Informacije , edukacija pčelara.

Komentari i kritike, prijava grešaka, ideje, pitanja itd.
Odgovorite
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Kada krenemo sa realizacijom programa edukacije pčelara sa temama koje su najinteresantnije a jedn a od njih je svakako i uzgoj matica.

Ono što mene interesuje kroz ovu edukaciju i volio bih da se izjasnite o načinu realizacije.

Ja sam zamislio ovu edukaciju tako da uključim u rad neke članove foruma koji bi realizovali određene pod teme a koje su vezane za glavnu temu...

Volio bih da se izjasnite o načinu prezentovanja i to slijedeće;

1. Da se vrši edukacija - tema zaključana za kometarisanje , samo praćenje

2. Da se vrši edukacija- tema otvorena za komunikaciju i raspravu dok nebude svima jasno o čemu se govori.

3. Da se vrši edukacija - tema zaključana za kometarisanje , samo praćenje i da se naknadno vrši analiza pređenog gradiva

Ako se odlučite za broj 2 onda sebi uzimam za pravo da sve što nije vezano za određenu temu bude izbrisano bez upozorenja i bez ljutnje.


Za početak, dame biraju i rečenoje da je tema uzgoj-reprodukcija matica za vlastite potrebe sa raspoloživim brojem pčelinjih društava.


Ako ima još prijedloga,sugestija, ideja,,,, da to sve iznesemo ovdje pa ako bogda , dame su birale, da to bude decembar i da svi skupa realizujemo..

Zamislo sam da to bude step by step,možda će nekome biti dosadno jer poznaje materiju, ali mormao tako kako bi imali za buduće pčelare koji žele da uzgajaju matice za vlastite potrebe.. bi će nam dovoljno samo pozvat s e na ovu temu.


Molim izjasnite se i učestvujte u izgranji BH pčelarstva, Zajedno sigurno možemo postići mnogo.
Zdrava komunikacija bez obzira na oprečna mišljenja svakome će dobro doći..

Sve Vas srdačno pozdravljam . ;)
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Jazz
Čita i piše, dobar
Postovi: 120
Pridružen/a: 03 srp 2010, 16:21
Lokacija: Buffalo Hill

Post Postao/la Jazz »

Za edukativne teme -koje su prvenstveno namjenjene pocetnicima, jako je vazno da uvodni - teorijski, dio bude kratak i jasan. Bez velikih diskusija o finesama.

Otvorene teme po vecini foruma nisu najopogonije za edukaciju, jer se teme -najcesce- pretvori u polemiku iskusnijh clanova i oponenata, sto pocetnike samo zbunjuje. Za strucne polemike treba otvoritui posebne topike koji onda mogu biti napredni vid obuke za pocetniek, ali ih svakako treba odvojiti.

Posto je ovo interaktvina obuka: teme bi trebale biti otvorene i data mogucnost da se pita i odgovara. Ovaj forum nije opterecen velikom promenadom clanova; postoji konsenzus i kultura dijaloga-jer forum uglavnom okuplja prakticare, pa bi se moglo krenuti sa otvorenom temom, a modertaorima ostavit na raspolaganju da temu "zakljucaju" ako se "zavatri" i odluta u strucne i esnafsle polemike i prepucavanja.

U ovom slucaju bi predlozio da se se tema sastoji od tri dijela:
-terijskog uvoda;
-cesto postavljenih pitanja;
-diskusije.

U prvom dijelu: uvodnicar- odmah - otvori postova, koliko ima predvidjenih poglavlja za terijski dio i kad to odradi onda, otvori post sa naslovom "ceto postavljana pitanja", pa tek onda objavi da je tema teorijski obradjena i da slijedi diskusija i pitanja ostalih clanova. Ako se u toku diskusije pokaze da uvodni dio treba nadopuniti, preformulisati itd - to radi uvodniocar/moderator, tako da terijski uvod uvjek bude sinteza diskusije.

Drugi dio "Cesto postavljanja pitanja", bi trebao biti sublimacija kompletne diskusije sa pitanjima i odgovorima- koju bi urdjivao uvodnicar. Bez obzira kako se u diskusiji budu postavljala pitanja i odgovori u ovom dijelu bi se sve sublimiralo u kratko pitanje i odgovore - koji najcesce budu prosto copy/paste iz diskusije.

