To moraš naučiti sama procjeniti. A da bi se to procjenilo mora se znati stanje varroe. U svakom slučaju tamo krajem 8. mjeseca uradi ponovo tretman bar jedan i prati varrou 7 dana na više društava. Prvo polivanje će odmah za 7 dana uništiti 20-30% varroe. Tada izvrši procjenu koliko još varroe ima u košnici pa odluči treba li još koji tretman prije završnog tretmana u vrijeme kada nema legla. Ako procjeniš da bi se tada u društvu moglo ukupno nalaziti do 500 varroa potrebna su još 2 tretmana jer 500 varroa je dojnja granica koja pčelama ne nanosi vidljivu štetu. Po mom nekom osjećaju i zaključku više vrijedi jedan ljetni tretman nego 3 jesenja tretmana. Kada je pčela vitalna i varroe ima vrlo malo pod djelovanjem BeeVitala pčela dugo vremena intenzivno proganja varrou i neda joj da se razmnožava onim tempom koji bi varroa htjela. To je najveća vrijednost BeeVitala.
Ako u društvu ima previše varroe djelovanje BeeVitala je mnogo manje po mojoj nekoj procjeni samo 65%. U vrlo zaraženom društu veliki broj pčela je u kolapsu koji je nastao zbog oštećenja pčela i kod takvih pčela BeeVital nemože do kraja dignuti nagon za čišćenjem ali u zdravim društvima koji nema mnogo varroe 3 tretmana BeeVitalom očiste varrou gotovo 100% i dugo vremena u tim društvima nema varroe.
Dokaz za to je ako se pogledaju moje tabele na strani: http://www.limed.ba/BV_test_2011.html
Košnica br:7 od nove godine cijelo vrijeme je imala najveći prirodni pad varroe (Tabela 1). 2. maja izvršio sam samo jedno polivanje s BeeVitalom i opet košnica br: 7 imala je najviše varroe ( Tabela 2 ). Samo nju sam nastavi0 tretirati drugi i treći put na žalost nisam dalje nastavio brojati varrou koliko je palo u ta dva tretmana, ali sam narednih mjeseci u njoj povremeno pratio ima li prirodnog pada varroe i nije bilo ni jedne varroe. Prije 5 dana sam izvršio ljetni tretman u toj košnici i dalje nema varroe ( Tabela 3 ). Sada se pitan dali bi bilo sada i u jednoj košnici išta varroa da sam sva društva polio u maju još dva puta.
Zaključak donesi sama.
Kako pratim i istražujem djelovanje BeeVitala na varrou otkrivam sve više činjenica i stječem sve više novih saznanja za ovo što sam ti iznio sam potpuno siguran da je tako i mislim da će mi trebati još jedna sezona da zaokružim sve u jednu cijelinu.
-
Samir
- Čita i piše, vrlodobar
Kažu koga su ujedale zmije on se boji i šlepića.pasha je napisao/la: Jako sam sad opterećena ovim , zbog svega što mi se desilo lani , jednostavno se bojim da opet ne pogriješim !!!!!?????
Srdačan pozdrav!
Danas dan se bojim da se neće ponoviti 2000, pljuc,pljuc gluho i ćoravo bilo.
Kad sam odradio prvo polivanje oko 10.07 nakon 24 h bilo je nekog pada, al ne koliko sam ja
navikao da ima u ladici. Sva sreća ako se može reći situacija kao kod Stipe jedna ima kao sve ostale i cijelo vrijeme razmišljam da nisam slučajno posuo manje nego što treba da nije ovo danije ono i tako u nedogled. Nakon trećeg polivanja opet na ovoj jednoj ima nakon 24 h oko 75 kom na ostalim po 2-3 pa do 15-tak.
Radi sigurnosti treba imat jednu u karantenu sa malo više varoe jer se nekako lakše diše kad ima pada makar na jednoj
Vjerovatno je kod mene i kod tebe kod zadnjeg jesejeg tretiranja još bilo legla jer kod mene se radilo o mladoj matici , a ona zna da zalježe dugo u jesen. Proizvođač BeeVitala navodi da se kod zadnjeg jesenjeg polivanja prvo pogleda na svim društvima ima li legla pa se evidentira ako neko društvo ima još legla. Sutra dan se društva bez legla poliju , a za ona sa leglom se još sačeka i onda se ne bi trebale događati ovakve stvari da sada neko društvo ima deset do petnaest puta više varroe nego ostala.