Ermin.ef. napisao:Poštovane kolege interesuje me kakva su vaša iskustva sa korištenjem dvostrukog nukleusa kojeg pravimo pregrađujuci jedan LR nastavak? Može li se koristiti ovakav nukleus kao oplodnjak? Da li bi se u njemu mogle preko zime cuvati matice? Ukoliko zelimo proširiti pčelinjak da li je bolje uraditi to sa nukleusima ranije u maju formirajuci manja drustva ili uraditi to poslije livadske paše u julu npr. poloveći postojeca društva?
Ermin.ef. napisao:Ja sam vec nabavio tri dvostruka nukleusa kako bi sto ranije oformio nova drustva za prosirenje pcelinjaka, stari pcelar od koga sam ih kupio mi je rekao da su matice iz njega kvalitetnije odnosno da matice iz manjih nuleusa pcele cesce mjenjaju kroz tihu smjenu.
neven napisao:Ermin.ef. napisao:Ja sam vec nabavio tri dvostruka nukleusa kako bi sto ranije oformio nova drustva za prosirenje pcelinjaka, stari pcelar od koga sam ih kupio mi je rekao da su matice iz njega kvalitetnije odnosno da matice iz manjih nuleusa pcele cesce mjenjaju kroz tihu smjenu.
Ja sam isto probao sa dvostrukim nukleusima ali često se izvede samo jedna matica.Jer u drugom dijelu, pčele nekako osjećaju prisutstvo matice kaja se prva oplodi i one se tada osjećaju kao dio tog društva ,pa matica u drugom odjeljku često ne uspijeva.
Što se tiče povećanja pčelinjih društava, svakako koristiti vrijeme u maju, kada gotovo svaki oplodnjak bude uspješan.
Kreso napisao:Kad je zimovanje u pitanju, nikakv problem. Zazimio sam jedno takvo tijelo sa dvije matice na po pet ramova.
Sve to je postavljeno na drugo drustvo. Prije par dana sam to otvarao sa kolegom Sapericom, i za sada sve izgleda dobro.
Kad je rijec o oplodnji matica u takvim tijelima, mislim da stima ovo sto je Zvone naveo. Planiram napraviti podnicu podijeljenu
na cetri dijela, sa otvorima na cetri strane namjenjenu oplodnji matica. Tu bi isao ram sa hranom, satna osnova pregrst pcela i mlada matica.
Samo pregrada doista mora dihtovati. Vidjet cemo kako fercera.
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju