Kad aktivirati hvatace polena?

Pčelarski razgovori
Odgovorite
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Kad aktivirati hvatace polena?

Post Postao/la ErminH »

mnogi pcelari i "novi" i "stari" bjeze od ovog vrijednog pcelinjeg proizvoda.Zasto je to tako :roll: :?:
zato pokrecem ovu temu da se razjasne zavrzlame oko hvataca polena sta kad i kako,pa da pocnem sa pitanjima:
kada je najbolje aktivirati hvatace polena,koliko zalihe trebaju imati drustva,kakve u prirodi znakove treba da ocekujemo u smislu da pocne cvjetati odredjena vocka,koliko hvatace drzati na kosnici?
slika
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Re: Kad aktivirati hvatace polena?

Post Postao/la ErminH »

Sta su ovo svi pospali :P
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Evo ja tek usto haha.
Ja odem na pčelinjak čim vidim da je masovno unošenje polena ja stavim dva do tri sata
hvatače pa koliko bude uhar je za mene.
Kad krene jabuke cvat opet ću da uključim hvatače u pogon.
Koristim unutarnje moja izrada nije nešto bogzna al nakupi se.
Planiram uzet jedan vanjski da vidim jel šta bolji.
Koji ti Ermine imaš hvatač polena.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Samir je napisao/la:Evo ja tek usto haha.
Ja odem na pčelinjak čim vidim da je masovno unošenje polena ja stavim dva do tri sata
hvatače pa koliko bude uhar je za mene.
Kad krene jabuke cvat opet ću da uključim hvatače u pogon.
Koristim unutarnje moja izrada nije nešto bogzna al nakupi se.
Planiram uzet jedan vanjski da vidim jel šta bolji.
Koji ti Ermine imaš hvatač polena.
hehe jesi se naspavao :mrgreen:

koristim unutrasnje hvatace vlastite izrade,imaju izlaz za trutove sto umnogome olaksava izlaz pcela koje se vracaju na pasu.Prosle godine sam prikupljao i za 1 dan imao sam maximalnih 150 grama polena(hvatac je bio aktiviran cjeli dan)

zasto samo 2-3 sata,prvo ih zbunis pa se one tamam naviknu a ti opet skines... :roll:
Ahmet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ahmet »

Odlicna tema Ermine da cujemo ove stare vukove koliko i kad drze hvatace polena na kosnicama. Koliko jednu zajednicu smjemo opteretiti uzimanjem polena a da joj ne naskodimo ili sprjecimo razvitak zajednice.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Ahmet je napisao/la:Odlicna tema Ermine da cujemo ove stare vukove koliko i kad drze hvatace polena na kosnicama. Koliko jednu zajednicu smjemo opteretiti uzimanjem polena a da joj ne naskodimo ili sprjecimo razvitak zajednice.
Hvala Ahmete,postavili smo im dosta pitanja,sada je na njima da odgovore :D
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Što se tiče toga dali če pčelama faliti polena ako se stave hvatači(skidači).Mislim da u bosni netreba puno da brinemo jer polena ima dosta.Imam vanjske hvatače polena ,a sada sam napravio i unutrašnje hvatače.Aktiviram ih kada kreče maslačak i jabuka.Hvatače držim 4-5 dana.Uveče otvorim ih da pčele lakše uđu,a ujutro zatvorim.Zato vrijeme skupim 15-20 kg polena i više ih nekoristim jer mi polen netreba.Mislim da čemi ove godine trebati više kg.pozdrav iz žepča
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Vecina ja pisala svoja iskustva,dali ima neko da objedinji to pa da napise fino sve :roll:
irfan
Čita, piše dovoljno
Kontakt:

Post Postao/la irfan »

ermine ja sam stavljao vanjske hvatače čim je maslačak počeo da cvati. Najbolje je da se stavljaju po onome što sam ja stekao u ovom malom iskustvu od 10 sati ujutru do 1 sat popodne i meni se skupi fina količina. A najbolje ih je stavljati odnosno preporučuje se da se stavljaju kada jabuka ili maslačak procvjeta. Jeste da su mi se pčelice u početku uzbuđivale ali su se vremenom navikle. Eto malo i od mene. Medno :D :D
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ja sam danas postavio hvataće polena pa čim se pčele malo naviknu za 2-3 dana aktivirat ću ih. Jutarnji unos polena je vrlo dobar. Od 10 pčela koje ulaze u košnicu 9 ih je s polenom. Poslje podne unos polena je duplo manji.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Jutros prije posla ubačeni unutarnji hvatači polena. Provjera bila za vrijeme pauze ima solidno u korpici.
Zapažanje prvi put sam ubacio prije posla oko 7 h (inače sam oko 9-10h) hvatače i pčele su ulazile bez nekih komešanja kao da ga ni nema, a kao štom sam rekao prije kad sam oko 9-10h imao sam problema da su po 1/2 h komešale se ulazile izlazile sa tovarom polena.
Ja ubuduće ubacujem što ranije.
MuamerK
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la MuamerK »

Kupio sam vanjski hvatač polena, (prodavač je rekao da je promjer rupica standardni, mislim da je 5 mm ili nesto manji). Stavio sam ga prije 2 dana. Po savjetu jednog pčelara, aktiviram ga prije podne, poslije 12 sati postavim rešetku u vodoravan položaj. Prvi dan je unos bio 5 zrnaca :D.
Primjetio sam da kruže oko hvatača i onda uđu u susjednu košnicu. U čemu je problem????

Stipo je rekao da treba ostaviti par dana da se naviknu na hvatač pa ga tek onda aktivirati???

Ima li neko iskustva koliko hvatač oslabi razvoj zajednice, pošto mi polen uopšte nije priritet i postavio sam ga čisto iz znatiželje.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

MuamerK je napisao/la:Kupio sam vanjski hvatač polena, (prodavač je rekao da je promjer rupica standardni, mislim da je 5 mm ili nesto manji). Stavio sam ga prije 2 dana. Po savjetu jednog pčelara, aktiviram ga prije podne, poslije 12 sati postavim rešetku u vodoravan položaj. Prvi dan je unos bio 5 zrnaca :D.
Primjetio sam da kruže oko hvatača i onda uđu u susjednu košnicu. U čemu je problem????

Stipo je rekao da treba ostaviti par dana da se naviknu na hvatač pa ga tek onda aktivirati???

Ima li neko iskustva koliko hvatač oslabi razvoj zajednice, pošto mi polen uopšte nije priritet i postavio sam ga čisto iz znatiželje.
Probaj prije nego što postaviš hvatač izvadi letvicu sa poletaljke i postavi je na ulaz hvatača i rešetka mora biti otvorena najmanje 24 sata.
Ja sam uspio na tu caku, a isto mi se to dešavalo.

Što se tiče slabljenja zajednice ako imaju dovoljno zaliha nije problem.

Sretno.
Odgovorite