pozdrav svim pčelarima

Registrovani članovi , radi bolje komunikacije
simke
Čita i piše, vrlodobar

pozdrav svim pčelarima

Post Postao/la simke »

nalazim se u banja luci, trenutno imam jedno društvo a za par dana bi trebao dobiti još devet društava, je li to puno za početnika pozzzz svima, biće još dosta pitanja...........
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
senad
Site Admin
Kontakt:

Re: pozdrav svim pčelarima

Post Postao/la senad »

Dobro nam došao. Što više imaš društava lakše je pčelariti naravno uz dobrog i nesebičnog mentora.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

senade hvala na ohrabrivanju.......
irfan
Čita, piše dovoljno
Kontakt:

Post Postao/la irfan »

Dobro došao prijatelju. Ja sam također početnik i pčelarim sa 2 društva ali sam se proširio na treće a za koji dan na četvrto i peto društvo. Što više imaš društava bolje ćeš naučiti pčelariti s tim da imaš dobrog mentora koji je željan podijeliti sa tobom svoje iskustvo. Uglavnom neka ti bude sretno i da što bolje naučiš pčelariti. Medno
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Dobro došao i sretan početak druženja sa pčelama !
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

Dobro došao Simke.
Dobru srcu sreća dođe.
eso
Čita i piše, dobar

Post Postao/la eso »

Dobro dosao simke
TEWHID najcvrsca veza koja se nece nikada prekinuti
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Dobro došao Simke i dobro pripazi na Varrou koja je veliki problem svih pčelara, a naročito početnika i uz malo volje i truda ostalo će ići korak po korak naprijed.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
franevrs
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la franevrs »

Dobro došao Simke!
Frane Vrsalović
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Dobro se snašao u pčelarstvu , Simke , malo prelistaj forum i ovaj i druge stranice , da sagledaš više toga onda izaberi smjer i nadaj se da će sutra biti bolje ... Poz Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Simke, dobro došao i sretno u tvojim novim počecima. U pčelarstvu nije probelm broj košnica, problem je što te neki nesavjesni "kvazi-pčelari" mogu krivo usmjeriti, zato poslušaj savjet Marina - dobro "prolistaj" ovaj forum naći ćeš puno dobrih tema i usmejravanja početnika-pčelara kao što si i ti.
Budi strpljiv u radu sa pčelama blag ali odvažan, moj ti je prvi savjet koji smatram i najvažnijim za pčelara početnika:
**čim manje otvaraj košnicu, pčelinje društvo je živi organizam i svako ometanje otvaranjem košnice za njih je - stres!
Zato prije otvaranja košnice točno napravi plan radova koje moraš obaviti i točno se njih i pridržavaj. Znam da će to biti teško (radoznalost novopečenog pčelara), ali svi smo to mi stariji pčelari već prošli i ovo ti je moj dobronamjerni savjet br. 1
Pozdrav........schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

hvala svima na lijepim riječima, danas sam doselio jos dva drustva, jedan rojčina i jedan rojić, je li dosta dati samo dva puta sirup...
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Simke, pretpostavljam da je "rojčina" sa starom oplođenom maticom, a "rojić" sa mladom neoplođenom (nesparenom).
Ja ne prihranjujem rojeve sa tekućom hranom nego sa pogačama iz tri razloga:
1.) Kad se upotrebi pogača isključena je pojava grabeži, jer su rojevi vrlo osjetljivi i podložni stradavanju kod eventualnog napada "tuđica"
2.) Kada smjestiš roj na gole satne osnove mora imati podražajni nagon koji ostvaruješ upotrebom pogače, jer ju polako "grickaju" i imaju privid obilja u prirodi i stalnog dotoka hrane u košnicu
3.) Roj treba ostaviti na miru najmanje 8-10 dana da se snađu, otpočnu i završe gradnju saća, a stalnim otvaranjem poklopca i hranjenjem sirupom ih ometaš u ovoj radnji
To je moj način rada, razmišljanja i prakse, ne mora značiti i da je savršena, ali je ja godinama uspješno primjenjujem.
Pozdrav.......schumy
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Dobro došao Simke.
Pozdrav iz Srebrenika.
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

Imam dva nova pitanja
1. šta je bolje za izgradnju saća, sirup ili pogača kod mledog društva ako stavimo 10 satni ne izvučenih......................
2. da li smijem košnic okrenuti za 180 srepeni to jest leto je bilo okrenuto prema istoku, a ja bi ga okrenuo na zapad ali košnica bi ostala na istom mjestu samo rotacija, mislim da bi mi bilja bolja pozicija............
Mustafa
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Mustafa »

Simke za početak dobrodošlica i od mene.

