Pogacice! ?
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Hrane imaju , u martu moguća mala stimulacije tečnom hranom to zavisi od prilika , Što se tiče nozemoze to će mo da vidimo ako se desi,
Prošle godine nije bilo nozemoze tako da se nadam i ove godine ako bogda. Samo da mi je da imaju dosta polena ostalo nije problem.
Prošle godine nisam davao pogače. Išao sam stimulativno nešto malo .
MOram da vidm da li su te pogače navikane ili zaista trebaju.
Vidjet će mo, kažem i ove godine što se tičepogača ja nedajem. Zadržavam pravo da promjenim vlastiti stav..
))))))
Prošle godine nije bilo nozemoze tako da se nadam i ove godine ako bogda. Samo da mi je da imaju dosta polena ostalo nije problem.
Vidjet će mo, kažem i ove godine što se tičepogača ja nedajem. Zadržavam pravo da promjenim vlastiti stav..
- karabaja
- Čita, piše dovoljno
- Kontakt:
Ni ja ove godine neću stavljati pogaču sve do marta odnosno prvog pregleda, kad utvrdim stanje i zdravlje zajednica tek onda prihrana...
"Slika govori više nego 1000 riječi"
moj web http://www.medenko.com.ba/index.html
moj web http://www.medenko.com.ba/index.html
navest cu dva recepta od Ferida velagica i ja bih vas molio posto ste iskusniji od mene,sta bih mozda tu trebao dodat ,kolko cega,i kako bih ja to sve zamjesio jeer se u ovoj knjizi ne objasnjava bas postupak pravljenja pogace , Eh ovako:
1.
-secer u prahu
-obezmasceno sojino brasno
-pripremljeni kvasac(germa)
-voda ili sirutka
2.
-secer u prahu
-mlijeko u prahu
-voda ili sirutka
Znaci ,da li da pravim pogace po ovim receptima,ili ako moze da vi svoje kazete recepte pa da nesto iskombinujem,i naravno postupak da kazete pravljenja .Hvala Unaprijed!
1.
-secer u prahu
-voda ili sirutka
2.
-secer u prahu
-mlijeko u prahu
-voda ili sirutka
Znaci ,da li da pravim pogace po ovim receptima,ili ako moze da vi svoje kazete recepte pa da nesto iskombinujem,i naravno postupak da kazete pravljenja .Hvala Unaprijed!
zaboravio sam sinoc reci,da je takav pokus izveo Ferid i naveo ga je u svojoj knjizi. Uglavnom ona koja nije dobila pogacu,imala je svega 50 % manje!senad je napisao/la:Hrane imaju , u martu moguća mala stimulacije tečnom hranom to zavisi od prilika , Što se tiče nozemoze to će mo da vidimo ako se desi,
Vidjet će mo, kažem i ove godine što se tičepogača ja nedajem. Zadržavam pravo da promjenim vlastiti stav..))))))
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Hoćeš reći da pčele koje nisu dobile pogaču bile su slabije za 50%.ErminH je napisao/la:zaboravio sam sinoc reci,da je takav pokus izveo Ferid i naveo ga je u svojoj knjizi. Uglavnom ona koja nije dobila pogacu,imala je svega 50 % manje!senad je napisao/la:Hrane imaju , u martu moguća mala stimulacije tečnom hranom to zavisi od prilika , Što se tiče nozemoze to će mo da vidimo ako se desi,
Vidjet će mo, kažem i ove godine što se tičepogača ja nedajem. Zadržavam pravo da promjenim vlastiti stav..))))))
Više vjerujem vlastitim iskustvima a Ferid mora imat materijal za knjige i kupce.
Prošle godine nisam davao pogače i imao sam bolje rezultate za 50% pai 100% nego 2007 i 2008.. Ovaj rezultat je došao nakon 1 godine bez pogače i vidjet će mo jeli Ferid u pravu ili je to samo propaganda.
Mišljenja sam da uspjeh uopšte ne zavisi od pogače kao što to Ferko voli da kaže ,mnogo je tu drugi čimbenika koji se u knjigama baš mnogo ne akcentiraju.
Ono što pogača nudi je u stvari ono što poštar radi sa najlonom preko HS košnice. Znači pogača je iznad klupka tako pozicionirana pčelama je lakše održavati mikroklimu,
Ja se još ne usuđujem stavljati najlon u potpunosti preko cijele košnice mada ove moje podnjače to omogućavaju . U svakom slučaju kada dođe na red i to ću da probam
ja prve pogačice pravim ovako: 50 kg šećera u prahu prosijem na fino kuhinjsko sito dok nedobijem 40 kg fino prosijanog šećera. Ostatak istresem u veliku posudu za kuhanje dodam 1,5 l sirutke ili vode .Kuham 30 mn. uz lagano miješanje (nesmije zagoriti). Prije pripremim 3kg sirove germe u drugi lonac dodam 0,5 l vode kuham dok ne proključa držim još 5mn. Kada se ohladi na 40 stepeni c
dodajem sok od 0,5 kg. bijelog luka . Još dodam sok od 0,5 kg. limuna i jednu flašicu nozecidai to sve izmiješati .Sada imamo pripremljene sve komponente i pristupamo pravljenju pogač.
U veliku posudu istresti 40 kg mljevenog šećera dodati 1 kg. mlijeka u prahu i dobro rukama itmiješati.U šećer koji još vri dodati 1 limuntos (10 gr) ,malo promiješati te istu tečnost , pažljivo preliti
preko šećera miješati mikserom za građevinsko ljepilo sada dodati predhodno pripremljenu germu as ostalim komponentama , još miješati masa mora da bude gusta. Tako pripremljenu masu drvenom kašikom puniš u najlon vrećice zavariš . Staviti na ravno mjesto i malo oklagijom poravnati. Kada se ohlade budu još čvršće .Dodavati od 15 -og februara uz pogačicu ja dodam još i jednu kocku
(koju isiječem iz rama koji je namijenjen za zamjenu) meda. Med mora biti iz sopstvenog plodišta , zbog suzbijanja bolesti.
Naravno da sve ove količine možeš smanjiti , ali da paziš na procenat. Garantovano da će ove pogačice pojesti ko halvu.
dodajem sok od 0,5 kg. bijelog luka . Još dodam sok od 0,5 kg. limuna i jednu flašicu nozecidai to sve izmiješati .Sada imamo pripremljene sve komponente i pristupamo pravljenju pogač.
U veliku posudu istresti 40 kg mljevenog šećera dodati 1 kg. mlijeka u prahu i dobro rukama itmiješati.U šećer koji još vri dodati 1 limuntos (10 gr) ,malo promiješati te istu tečnost , pažljivo preliti
preko šećera miješati mikserom za građevinsko ljepilo sada dodati predhodno pripremljenu germu as ostalim komponentama , još miješati masa mora da bude gusta. Tako pripremljenu masu drvenom kašikom puniš u najlon vrećice zavariš . Staviti na ravno mjesto i malo oklagijom poravnati. Kada se ohlade budu još čvršće .Dodavati od 15 -og februara uz pogačicu ja dodam još i jednu kocku
(koju isiječem iz rama koji je namijenjen za zamjenu) meda. Med mora biti iz sopstvenog plodišta , zbog suzbijanja bolesti.
Naravno da sve ove količine možeš smanjiti , ali da paziš na procenat. Garantovano da će ove pogačice pojesti ko halvu.
Posto sam ja "laik" za ovu stvar...Ja cu to malo razvrstat da meni bude jasnije a i onim koji ovo citaju:fahrudin je napisao/la:ja prve pogačice pravim ovako: 50 kg šećera u prahu prosijem na fino kuhinjsko sito dok nedobijem 40 kg fino prosijanog šećera. Ostatak istresem u veliku posudu za kuhanje dodam 1,5 l sirutke ili vode .Kuham 30 mn. uz lagano miješanje (nesmije zagoriti). Prije pripremim 3kg sirove germe u drugi lonac dodam 0,5 l vode kuham dok ne proključa držim još 5mn. Kada se ohladi na 40 stepeni c
Potrebni Sastojci:
-secer u prahu(50 kg)
-voda ili sirutka(0.5l vode) i (1.5l vode ili siruke)
-sirova germa(pripremljeni kvasac)(3kg)
-sok od bijelog luka(0.5l)
-sok od limuna(0.5l)
-lijek po potrebi(nozecid i tako dalje)
-mlijeko u prahu(1kg)
KORAK 1:Dodati germu u posudu(3kg),zatim vodu(0.5l),i cekati dok ne prokljuca.Nakon toga drzati jos 5 minuta.Kada se ohladi na otprilike 40 stepeni,dodati sok od bijelog luka(0.5l),sok od limuna(0.5l) i potrebni lijek.
KORAK 2:
Secer u prahu(10kg) istresti u posudi i zatim dodati vodu ili sirutku(1.5l).Kuhati 30min ,i paziti da ne zagori!U ovaj secer treba dodati limuntos,dok jos vri.
