Stipo radovi u pčelinjaku

Odgovorite
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Izgleda da BeeVital varoou bez pčelinjeg legla stuče 100%. Ja sam za završni tretman otvorio novu bocu BeeVitala i od ukupno 35 računajući i dvomatična društva kao jedno društvo u 13 košnica nisam našao niti jednu varrou. Jedino je kao po pravilu u svih 10 dvomatičnih društava bilo u svakom opale varroe. To se može razumjeti jer u dvomatičnim društvima mlade matice su duže držale leglo i u to vrijeme BeeVital nije pobio svu varrou pa je dio ostao do završnog tretmana.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Re: Stipo radovi u pčelinjaku

Post Postao/la Stipo »

Danas kod mene lijep sunčan dan T 12°C, pčele masovno izlijeću iz svih društava.
U dvomatičnim društvima je najveselije prava je milina gledati njihovu razigranost.
Kod dva društva primjetio sam da doleti pokoja pčela s polenom. Vjerovatno su našle negdje Šafran koji zna u zaklonici i u ovo vrijeme procvijetati.
Iskoristio sam priliku i zavirio u 5 društava gdje sam po jesenašnjoj evidenciji sumnjao da bi im moglo zafaliti hrane.
Dodao sam im po pola pogače iako mislim da nisu im bile potrebne jer su ipak u poziciji klupka imali dovoljno hrane.
Po 2 krajnja rama s obe strane nije bilo hrane što znači da su ih pčele za vrijeme toplijih dana očistile i prebacile bliže klupku. Pregledao sam i limove AV podnica kod 22 društva i primjetio po tragovima da se klupko nalazi kod većine na prednjoj poziciji, kod 2 društva na sredinia, u jednom društvu skroz nazad.
Dobro sam pogledao ima li na limovima prirodno opale varroe i ustanovio sledeće:
za 18 dana kod 22 društva opalo je:
13 društava nema varroe
5 društava po 1 varroa od čega u 2 društva je pronađen po 1 mužjak svijetlije boje.
2 društva po 2 varroe. 2:18=0,111 dnevni pad; maksimalno mogući broj varroe u društvu je: 0,111X240=26,66 varroa
2 društva po 3 varroe. 3:18=0,1667 dnevni pad; maksimalno moguće varroe u društvu je: 0,1667X240=40 varroa
Znajući da je maksimalni broj 50 varroa koja smije dočekati proljeće s dobijenim rezultatom sam sasvim zadovoljan, a osim toga u narednom periodu opast će još koja varroa te će broj prezimljenih varroa biti još manji.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Super, sa ovim izvještaima...

Ono štomije zapalo za oko jeovo :
Po 2 krajnja rama s obe strane nije bilo hrane što znači da su ih pčele za vrijeme toplijih dana očistile i prebacile bliže klupku.
,,ovo je dokaz da u LR košnici pčele prebacuju hranu bliže klupku,a ne kao što neki tvrde da pčele razbacuju hranu u lr košnici
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

senad je napisao/la:Super, sa ovim izvještaima...

Ono štomije zapalo za oko jeovo :
Po 2 krajnja rama s obe strane nije bilo hrane što znači da su ih pčele za vrijeme toplijih dana očistile i prebacile bliže klupku.
,,ovo je dokaz da u LR košnici pčele prebacuju hranu bliže klupku,a ne kao što neki tvrde da pčele razbacuju hranu u lr košnici
Evo 12 zima kako pčelarim s LR košnicama i samo 2 slabija društva su mi umrla od gladi,a možda nebi ni tada da im nije nešto razbilo klupko, a zima potrajala. Po mojoj analizi jednom se klupko razdjelilo na 3 djela, a jednom na 4 dijela.
To su bile 3 ili 4 šake pčela na različitim lokacijama unutar gornjeg nastavka. Tako male šake pčela su se grupisale i svaka formirala svoje klupko, potrošile hranu na ramu veličine pleske i zbog hladnoće nisu se mogle pomjerati za medom niz okvir te umrle. Da su imale jedan topliji dan sva klupka bi se vjerovatno spoila.
Ja nikad nisam primjetio da moje pčele u jesen razbacuju hranu nego je uvjek koncentriraju što bliže klupku.
Malo im i ja u tome pomognem što uvjek pazim da zadnje leglo bude u sredini i uvjek se klupko formira naprijed po sredini.
Istina je ali rijetko da se neko klupko fornira na sredini ili na zadnjoj strani. Prošle godine mi je jedno klupko otišlo naprijed skroz lijevo ali su za sobom prebacili i hranu. Čak sam bio na forumu pisao da me to brine Poslje sam utvrdio razlog toga i riječ je bila o 2 loša okvira koja su bila na poziciji sredina desno. Okviri nisu bili dobri za leglo i pčele su se jednostavo u vrijeme pojave legla udaljile od neodgovoravajućih okvira.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