KAko temu -na ovakav nacin- otvori moderator ili uvodnicar teme onda on ima mogucnost da stalno nadopunjuje i modificira dva prva poglavlja, a poslie toga tema moze neogranioceno da se razvija u nastavku.
Ovako se dobija da je cijela tematika na jednom mjest, pa ucenik nema potrebe da luta po forumu.

Ovaj koncept je cesto koristen u parksi i pokazao se kao najbolji, pogodovo u segmentu edukacije i kvalitetne informiranosti.

JA sam na ovome forumu pronaso jako mnogo zanimljivih i vrijednih odgovaora na mnoga pitanja, ali mi je veliki problem sto je to uradjeo u jako mnogo tema u kojima se covjek lako zagubi, pa se cesto desi: da se ne moze vise naci ono sto se procitalo. Ova skripta nema mocne alate za pretrazivanja na koja smo naviki po velikim pretrazivacima (google, yahoo), pa ce treba snalzaiti sa

Pocetnik cesto ima potrebu: da se vraca i iznova cita neke stvari, jer se u prvim citanjima nikada ne moze sagledati cjelina, pa je jako vazno ponovo se vratiti i analizirati detalje.

Ja u zadnje vrijeme sve zanimljive komentare kopiram sa foruma u jedan *.TXT fajl. tako da mi je sve na jedno mjestu, sa namjerom da to kasnije sistematiziram po temama. Ovako jako mnogo ustedim na lutanjima po forumu i trazenjima onoga sto sam negdje nasao.
Avatar
pasha
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 09:10
Lokacija: Sarajevo

Post Postao/la pasha »

Drago mi je Senade da si pokrenuo ovu temu. Zaista se prvo moramo dogovoriti.

Uz ovo što je već rečeno , predlažem da u dijalogu učestvuju samo polaznici škole i "učitelji" , a nikako se svi uključivati u rasprave i iznositi svoja iskustva. Ako si ti predavač, najbolje je da nam ti "korak po korak" prezentuješ kako ti to radiš , naravno uz fotografije "alata i opreme" koji su ti potrebni. Ne bi bilo dobro da nam više učitelja iznosi svoje metode , jer bi nas to samo zbunilo.
Jako je bitno da učestvujemo u dijalogu sa tobom , jer će sigurno biti stvari koje ćeš nam morati dodatno pojasniti .

Naravno da ćeš brisati sve što nije vezano za temu - evo svi smo upozoreni.

Selamim te! :)
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Avatar
Ismet
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Post Postao/la Ismet »

ideja je fantastična.
da dodam koji prijedlog:
prvo otvoriti posebnu cjelinu foruma sa nazivom edukacija, obuka i/ili slično.
zatim u toj cjelini otvarati temu po temu. prva je, to već znamo, Uzgoj matica.
onda u temi tri cjeline, i to kako je Jazz predložio:
- teorija (zaključana, nema tu nikakvih komentara, diskusije već predavač izlaže zadanu temu edukacije, koja naravno treba biti podijeljena, npr. ovako: prvo predavanje, drugo predavanje... i/ili slično)
- često postavljena pitanja (ovo mi nije baš najbistrije pa sad ne mogu predložiti da li zaključati ili ne. ako će i ovo uređivati samo predavač onda u svakom slučaju - zaključano)
- diskusija, komentari, pitanja (otključano, naravno)

eto toliko, za početak.
Dobru srcu sreća dođe.
Jazz
Čita i piše, dobar
Postovi: 120
Pridružen/a: 03 srp 2010, 16:21
Lokacija: Buffalo Hill

Post Postao/la Jazz »

