Nozemoza - šta uraditi sa društvom

Pčelarski razgovori
Odgovorite
MuamerK
Čita i piše, nedovoljno

Nozemoza - šta uraditi sa društvom

Post Postao/la MuamerK »

Nakon pregleda košnice, otkrio sam puno uginulih pčela na podnici, mnogo više nego u ostalim košnicama. Osjetio se i neogodan miris iz košnice. Sataonoše su uprljane tako da sve upućuje na nozemozu.
Imam par konkretnih pitanja i molio bih konkretne odgovore:

1. Šta sa pčelama koje su još žive?
2. Šta sa o okvirima u kojima ima još meda (da li se sve mora baciti ili mogu nekako iskoristiti za prihranu)?
3. Šta sa saćem (da li mogu nešto iskoristiti), okvirima i košnicom?
levstek008
Čita, piše dovoljno

Re: Nozemoza - šta uraditi sa društvom

Post Postao/la levstek008 »

Što prije zatvori ovako košnicu, jer je izvor bolest u slučaju grabeži. Ovakva košnica brzo postaje vir "zla"!!
Spali sače i med i ono što ostane po vatri zakolpji u zemljo!! A košnice operi sa lugom, i na kraju poprskaj sa vodikovim-peroksidom (h2o2)
Znam, drastički potjezi, a u pitanju so sve ostale košnice, ako ne saniraš ovakve košnice!!

lp Matej
Šemso Kajtazović
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la Šemso Kajtazović »

Prošle zime imao sam puno problema sa nozemozom.Riješio sam ih vrlo uspješno sa Povidon jodom.
U svakoj apoteci, bez recepta, može se kupiti povidon jod.
Povidon jod je rastvor aktivnog joda (1 gam joda u 10 mililitara vode) spremnog za uporabu u humanoj ili veterinarskoj praksi za dezinfekcije . Uz pakovanje je priloženo i detaljno korisnički vodič, čuvanje i preventivne mjere u upotrebi.
A recept je toliko jednostavan da ga može svatko spremiti.
Potrebno je da se 15 mililitara povidon joda pomiješa sa 500 mililitara destilirane vode.
Otopina se nalije u flašu sa raspršivačem i njime se poprskaju satonoše u košnici tako da budu kao orošene sitnim kapljicama. Pčele oliže ovu "rosu" i dezinficiraju se iznutra. Ali istovremeno je dezinficirana i kosnica iznutra,
Ovu proceduru treba ponoviti ukupno 4 puta u razmaku od 4-5 dana da bi sve bilo u redu.
Ja sam ovaj recept pronašao na forumu SPOS-a.
U nadi da će Vam ovo pomoći,upućujem Vam iskrene selame iz Bihaća.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

MuamerK je napisao/la:Nakon pregleda košnice, otkrio sam puno uginulih pčela na podnici, mnogo više nego u ostalim košnicama. Osjetio se i neogodan miris iz košnice. Sataonoše su uprljane tako da sve upućuje na nozemozu.

2. Šta sa o okvirima u kojima ima još meda (da li se sve mora baciti ili mogu nekako iskoristiti za prihranu)?
Neugodan zadah iz košnice može upućivati na trulež legla. Pozovi iskusnu osobu da ti pregleda to društvo. Najbolje mrtve pčele poslati u institut da se ispita uzrok propadanja toga društva. Vjerovatno se radi o nozemozi ali je zbog neugodnog mirisa moguća i kuga. Ako je miris kiseo vjerovatno se radi o lošoj hrani koja je izazvala proljev ali ako je miris na stolarsko tutkalo i poklopci legla su ulegnuti gdje se pokoje vid i da je probušeno. Otvori jednu takvu ćeliju i unutra gurni drvce šibice i ako se smeđa masa izvlači i rasteže poput smole sigurno je u pitanju američka trulež legla.
Nemogu ti ovako reći sa malo informacija šta je točno u pitanju. Za nozemozu izvadi ukisle okvire meda i pčelama dodaj nozecid po upustvu to je u stvari jod i jodid klorid. Proizvodi ga nekoliko proizvođača pod raznim nazivima. Ukoliko se posumnja na trulež legla nema lijeka nego se društvo uguši sa sumporom. okviri i mrtve pčele spale i pepeo zakopa. Košnicu nakon dezinfekcije možeš ponovo koristiti. Nemoj zaboraviti dezinficirati sav alat i pribor,a rukavice zapali i kupi nove. Za preostala društva na pčelinjaku ako je u pitanju trulež legla obavezno poslati uzorke na analizu i sva zaražena društva uništiti.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
MuamerK
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la MuamerK »

