ErminH napisao:Hvala ti senade stvarno si divan covjek.Posto ove godine nemam mogucnos da jos prosirim pcelinjak nazalost neka ostane kako i jest pa insAllah ako mi ove prezime iduce godine saljes mi maticeda se prosirim pcelinjak moze?? naravno jos jednom Ako Bog da
tj budemo zivi i zdravi
senad napisao:ErminH napisao:Hvala ti senade stvarno si divan covjek.Posto ove godine nemam mogucnos da jos prosirim pcelinjak nazalost neka ostane kako i jest pa insAllah ako mi ove prezime iduce godine saljes mi maticeda se prosirim pcelinjak moze?? naravno jos jednom Ako Bog da
tj budemo zivi i zdravi
Kako hoćeš . Ako se predomisliš do kraja sezone javi ili iduće godine inšaAllah.
senad napisao::):)
Prvo da izkažem svoje divljenje svemu onome što vidim na slikama, svaka čast i u buduće nas obraduj s aovako krasnim slikama i tvojim radom sa pčelama. Aferim.
Ermine evo jaću ukratko i nema tu ništa komplikovano. Prvobitno sam mislio da je ova tema postavljena da se iznese mišljnje i da nije toliko hitno jer uglavnom nastavci se dodaju kada je burni razvoj , a to je proljeće i period pred glavnu pašu. Ja se ispričavam što nisam odmah dao svoje mišljnje .
Obzirom da je kod tebe situacija takva kakva jeste i da je neophodno proširivanje ja ću reći slijedeće.
Prvo da pitam zašto tu zajednicu ili više njih nisi razrojio i tako dobio nova društva i samim tim proširio pčelinjak. Znači mogao si vještački razrojiti ubaciti oplođenu maticu i uvećao bi svoj pčelinjak bar još za dvije zajednice.
Nastavak se dodaje ili vrši se vertikalno proširivanje onda kada imamo gusto zaposjednut jedan nastavak tj. neki će reći kada na satonošama imamo toliko pčele da izgleda kao tepih.
Svakako da je bitno blagovremeno proširiti zajednicu . Treba imati na umu da nevalja zakasniti a nevalja poraniti sa proširivanjem.
Kada proširiti zajednicu? Treba ispuniti prvi uslov da su pčele gusto zaposjele jedan nastavak, zatim količina legla pogotovo onog koje treba da se izvali i treba voditi računa o mikro klimi.
Kada sve ove parametre uzmemo u obzir onda nema nikakvih problema i nedoumica oko proširivanja.
U tvom slučaju ja razumijem da si ti dodao nastavak satni osnova iznad i prevješao si dva okvira.
Ja bi to odradio obrnuto , podvuko bi nastavka sa satnim osnovama ispod plodišta i onda prevješao dva okvira dole a satne osnove do legla .
Te dvije satne osnove što si postavio do legla to je OK . Ako si imao toliko mnogo pčele onda si mogao postaviti još jednu ili dvije osnove između legla obzirom da daješ sirup i to je dobro. D a bi pčele počele sa gradnjom satne osnove moraju imati bilo kakav unos , nema unosa nema voska. Ovo preko hranilice je OK ali ako imaš unos nektara onda skoro da nije ni potrebno .
Još jednom da ponovim ovo je vrijeme kada se proširuje pčelinjak i savjetovao bi ti da to učiniš, nije kasno , ali prvo sebi nađi mlade sparene matice i onda od tog raspoloživog formiraj sebi još dva društva ,
Ništa se ne ustručavaj akonegdje bude šteklao samo kaži pa će mo ti pomoć.. MOraš da znaš da si ti već veliki pčelar. JA kada nekom preporučujem s a koliko zajednica početi kažem da je to 5 pčelinjih zajednica za one koji se istinski žele baviti pčelarstvom. Zašto ovo preporučujem mnogo je razloga.
Proširi pčelinjak i neka ti je sretno gdje bude štekalo samo pitaj neko će odgovoriti.
ErminH napisao:.Ali imam opet pitanje,maloprije sam isao pregledati uloske od VA podnjaca i uocio sam na ulosku od svake kosnice po 1 varou sve ukupno 3 varoe.Kolicina varoe nije velika jer je u kosnici na 1000 pcela ali me zabrinjava prisutnost varoe....jel to normalno ili ......i jos nesto na podnjacama stalni gosti su mravi,a citao sam da mravi nose varoe s podnjaca.....znaci moglo bi biti da su mi drustva zarazena puno.......stvarno izvini ako sam naporan s pitanjima.... i jos da napomenem jedna varoa je bila skroz tamna a druga je bila svijetla jedva sam je uocio a na slikama koje imaju na internetu od varoe ....meni nekako neslici valjda se susrecem prvi put s varom pa mi velika razlika uzivo i na slikama na interentu
keno83 napisao:a nemas izradeno sace??u tom slucaju mozes tako dodat sve osnove pa da rade.. a mozes i iz donjeg nastavka izvadit gore ram meda i ram polena, i dva okvira legla izmedju njih i sa svake strane legla po jednu osnovu..u tom slucaju gore imas sest ramova, zadnji su ti med sa jedne i polen i med sa druge strane do njih sa obje strane po satna osnova i u sredini dva rama legla to ti je sest ramova, te osnove poprskas malo sirupom, pcele ce ih lako i brzo izgradit jer ih je malo, a matica ce izaci gore brzo jer je dole sve zauzeto, a ako izbacis mlado leglo gore izaci ce odmah zanjim, kad zaleze te dvije satne osnove sto su sad vec izradene, te osnove ostavis tu gdje jesu, a med guras i polen sa obje strane po malo unazad i dodajes opet po jednu osnovu sa strana i popunjavas cijelo plodiste.. u donjem nastavkuostala su ti 4 rama, mozes odmah i njima na isti nacin dodati osnove ili sacekat da matica zaleze ove gornje satne osnove, pa dole vratit ona dva rama sa leglom koja si prethodno izvadio, jest malo vise da uzima vremena ali ja sam uvijek tako radio..eto nadam se da si uspio pohvatat sta sam mislio reci, jer malo je zbrkano..pozzz
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju