OAZA

Ce-ha herbal “OAZA“ sredstvo za suzbijanje varroe u svim vremenskim uslovima .(proljeće,ljeto/jesen, zima)

Ce-ha HERBAL „OAZA“ u dosadašnjem testiranju pokazala je dobru učinkovitost , uništavajući varou na višim temperaturama(35°C) kao i produženo djelovanje do 12 dana. U testnom periodu matice su bile tretirane direktno i nije bilo štetni poslijedica kao što su prestanak polaganja jaja, smrt i druga oštećenja. Prilikom primjene pčele dobijaju veći nagon za čišćenjem i pojačano higijensko ponašanje. ce-ha herbal “OAZA“ je fleksibilno sredstvo u primjeni po broju tretiranja i količini . Dobra dijagnostika omogućava racionalno korištenje. Korištenjem ovog preparata u medu nema nikakvih rezidua.

SASTAV

Extrakt ljekovitog bilja, eterična ulja, nosioci djelatne tvari, organske kiseline, osvježivači, glicerin, propolis, emulgatori. Pčele se tretiraju sa 3- 5 milili po ulici pčele samo u plodištu. Pod jednom ulicom podrazumjeva se 1 ulica gusto zaposjednuta pčele na LR okviru . Ukoliko imamo dva lr nastavka kao plodište količina se rasporedi na dva tjela a može se tretirati i jedno plodišno tjelo i pčele će to raznijeti kontakno na sve pčele.

U ljetnom tretmanu pčele su obično raspuštane tako da treba aproximatovno utvrditi broj puni ulica posebno kod mladih rojeva koji se nalaze na jednom lr tjelu. Tretman pčelinje zajednice u ostalim košnicama vršiti konverziju na lr. Tretiranje pčelinje zajednice može se obaviti; proljetno tretiranje 1-3x počev od 1.4., osnovni tretman ljeto/ jesen 4x svako 7 -10 dana , Zimski tretman bez legla 1x. Poželjno je da se ima AV podnica. Prilikom osnovnog , ljetno/jesenji tretman ,one pčelinje zajednice koje i nakon zadnjeg tretmana pokažu veći broj varroe (inkubatori) treba nastaviti tretirati zajednicu. i jedno plodišno tjelo i pčele će to raznijeti kontakno na sve pčele.

Uz dobru dijagnostiku , optimalne uslove u ljetnom/jesenskom može se smanjiti broj tretiranja ( ne manje od 3x i još jedan na inkubatore varoe) kao i količina ali ne manje od 3 mili po ulici. U koliko imate stvarni uvid stanja varoe u pčelinjoj zajednici količina po jednoj ulici se može smanjiti . Posebno u periodu kada se smanjuje količina poklopljenog legla . Tretiranje može se vršiti tokom cijelog dana stim da je bolje kasno naveče ili rano ujutro kada su sve pčele na okupu.Kod zimskog tretman obavezno sadržaj blago zagrijati

Sadržaj u boci prije svake upotrebe dobro protresti. Tečnost koja se ne potroši držati na tamnom i hladnom mjestu dobro zatvorena. Kada se boca otvori najbolje upotrijebiti u roku od 6.mjeseci . Uz ovu bocu ce-ha herbal OAZA nalazi se šprica + igla koja daje tanki mlaz. Za pčelare koji vole direktno iz boce da tretiraju postoji dodatak čep za tanki mlaz. Tretiranjem ovim setom omogućuje ravnomjerno raspoređivanje tekućine i pčele dobro prihvataju samu aplikaciju. Zbog unaprijed određene količine ravnomjerno se poliva po pčelama i sa ostatkom u šprici se vraćamo unazad dok sve ne izađe iz šprice. Pčelari koji tretiraju iz boce za 25 sekundi pri blagom pritisku izlazi 30 militara, za 35 sekundi blagim pritiskom izlazi 50 militara Budite strpljivi trud se isplati. Nemoj te žuriti tokom nakapavanja da što više pčele bude obuhvaćeno aplikacijom.

„OAZA“ se pokazala i kao odlično sredstvo za suzbijanje krečnog legla. Obratiti pažnju da djeca ne dođu u kontakt sa tečnošću !.

Želimo vam da imate zdrave pčele bez varroe i da vam bude medne godine !