Stipo je napisao/la:
MuamerK je napisao/la:Nakon pregleda košnice, otkrio sam puno uginulih pčela na podnici, mnogo više nego u ostalim košnicama. Osjetio se i neogodan miris iz košnice. Sataonoše su uprljane tako da sve upućuje na nozemozu.

Neugodan zadah iz košnice može upućivati na trulež legla. Pozovi iskusnu osobu da ti pregleda to društvo. Najbolje mrtve pčele poslati u institut da se ispita uzrok propadanja toga društva. Vjerovatno se radi o nozemozi ali je zbog neugodnog mirisa moguća i kuga. Ako je miris kiseo vjerovatno se radi o lošoj hrani koja je izazvala proljev ali ako je miris na stolarsko tutkalo i poklopci legla su ulegnuti gdje se pokoje vid i da je probušeno. Otvori jednu takvu ćeliju i unutra gurni drvce šibice i ako se smeđa masa izvlači i rasteže poput smole sigurno je u pitanju američka trulež legla.
Nemogu ti ovako reći sa malo informacija šta je točno u pitanju. Za nozemozu izvadi ukisle okvire meda i pčelama dodaj nozecid po upustvu to je u stvari jod i jodid klorid. Proizvodi ga nekoliko proizvođača pod raznim nazivima. Ukoliko se posumnja na trulež legla nema lijeka nego se društvo uguši sa sumporom. okviri i mrtve pčele spale i pepeo zakopa. Košnicu nakon dezinfekcije možeš ponovo koristiti. Nemoj zaboraviti dezinficirati sav alat i pribor,a rukavice zapali i kupi nove. Za preostala društva na pčelinjaku ako je u pitanju trulež legla obavezno poslati uzorke na analizu i sva zaražena društva uništiti.

Ok, provjerit ću kako si rekao, mada se taj neugodan zadah osjetio samo kad sam prvi put otvorio košnicu, kasnije ne. Bilo je toliko mrtvih pčela na podnici da su pokrile i leto. Sutra ću uraditi po uputstvima koje ste mi dali.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Ovo sto je kolega Semso spominjao mislim da je najbolje,to sam radio i vise puta pokazalo se odlicno s tim da kako sam citao na SPOS-u ,prilikom svakog pregleda pcela da se moze poprskati malo jer nije zgoreg,ili sam pogresno shvatio? :shock:
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Neugodan miris-smrad može biti i od umrli pčela jer su dugo ležale u vlazi.Sad imaš izbor sve lijepo pogledaj dali se leglo razvlači i smrdi na tutkalo,dali je nozema,i ako je smrad izbljedio onda je od uginulih pčela.Nemoj gledati broj košnica nego kvalitat.Pozdrav iz Žepča.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Šemso Kajtazović je napisao/la:Prošle zime imao sam puno problema sa nozemozom.Riješio sam ih vrlo uspješno sa Povidon jodom.
U svakoj apoteci, bez recepta, može se kupiti povidon jod.
Povidon jod je rastvor aktivnog joda (1 gam joda u 10 mililitara vode) spremnog za uporabu u humanoj ili veterinarskoj praksi za dezinfekcije . Uz pakovanje je priloženo i detaljno korisnički vodič, čuvanje i preventivne mjere u upotrebi.
A recept je toliko jednostavan da ga može svatko spremiti.
Potrebno je da se 15 mililitara povidon joda pomiješa sa 500 mililitara destilirane vode.
Otopina se nalije u flašu sa raspršivačem i njime se poprskaju satonoše u košnici tako da budu kao orošene sitnim kapljicama. Pčele oliže ovu "rosu" i dezinficiraju se iznutra. Ali istovremeno je dezinficirana i kosnica iznutra,
Ovu proceduru treba ponoviti ukupno 4 puta u razmaku od 4-5 dana da bi sve bilo u redu.
Ja sam ovaj recept pronašao na forumu SPOS-a.
U nadi da će Vam ovo pomoći,upućujem Vam iskrene selame iz Bihaća.
Možda bi dobro bilo naveste i koji je % joda. U apotekama postoji 1% i 10% pakovanje?
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Šemso Kajtazović
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la Šemso Kajtazović »