KORAK 3:
40kg secera staviti u vecu posudu,u tu posudu dodati mlijeko u prahu(1kg) i sve izmjesati.Na taj secer pazljivo preliti secer s komponentama iz (koraka 2).Ovo se sve radi uz mjesanje .Nakon sto smo prelili secer s komponentama,Preliti i posudu u kojoj smo pripremili germu s komponentama.Nakon toga sve pazljivo izmjesati,sve dok masa ne postane gusta.I pakovati u vrecice.
eh sad ,ja bih omjer secera isao npr 5 kg.i sve ostalo bih smanjio tj izracunao cega kolko treba.Eh da li ja sad i ovih 5 kg moram prosijat pa sve razdvojit kao sto si opisao??
Moraš prosijati zato što mljevenom šećeru imaš dosta krupnih čestica.
Moraš razdvojiti jer ti je potrebno da ga prokuhaš (invertuješ) on služi kao učvršćivač.
Polako sa tečnosti , pri miješanju nemoj dodati cijelu količinu ,ostavi jedan dio , ako ti zatreba lako je dodati ako ne ostavi u zamrzivač za naredne.
Kada se spakovane pogače ohlade ,izvrši test na čvrstoću tako što ćeš izložiti jednu pogačicu temperaturi od 35 stepeni C .Ako izgleda dobro daji pčelama , ako ne moraš zagustiti (dodati još šećera).
Moraš razdvojiti jer ti je potrebno da ga prokuhaš (invertuješ) on služi kao učvršćivač.
Polako sa tečnosti , pri miješanju nemoj dodati cijelu količinu ,ostavi jedan dio , ako ti zatreba lako je dodati ako ne ostavi u zamrzivač za naredne.
Kada se spakovane pogače ohlade ,izvrši test na čvrstoću tako što ćeš izložiti jednu pogačicu temperaturi od 35 stepeni C .Ako izgleda dobro daji pčelama , ako ne moraš zagustiti (dodati još šećera).
- postar
- Čita i piše, vrlodobar
Fahrudine na ovaj tvoj recep koji nije bas mali nebi bilo lose da se doda koji kg bagremovog meda, valjda su to zasluzile. Tek oda se moze sa sigurnoscu reci da bi ta pogaca imala dobar rezultat.
Pogaca od secera i meda sa dodatkom prirodni sokova kako ih vec vi nazivate bio bi pogodak u centar.
Pozzz
Pogaca od secera i meda sa dodatkom prirodni sokova kako ih vec vi nazivate bio bi pogodak u centar.
Pozzz
Kisik je pronađen tek 1874. Nije utvrđeno kako su ljudi disali prije toga...
Poštaru neznam koja ti je dioptrija sudeći po ovom o medu bagremovom mnogo velika . Ako pogledaš predhodni tekst, primijetićeš da ima i meda .postar je napisao/la:Fahrudine na ovaj tvoj recep koji nije bas mali nebi bilo lose da se doda koji kg bagremovog meda, valjda su to zasluzile. Tek oda se moze sa sigurnoscu reci da bi ta pogaca imala dobar rezultat.
Pozzz
Moraš malo naružitti svog komšiju nije dobro prepisao.
od tih slinih sastojaka zaboravio sam najvaznijifahrudin je napisao/la:Poštaru neznam koja ti je dioptrija sudeći po ovom o medu bagremovom mnogo velika . Ako pogledaš predhodni tekst, primijetićeš da ima i meda .postar je napisao/la:Fahrudine na ovaj tvoj recep koji nije bas mali nebi bilo lose da se doda koji kg bagremovog meda, valjda su to zasluzile. Tek oda se moze sa sigurnoscu reci da bi ta pogaca imala dobar rezultat.
Pozzz
Moraš malo naružitti svog komšiju nije dobro prepisao.
Šećerna pogača bez meda se brzo osuši i pčele je ne iskoriste u potpunosti, a najbolji med za pogače je suncokretov. Ko ima polena najbolje je staviti kao dodatak polen umjesto kvasca mlijeka u prahu ili obezmašćenog sojinog brašna. Evo fahrudin je naveo jedan recept. Najgore je pčelama ne dati ništa. Ja i ove godine prvo dajem 0,5 kg nozecid pogače marke PIP onda ide stimulans pogača iza toga dajem kao stimulans samo šećerni sirup uz dodatak forsapin vitamina. U proljeće ovom primjenom društva koja imaju dobre matice naprosto eksplodiraju u razvoju. Ona društva koja zaostaju u razvoju hitno zamjenuti maticu.
Mnogo puta sam davao ovu pogač ,nikada se nije desilo da se osuše .mora biti stavljena na prai način , tj. prorezana odozdo u tri trake ,ako se najlon ne skida pogača neće dehidrirati.
Stipo uvijk sam bio u dilemi , ako med kuhaš to više nije med , ako pak med daješ u prirodnom stanju postoji mogućnost prenosa pč. bolest.
Pokušao sam naći jedan kompromis, a to je da dodam komad meda u saću iz istog društva ,naravno da će svako raditi kako misli da je bolje. Polen nedajem , ima ga dovoljno u svakodoba godine .
Stipo uvijk sam bio u dilemi , ako med kuhaš to više nije med , ako pak med daješ u prirodnom stanju postoji mogućnost prenosa pč. bolest.
Pokušao sam naći jedan kompromis, a to je da dodam komad meda u saću iz istog društva ,naravno da će svako raditi kako misli da je bolje. Polen nedajem , ima ga dovoljno u svakodoba godine .
- postar
- Čita i piše, vrlodobar
Fafrudine moja nepaznja, brzina a bogami i dioprija o kojoj ti govoris ucinile su to da pogrijesim. Erminov tekst je samo dosao kao slag na tortu. Pogace stavljam obavezno pred novu godinu, kao novogodisnji poklon.U drugom mjesecu lezece ramove sa medom, a poslije sirup. Pozzz
nezna se ovdje kome treba dioptrija!!!:)fahrudin je napisao/la:Mnogo puta sam davao ovu pogač ,nikada se nije desilo da se osuše .mora biti stavljena na prai način , tj. prorezana odozdo u tri trake ,ako se najlon ne skida pogača neće dehidrirati.
Postavio sam pitanje,i ocekujem cjeli dan odg,i na kraju ne dobijem odg.Jaooooo
Zadnja izmjena: ErminH, dana/u 23 sij 2010, 10:43, ukupno mijenjano 1 put.
Ja sam stavljao digo suhi kvasac u jedan recept za pogače i ne sjećam se koliko točno meda.
Iskreno rečeno odustao sam od tih nadomjestaka za polen već nekoliko godina ne pravim pogače osim od polena
kada ga imam u drugom slučaju kupim gotove PIP-ove ili medex-ove proizvodnje. Izađu me jeftinije od mojih jer da bi ih napravio i za njih moram kupiti sve sastojke, a ne vidim razlike osim u cijeni. Tko pravi pogače od polena to je nešto drugo. S polenovim pogačama se ne mogu mjeriti ni kupovne ni domaće bez polena bez obzira na recept po kojem se prave i tko ih pravio. Neka mi oproste oni loji se ne slažu sa mnom. Prirodno je ipak prirodno ...
Iskreno rečeno odustao sam od tih nadomjestaka za polen već nekoliko godina ne pravim pogače osim od polena
kada ga imam u drugom slučaju kupim gotove PIP-ove ili medex-ove proizvodnje. Izađu me jeftinije od mojih jer da bi ih napravio i za njih moram kupiti sve sastojke, a ne vidim razlike osim u cijeni. Tko pravi pogače od polena to je nešto drugo. S polenovim pogačama se ne mogu mjeriti ni kupovne ni domaće bez polena bez obzira na recept po kojem se prave i tko ih pravio. Neka mi oproste oni loji se ne slažu sa mnom. Prirodno je ipak prirodno ...
- postar
- Čita i piše, vrlodobar
Kakva je situacija sa vlagom, dali se moze sta vidjeti kod vas na podnici. Kod mene na foli se vidi kao za pola dlana da je samo zamaglilo, mada je teperatura -5,6 pcele su ispod pogace i uzimaju pogacu sa svih strana. Pozzzz
Postare imas li vremena ovih dana ,da mi objasnis oko pogacica neke stvari,I da li si ti sebi pravio pogace ili kupovao?postar je napisao/la:Kakva je situacija sa vlagom, dali se moze sta vidjeti kod vas na podnici. Kod mene na foli se vidi kao za pola dlana da je samo zamaglilo, mada je teperatura -5,6 pcele su ispod pogace i uzimaju pogacu sa svih strana. Pozzzz
Kod mene je stanje normalno. Zuka pčela vrlo tiha. Na podnici nakon 3 tjedna broj otpalih varoa od 0-2. Nozecit pogače ću dodati sredinom 2. mjeseca. Jutarnja temperatura u pčelinjaku je niža od -10 dok je dnevna nešto viša.postar je napisao/la:Kakva je situacija sa vlagom, dali se moze sta vidjeti kod vas na podnici. Kod mene na foli se vidi kao za pola dlana da je samo zamaglilo, mada je teperatura -5,6 pcele su ispod pogace i uzimaju pogacu sa svih strana. Pozzzz
Većina pčelara već je stavila pogače ali za moj pčelinjak to je prerano jer se nalazi na 800 m nadmorske visine i leglo se aktivira u drugoj polovini veljače.