Prostri TER papir ispred kosnica,trava nece rast,bit ce cist pcelinjak,mrtve pcele mozes bez problema pomesti u lopaticu,a samim tim i sprijecavas nakupljanje kojekakvih bolesti na mrtve pcele koje bi bez papira ispred padale u travu,a ter papir nije toliko ni skupsenad je napisao/la:Da , ja koristim kombinaciju LR i FArar.
Ovo nije polunastavak nego farar 17 cm i to je prava mjera farara,
Satonoše su kod svih iste LR - FA razlika je u bočnim letvicama.
Tamo gdje su mi sve farari vjeruj da je milina raditi skoro da nema nekog posla, uglavnom rad sa cijelim nastavcima.
MNogo mi je kombinacije sa LR i FA kako u proljetnom razvoju tako i medobranju.
Ovo sad što radim uglavnom je u fazi prelaska na farara, nežurim mnogo, sve što više uvodim farar sve mi se više sviđa LR
Štose tiče dezinfekcije stavio sam tog malo kreča na onim koj e nisu pomjerane sa mjesta ujedno želi da se riješim i trave koja mi predstavlja problem u proljeće jer nemogu sve stići. Planiram sve da razastrem kreč ispred 1m i ispod košnica kako bi smanjio travu ujedno i kao dezinfekcija koliko toliko.
posto se bavis pcelarstvom i samo pcelarstvom,kakva je situacija kada podbace pase,da li se negdje zaposlis ili kkako to vec hoda? mozda je malo nezgodno pitanje ,ali stvarno to me malo buni?(ovo mi je naum- palo posto si te troskove spomenuo=)senad je napisao/la:Razmišljam šta bi mogao da uradim imarazni opcija od togada betoniram, trake sa površinski kopova, lepenke linaleum, ali sve upija toploto tako kada se spusti pčela pod teretom moglobi štetno da djelu.
MOžda terpapir može jednokratno alinije toliko čvrst d biizdržao duži period i takonabijat troškove od kojih zna da zaboli glava..

Nemam nikakvo iskustvo na ovaj način, imam sada najlon direktno na satonoše , sada ga nmjeravam dignuti samo gore preko hranilice.senad je napisao/la:Vidio samda mnogi tako rade , ako je tvoje iskustvo pozitivno zašto da ne. Pored upijanja vlage vjerovatnojedobar i termoizolator. NAžalost ja nisam u mogućnosti da radim tako zbog hranilica. To je možda i najjevtiniji način .
To se prije radilo prilikom utopljavanja košnica dok nije bilo stiropola.Mada je dobro i tako s tim što između poklopca i piljevine mora strujati zrak koji će odnositi vani višak vlage. Vidim da i kod tebe vlažan i topao zrak izlazi kroz hranilicu ili kroz mrežu s tim što je mreža prevelik otvor. Na drugim slikama si je zatvorio, a ja bi ostavio 10 kvadrtnih cm ortvor na mreži a zatvorio ostalo kao i hranilicu jer ta hranilica ima svoje plastične poklopce pa bi bilo praktičnije da se nalaze gdje im je i mjesto. Sve u svemu i to kako si ti spreman utopliti košnice bolje je nego novine.fahrudin je napisao/la:Želim čuti vaše mišljenje , valja li ovako, odstraniti suvišnu vlagu ?
[url]http://img31.imageshack.us/img31/7006/nova1v.th.jpg[/url]
Zamreženi ventilacioni otvor jeste veliki ,ali ispod njeg će biti pogačica i kocka isječenog meda postoje male rupice sa strane za odvod zraka. Što se tiče dali strugotina ili stiropor ja dajem prednost,Stipo je napisao/la:To se prije radilo prilikom utopljavanja košnica dok nije bilo stiropola.Mada je dobro i tako s tim što između poklopca i piljevine mora strujati zrak koji će odnositi vani višak vlage. Vidim da i kod tebe vlažan i topao zrak izlazi kroz hranilicu ili kroz mrežu s tim što je mreža prevelik otvor. Na drugim slikama si je zatvorio, a ja bi ostavio 10 kvadrtnih cm ortvor na mreži a zatvorio ostalo kao i hranilicu jer ta hranilica ima svoje plastične poklopce pa bi bilo praktičnije da se nalaze gdje im je i mjesto. Sve u svemu i to kako si ti spreman utopliti košnice bolje je nego novine.fahrudin je napisao/la:Želim čuti vaše mišljenje , valja li ovako, odstraniti suvišnu vlagu ?
[url]http://img31.imageshack.us/img31/7006/nova1v.th.jpg[/url]
Postar u pravu si u ovom svijetu više ništa ne može biti prirodno. " Prirodno i samo prirodno" ljudi govore iz straha , a ne iz čistog razuma. Mislim da pčela bez čovjeka više ne može sama opstati. Poznajem 3 prirodna staništa pčele. Dva su u drvetu, 3. je u betonskom zidu i ni jedno ne prizimi dvije zime. Za godinu dvi na ta mjesta ponovo se naseli odbjegli roj da bi za godinu dvije ponovo pomrle i tako to traje kako ja znam skoro 20 godina.postar je napisao/la:Stvarn ne mogu da svatim ta neka izlaganja "prirodno i samo prirodno" neka je i losije neks se desi i on o najgore ali ce biti to prirodno. Kao zive pcele u alumimiskim kos, apisariju to jest staklenim kos, u 100% stiropolu, napustenim septickim jamama, pod zemljom , ođacima pa i na otvorenim prostorima. Pozzzzz