Ja sam koristio 10%,a rezultati su bili odlični...
MuamerK
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la MuamerK »

Ibrahim Malicbegovic je napisao/la:Neugodan miris-smrad može biti i od umrli pčela jer su dugo ležale u vlazi.Sad imaš izbor sve lijepo pogledaj dali se leglo razvlači i smrdi na tutkalo,dali je nozema,i ako je smrad izbljedio onda je od uginulih pčela.Nemoj gledati broj košnica nego kvalitat.Pozdrav iz Žepča.
Definitivno je od uginulih pčela jer se osjetio samo kad sam prvi put otvorio poklopac košnice. Tretirao sam nozecidom po uputstvu u varijanti prihrane a malo sam ih i poprskao otopintom po satonošama.
kudo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la kudo »

i ja koristim jod vec duze vrijeme i daje mi odlicne rezultate.Ja ga jos koristim tako sto ga dodajem u sirup prilikom prihrane pcela(zazimljavanja).I to dodajem ga u sirup pri kraju prihranjivanja tako da ga pcele uzimaju onda kada im je najpotrebniji.
BEZ DOBRE MATICE NEMA NI DOBROG DRUSTVA
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Povidon jod koristim u prskalici umjesto dimilice kod blic pregleda.Pozdrav iz Žepča.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Ibrahim Malicbegovic je napisao/la:Povidon jod koristim u prskalici umjesto dimilice kod blic pregleda.Pozdrav iz Žepča.
Kratko i jasno još samo koji omjeri :)
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

senad je napisao/la:
Ibrahim Malicbegovic je napisao/la:Povidon jod koristim u prskalici umjesto dimilice kod blic pregleda.Pozdrav iz Žepča.
Kratko i jasno još samo koji omjeri :)
ja sam isao omjer 30 kapi u pola litra :roll:
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Samo bih napomenuo da se koristi 10% povidon jod (koji sadrži kalijum jodid) 30ml na 1 L
destilovane vode i prskati po satonošama dok ne porose , jer svaki
povidon jod ne sadrži kalijum jodid zavisi od proizvođača.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Samir je napisao/la:Samo bih napomenuo da se koristi 10% povidon jod (koji sadrži kalijum jodid) 30ml na 1 L
povidon jod ne sadrži kalijum jodid zavisi od proizvođača.
Ne sadrži svaki kalijum jodid, ovaj koji sam ja nabavio 100 ml sadrži 10 g povidon joda što je ekvivalentno 1g aktivnog joda.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Azem je napisao/la:
Samir je napisao/la:Samo bih napomenuo da se koristi 10% povidon jod (koji sadrži kalijum jodid) 30ml na 1 L
povidon jod ne sadrži kalijum jodid zavisi od proizvođača
.
Ne sadrži svaki kalijum jodid, ovaj koji sam ja nabavio 100 ml sadrži 10 g povidon joda što je ekvivalentno 1g aktivnog joda.

