Zaštita voćki?

PostPostao/la pasha » 18 ožu 2010, 18:37

Čime vi , iskusni pčelari , prskate ili (kako već) zaštićujete svoje voćke od napasnika? Mi smo lani , jednom pred cvijetanje , poprskali voćke i nakon cvjetanja jednom. Ne znam čime smo prskali , došao je inžinjer agronomije sa poljoprivrednoh instituta i to nam uradio. I voćke su se prilično očuvale. Mada je bilo i crvavog i svakakvog voća , ali bilo je ... :) Ali nije bilo pčela.
Sad dolaze pčele i ja ne znam šta da radimo , a da ih ne poubijamo ???? :((( Napominjem da smo probali predhodnih godina da ne prskamo voćke (jedino smo krečili u proljeće) , ali voćke divno izbeharaju i zametnu se plodovi , ali u neka doba obole i od voća ne bude ništa. Imate li neki savjet za mene.
Da li se uopšte ičim smije prskati , tamo gdje su pčele?
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Avatar korisnika
pasha
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 594
Pridružen: 11 ožu 2010, 10:10
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la Stipo » 19 ožu 2010, 01:32

U ovo vrijeme prije izrastanja pupoljaka na voću tako zvane (mišije uši) Vrši se zimsko prskanje
gotovo svih vrsta voća. Koriste se fungicidi na bazi bakra ili sumpora. S tim srestvima prska se cijelo stablo. Kako se danas zovu ta srestva u poljo apotekama nemogu ti točno reći jer već više od 15 godina ne prskam voće jer sam većinu voćnjaka posjekao. Jedno ili dva prskanja tjekom godine ne mogu ti spasiti ni šljivu ni jabuku. Šljiva ima 5 obaveznih prskanja, a ako je obolila od (šarke) ništa ti pomoći ne može. Na žalost uvozom Američke šljive Kalifornijke uvezene je i bolest Šarka koja je pokosila našu domaću šljivu. Jabuka ima minimum 11 prskanja u toku godine, neke sorte da bi im se sačuvala kvaliteta imaju i 14 prskanja. Da bi voće sigurno i obilno u našem voćnjaku rodilo mora se štititi od bolesti i nametnika, vršiti redovna rezidba i gnjojidba. Voćarstvo ti je kao i pčelarstvo da bi imao uspjeha moraš ga znati raditi.
Šta sa pčelama u vrijeme prskanja:
Zimsko prskanje voća je jedno od naj važnijih prskanja.
Pasha ako nemaš puno voćaka prvo zimsko prskanje fungicidima uradi kasno po podne kada je mali let pčela. Sutra kada se to srestvo osuši nije više opasno za pčele.
Kada vršiš prskanje u cvatu to je obišno prskanje protiv insekata i vrši se nekim od insekticida koji su otrovni za pčele sačekaj da opane 2/3 cvata pa onda izvrši prskanje. Večeri zatvori pčele prozračnom mrežom, dodaj im hranilice s vodom da pčele imaju vodu umjesto vode može se dati i rijedak šećerni sirup. Prskanje voća uradi ujutro. Sutradan možeš otvoriti pčele. Za prskanje voća uvjek traži provjerena srestva i obavezno se drži upustva unutar pakovanja.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

PostPostao/la pasha » 19 ožu 2010, 08:34

Hvala Stipo , zaista si mi puno pomogao. Mi lani nismo prskali više od dva puta, a nećemo ni ove godine . U cvijetanji nismo ni prskali , nego tek kad je cvijet opao.
Nemam puno voćki , oko 15-tak, ali to nam je ukras u vrtu , a okoristimo se plodovima. :)
Evo , dogovorila sam se sa mužem , prskamo u subotu , akoBogda.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Avatar korisnika
pasha
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 594
Pridružen: 11 ožu 2010, 10:10
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la pasha » 22 ožu 2010, 15:20

Kupila sam živi kreč da okrečim voćke. Na jednom forumu o voćarstvu sam pročitala da se kreč mješa sa sumporom. I da je to još bolja zaštita. Šta vi mislite? (kupila sam i sumpor)
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Avatar korisnika
pasha
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 594
Pridružen: 11 ožu 2010, 10:10
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la Stipo » 23 ožu 2010, 00:58

Nisam čuo da se mješa kreč i sumpor (mislim na sumpor u prahu). Mješao sam gašeni kreč s bakrenim sulfatom
(Cu2SO4) to je zapravo poznata modra galica. Mješavina gašenog kreča i rastvora modre galice je poznata pod imenom Bordoška Čorba. Bordoškom čorbom prska se cjelo stablo i to je zimska zaštita voćaka i vrši se prije pupanja voća. Točan recept za pripremu bordoške čorbe potraži negdje na internetu. Ja se točno ne sjećam koliko se čega stavi, bojim se da ne pogriješim a vrlo je važno koliko se stavi kreča a koliko modre galice jer se može desiti da pripravak bude preslab pa ne djeluje dobro ili još gore da pripravak bude prejak pa sprži pupoljke voćaka. Ako si mislila za neki drugi pripravak kreča i sumpora ja ti ne mogu pomoći jer ne znam o čemu se radi.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno


Vrati se na: VOĆARSTVO VRTLARSTVO

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron