Prosirit nemam kud,razmisljo sam o polunastavcima,ali je problem sto ja nemam 2 kosnice koje su istih dimenzija,tako da bi bio veliki belaj napravit polunastavke za sve.Sto se tice pojacavanja slabijih,i to necu moc dugo radit jer su mi i ''slabe'' gotov dostigle jake.Stipo je napisao/la:Neće ti izdržati. Proširivaj odmah ili pojačavaj slabije inače će otići u rojenje.
Zima - proljeće 2011. godine, Razvoj pčelinjih društava.
Re: Zima - proljeće 2011. godine, Razvoj pčelinjih društava.
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 3994_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 5285_n.jpg
Ovo su mi nes ko 2 nukleusa mada kad ih je djed pravio nije ni znao sta je to.Uglavnom pravio ih je s namjerom da tu strese slabije rojeve.Uglavnom jedna kosnica u njoj 2 drustva jedno 9 drugo 8 okvira između puna nepomicna debela daska.E sad u njima mi pcele daleko najbolje zimuju gubitaka skoro da i nema,a hrane im uvijek najvise ostane.E sad je problem sto su mi ova drustva vec veoma jaka a ogranicena su,pa kako sad izvest prebacivanje u drugu kosnicu?!Moracu oba drustva istovremeno prebacit,jer kad bi ostavio bar jedno izletnice od prebacenog bi se vracale do ove.Jel mozete dat neki najbolji nacin kak da ovo obavim.Hvala i pozz.
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 5285_n.jpg
Ovo su mi nes ko 2 nukleusa mada kad ih je djed pravio nije ni znao sta je to.Uglavnom pravio ih je s namjerom da tu strese slabije rojeve.Uglavnom jedna kosnica u njoj 2 drustva jedno 9 drugo 8 okvira između puna nepomicna debela daska.E sad u njima mi pcele daleko najbolje zimuju gubitaka skoro da i nema,a hrane im uvijek najvise ostane.E sad je problem sto su mi ova drustva vec veoma jaka a ogranicena su,pa kako sad izvest prebacivanje u drugu kosnicu?!Moracu oba drustva istovremeno prebacit,jer kad bi ostavio bar jedno izletnice od prebacenog bi se vracale do ove.Jel mozete dat neki najbolji nacin kak da ovo obavim.Hvala i pozz.
Inženjeru riješi se tih starih pološki nabavi nove košnice nastavljače i prebaci pčele u njih.
Prebaci oba društva zajedno. Skloni tu pološku i na njeno mjesto postavi te nove košnice jednu do druge.
Koliko vidim na slikama društvima je potrebno dodati satne osnove. Pčele moraju negdje utrošiti vosak jer ga u ovo vrijeme obilno luče. Ja ti preporučam da pređeš na LR standard. Ti tvoji okviri ne odgovaraju LR ali to se lako rješava tako što se saće izreže i ugradiš ga u LR okvir. Da nebi saće ispadalo iz LR okvira potrebno je cijeli okvir i saće obmotati 3 puta sa špagom. Vremenom će pčele učvrstiti saće za okvir i vjerovatno izgristi špag i to je to. Izreži sve okvire i s leglom i s medom. Nemoj se ustručavati što režeš po leglu. Da bi lakše radio četkom zbriši pčele s okvira. Polegneš ga i preko njega staviš LR okvir i oštrim nožem izređeš. Prvo izreži medišne okvire pa onda leglo. Pazi samo da okvire s leglom kada polegneš previše ne treseš jer će larve ispadati iz ćelija.
Prebaci oba društva zajedno. Skloni tu pološku i na njeno mjesto postavi te nove košnice jednu do druge.
Koliko vidim na slikama društvima je potrebno dodati satne osnove. Pčele moraju negdje utrošiti vosak jer ga u ovo vrijeme obilno luče. Ja ti preporučam da pređeš na LR standard. Ti tvoji okviri ne odgovaraju LR ali to se lako rješava tako što se saće izreže i ugradiš ga u LR okvir. Da nebi saće ispadalo iz LR okvira potrebno je cijeli okvir i saće obmotati 3 puta sa špagom. Vremenom će pčele učvrstiti saće za okvir i vjerovatno izgristi špag i to je to. Izreži sve okvire i s leglom i s medom. Nemoj se ustručavati što režeš po leglu. Da bi lakše radio četkom zbriši pčele s okvira. Polegneš ga i preko njega staviš LR okvir i oštrim nožem izređeš. Prvo izreži medišne okvire pa onda leglo. Pazi samo da okvire s leglom kada polegneš previše ne treseš jer će larve ispadati iz ćelija.
Daleko od toga da ne bi to htio,al stvar je i para,za mojih 20 poloski trebace dosta da odma pređem na LR(preostale 2 kosnice su mi LR,rojevi od prosle god).Zato cu ove god naselit bar nekih 5 LR rojevima,a za slj cu vidjet vise.Stipo je napisao/la:Inženjeru riješi se tih starih pološki nabavi nove košnice nastavljače i prebaci pčele u njih.
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 7782_n.jpg
jedna od mojih najboljih prije 2 sedmice slikano.
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 1148_n.jpg
moj pcelinjak,
jedna od mojih najboljih prije 2 sedmice slikano.
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 1148_n.jpg
moj pcelinjak,
Inženjeru važan je cilj i neprestano se kretati prema njemu. Tokom vremena prije ili poslje na cilj se ipak stigne. Najvažnije je ne odustajati od cilja. U životu novac je važan. On dođe i ode zato cilj u životu je važniji.
covjek bez cilja, i nije covjek ;D
Pa imam ja vec zacrtan cilj,faks jos malo i cetvrta god,a za pcele sam sam sebi dao rok dokad da postignem,u naredne 3-4 god zaokruzit na 50 kosnica,i ako se da i koja dvomaticna.Stipo je napisao/la:Inženjeru važan je cilj i neprestano se kretati prema njemu. Tokom vremena prije ili poslje na cilj se ipak stigne. Najvažnije je ne odustajati od cilja. U životu novac je važan. On dođe i ode zato cilj u životu je važniji.
koji si fax i gdje studiras?
Rudarski,Tuzla,keno83 je napisao/la:koji si fax i gdje studiras?
neka je sa srecom..
Hvala,keno83 je napisao/la:neka je sa srecom..
ajmo ljudi april je pri kraju kakvo je stanje imal meda?? Ja planiro u subotu vadit. Nadam se da ce proc ovo zahladnjenje, jer meda ima gotov ko od bagrema.