Zima - proljeće 2011. godine, Razvoj pčelinjih društava.

Pčelarski razgovori
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Re: Zima - proljeće 2011. godine, Razvoj pčelinjih društava.

Post Postao/la Stipo »

Pametna je varroa. Kada krajem zime krene pčelinje leglo varroa čeka da se izležu obično dvije generacije pčela pa onda i ona krene u reprodukciju. Varroa je do tančina usavršila svoj opstanak i potpuno se prilagodila životu pčele. Stručnjaci tvrde da bez nastale štete zimu može preživiti do 50 varroa u jednom pčelinjem društvu bez opasnosti za pčelinj edruštvo sve do jeseni. Zamislite sada šta bi se desilo da u ovo vrijeme kada matica položi nekoliko jaja da tih 50 varroa odmah počme polagati uz pčelinje leglo i svoja jaja. Za dva mjeseca varroa bi se toliko namnožila da bi zagušila sva pčelinja jaja i društvo bi propalo, a pošto je vani još uvjek hladno vrijeme i pčela ne leti svaki dan sa pčelinjim društvom propala bi i varroa jer je nepokretna na temperaturama nižim od 19°C te bi brzo umrla i tako bi ona sama sebe uništila, ali varroa ima neki urođen instikt da čeka da matica počme intenzivnije polagati jaja i tek tada i varroa kreće sa svojim polaganjem jaja i tek u jesen dostigne kritičnu razinu svoje brojnosti u odnosu na pčelinje drušrvo. Zato se preporučuje da kada krene intenzivni unos polena koji će potaknuti maticu na intenzivno polaganje jaja da se izvrši proljetni tretman protiv varroe. Proizvođač BeeVital-a preporuča 1 - 3 aplikacije. Jedna aplikacija (jedno polivanje) će se izvršiti ako je prirodni pad varroe mali i ako varroa još nije krenula sa intezivnim polaganjem jaja postignut je pun pogodak i sledeći tretman izvršiti u maj - juni poslje vrcanja meda u 3 aplikacije svakih 6-8 dana. Ukoliko je u vrijeme prve jače peludne paše prirodni dnevni pad varroe veliki 1 - 2 varroe obavezno izvršiti jedan tretman s 3 aplikacije svakih 6-8 dana. Znajte da zimska varroa živi 6-8 mjeseci i da do njene smjene dolazi obično mart-april, a ljetna varroa živi 40-60 dana.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
pčela
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la pčela »

Hvala vam na brzim odgovorima,sada mi je sve mnogo jasnije,sačekaću toplije vrijeme pa ću koristiti Bee Vital,pogledao sam i prezentacije i sve je lijepo objašnjeno!Još jednom hvala svima! :)
pozz

P.S.Marin,dobio sam poruku,čujemo se uskoro!
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

petar61 je napisao/la:A sada konkretno praktično pitanje: Spašavanje gladnih i slabih zajednica prije proljetnog starta.

Pa svatko ko misli da može i želi savjetom pomoći nek se uključi.
Prema kriterijima: količina pčela, količina hrane, veličina prostora odnosno broj okvira, broj nastavaka
Na pčelinjaku imam dva problematična društva i još dva slaba društva jedno je naše L12.

Potrebno bi im bilo suziti prostor, i dodati hrane. meda više nemam za dodati. Ali imam možda u jakima za izvaditi.
Analizom fotografija utvrdio sam da ipak L13 nije najjače društvo na pčelinjaku. Ima jedno za nijansu više pčela.

Trebao bih ova četiri slaba društva (dva su na dva nastavka, dva su rojevi) svesti na jedan nastavak i pregraditi daskom i dodati hrane.
Pitanje broj 1. Da li otvarati sutra, prognoza 6 oC, ili čekati prvi ili drgi drugi 9 oC, ili čekati još duže?
U 2. mjesecu zna ponekad biti temperatura i preko 18 oC?
Pitanje broj 2. Isplati li se otvarati jake zajednice i uznemiravati, pa im oduzeti okvir meda. Pčele su u gornjim nastavcima, a mislim da bi u donjim našao koji okvir više od pola popunjen.
Pitanje broj 3. Društvo L12 se lijepo snjestilo i da se lako izvaditi 4 okvira i pregraditi daskom. Ali jedno problematični je na 7 ulica koje drže od jedne trečine do nešt manje od jedne polovine. Razvuklo se po ulicama do južne strane košnice iznad leta. Kako izvaditi 4 okvira da bih pregradio, kad moram sa dva stresati pčele? Radi li se to?
Nisam nikad do sada uznemiravao pčele od zadnjeg tretiranja perizinom iili oksalnom (kraj 10. mjeseca) do čišćenja podnica, polovica drugog mjeseca. Što je preživilo do tada preživilo. Sad sam već dva puta otvarao u 1. mjesecu, sve košnice (tretiranje oksalnom, dodavanje nozevite). Nemam iskustva u zimskom spašavanju gladnih. Svaki savjet dobro došao.
@Peter61

Ja ne bi oklijevao ako je u pitanju HRANA ,,, može se tu naći riješenje samo treba malo mašte.

U kranjem slučaju ja bi žrtvovo i leglo što ima u toj zajednici i susjednoj koja treba da pogura tu koja nema hranu,, Ipak mislimda se sve to može bezbolno uraditi.

Istina sada treba biti oprezan ,,sve što se može sačuvat jako je bitno,,ako e treba birat između dva zla onda odabrati ono manje zlo.

Takva situacija da pčele nemaju hranu ne bi smjeli sebi dopustiti,,, Drugo je pitanje ako pčele krenu suprotono od hrane tu se mogu manipulacije vršiti,

Ako misliš da nemaju hrane možeš

-dodati pogaču štoje najbezbolnije

- možeš od nekog pčelara posuditi ili kupiti 1-2 LR okvira sa medom koji ima u rezervi.

- možeš iz tvoji košnica izvaditi okvire sa hranom koji su slobodni od pčela

- možeš iz jakih zajednica uzeti i med i pčele (krajnji okviri) i dodat ( voditi računa da se kojim slučajem matica ne prenese.)

Od ovih nabrojani mogućnosti odaberi ono što je za tebe najprihvatljivije i najbezbolnije za pčele.

U budućem radu obavezno planirati rezerve hrane u LR okvirima.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Uh, obaveze mi nisu dozvolile ni da se približim pčelinjaku.
Ali da vidimo što da se radi.

Situacija:
Imam dva društva u kritičnom stanju, količina hrane minimalna, ako su još živa uopće.
Neophodna hitna intervencija.

Dva društva L12 i još jedno sam ocijenio kao slaba. Potrebna intervencija čim prije.

Ostala društva su u redu ili jako dobra.
Savjeti iskusnih pčelara:
Stipo kaže da ih prihranim makar pogačom za početak, i da ne diram zimsko klupko
da ne uznemirujem pčele.

Senad kaže da od dva zla teba birati manje, i čim hitnije poduzeti odgovarajuće
mjere za spašavanje gladnih. (dodati pogaču, okvire meda, pa i okvire s pčelama)
Dobre savjete iskusnih pčelara treba poslušati.
Ali nikad nisam otvarao košnice u toku zimskog mirovanja.
Nemam iskustva i imam tisuće pitanja i dilema.
Kako da uzmem med pčelama koje ga imaju viška a da su štete zbog uznemiravanja minimalne?
Kako da dodam okvir s medom zimskom klupku slabih zajednica?
Ako ga stavim izvan klupka, daleko od klupka nema efekta.
Ako podijelim klupko okvirom hladnog meda uzetog iz doljnjeg nastavka jakog društva.
Staviti okvir na satonoše iznad klupka bi bilo rješenje, ali mi ne stane ispod poklopca.
A u tom slučaju gdje staviti pogaču.
I još društvo L15 - problematično razvuklo se na sedam ulica i drže od skoro pola ulice,
do manje od jedne trečine ulice. Kako ga stijesniti u 3 ili 4 ulice s dovoljno hrane.
Uh. Koliko problema, a vrijeme prolazi. Senad još kaže: "samo treba malo mašte"
Ma maštam ja o jednom toplom danu, temperaturi iznad 15 oC.
Pa da se klupko raspusti, pa da mogu otvoriti košnice, pronaći med kod jakih.
Dodati slabima u klupko, izvaditi prazne okvire slabima i staviti pregradnu dasku.
Pa kad se popodne spušta temperatura da se klupko steže oko tog okvira s medom.
I još preko klupka staviti pogaču.
Ali kad pogledam prognozu, nema šanse još jako dugo.
Al sjetio sam se da sam negdje pročitao da se najlakše s pčelama radi kad su u zimskom klupku.
Ne odvajaju se i ne bodu. Tražio sam u literaturi i pronašao taj dio teksta.

I odlučio poslušati i Stipu i Senada.

Plan rada:
1. Otvoriti L13 - jako društvo s dosta meda,
Procjeniti ima li meda za izvaditi i izvaditi jedan ili dva okvira.
Sad procjeljujem da u košnici ima između 15 i 20 kg meda, možda i više.
Nadam se da ne grešim. Provjeriti ima li legla i koliko, označiti maticu Zeleno - 2009
Dići koji okvir meda u gornji nastavak ako treba.

2. Otvoriti problematična društva, izvaditi prazne okvire, Ako ima koji okvir s medom okrenuti ga
i približiti dio s medom uz klupko, u klupko ubaciti jedan okvir uzet iz L13,

3. Otvoriti slaba društva, presložiti okvire i približiti med klupku.

4. Slabim i problematičnim suziti prostor pregradnom daskom i dodati 1kg pogače.

Sve mlade matice iz 2010. označiti plavom bojom.

Prije sam označavao matice, ali nisam baš vješt s prstima, pa sam odustao.
Ako mi se ukaže prilika, mogao bih ih sada označiti kad su zajednice slabe.
U dvomatičnom moraju biti označene.
Ako ne bude prilika stignem ih još označiti do spajanja u dvomatična.

Sva navedene radove odraditi brzo i efikasno pri niskoj vanjskoj temperaturi od 0 - 5 oC.
I sve se poklopilo. Plan idealan. Poslušati Stipu, dodati pogače. Poslušati Senada uzeti med jakima
i dodati med slabima, i sve obaviti pri niskoj vanjskoj temperaturi,
kako piše u knjizi i kakva je prognoza.

Upozorenje svim pčelarima početnicima, ili onima s malo iskustva.
Nek ovaj post ne uzmu za ozbiljno.
Pčele je najbolje ne dirati u toku zimskog mirovanja. Pogotovo pri ovako niskim temperaturama.

Negdje sam pročitao, da jako društvo, 30000 pčela u zimskom klupku, pri niskoj vanjskoj temperaturi
troše oko 1 kg meda na mjesec. Ako je vanjska temperatura promjenjiva pa se klupko raspušta, pa steže
potrošnja raste. Pčele u zimskom klupku ne troše pelud.
Potrošnja meda i peluda naglo raste ako je matica startala s leglom.