Ismet je napisao/la:ideja je fantastična.
da dodam koji prijedlog:
prvo otvoriti posebnu cjelinu foruma sa nazivom edukacija, obuka i/ili slično.
zatim u toj cjelini otvarati temu po temu. prva je, to već znamo, Uzgoj matica.
onda u temi tri cjeline, i to kako je Jazz predložio:
- teorija (zaključana, nema tu nikakvih komentara, diskusije već predavač izlaže zadanu temu edukacije, koja naravno treba biti podijeljena, npr. ovako: prvo predavanje, drugo predavanje... i/ili slično)
- često postavljena pitanja (ovo mi nije baš najbistrije pa sad ne mogu predložiti da li zaključati ili ne. ako će i ovo uređivati samo predavač onda u svakom slučaju - zaključano)
- diskusija, komentari, pitanja (otključano, naravno)

eto toliko, za početak.
Ja sam misljenja da I drugo poglavlje treba biti "zakljucano". Otkljucana je samo diskusija. Smisao poglavlja "cesto postavljana pitanja" je da ona bude sazetak odgovora na najcesca pitanja u toku diskusije. Nekada se vise postavljenih pitanja u diskusiji moze sazeti u jedno pitanje i jedan odgovor. Ovo poglavlje se pravi retroaktivno, poslije neke etape diskusije kada se iskristalise vise podgrupa pitanja i odgovora, a to je i prilika predavacu da neke dijelove uvodne teme detaljnije pojasni - ako se ukaze potreba.

Mnogi autori ili timovi autora u ovom dijelu postavljaju sto veci broj linkova ka stranicama gdej su neka pitanja iscrpno objasnjenja, sto je jako racionalan i efikasan nacin koristenja internet tehnologije koja je fantasticna tehnologija za edukaciju i razmjenu informacija.

Ovakav stil obrade teme je jako jednostavan, pregledan i prikladan prakticarima i ucenicima jer nema potrebe trositi vrijeme na nesto sto je vec obradjeno i postavljenio na internet.


zaboravih napomenuti da je ideja izvanredna i da je podrzavam jer imam namjeru da se sto bolje informisem i obucim u pcelarstvu.

takodje izrazavam spremnost da se ukljucim kao tehnicka podrska predavacima. Posebno kod obrade fotografija, vektorskih i 3d crteza i animacija, power point prezentacija...



Ako se ova ideja uspije reazilovati do kraja: moguce je sve iz HTML foramata redizajnirati u *.pdff tj. "papirnu" verziju, pa mozda i publikovati u printani medij.
Zadnja izmjena: Jazz, dana/u 11 lis 2010, 10:02, ukupno mijenjano 1 put.
Samir
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 441
Pridružen/a: 22 kol 2010, 15:00
Lokacija: Srebrenik Mehmeduša

Post Postao/la Samir »

najprije pozdrav

ja kao najveći početnik među vama koji ste se javili
mislim da je ova varijanta tri najbolja iz razloga da
se gradivo nebi otegnulo na nekoliko stranica u nedogled, a
u toku predavanja neka svako sebi bilježi pitanja i na kraju
nek iznese te nejasnoće

ideja je za sve pohvale
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

#1 Danas 00:20:40
Senade ja sam za :
Pravila i ponašanja - kratko objašnjenje o pravilima i ponašanju na temi edukacija i zašto su neke teme zaključane.Neka se zna.
1. Da se vrši edukacija - tema zaključana za kometare, samo praćenje
uz dodatak:
2. Najčešća pitanja i odgovori- tema zaključana-birana pitanja i odgovore iz rasprave kopira i postavlja samo oniaj koji ima pristup temi.
3. Rasprava na temu proizvodnja matica za vlastite potrebe- svi mogu pitati, raspravljati i odgovarati.
Neka prva tema bude: proizvodnja matica za vlastite potrebe.
Poslje u sklopu edukacije dodavati još dodatnih tema na istom principu.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 11 lis 2010, 17:03, ukupno mijenjano 1 put.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Avatar
Ismet
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Post Postao/la Ismet »

jutros poslije pisanja skontah upravo to što si ti poslije objasnio Jazz u vezi FAQ (često postavljana pitanja).

i ja bih da dodam da sam voljan pomoći oko: obrada fotografija, power point prezentacija i općenito oko dizajna, uređivanja stranica foruma i ličnih web prezentacija.

nemamo šta čekati - počnimo što prije, to bolje. nisam nestrpljiv jer kontam da će se i "u hodu" rađati neke ideje.

možda bi bilo dobro da već počnemo sa prijavljivanjem određenih tema, pa predavači navalite sa prijedlozima.
Dobru srcu sreća dođe.
zvones
Aktivan
Postovi: 1289
Pridružen/a: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Post Postao/la zvones »

senad je napisao/la:Kada krenemo sa realizacijom programa edukacije pčelara sa temama koje su najinteresantnije a jedn a od njih je svakako i uzgoj matica.