Zato sam i napomenuo Asime brate, a baš taj kalijum jodid je bitan kako sam ja shvatio
nešto radi razgradnje samog joda u vodi. Stoga treba nabavit povidon jod koji sadrži kalijum jodid.
Ja kupujem Makedonski povidon jod, a ovaj drugi što sam kupio imam još a nisam ga upotrijebio i ne mislim nek staji za nešto drugo.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ja uzimam NOZEPIP on sadrži jod i kalijevjodid. Jedna bočica od 100 ml košta 7 KM i dovoljna je za 25 lit sirupa ili pogače što je dovoljno za jedan tretman protiv nozemoze za 50 društava. To je PIP-ov proizvod namjenjen i doziran jedino kao lijek protiv nozemoze dok je jod iz ljekarni uglavnom namjenjen za druge svrhe i treba pčelar imati neko predznanje za stručnu i pravilnu odvagu kako bi pčelama dao ispravnu količinu takvog joda.
N€dim
Čita i piše, dobar

Post Postao/la N€dim »

mozes li nam stipo malo pojasnit kad ga upotrebljavati i da li se preventivno upotrebljava za sva drustva ili samo oboljela od nozemoze,da li se moze sad upotrebljavati u stimulativnom prehranjivanju pčela... pozzz
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

N€dim je napisao/la:mozes li nam stipo malo pojasnit kad ga upotrebljavati i da li se preventivno upotrebljava za sva drustva ili samo oboljela od nozemoze, da li se moze sad upotrebljavati u stimulativnom prehranjivanju pčela... pozzz
Ako u pčelinjaku od nozemoze ima neko oboljelo društvo ono se ciljano liječi po upustvu koje dođe uz pakovanje NOZEPIPa.Tada se daje preventivno i svim društvima u pčelinjaku jer je i kod njih uzročnik Nozemoze prisutan ali nije došlo do vidljivih znakova bolesti. Ja uvjek kao prvu pogaču dajem nozecidnu pogaču, ostale pogače koje poslje dodajem su pogače sa stimularom. Kad aktiviram poilice i pčele je počmu obilnije posjećivati to je negdje u vrijeme cvijetanja Džanarike u blago zašećerenu vodu dodam Nozepip. U poilice naspem 10 lit + 2-3 kg šećera + 50 ml Nozepip joda. Mojih 46 društava to potroši za 4-5 dana. Upozorio bih da sa šećerom ne treba pretjerivati jer će se izazvati prevelika gužva na poilici. Za hladnijeg vremena kada pčele manje izlijeću u vodu se može staviti 3 kg šećera dok ako je temperatura veća i pčele masovno izlijeću dovoljno je na 10 lit vode staviti 2 kg šećera. U proljeće ja ovaj postupak ponovim 2 puta. U jesen ne dajem nikakva srestva protiv nozemoze. Kao jesenju borbu protiv nozemoze koristim jedino to da obavezno da svakom društvu dodam po 5 kg šečera uz dodatak vitamina + jabukov ocat + vodu u kojoj se kuhao mljeveni češnjak. Prethodno u košnici rasporedim saće i hranu da pčele ovaj dodani šećerni sirup uskladište u sredinu košnice gdje će biti formirano klupko. Jako je bitno i to se pokazalo kao dobro u praksi da pčele zimuju na ovako pripremljenom šećernom sirupu. U mojih 10 godina kako ovako uzimljujem pčele i preventivnim dodavanjem krajem zime Nozecid pogače i sirupa s dodatkom joda u rano proljeće nikada baš nikada nisam primjetio znakove nozemoze u svom pčelinjaku.
Ja znam da će neki reći zašto dajem preventivno ako nema nozemoze. Odgovorit ću im samo da je uzročnik nozemoze prisutan u svakoj košnici i nikad se ne zna kada može doći do razvoja bolesti i zato je uvijek bolje spriječiti nego liječiti.
Medicina kod ljud za sprečavanje opakih bolesti kao prevenciju vrši cijepljenje. Insekti se nemogu cijepiti. Jod za sprečavanje nozemoze nije štetan po pčele i čovjeka nego je ljekovit.
N€dim
Čita i piše, dobar

Post Postao/la N€dim »

e hvala ti puno stipo na tvom odgovoru i jako sam zadovoljan odgovorom, pokusacu doci do NOZEPIPA da kupim posto kod nas u Kaknju je malo teze doci do toga.
Odgovorite