A što je s mojim planom. Jeli on samo mašta, ili to stvarno mislim napraviti. Vidjeti ćemo.
Ako plan provedem u djelo sve će biti dokumentirano i objavljeno, a rezultate ili posljedice na društvima ćemo pratiti
u temi:
DNEVNICI ČLANOVA FORUMA: Pet društava u proljetnom razvoju 2011.

I sad se ježim svoga plana i bojim se kako će to ispasti. Ali probati ću.
Ne savjetujem to nikome i ne izvodite to na svojim pčelinjacima.

Možda je sve samo iluzija. Možda je najbolje bubnuti pogaču odozgora i ko preživi preživi.
negativni efekti ovakvih radova mogli bi biti katastrofalni za sva društva koja sam dirao.

Ali planiram tretiranje protiv varoe ponoviti,
želim znati ima li legla u najjačim i koliko, i je li poklopljeno.

Držite mi palčeve da sve prođe dobro.
Vjerojatno se ne isplati, ili ....???

Ne pokušavajte to na svojim pčelinjacima.
Zadnja izmjena: petar61, dana/u 01 vel 2011, 07:35, ukupno mijenjano 2 puta.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Petre u pola teksta sam se morao vratit na početak da vidim u koje je ovo vrijeme pisano.
Za jedan dio tvog problema imam rješenje u vezi dodavanja okvira ili pogače pogledaj ovdje http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... ?f=2&t=450 , a nešto mi iz tvog teksta nagovještava da si već upoznat sa ovim al eto nije zgoreg da ponudim.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Uh, Samire.

Stvarno mi se čini ponekad da ništa neznam. Ovo s zbjegom je jako odlična ideja. Bar da sam ju prije vidio. Ali sada nabavljati zbijegove, pa i problem jer više nemam slobodnih okvira s medom, osim u košnicama s jakim društvima (i to pitanje koliko i kod kojih).

Pripreme za predviđeno otvaranje i detaljan pregled košnica sam započeo. Ne želim sada odustati. Želim vidjeti koliko je to izvedivo, kolike su koristi, a kolike štete po pčelinje društvo. Sve ću dokumentirati i prikazati kad bude gotovo bez obzira bude li uspješno ili fijasko.

Cilj je otvoriti jaku zajednicu, punu meda. Steći uvid u situaciju u njoj detaljnim pregledom svakog okvira, i oduzeti dva okvira meda za slabije zajednice.
Otvoriti slabe zajednice, detaljno pregledati svaki okvir, presložiti i suziti prostor, te dohraniti za spas od gladi.

Pčele natjerati da raspuste klupko, i poslije na formiraju ponovo klupko na istom mjestu s bolje složenim okvirima i rasporedom meda uz klupko
i to sve pri vanjskoj temperaturi od 0 do 5 oC.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ako su ti pčele u klupku i vani hladno vrijeme dodavati okvir s medom u zbijeg je bezkorisno jer je pčelama predaleko. Riješiti problem nestanka hrane u slabom društvu se rješava kvalitetnom pogačom dodajući je direkt po satonošama iznad pčela. Paziti da to budu pogače koje neće curiti kada se zagreju od klupka. Ja sam koristio za te prilike pogaču PIP standard jer je odlična ne curi i ne suši se. S dodavanjem pogače ne treba odugovlačiti nego je odmah dodati u društva bez hrane bez obzira na vanjsku temperaturu čak da je vani i -10°C pogača se mora dodat. Samo paziti da pogača ne bude ledena. Topla pogača će odmah sebi privući pčele. Dodavanje izvršiti brzo pazeći da se pogača ne ohladi. U narednom periodu pratiti potrošnju. Ako su poslje pčele prilično pojele pogaču odmah dodati novu, a ostatke prve pogače nevaditi nego je samo povući nazad. Ispod najlona još ima tragova pogače ali će se hvatati i kondez vode koji je dobro došao da pčele uzimajući ga lakše i bolje iskoriste pogaču jer im je voda tada jako potrebna, a zbog hladnog vremena nemogu vani ići po vodu.
Ovako ja dodajem drugu pogaču:
http://www.limed.ba/ozujak.html
Njemci su dokazali da najlon u ovo vrijeme pogoduje razvoju pčela. Plastična folija ne smi prekrivati u potpunosti satonošu. Ostaviti bar 2 prsta da folija ne prekriva u potpunosti satonoše nešto slično kao što se vidi na tom mom linku s dvije pogače.
Evo i slika:
slika
.
Kvalitetnu pogaču ja otvaram cijelom površinom s dojnje strane i malo je pritisnem da se tijesto utisne između satonoša.
Pogaču za koju nismo sigurni da će popustiti curiti po pčelama treba odozdo usko otvoriti i izrezati trake 1 -2 cm i izrezani dio staviti okomito po preko po satonošama. Ako su pogače domaće radinosti i u tankim vrećama za zamrzavanje da ne bi curile dovoljno je nožem kroz najlon napraviti nekoliko crtica. Pčele će s lakoćon osjetiti pogaču i same sebi proširivati te procjepe na tankoj plastičnoj vrećici.
slika
slika
Iznad plastične folije do krova može biti veći prostor ali pčele iznad nje ne grade zaperke.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Petre druže ja nisam ništa nabavljao nego sam sve zbijegove prepravi, a ja sam rekao da možeš riješit problem dodavanja e sada nemam rješenje za okvire sa medom. Da imam kojim slučejem u rezervi okvira sa medom poslao bih ti brzom poštom. Stoga Petre udri pogačom kao što sam i ja nema nam druge.
Nadam se da ćeš od više zla izabrati koje neće puno škoditi.
Sretno.
zakir cancar
Čita i piše, dobar

Post Postao/la zakir cancar »

Kao sto Stipo reće, paziti na klube da se ne poremeti a hladnoća nije bitna.A naj bitnije je sjeseni pripaziti na hranu i ostaviti koliko je društvu potrebno. PIP pogaca oko 25 01 bez obzira na stanje hrane, barem tako ja radim.Poslusam izvagam pa ipak po svom uradim.Seleci sam pčelar i dosada nisam imao ozbiljinjih problema , razvoj, paša,vrcanje,varooa i uzimljavanje. 30 proizvodnih društava a počeo sam 2003 godine. Puno pozdrava i medno u 2011 godini.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Pozdrav svima.
Evo sproveo sam u naum svoj plan. Otvorio sam košnicu danas pri niskoj vanjskoj temperaturi i pregledao leglo.

slika
Temperatura zraka danas -1 oC u 15.13 sati.

I izgled legla danas u društvu L12 koje je ocijenjeno kao slabo.
slika slika
slikaslika

Leglo fotografirano pri vanjskoj temperaturi -2 oC, spustila se za jedan stupanj.

Sve na ovom postu je istina, ali ne radite to ako niste vješti. Stvar je samo u tome gdje prići košnici.
Kao u svim iluzionistićkim trikovima i ovaj post je samo iluzija.
Sve je na njemu istina. I sve fotografije su nastale danas pri vanjskoj temperaturi -2.

Još trebamo samo vidjeti rezultate. Ima nešto gubitaka, ali su prihvatljivi. Kad izanaliziram rezultate
zahvat će biti detaljno objašnjen u temi:
Zadnja izmjena: petar61, dana/u 30 sij 2011, 21:08, ukupno mijenjano 1 put.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

@Peter61 ne mogu baš da pohvatam te tvoje sve košnice interesujeme zašto si ulazio uL12.. Ako me sjećanje ne varam govrio si da je nešto kao slaba,.

Vizulenim pregledom vijenaca hrane bilo bi dovoljno i poziccija klubeta.
Ako hrane ima pogača preko mnogo bi pomogla ako je nešto slabije .

Ako može da objasniš koji je razlog tog zahvata,

Predugo su ti okviri vani ako mogu da primjetima.

Ako su pčele u pizadini to društvo uopšte nije loše ili su tvoji kriteriji strožiji.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Aj senade da se ne brineš samo da ti pokažem, pa ponovo gledadaj temperaturu na onom termostatu pa pogledaj ovi dvije slike:

slika

lijepo se vidi da je to društvo L12,

i ovdje isto:

slika

Rekao sam da je trik u tome gdje proći košnici.
Prići joj u zatvorenoj prostoriji grijanoj na 17 do 18 oC.

Htio sam poslušati i tebe i stipu i sebe. ne otvaram košnice nikad ispod 10 oC, a prognoza još 15 dana najmanje ispod 10 oC. Košnica je otvorena većera u noć. Sve ću objasniti dok sredim dojmove. I dok izračunam korist i štete. zatvorio sam ju prije sat, dva.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Vido sam ja termometar na 17C,, bez obzira na taj postupak predugo su ti okviri vani bili .

Tolika hrana mogla je se detektovati i da si vani otvorio , Ovo razhlađivanje legla u ovo vrijeme nije dobro sa 34 spustio si im na 17 C . Svaka pečella je sada dragocijena.. drugo je pitanje ako si baš morao da intervenišeš ,, NA ovim slikama društvo sasvim OK neznam zašto si alarmiro da je loša..

Sačkat će mo tvoj naredni izvještaj o razlozima ulaska, Sretno
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

E sad Senade, neznam što da ti odgovorim. To mi je jedno od 4 slabija društva na pčelinjaku.
Više puta sam napisao da tokom zime nikada nisam otvarao košnice.
Do ove zime zadnje otvaranje u krajem 10. mjeseca, početkom 11. tretman perizinom ili oksalnom kiselinom.
Poslije toga mir na pčelinjaku do iza 15. 02. Ne diram nikako i ništa dok temperatura ne dosegne 15-16 oC.
Tada očistim podnice i obično niti tada ne otvaram košnice.
Zima 2008. bila je pogubna za dosta pčelara u mom kraju, pa je i mene pokosila. ostao sam bez i jedne pčele.
Košnice pune meda a pčela nigdje, čak i jako malo uginulih na podnicama, jedino nešto u saću.

Sad kad razmišljam mislim da sam 2008. prvi puta kompletno odradio sve kako sam planirao u proljetnom razvoju.
Imao sam priličan broj društava u jako dobrom stanju i brojčano i po prinosima.

I tu je nastao vjerojatno problem. Tretiranje varoe kod jakih društava. Nisam, vjeroatno odradio kako treba.

Kad, ako vidiš da ne prihranjujem niti pogačom do kraja drugog mjeseca. Imao sam ponekad gubitaka, ali uvijek je ostalo meda u košnicama.

Onda dođem tu na forum pa vidim kako daješ pune okvire meda košnicama koje su pokrivene snijegom.
Gledam stipine slike i sve mislm koji sam ja škrtac. Stipo daje već drugu pogaču a ja dam pola nozevite krajem drugo mjeseca, i 0,5 kg do 1 kg pogaće za stimulans matice tek u trećem. Bar tri dana temperatura iznad 20 oC.