1. Prvo neznam zašto stavljaš 10 satnih osnova u mlado društvo. Neznam šta misliš pod tim, da li si uhvatio roj ili si formirao nukleus na neki način. 10 satnih osnova se može tolerisati jedino ako si uhvatio roj pa sa svojim nabojem koji ima za izgradnju saća da ti ih izvošti (naravno ako je toliko velik roj da pokriva svo saće). Ako se ne radi o roju, a nema značajne paše mislim da nema tog sirupa i pogače koje će pomoći da se deset satnih osnovi izvošti.

2. Nesmiješ okrenuti košnicu za 180 stepeni jer sve pčele koje izađu iz košnice vratiti će se na mjesto gdje su navikle da ulaze prije okretanja košnice. Negdje sam čitao da se pri pomjeranju košnice na manjim udaljenostima, u šta spada tvoj slučaj mogu pomjerati tako da im se staklo postavi neposredno pred leto, tako da pri izlazku udaraju u staklo i nanove se orijentišu. Neznam da li si me shvatio o čemu govorim, ja nisam ovo probao do sada.
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

Trenutno sam doselio još nova tri društva, smijem im prići bez zaštite , a onom jednom starom društvu ne mogu prići ni zaštićen, da li je to problem do stare matice ili je to vrsta pčela............da li bih trebao promjeniti maticu, i koji je način promjene naj bolji .............?
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

simke je napisao/la:Trenutno sam doselio još nova tri društva, smijem im prići bez zaštite , a onom jednom starom društvu ne mogu prići ni zaštićen, da li je to problem do stare matice ili je to vrsta pčela............da li bih trebao promjeniti maticu, i koji je način promjene naj bolji .............?
Promjeni maticu s mladom oplođenom maticom. tamo gdje nađeš staru maticu na taj ram pusti mladu maticu.
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

Dobri moji prijatelji, dobio sam danas jedno društvo na poklon, ima 4 rama pčela, interesuje me dal će se razviti do zime doro da bi preživelo zimu, i koji način prihrane je naj bolji...............pozzz
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

simke je napisao/la:Dobri moji prijatelji, dobio sam danas jedno društvo na poklon, ima 4 rama pčela, interesuje me dal će se razviti do zime doro da bi preživelo zimu, i koji način prihrane je naj bolji...............pozzz
Sa BeeVitalom ga očisti od varroe i stalno neka ima stimulans pogaču. Ako nema paše lagano dodaji sirup i uz brigu i dobru njegu razvit će se ono do zime u dobro društvo. Pod uslovom da ima dobru maticu i da je zdravo od varroe i nozemoze.
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

zna li iko gdje se može kupiti sjeme Facelije, koliko košta,i da li je neko već sijao kako se pokazalo....pozzzz :?:
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

simke je napisao/la:zna li iko gdje se može kupiti sjeme Facelije, koliko košta,i da li je neko već sijao kako se pokazalo....pozzzz :?:
U Sarajevu je bilo kupiti u prodavnicama Agrokora i čini mi se da je bila negdje 11 ili 12 KM za pola kg sjemena .Sijao sam uglavnom male površine i pčele lude na njoj ,
a prinos kao i kod ostalog ovisi o kvalitetu obrade zemljišta , vremenskim prilikama . Nije dobro da se poklopi sa jačom pašom napr. bagremom , što se meni desilo ove
godine , jer pčele odaberu faceliju . Cvjeta negdje 40 dana od nicanja .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