Ono što mene interesuje kroz ovu edukaciju i volio bih da se izjasnite o načinu realizacije.

Ja sam zamislio ovu edukaciju tako da uključim u rad neke članove foruma koji bi realizovali određene pod teme a koje su vezane za glavnu temu...

Volio bih da se izjasnite o načinu prezentovanja i to slijedeće;

1. Da se vrši edukacija - tema zaključana za kometarisanje , samo praćenje

2. Da se vrši edukacija- tema otvorena za komunikaciju i raspravu dok nebude svima jasno o čemu se govori.

3. Da se vrši edukacija - tema zaključana za kometarisanje , samo praćenje i da se naknadno vrši analiza pređenog gradiva

Ako se odlučite za broj 2 onda sebi uzimam za pravo da sve što nije vezano za određenu temu bude izbrisano bez upozorenja i bez ljutnje.


Za početak, dame biraju i rečenoje da je tema uzgoj-reprodukcija matica za vlastite potrebe sa raspoloživim brojem pčelinjih društava.


Ako ima još prijedloga,sugestija, ideja,,,, da to sve iznesemo ovdje pa ako bogda , dame su birale, da to bude decembar i da svi skupa realizujemo..

Zamislo sam da to bude step by step,možda će nekome biti dosadno jer poznaje materiju, ali mormao tako kako bi imali za buduće pčelare koji žele da uzgajaju matice za vlastite potrebe.. bi će nam dovoljno samo pozvat s e na ovu temu.


Molim izjasnite se i učestvujte u izgranji BH pčelarstva, Zajedno sigurno možemo postići mnogo.
Zdrava komunikacija bez obzira na oprečna mišljenja svakome će dobro doći..

Sve Vas srdačno pozdravljam . ;)
Mišljenja sam da jedino možeš održati ovakav kurs iz razloga što osim teorijskog predznanja imaš i više nego dovoljno praktičnog znanja,kako u proizvodnji
matica,tako i matične mlijeći.Na kraju ti si i "umoljen "da održiš ovaj kurs i pristao.Ono što je bitno,a to je da nitko ne shvata koliko ćeš zaista imati posla pa
možda ni ti sam.Predložio bih ti da pišeš u više nastavaka,te da ti neko pregleda ,čisto zbog grešaka (sastavljene riječi,nedostaje neko slovo ili viška i slično)
pa da takav tekst ide u štampu ,pa nastavke lijepiš i razdvajat će ih samo naslovi.Zbog navedenog predlažem br.1 ,ali ne u potpunosti kako si naveo.Mislim
da tema treba biti zaključana u toku pisanja ,ali i kasnije ,a posebno otvoriti temu koja bi bila rasprava o navedenom.Tako bi imali kurs na jednom mjestu i ti
bi mogao, eventalno radit popravke ,a temu ni tada ni kasnije ne bi mogla kvariti neka pitanja napr.zbog potpunog nepoznavanja stvari ,samim tim što neko
nije u toku.Da bi se u raspravi mogla postavljat pitanja sa citatima ,a to inače nedostaje ovdje bilo bi dobro razmislit o dogradnji forumske tehnike.Konkretno
mislim kao na HPS-u (ima i on svojih mana),kad se otvori poruka,onda imaš onu tablicu sa quote ,bojama ,veličinom znakova ,smajličima i sl.Tada nije potrebno
dobro poznavanje tehnike i evo,nešto je i Ismet pisao da može pomoći.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Avatar
Ismet
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Post Postao/la Ismet »

svojevremeno sam imao software za ovakav forum: http://www.novisf.com/wbb3/index.php

trenutno nemam taj software ali ako od tebe Senade dobijem "zeleno svjetlo" onda ću potražiti software i pomoći oko instaliranja istog.
Dobru srcu sreća dođe.
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Post Postao/la senad »

@zvones,, ja ne planiram sam da ovo sve obavim :) naprotiv ja sam rekao da će još neki članovi ovog foruma da uključim u rad..Ja ne želim sam ovo da radim nego svi zajedno. Ovih dana ću kontaktirati osobe sa kojima sam planirao da realizujem ovu a i ostale teme koje budu interesantne pčelarima.


@ismete,, ja ukontrol panelu imam fantastiko koji automaski sam radi instalaciju phpBB fouma ( kao što ima HPS), međutim kad se instalira ne pikazuje tekst ispravno tj. sve se slaže ujednom redu takod aje nemoguće pisati, Drugo nemogud ariješim ova naša slova sa kvakicama,,tojetaj problem zbog kojeg se ne može instalirati kvalitetniji forum a imam namjeru da instaliram phpBB verziju koja je jako dobra..

KAda sam pokušao instalirati phpBB ručnu nisam se mogao konektovati na data bazu i tosads sve čeka nekog dobrog poznavaoca ,,,,JA neznam u čemu je problem da se ne može instalirati ..

Što se tiče ovog foruma istina da bi se tekst ofarbao treba malo umjeća ,,dok smjehuljci se mogu dobiti poznavanje određenih znakova. Što se tiče citiranja teksta vidim da skoro niko to ne koristi osim mene a ta opcija postoji u dnu svakog posta..
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
Ismet
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Post Postao/la Ismet »

ovaj forum što ga gore navedoh pripada forumima (softweru za forum) novije generacije i kao što se može vidjeti na gore navedenom linku taj software ima riješena naša slova s kvakicama. a ima i mnoge napredne funkcije, koga zanima neka ode na link i pogleda. dakle, problem slova sa kvakicama rješava softwer za forum. naravno da serverska podrška također mora biti korektna, profesionalna. treba malo vremena za to ali sve se da uštimati. evo malo pogledah, na brzinu, lijepo izgleda i phpBB. još je pitanje - ima li podršku za naša slova.....
Dobru srcu sreća dođe.
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Obzirom da je uzgoj matica širok pojam , koji uključuje razne metode za planski uzgoj matica, te pored opšteg djela o uzgoju matica uzimajući u obzir činjenicu da treba obraditi temu
* "biologija pčele",
* "ponašanje pčelinje zajednice u različitim uslovima",
* "uslove koje treba ispuniti za uspješan uzgoj matica",
* "koje oplodnjake koristiti"
* "prethodne pripreme" ,,,,,,,, koje pod teme uzete, metod uzgoja matica?

Hajde d a malo iskristališemo , šta bi to bilo najoptimalnije za jednog pčelara . Šta je to najprihvatljivije za većinu?


Pokušat će mo da što više pojednostavimo bez mnogo razglabanja,,,

Dobre pripreme su pola posla urađeno :)
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
Ismet
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Post Postao/la Ismet »

hm, slažem se da što više treba pojednostaviti tj. skratiti izlaganje.
možda bi, na osnovu "ciljane grupe" pčelara kojima se želi približiti, objasniti ta problematika, trebalo uskladiti opširnost same teme. pošto će se tema izlagati na internetu onda je i može čitati samo onaj ko je već na internetu i ko može naći more literature o pčelarstvu. hoću da kažem da zbog toga ne bi trebalo rasplinjavati kako ovu tako i bilo koju drugu temu. što kraće iznijeti temu a diskusije će je u svakom slučaju proširiti i odvesti u smjeru koji interesuje one pčelare koji to budu čitali.
mene konkretno sada više zanima uzgoj matica prirodnim putem bez ikakvih aparata. naime, čitao sam suprotna mišljenja glede matica iz prisilnih matičnjaka. neko kaže da su to jako loše matice dok neko kaže da su to odlične matice. i da svojim kvalitetom čak nimalo ne zaostaju za onima iz tihe smjene. ali, o tom potom, kada počne predavanje. jedva čekam. koliko sam vidio nijedni pčelari iz okolnih država nemaju tako nešto.
Dobru srcu sreća dođe.
Avatar
pasha
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 09:10
Lokacija: Sarajevo

Post Postao/la pasha »

Predpostavljam da ne moraš ići u detalje . Od Kulina Bana .... Pa i do sada smo valjda nešto naučili. Neće matice uzgajati , niti prkupiti MM , onaj ko nema pojma. Ima se gdje čitati o tome. Ja sam puno isčitala o tome , ali mi trebaju konkretne stvari . Nešto kao virtualna praktična obuka. Ti si , Senade , dosta toga snimio , sve to može poslužiti - itekako.

Voljela bih da nam taj podforum otvoriš što prije i da počenemo.
Ne znam da li ide zajedno ili odvojeno , ali svakako bih voljela da nam na isti način objasniš i postupak pridobijanja MM.

Pčele imamo , ali nam prvo reci kako pripremiti odgajivačka društva? Zatim šta nam je sve potrebno od "alata" za matice i MM? I krupnije i sitnije pripreme. Ono do detalja. Zatim - kakve oplodnjake pripremiti? I koliko? Kad pitam koliko - mislim koliko je dovoljno za početnika - dok šta ne nauči?

Onda postpak.
Da li koristiti jenter ili nikot ili samo presađivati larve?
Čitali smo i ovdje i svugdje puno o tome - nemoj nam pisati teoriju , opiši nam na koji način ti to radiš.
Npr. "Izvadim okvir sa mladim leglom, očetkam lagano pčelu sa njega i odnesem ga (zamotanog ili ne?) i prostoriju u kojoj je temperatura npr. 25 stepeni i onda "ceha" iglom presađujem larve , ne starije od 48 sati u .... "
Eto , tako ja to zamišljam ... :) :) :)

Nećemo pisati i pitatina dijelu na kojem ti pišeš - nego treba otvoriti posebne teme za pitanja? Pa onda ti kad stigneš čitaj i odgovaraj.

To je moj prijedlog, a ti uradi onako kako misliš da je najbolje. :)
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Avatar
Asim
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 415
Pridružen/a: 23 tra 2010, 15:47
Lokacija: Sarajevo

Post Postao/la Asim »

senade kako god uradiš biće dobro jer svi mi posjećujemo i druge forume i po meni su podobro kusavi nema tu obješnjenja po pitanjima kao ovdje te nemoj da sad stvaramo polemiku prije nego i počne poso do sad je na ovom forumu sve bolje i bolje
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Asim je napisao/la:senade kako god uradiš biće dobro jer svi mi posjećujemo i druge forume i po meni su podobro kusavi nema tu obješnjenja po pitanjima kao ovdje te nemoj da sad stvaramo polemiku prije nego i počne poso do sad je na ovom forumu sve bolje i bolje
Bilo bi dobro iskristalisat sve ovoda bude prihvatljivo svima,, KAo što je Zvones rekao ovoje dosita komplikovano izahtjevno odraditi u moru informacija koje susrećemonainternetu,

Razne su metode uzgoja matica i svaka metoda zahtejva posebno da se obradi.

Evo već razmišljam i sklapam kockice ,otišlisu zahtejvi pojednim pčelarima za saradnju i čekamo dgovor..

Danas nešto baš razmišljam o potrebnom MTS pa sam se i sam sebi smija koliko treba MTS da biuzgoji maticu,Počeo sam nabrajat od.:

Stonog cekulara, ubodna pila, ručni frezere, ručna hoblarica, pa aku,klješta čekić ,razni ekserčići, vijci, razni pribor :) ))) neko će reći da pretjerujem ali dosita je tako,,, u toku samog rada padnevam neka ideja, da bi mogli pojednostaviti i prilagoditi potrebama,,, utom momentu sjetite se gdje je najbliži stolar, ako ga nađete raspoloženog dobro ijest , ako kaže ostavi pa dođi za 7 dana ne odgovaravam tovamtreba odmah itd,,, KAda imate sve gore nabrojano daleko je lakše ikomotnije raditi...itd..

