POLEN – PELUD

Zovu ga još i medicinsko čudo, super hrana, antikancer itd. Polen su sitna zrnca, okom nevidljiva, koja pčele lijepe na svoje nožice stvarajući granule i na taj način ih unose u košnicu. To je prirodni resurs koji pčele sakupe za preživljavanje zimskog perioda. One ga koriste kao izvor minerala, vitamina i masti dok med koriste kao hranu. Polen predstavlja muško sjeme jedne biljke u kojem su sadržane najbolje genetske osobine jedne porodice biljaka.

SASTAV

Samo polen sadrži:
 svaki od 22 elementa u čovječijem tijelu
 sve esencijalne aminokiseline i kompletnu paletu proteina
 vitamine A, B komplex, C,D,E,K i rutin
 28 minerala i mikroelementa: barijum, bor, kalcijum, bakar, željezo, magnezijum, fosfor, selen, jod, mangan, kalij, kalcij, cink i drugih od 59 elemenata u tragovima
 enzime i koenzime potrebne za dobru probavu
 nema holesterola
 polen je 15% prirodni lecitin
 bjelančevine (u svježem polenu 26,88% a u sušenom 10-13%)
 monosaharidi, polisaharidi i disaharidi 25-40%
Samo 90 kalorija je po jednoj unci (1 ounce = 28.3495231 grams)

SVOJSTVA I DJELOVANJE

Polen se koristi u nadoknadi vitamina i minerala i regulisanju esencijalnih aminokiselina. Prije svega, koristi se u nadoknadi energije, pri čemu koristi resurse vašeg tijela. Na taj način možemo kontrolisati tjelesnu težinu jer troši masti iz rezervi a kada nema rezervi pojačava apetit radi boljeg unosa energije. Na taj način pretile osobe mršaju a podhranjenim osobama se pojačava apetit. Djelovanje polena na žlijezde sa unutrašnjim lučenjem pomoću enzima je prirodno i nema nikakvih štetnih efekata. Pojačava lučenje kore nadbubrežne i štitne žljezde a u isto vrijeme izjednačava hormonalni disbalans. Na polne žljezde utiče pozitivno pa su mnogobrojna iskustva u liječenju steriliteta. Dugotrajno uzimanje polena po nekoliko godina liječi alergije u velikom procentu. Poboljšava rad živčanog sistema i oporavak od moždanog udara. Podstiče rast i razvoj fetusa. Čišti jetru i krv nakon zračenja i kemoterapije svojim koenzimima i pojačava probavu u crijevima. Antibiotsko dejstvo i antiinflamatorno (protiupalno) daje zaštitu organizmu od raznih infekcija i poboljšava krvnu sliku. Anticancerogeno dejstvo je dokazano i još uvjek se istražuje u SAD-u.

INDIKACIJE

Akne . Alergije
Anemija , Angina pectoris
Apstinencija od alkohola, Coronarna bolest
Čir na želucu i dvanaesniku
Čišćenje jetre i bubrega
Fizička iscrpljenost
Gubitak apetita
Hormonski poremećaji štitne žlijezde
Jačanje imuniteta kod djece i odraslih
Kontrola težine
Laktacija
Menopauza
Moždani udar
Oboljenja gušterače
Oporavak nakon zračenja i kemoterapije
Poboljšava metabolizam masti
Pojačava lučenje polnih žlijezda
Povečanje fizičke kondicije
Povišen holesterol
Prostatis
Psihička napetost
Revitalizacija i smanjenje bora
Stimulacija kore nadbubrežne žljezde
Stimulacija ovarija (jajnih ćelija)
Ubrzava proces zarastanja
Upala jetre
Usporavanje starosti kože
Vitalizacija kože
Radijacijska bolest
KONTRAINDIKACIJE
Kontraindikacije nisu poznate.

MJERE OPREZA I UPOZORENJA

Ne preporučuje polen dijabetičarima, jer podiže nivo šećera u krvi, a osobama sa pojačanim lučenjem želudačne kiseline se preporučuje oprez. Ljudi sa alergijskim reakcijama treba da u početku uzimaju manje doze dok se ne vidi reakcija.

TRUDNOĆA I DOJENJE

Uzimanje u toku trudnoće i dojenja dozvoljeno je u manjim dozama. Preporučeno je uzimati 20 g na dva puta ujutro i uvečer. Svakih tri mjeseca neprekidnog uzimanja potrebno je napraviti pauzu od 15 dana.