Ove godine nisam niti malo dohranjivao šećernim sirupom, kad sam otvorio košnice za dohranu nozevitom 4 društva učinila su mi se slabija od ostalih. A gledajući vas, savjete za dohranu, i vremensku prognozu. ocjenio sam da pogaču neću moći dati prije 15.02.11. Znao sam da i L12 ima nešto zaliha, ali znao sam i da je startalo leglo. A potrošnja naglo raste.
Uplašio sam se da neću stići dohraniti prije nego zatopli. A i nisam imao predstavu koliko L12 ima zaliha meda.

Drugo, kad ste mi ti i stipo sugerirali pogaču i med, upitao sam se kako dati pogaču i med ako je vani 3 oC ili niže.
Treće zanimala me situacija u zajednici u ovo doba godine. Htio bih još tretirati beevitalom jednom bar dok su društva relativno slaba 1-2 nastavka.

Četvrto. vagajući dali da dodajem pogaču po hladnom vrenenu, ili da čekam koji topliji dan sjetio sam se da sam u Pčelarstvu prije više godina pročitao nešto o unošenju košnice zimi u toplu prostoriju. I našao sam, Ima opisano kod prisilnog pročisnog leta, i kod spašavanja gladnih.

I tad sam se odlučio. Unijeti košnice u toplu prostoriju otvoriti dodati meda i pogaču i pregledati leglo, i pokušati vratiti
kupko na svoje mjesto. Drugo. pošto nikad nisam otvarao košnice zimi, nisam imao predodžbu o stupnju ratvoja zajednice.
Pa sam i to htio vidjeti. A pošto sam otvorio temu na forumu, mislio sam da će biti dobro i ostalima da vide.

A da li su okviri predugo vani. Ma nebi trebali uopće biti vani na 17oC, slažem se. Ali kad sam ih veće vadio htio sam si poslikati da imam za svoju arhivu pa da znam drugi puta. Neke stvari čovijek lako zaboravi. Ali slika govori tisuću riječi. I ostati će u mom dnevniku zauvijek.

Komplatno vađenje okvira i slikanje nije trajalo duže od 5-10 minuta. okvir s leglom išao je nazad u kočnicu. Al potpuno si u pravu. Predugo su vani. Ja ipak kažem, nisu trebali uopće ići van.

I zato sam prije napisao da nikome to ne preporućujem.

O samim radovima i rezultatima ću pisati detaljno.

Vađenje okvira s leglom se nesmije raditi pod ovim uvjetima. Ja sam ga napravio sada, dokumentirao sebi za arhivu i prezentirao na forumu.

I vjerojatno nikad u životu više neću dići poklopac na košnici u zimskom mirovanju,
a kamo li izvaditi okvir iz zimskog klupka, a niti okvir s leglom iz gnjezda ne vadi se nikada, u zimskom periodu.
Ja sam to sada napravio samo da dokažem sebi da sam u pravu.

Zbunile su me na trenutak izjave i slike iskusnih pčelara.

Koja dohrana okvirima meda u klupko u 12 mjesecu.
Otvaranje meda (paranje nožem) u 12. mjesecu.
Dodavanje pogače u 12. mjesecu i druge u 1. mjesecu.
Sve te radnje pčelara profesionalaca i iskusnih su me pokolebale na trenutak pa sam popustio.

Ali ponovo se vraćam na svoje, nema otvaranja košnica u toku zimskog mirovanja. do prve temperature u 2. mjesecu veće od 20 oC.

O svemu ću pisati detaljno kad budem opisivao ovaj postupak sa L12.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Na petrov zahtjev mjenjam post.Brišeem.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 31 sij 2011, 23:17, ukupno mijenjano 1 put.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Više puta sam napisao da tokom zime nikada nisam otvarao košnice.
što se tiče otvaranja košnice zimi ne trebae plašiti, pod uvjetom da razlikujemo period bez legla i sa leglom.. Mnogo pčelari se ustručavaju otvriti i kada je u pitanju OK ,,tvrde da u literaturi piše da se košnica ne otvora zimi.

Onda dođem tu na forum pa vidim kako daješ pune okvire meda košnicama koje su pokrivene snijegom.
Čačkanje po košnicama zimi mora imati sigurno uporište o razlozima otvoranja,, KAo što sam rekao procijena je najvažnije. Ako se stalno družimo sa pčelam i razumjevamo njiohove potrebe , u našem mozgu se subliminalno odvijaju procesi o eventulanim zahvatima, . NAravno moramo imati uvid o stanju pčelinje zajednice tokom cijele godine.
Gledam stipine slike i sve mislm koji sam ja škrtac. Stipo daje već drugu pogaču a ja dam pola nozevite krajem drugo mjeseca, i 0,5 kg do 1 kg pogaće za stimulans matice tek u trećem. Bar tri dana temperatura iznad 20 oC.
Primjećujem na forumu da mnogi koriste dodavanje 1/2 ILI 1/4 pogače, ako se pogača dodaje onda je to cijela pogača,, Raniji godina ja sampakovo pogače u vrećice koje zahvataju 8-9 okvira po cijeloj dužini ( nešto kao u njemačkoj da stavljaju foliju preko)

Drugo, kad ste mi ti i stipo sugerirali pogaču i med, upitao sam se kako dati pogaču i med ako je vani 3 oC ili niže.
Kako odraditi nekakav zahvat rekako sam da se treba prepustiti mašti.. I ja sam to radio u zatvorenoj prostoriji stim da nisam zagrijavao prostoriju . Grijalica ispod AV podnice , klupko raspuštano, dodo okvire hrane,, klupo pono ce steglo i onda van.
Treće zanimala me situacija u zajednici u ovo doba godine.
Drugo. pošto nikad nisam otvarao košnice zimi, nisam imao predodžbu o stupnju ratvoja zajednice.
Pa sam i to htio vidjeti.
Ja sam to sada napravio samo da dokažem sebi da sam u pravu.
Ovo ti zlata vrijedi pa tama kada bi i stradala, Vlastito saznanje i iskustvo.

I vjerojatno nikad u životu više neću dići poklopac na košnici u zimskom mirovanju,
Tek iduće zime će te vuči da zaviriš u košnicu :)

Zbunile su me na trenutak izjave i slike iskusnih pčelara.

Koja dohrana okvirima meda u klupko u 12 mjesecu.
Otvaranje meda (paranje nožem) u 12. mjesecu.
Dodavanje pogače u 12. mjesecu i druge u 1. mjesecu.
Sve te radnje pčelara profesionalaca i iskusnih su me pokolebale na trenutak pa sam popustio.

Veoma je važno razumijevati potrebe pčelinje zajednice. KAko što sam rekao na početku, Stanje pčelinje zajednice početkom zime i krajem zime nije isto pa bi trebalo voditio računa o tome.

Period pčelinje zajednice u kojoj nema legla i period kada ima..

Za bilokoji zahvat treba uzeti u obzir procijene na osnovu kojih pravimo zahvati i odabrati najmanje zlo ..

Naravno bolje je da se nečačkaju pčele tokom zime, Treba da vodimo računa o svim segmentima prije nego nastupi zimski period.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Stipo je napisao/la:Na petrov zahtjev mjenjam post.Brišeem.
Pozdrav Stipo.

Vjerojatno je došlo do nesporazuma. Zamolio sam te da izmjeniš post na temi
Pet društava u proljetnom razvoju 2011.:
Stipo je napisao/la:
petar61 je napisao/la:L12
:?: :?: :?:
Koji je napisan prije nego su uređeni moji postovi o društvima pa upitnici malo zbunjuju.

Niti za jedan od tvojih postova na ovoj temi nisam imao primjedbu.
Malo su me stisle obaveze pa ne stignem napisati sve, i objasniti svoje stavove. Ali do kraja tjedna ću valjda stići da me možeš razumjeti.

Na jednom od prethodnih postova napisao sam
Sve na ovom postu je istina, ali ne radite to ako niste vješti. Stvar je samo u tome gdje prići košnici.
Kao u svim iluzionistićkim trikovima i ovaj post je samo iluzija.
Sve je na njemu istina. I sve fotografije su nastale danas pri vanjskoj temperaturi -2.
I to je suština onoga što mislim napisati. Tvoji postovi su vrlo dobri i puni pametnih savjeta.
Sve u njima napisano je pametno i dobro, i pozna se iskustvo.

Ali ako onaj ko čita neki post ne vidi kompletnu sliku pogotovo ako nema dovoljno iskustva može krivo razumjeti.
Stvori se iluzija da se nešto radi i da je korisno uvijek i u svakoj situaciji.

I mene je su zbunili i stvorili mi iluziju neki postovi članova foruma, a pošto se još uvijek smatram nedovoljno iskusnim, postao sam nesiguran. Mislim da je prilikom razumijevanja radnji koje opisujemo na ovim postovima uvijek važno znati tri osnovna parametra a to su:

1. Datum kad je radnja izvedena.
2. Na kom stupnju razvoja je zajednica u vrijeme izvođenja radnja (situacija u zajednici)
3. Kolika je temperatura zraka (vanjska) prilikom izvođenja radnje

Osim ova tri parametra za svaku radnju potrebno je navesti i sve ostale paremetre koji su odlučujući za konkretnu radnju koja se na postu opisuje.

Netko kao ja, koji neku od radnji nikad nije provodio, ako nema napisane i objašnjene sve parametre može dobiti (iluziju)dojam da se to odnosi na nešto drugo nego što je pisac posta mislio.

Bez obzira što je u objašnjenju nekog zahvata s pčelama na postu sve napisano točno i postupak koristan i opravdan, pčelaru koji nema iskustva u tom postupku može nedostajati onaj parametar koji pisac posta podrazumjeva, pa da pogrešno razumije pisca posta.
Zadnja izmjena: petar61, dana/u 01 vel 2011, 07:22, ukupno mijenjano 3 puta.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Senade s zadnjim tvojim postom se potpuno slažem i svaku riječ na njemu potpisujem.

Nadam se da ću do kraj tjedna uhvatiti vremena da opišem što sam napravio i koji je rezultati izvedenog postupka.
Obaveze me stisle a trebam detaljno sve opisati. Ne bih htio nešto ispustiti ili krivo navesti.

Za sad samo mogu reči:

Otvaranje košnice u zatvorenoj toploj prostoriji zimi je drastičan postupak i veliki šok za pčelinje društvo.
Treba ga izbjegavati uvijek. Moguće da ima opravdanje u ekstremno lošoj situaciji za pojedino pčelinje društvo, ali i to je upitno.

Pozdrav svima za sada.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

senad je napisao/la:@Peter61 ne mogu baš da pohvatam te tvoje sve košnice interesujeme zašto si ulazio uL12.. Ako me sjećanje ne varam govrio si da je nešto kao slaba,.
Situacija sa svih pet društava koje spominjem na ovom postu detaljno je opisana s fotografijama u temi:

Zadnja izmjena: petar61, dana/u 01 vel 2011, 22:05, ukupno mijenjano 1 put.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Pozdrav svima.

Prvo bih nešto rekao Azemu. Ako se sjećaš onog mog vica o iskusnim i neiskusnim pčelarima i zakopavanju bandera, upravo sam zakopao još jednu banderu.

Drugo. Opisati ću detaljno što sam napravio, kako i zašto. Ali, ponavljam još jednom postupak je izuzetno stresan za pčele, i zvodi se samo u krajnjoj nuždi.
Opisati ću detaljno sve za sebe i svoju arhivu. Da se uvijek mogu sjetiti i pogledati.

Evo sad kompletne priče.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Uvod: Zašto sam se odlučio na postupak.

Splet različitih okolnosti dovelo me do odluke da otvorim košnicu.
Previše novih stvari se dogodilo, a moje još uvijek premalo iskustvo, dovelo me je do ove odluke.

1. Novo: Nisam prihranjivao šečernom otopinom:
Jesenas sam ocijenio da pčele imaju dovoljno meda za zimovanje i nisam dohranjivao šećerom.

2. Novo: Otvorio sam košnice 08.01.11. - tretiranje oksalnom kiselinom i 15.01.11 dohrana pogačom nozevitom.
Do sada sam zadnje otvaranje imao negdje u drugoj polovici 10 mjeseca - tretiranje oksalnom,
Čekao sam uvijek bar desetak dana zahlađenja temperatura ispod 8 oC i nakon toga prvi dan iznad 10 oC.

A prvo u novoj godini tek krajem 2. mjeseca - čišćenje podnica. Obično sam čekao topli dan s 15 oC ili višom.
Otvarao košnice ako su pčele izletale i skupljale pelud i nektar.

Pošto je do polovice 11. mjeseca bilo pretoplo i zbog ostalih svojih obaveza nisam uspio
jesensko napraviti tretiranje oksalnom kiselinom protiv varoe. Pa sam tretirao 08.01.11 pri temperaturi 12 oC
I pčele su izletale rijetko. Na košnici L14 primjetio sam desetak točkica pčelinjeg izmeta pa sam odlučio prvom prilikom dodati pogaču s lijekom protiv nozemoze.

3. Novo: Nozevitu sam dao društvima 15.01.11.
Do sada sam davao nozevitu prilikom čišćenja podnica krajem drugog mjeseca.

4. Novo: Do sada sam dnevnik o društvima vodio u rokovniku. Od ove godine počeo sam voditi na kompjuteru.

5. Novo: prilikom tretiranja oksalnom kiselinom nekoliko društava sam fotografirao mobitelom.
te fotografije sam priložio uz dnevnik. I to se pokazalo jako korisno.
Prilikom davanja nozevite svako društvo sam fotografirao.

6. Novo: Prvi puta sam se uključio u forum, i vidio neke nove stvari, kako drugi pčelari rade.

Pošto sam prvi puta vidio kako društva izgledaju u prvom mjesecu, učinilo mi se da su L05 I L15 u problemima
a L12 i L14 da neće imati dovoljno hrane za leglo do prve dohrane pogačom, koju obično radim tek početkom trećeg mjeseca.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Niz novih okolnosti i moja pogrešna procjena, i dilema čekati prvi dan iznad 12 oC pa dohraniti ili otvarati košnice pri 4 oC. Tu je Senad u pravu, trebao sam bolje procjeniti zalihu hrane u košnici.

Iz te moje pogrešne procjene zahtjevom za pomoći dolaze dobri savjeti Senada i Stipe.
Ali nikad nisam otvarao košnice ispod 12 oC. Zašto baš 12.
Zato što ispod te temperature pčele ne izleću iz košnice.
Ako one ne idu u zrak temperature 12 ili niže neću niti ja pustiti takav zrak njima u košnicu.
Kako poslušati Stipu i dohraniti pogačom, poslušati Senada i dati okvir meda i ne prekršiti svoje pravilo o 12 oC.

Sjetio sam se da sam prije više godina pročitao u knjizi Pčelarstvo (Belčić i grupa autora)
da se pčele zimi unose u toplu prostoriju u postupku spašavanja gladnih ili u postupku prisilnog pročisnog leta.

Napominjem, oba ova postupka rade se u krajnjoj nuždi.

Mogao bih to usporediti s postupkom kad čovjeku zataji srce pa mu elektro šokom doktori pokrenu srce. Pa ako uspiju super, a ako ne, nema pomoći.
Izvođenje takvog elektro šoka na zdravoj osobi može uzrokovati zastoj srca. Slično je s ovim postupkom.

Uvijek je za mene bila tajna kada matica starta s leženjem jaja. Krajem prvog ili tek u drugom mjesecu.

I odlučio sam se. Unijeti 2 problematične i 2 slabe košnice u toplu prostoriju.
Otvoriti košnice. Izvaditi prazne okvire. U dva okvira nasipati šećernu otopinu 2:1,
dodati 1kg pogače. U prvoj ideji razmišljao sam da unesem najtežu košnicu isto pa da joj oduzmem med.
za dohranu gladnih. Ali sam odustao. Jaka društva se ne diraju u zimskom mirovanju.
Odlučio sam se ako i pogrešim sa slabim, od jakoga uvijek mogu dobiti rezultate i umnožiti pčelinjak.

Zdravom čovjeku se ne daje elektro šok za pokretanje srca.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Dan prije sam izvršio pripremio sam sve što sam mogao.
30.01.11. sam pripremio prostoriju i zagrijao na 17 oC. (Pogrešna temperatura, poslije ću objasniti)
slika

Na fotografijama se vidi topla šećerna otopina 2:1 (2 šećer : 1 voda), pregradne daske, pogača i BeeVital-Hive Clean.
Košnice su udaljene od prostora oko 80 do 90m. Uzeo sam kolica (tačke) i pošao po 4 "gladne" košnice.
slika
slika
slika
slika

Prvo sam zatvorio košnicu L15, najslabije društvo na pćelinjaku, koje mi se činilo s najmanjim zalihama,
zadnji roj iz prošle godine, uzimljen na jednom nastavku.
Kad sam ga podigao na ruke shvatio sam da mi je procjena bila pogrešna. Po težini, unutra bi moglo biti 7-9 kg čistog meda.
pravilno raspoređenog jer je opterećenje na obadvije ruke jednako.