Ismet je napisao/la:naime, čitao sam suprotna mišljenja glede matica iz prisilnih matičnjaka. neko kaže da su to jako loše matice dok neko kaže da su to odlične matice. i da svojim kvalitetom čak nimalo ne zaostaju za onima iz tihe smjene. ali, o tom potom,
Ismete prisilna matica ne može biti kvalitetna čudim se takvim izjavama. Stalno razmišljam o takvim izjavama i pokušavam da dešifrujem psihološki momenat dotičnih osoba koje govore da su te matice bolje od planiranog uzgoja ..

Svakako osvrnut će mo se na ovu temu kad abudemo radili uzgoj matica.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
zvones
Aktivan
Postovi: 1289
Pridružen/a: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Post Postao/la zvones »

senad je napisao/la:
Asim je napisao/la:senade kako god uradiš biće dobro jer svi mi posjećujemo i druge forume i po meni su podobro kusavi nema tu obješnjenja po pitanjima kao ovdje te nemoj da sad stvaramo polemiku prije nego i počne poso do sad je na ovom forumu sve bolje i bolje
Bilo bi dobro iskristalisat sve ovoda bude prihvatljivo svima,, KAo što je Zvones rekao ovoje dosita komplikovano izahtjevno odraditi u moru informacija koje susrećemonainternetu,

Razne su metode uzgoja matica i svaka metoda zahtejva posebno da se obradi.

Evo već razmišljam i sklapam kockice ,otišlisu zahtejvi pojednim pčelarima za saradnju i čekamo dgovor..

Danas nešto baš razmišljam o potrebnom MTS pa sam se i sam sebi smija koliko treba MTS da biuzgoji maticu,Počeo sam nabrajat od.:

Stonog cekulara, ubodna pila, ručni frezere, ručna hoblarica, pa aku,klješta čekić ,razni ekserčići, vijci, razni pribor :) ))) neko će reći da pretjerujem ali dosita je tako,,, u toku samog rada padnevam neka ideja, da bi mogli pojednostaviti i prilagoditi potrebama,,, utom momentu sjetite se gdje je najbliži stolar, ako ga nađete raspoloženog dobro ijest , ako kaže ostavi pa dođi za 7 dana ne odgovaravam tovamtreba odmah itd,,, KAda imate sve gore nabrojano daleko je lakše ikomotnije raditi...itd..

Ismet je napisao/la:naime, čitao sam suprotna mišljenja glede matica iz prisilnih matičnjaka. neko kaže da su to jako loše matice dok neko kaže da su to odlične matice. i da svojim kvalitetom čak nimalo ne zaostaju za onima iz tihe smjene. ali, o tom potom,
Ismete prisilna matica ne može biti kvalitetna čudim se takvim izjavama. Stalno razmišljam o takvim izjavama i pokušavam da dešifrujem psihološki momenat dotičnih osoba koje govore da su te matice bolje od planiranog uzgoja ..

Svakako osvrnut će mo se na ovu temu kad abudemo radili uzgoj matica.
Mogao sam i bez ovog citiranja ali nek se vidi.Mislim i tu se slažem s Asimom ,a vidio sam nešto slično je pisala i Pasha,da bi trebalo izbjeći sve što se ne tiće
planskog uzgoja matica.Znači,mogu samo uvodne napomene (ćak ne mora ni to )kakve vrste matica imaju bez ikakvih detalja i zatim preći na tehniku uzgoja
isključivo prenošenjem larvi ,voštani početci ,jenter, nikot ,uzgojna društva ,oplodnjaci i ostalo što ide uz to.Ovako uz slike ,možda i neki video bi ovo još uvijek
bilo složeno ali ipak nešto kraće nego što bi bilo kad bi se ubacilo dosta teorije,što je nepotrebno i opet kako rekoše svak može naći na internetu i u literaturi .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Avatar
Vahid
Čita i piše, odličan
Postovi: 541
Pridružen/a: 06 vel 2010, 22:45
Lokacija: Inostranstvo

Post Postao/la Vahid »

Pa posto je to sve ovdje malo komplikovano trbalo bi to sve malo pojednostavit postavit teme i da svako moze da ide na onu temu i da tamo trazi info. za tu temu to je moj prijedlog i da ima mogucnost otvaranja podtema al otom potom vidjetcemo kako ce to sve ic.
Pcelar u bijelom svijetu.
Odgovorite