simke je napisao/la:zna li iko gdje se može kupiti sjeme Facelije, koliko košta,i da li je neko već sijao kako se pokazalo....pozzzz :?:
Na malim površinama ništa ti neće pomoći s obzirom na uložen trud i muku.
Za dobar prinos traži dobre agrotehničke mjere.
Cijena hm. Ja sam je plaćao 7km za 1 kg.
Bolje ti je posadi neku višegodišnju biljku ili neko od medonosnih drveća Bagrem, Evodija, Lipa ili kesten.
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Stipo je napisao/la:
Bolje ti je posadi neku višegodišnju biljku ili neko od medonosnih drveća Bagrem, Evodija, Lipa ili kesten.
Slažem se sa Stipom 100%, odaberi medonosno drveće i šiblje, koje su trajnice, (facelija to nije). Ovo što je Zvones napisao je najveća opasnost od medobranja u krajevima gdje je glavna paša bagrem jer cvatu u isto vrijeme. Zbog konstrukcije cvijetnih čaški plele rađe posjećuju faceliju nego bagrem. Može se sijati i u drugo vrijeme tako da najprije ocvae bagrem iza njega facelija, ali nema većih prinosa od "krpica" pod facelijom, ona se sije na velikim površinama, treba dosta truda (i para), pa mislim da je bolji odabir medonosno drveće i šiblje.
Još bih nešto naveo: Tamo gdje je glavna paša bagrem pčelari imaju izvrsnu pašu koja se nastavlja poslije bagrema. To je BAGREMAC ili AMORFA koja cvate iza bagrema, i ne "preklapa" se sa njim. Bagemac je medonosno šiblje, raste naročito oko većih vodenih površina tako da je interesantna za pčelare Posavine (sa bosanske i hrvatske strane).
Još nešto o bagremcu: izuzetno je korisna biljka koja ima korijenje koje seže u dubinu tako da je idealan da ustabili terene u oštrim kosištima ili tamo gdje teren klizi.
Ja ga tražim i saditi ću ga u kasnu jesen jer moram zaustaviti klizište koje mi se nalazi ispod kuće.
Pozdrav............schumy
Zadnja izmjena: schumy, dana/u 06 srp 2011, 03:43, ukupno mijenjano 1 put.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

schumy je napisao/la:
Stipo je napisao/la:
Slažem se sa Stipom 100%, odaberi medonosno drveće i šiblje, koje su trajnice, (facelija to nije). Ovo što je Zvones napisao je najveća opasnost od medobranja u krajevima gdje je glavna paša bagrem jer cvatu u isto vrijeme. Zbog konstrukcije cvijetnih čaški plele rađe posjećuju faceliju nego bagrem. Može se sijati i u drugo vrijeme tako da najprije ocvae bagrem iza njega facelija, ali nema većih prinosa od "krpica" pod facelijom, ona se sije na velikim površinama, treba dosta truda (i para), pa mislim da je bolji odabir medonosno drveće i šiblje.
Još bih nešto naveo: Tamo gdje je glavna paša bagrem pčelari imaju izvrsnu pašu koja se nastavlja poslije bagrema. To je BAGREMAC ili AMORFA koja cvate iza bagrema, i ne "preklapa" se sa njim. Bagemac je medonosno šiblje, raste naročito oko većih vodenih površina tako da je interesantna za pčelare Posavine (sa bosanske i hrvatske strane.
Još nešto o bagremcu: izuzetno je korisna biljka koja ima korijenje koje seže u dubinu tako da je idealan da ustabili terene u oštrim kosištima ili tamo gdje teren klizi.
Ja ga tražim i saditi ću ga u kasnu jesen jer moram zaustaviti klizište koje mi se nalazi ispod kuće.
Pozdrav............schumy
Slažem se s obojicom uz nekoliko pojašnjenja .Sjeme facelije kod nas prodaje navedena firma u pakovanjima od 1/2 kg , a uvoz je iz Slovenije . Interes je mali tako da je
sve u skladu s tim . Ja sam znao za ovaj podatak što je schumy naveo ali je kod mene ove godine facelija samonikla na parceli lucerke . Nisam znao kad će procvjetati i
desilo se da je počeo dio cvjetati pred sami bagrem . Uz to je i bijela djetelina bila u punom cvatu . Osnovna greška je bila što nisam sve pokosio početkom otvaranja
bagrema . Već sam pisao da je medenje bagrema bilo nepunih 5 dana i tada je sve jasno .
koristi u vojne svrhe !
Odgovorite