Trenutak sam se dvoumio, ali sve pripreme su napravljene, a iskustvo bi mi moglo biti dragocijeno.
Najgora je neodlučnost. Ako sam i pogrešio provesti ću postupak bar s jednim društvom, jer ako ne napravim
uvijek ću sumljati. Dok sam vozio društvo do grijanog prostora razmišljao sam što s ostalima,
možda ovo ima meda a druga nemaju.
I odlučio sam otići po L12. L12 je bilo za nijansu lakše od L15, pa sam odlučio njega otvoriti.
A ako situacija bude alarmantna tek onda otvoriti i L15.

Postupak sam odlučio s jednim društvom provesti do kraja, pa makar jedina korist bila samo da steknem iskustvo.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

I evo ga L12 u prostoriji. Pčele su bile zatvorene trakom, pa sam stavio mrežicu ali su navalile van, pa sam odustao.
Ostavio sam leto otvoreno.
slika

Prvi okvir na suprotnoj strani od legla ima nešto malo meda, samo s jedne strane. Pčele su na lijevoj strani.
slika

Drugi ima nešto više s obadvije strane. Na slici se vidi da nozevita nije taknuta.
slika

Treći je bio prazan pa ga nisam fotografirao, da ne trošim vrijeme.
Prva tri okvira bila su uglavnom slobodna od pčela.

Četvrti okvir i prva ulica koja ima pčele. Uh s jedne strane prazan, druga skoro puna legla.
Pčele se drže na poklopljenom leglu, a vidi se koliko je zaleženo i matična mliječ u stanicama. Meda nema.
slika

5 okvir je slučan s nešto manje legla i mrvicom meda. nije slikan zbog brzine postupka.
I konačno smirenje. Šesti okvir s dobrom zalihom meda s obadvije strane. I dosta poklopljenog legla i zaležen cijeli.
Snimljen s jedne i druge strane.
slika
Sedmi okvir isto.
slika

I dvije fotografije 7 okvir s druge strane:
slika
slika

Veće fotografije s jasnijim detaljima se mogu vidjeti na postu:
L12 - dnevnik zapažanja
Unutar teme:

To mi je bilo dovoljno. Zadnja tri okvira nisam dirao. Vratio sam sve okvire nazad osim onog trećeg koji je bio prazan.
Poklopio košnicu i natočio šećernu otopinu u taj okvir samo s jedne strane i stavio ga zadnjeg do sijenke košnice.
Onih pola nozevite, 0,25kg (pakiranje je 0,5 kg) nisu ni pogledale u 15 dana.dodao sam Cijelu pogačuiznad legla,
kao što je stipo pokazao. zatvorio košnicu ponovo ugasio svijetlo i napustio prostoriju.

L15 je ostala vani i nisam je dirao, jer ima nešto manje pčela ali više meda.
Zadnja izmjena: petar61, dana/u 01 vel 2011, 22:09, ukupno mijenjano 2 puta.
petar61
Čita i piše, dobar

Post Postao/la petar61 »

Moji zaključci i zapažanja.

1. Društvo L12 ima dovoljno kvalitetnog meda sigurno do kraja 2 mjeseca i nije a trebalo otvarati.
2. Nozevitu nije trebalo davati prije polovice drugog mjeseca jer dok imaju meda neće ju uzeti.
3. Društvo je samo raspoređivalo med u 7 i osmom i devetom mjesecu, u zimskom mirovanju potrošilo je nešto meda.
ali leglo nije daleko od meda. Pčele neće pogrešiti u rasporedu meda i legla.
4. Od četvrtog do osmog okvira sigurno ima legla, a vjerojatno i deveti okvir. I pretežni skoro puni okviri.
To me iznenadilo i začudilo. Količina legla krajem prvog mjeseca pri temperaturi oko ili ispod nule.
5. Poklopljeno leglo proteže se sredinom okvira isto od 4. do osmog okvira sigurno.
Ako pretpostavimo da je leglo poklopljeno između 2 do 6 dana ispada da je prvo jajašce sneseno
negdje oko 15.01.11 ili čak i ranije.

Zaključak:
Pčelama teeba pustiti da si u toku 8 i 9 mjeseca same rasporede hranu, med i pelud po okvirima
i ne pametovati da smo u stanju bolje rasporediti hranu od nih.
Ako je zdravo društvo na 9 do 10 okvira ušlo u zimu s dovoljnom količinom hrane, nema straha da će se
naći daleko od hrane.

Imao sam takav slučaj, kad je društvo uginulo od gladi, a na drugoj strani još 3 do tri okvira meda.
Ali to je društvo u toku jeseni i zime oslabljeno varoom. Imalo je lagla na jednom okviru koliko možemo
pokriti poklopcem teglice za med. Tako mala količina pčela na tako malom leglu i med im je predaleko.
I osnovni problem je varooa koja je u toku jeseni i zime dotukla društvo.

I konačno za ubuduće: obezbjediti zalihu kvalitetnog meda za zimovanje i start legla.
nozevitu ne dodavati prije 10.02. a pogaču s stimuliranjem matice tek krajem drugog mjeseca.
Odgovorite