U subotu 15.01.2011. bio sam u posjeti u Ljubuškom kod Marina člana našeg foruma. Marin me je dočekao sa 150 kg šećera i svim dodatcima koji su potrebni za izradu 170 kg pogače. Sve me je čekalo spremno. MOje je bilo samo da dođem u ljubuški.
Nakon što smo popili kavu uputili smo se na selo da odradimo posao zbog kojeg sam i pozvan u Ljubuški. Tamo nas je čekala lijepa ekipa koja nam je pomogla napraviti pogače.
.
slika
Marin sipa šećer u mlin. Mlin je odličan, za pola sata fino samelje 150 kg šećera.
.
slika
Kazan za invertozu šećernog sirupa. I to je Marin ljepo odradio i pokazao mi kako se radi invertoza.
Tu smo izgubili nekolik sati dok završi proces invertoze.
.
slika
Profi stari mješač za tijesto odjednom mješa 120 kg pogače.
.
slika
Ekipa se prihvatila pakovanja pogače u PVC deblje vrećice.
.
slika
Tu sam i ja napokon malo pomogao peglati pogače. Bar to mislim da znam.
.
slika
Tri ovakve gajbe smo napunili pogačomn. Ukupno oko 170 kg ili 82 pogače malo teže od 2 kg.
Svi recepti za invertni sirup i za pogaču su Marinovi i on je se pobrinuo da sve komponente odvaga i doda.
Zahvalio bi se Marinu i njegovim kolegama koji su isto pčelari na nesebičnoj pomoći.
Ovo je bilo još jedno moje veliko iskustvo koje sam doživio u Ljubuškom.
Šteta što nismo imali više vremena da da razgovaramo o pčelarstvu.
Nadam se da će biti još prilika da se sastanemo.
Hvala Marine još jednom.
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

Fali vam pegla za pogače...
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Ovako kada se posmatra pčelarstvo je otišlo u tačku,,, Koja sve logistika treba da se dobije med.

Mašine za mješanje tjesta, mlin, radne površine,, ljudski faktor.

Nije med skupi ni 20 km :)
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

senad je napisao/la:Ovako kada se posmatra pčelarstvo je otišlo u tačku,,, Koja sve logistika treba da se dobije med.

Mašine za mješanje tjesta, mlin, radne površine,, ljudski faktor.

Nije med skupi ni 20 km :)
Ma ko je rekao da je skup ? Samo sto nija djaba koliko "vrijedi"
Stipo,kad stignes malo objasni sta je to "invertoza" ja nisam nikad prije cula.Hvala unaprijed :)
Marine-super ti je oprema ,za peticu :)
Blago vama kad ste se tako fino druzili :)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Ahmet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ahmet »

Odlican izvjestaj iz Ljubuskog :wink: Stipe cemu sluzi ta invertoza secera?

edit
Opsssss, nisam vidio da je i beequeen postavila isto pitanje :lol:
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la samir007 »

Svaka čast oboici i Stipi i Marinu, zaista je prelijepo vidjeti kada se ljudi
pomažu u poslu i izmjenjuju iskustva.
Ovakav i slični primjeri bi se češće trebali događati u svijetu pčelara.
"Strpljen -spašen"
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ahmet je napisao/la:Odlican izvjestaj iz Ljubuskog :wink: Stipe cemu sluzi ta invertoza secera?

edit
Invertirani sirup je zamjena za med. To je postupak kada se obični kuhinjski šećer pretvara invertira u fruktozu i glukozu.
dodaje se u pogače da se ne suše jer invertni sirup upija vlagu kao i med.
Marin je majstor za to i on mi je to uradio.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

IZET je napisao/la:Fali vam pegla za pogače...
Dok je pogača topla i meka pegla nam ne treba. I pegla ima svoje mane jer većinu pogače gura po sredini vrećice. Išlo je i ovako vrlo brzo.
Dvoje puni kese i vaga, dvoje pegla i treći zavari kese. Za sat vremena 100 kesa pogače zapakovano i složeno.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Danas je bio lijep dan temperatura 19°C, dodao sam po pola pogače u nukleuse i u dvomatična društva. Dva dvomatična društva već imaju leglo.
Pčele su odmah došle na pogaču izgleda da im se sviđa.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Stipo, nije tri već četri gajbe .Što ne kažeš da smo više pričali nego radili .
Posao nam bio onako usput.
Sjećaš se kad Mirko reče ženi ovaj dotraje pčele na našu ledinu.... Svi se prvi put vidjeli osim mene i tebe koji smo se vidjeli u Sarajevu na Beefestu 2010 u devetom mjesecu. Najbolje je i nemoj praviti sito za svoj mlin.
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Stipo je napisao/la:
Ahmet je napisao/la:Odlican izvjestaj iz Ljubuskog :wink: Stipe cemu sluzi ta invertoza secera?

edit
Invertirani sirup je zamjena za med. To je postupak kada se obični kuhinjski šećer pretvara invertira u fruktozu i glukozu.
dodaje se u pogače da se ne suše jer invertni sirup upija vlagu kao i med.
Marin je majstor za to i on mi je to uradio.
Znaci Marin ce da objasni nam-natenane :)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Dan poslje dodavanja pogače pčele je obilno posjećuju.
slika
Ako ovako nastave za 7 dana neće im ostati ništa.
-
slika
slika
Još uvjek je toplo temperatura u 15 sati +15°C.
Mustafa
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Mustafa »

Da li mi se čini ili si Stipo slobodnu stranu pogače (onu sa koje je pčele uzimaju) okrenuo prema gore?
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Mustafa je napisao/la:Da li mi se čini ili si Stipo slobodnu stranu pogače (onu sa koje je pčele uzimaju) okrenuo prema gore?
Domaće pogače znaju procuriti. Pošto je ovo za mene nepoznat recept i primjenjujem ga prvi put radi sigurnosti pogače ne otvaram odozdo.
Samo napravim par crtica da prosječem najlon. Na prvoj slici se vidi da su pčele uspjele odozdo proširiti najlon. Toliko je tu nestalo pogače da je na tom mjestu postala prozirna.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Stipo, samo pozdrav.

Još uvijek lutam po fodumu i otkrivam nove i nove stvari i teme. Pa tako tek večeras vidim ovu tvoju temu.

Stvarno mi je užitak bilo čitati riječi i gledati prekrasne fotografije. Imam osječaj kao da sam bio kod tebe i s tobom na pčelinjaku.

Volim se udubiti u teme, pa ne stignem gledati u širinu. Nemam predodžbu koliko je forum velik. Koliko je toga rečeno i napisano. Tek se upoznajem s forumom, a ovdje kod tebe u gostima sam se osjećao izuzetno. Toliko znanja, umijeća i ljudske topline zrači iz svake riječi, svake slike.

Ne mogu drugo nego date pozdravim i želim ti puno uspjeha u nadolazećoj sezoni, kao i ostalim članovima foruma.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Dana 17.1.2011.godine očistio sam AV podnice i 15 dana poslje 1.2.2011. godine. pregledao sam limove u podnicama d autvrdim satanje prirodno opale varroe. Od 16 jednomatičnih društava samo u jednom sam našao jednu varrou, a u 10 dvojnih društava samo u dva društva sam našao po jednu varrou na ostalim podnicama nije bilo niti jedne varroe. Detaljnije možete pogledati na:
http://www.limed.ba/BV_test_2011.html
Na ovoj stranici ću precizno u ovoj godini iznositi sve rezultate stanja varroe kod 11 društava koja su u mom BeeVital programu.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Danas 1.3.2011. god. pedeset dana u 11 društava pratim prirodni pad varroe i ukupno sam za to vrijeme pronašao 47 varroa.
Detaljnije pogledajte: http://www.limed.ba/BV_test_2011.html
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Danas lijep i sunčan dan s malo južnog vjetra. Pčele lagano unose pelud. Iskoristio sam ovo proljepšanje vremena za dodavanje druge pogače. Većina društava je u odličnom stanju dok sam primjetio i nekoliko slabića koji zauzimaju 3 ulice pčela. Ovi slabići su i uzimljeni zbog rezervnih matica kao slabija društva po dva jedno iznad drugog pregrađena sneglerovom daskom. Od njih 8 preživjelo ih je 7 što i nije loše. Izgleda da su mi sve matice na broju pa ću slabiće uskoro spojiti čim izvršim detaljan proljetni pregled.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Stipo, zar se ti "slabići" ne mogu razviti u normalna društva? Moraš li ih baš spojiti?
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

pasha je napisao/la:Stipo, zar se ti "slabići" ne mogu razviti u normalna društva? Moraš li ih baš spojiti?
Naravno da mogu biti normalna društva. Pogotovo što se nalaze jedno iznad drugog gdje ono gornje ima povoljniju klimu pa će se povoljnije i razvijati.
Kada gornje društvo se razvije i ispuni plodište pčelama zamjenjuje se mjesto s donjim društvom. Tako donje društvo koje je zaostalo po snazi sada na gornjem položaju dobiva izletnice bivšeg gornjeg društva te znatno ojača i ubrzo i ono pojača količinu legla. Još bolji rezultat se dobije ako slabić zimuje iznad jačeg društva. Pošto sam ja prošle godine od 17 društava razroio što prirodno što vještački 30 novih društava nisam imao dovoljno društava koja su se isticala po snazi, a i varroa ih je do zime dobro dotukla. Nekoliko ih je spalo na 3-4 ulice što ja zovem slabićima. Oni koji u narednih tridesetak dana pokažu da obećavaju da će se uredno razviti u normalna društva ću ostaviti. Ostali slabići idu u spajanje, a njihove matice ovisno o mojoj procjeni idu za zamjenu drugih matica ili uklanjanje. Literatura kaže da slabić ostaje slabić ali neke stvari treba ipak oprobati da se to osjeti u stvarnoj praksi.
Znatiželja me tjera pa sam odlučio da ću postupiti kako sam već rekao.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Danas temperatura +18°C pčele rade punom parom prava ih je milina vidjeti. Kaćun je još u cvatu i ima ga obilno. Vrba iva i dren u cvatu na žalost ima ih samo nekoliko stabala. Džanarika pup joj je pobijelio samo što se nije otvorio. Primjećujem i pokoji cvijet maslačka. Priroda se naglo budi i čini mi se da će za 15 dana sve sustići jedno drugo.
Odgovorite