BeeVital Hive Clean

senad
Site Admin
Kontakt:

Re: BeeVital Hive Clean

Post Postao/la senad »

Samir je napisao/la: Na kraju još jedna možda korisna inf kad sam radio u Julu BV polivanje kao glavni jeseni na tri polivanja nisam imao tolko varoe ukupno kao sad od jednog.

Danas poslepodne provjera na drugom pčelinjaku kakvo je stanje sa padom varoe.

Na kraju svega što sam propratio ipak sam previše uranio sa glavnim tretmanom jer sam 02,07 počeo a završio zadnje polivanje 15.07. tako da je ono što je ostalo ili došlo imalo dobar zalet za razvoj.
To bi značilo da beevital h.c. nema učinkovitost na većim (ljetnim) temperaturama kao na nižim. MOžda bi mogli kazati da je i suvišan ako su temperature visoke u ljetnom tretmanu. A može biti i da varoa nije mogla da se razvija zbog visoki temperatura.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Danas bio na pčelinjaku na drugoj lokaciji polivanja rađena u istom vremenu, a situacija kud i kamo drugačija, na osnovu pčelinjaka kod kuće varoe i do 3x manje, najvjerovatnije ima uticaja i sama okolina pčelinjaka kao što reče Asim.

Senade najvjerovatnije da ima uticaja temp a bogme i vlaga, a ipak mislim da sam preuranio jer znajući po svim pisanjima da varoa ima najveći uspon u avgustu i najbolje uslove za razvoj, a ja sam prije tog perioda već odradio. Znajući da nikad nemožemo uništiti svu nego samo umanjiti, a garant je ostalo najmanje stotina a sigurno i više, e sad možeš zamisliti šta je sposobna uraditi za neka dva mjeseca. Nisu džaba svi oni što su se posvetili nauci oko pčelarstva i istraživanja sprovodili pisali da se jesenji tretman radi krajem Jula i početkom Avgusta.

Ja samo sigurno znam da nikad nesmijemo reći da smo sigurni i da moramo uvijek biti budni.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Samir je napisao/la:Danas bio na pčelinjaku na drugoj lokaciji polivanja rađena u istom vremenu, a situacija kud i kamo drugačija, na osnovu pčelinjaka kod kuće varoe i do 3x manje, najvjerovatnije ima uticaja i sama okolina pčelinjaka kao što reče Asim.

Senade najvjerovatnije da ima uticaja temp a bogme i vlaga, a ipak mislim da sam preuranio jer znajući po svim pisanjima da varoa ima najveći uspon u avgustu i najbolje uslove za razvoj, a ja sam prije tog perioda već odradio. Znajući da nikad nemožemo uništiti svu nego samo umanjiti, a garant je ostalo najmanje stotina a sigurno i više, e sad možeš zamisliti šta je sposobna uraditi za neka dva mjeseca. Nisu džaba svi oni što su se posvetili nauci oko pčelarstva i istraživanja sprovodili pisali da se jesenji tretman radi krajem Jula i početkom Avgusta.

Ja samo sigurno znam da nikad nesmijemo reći da smo sigurni i da moramo uvijek biti budni.
Samire ipak mi nije jasno zašto misliš da si uranio sa tretmanom , a radio si dva puta u julu ? Ako je tada malo varoe , trebalo bi da si oborio većinu i kako se tada može
toliko razmnožiti u sljedećem mjesecu ?
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Zvones, tri puta sam polivao u julu, a naveo sam kad sam prvo i zadnje , i varoa je imala dva mjeseca i malo više da se razvija u najpovoljnijim uslovima jedne sezone.

Ovu dilemu ću riješit sledeće sezone, al me sad u ovom trenutku kopka taj preuranak.

Mišljenja sam da je svaka sezona priča za sebe, i da je teško odrediti kad su najpovoljniji uslovi za njen BUM.
Naše je samo da smo joj non-stop za vratom, i da nedamo joj živa mira.
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Evo konačno sam i ja ponovo na stacionaru i danas sam odradio pola pčelinjaka pripreme za uzimljavanje i polivanje sa HC. Ja se psihički rasteretim kad vratim pčele ovdje sad mogu sve polako odraditi. Zanimljivo je da imam vrlo malo legla ima društava totalno bez legla a ima sa 2 do 3 rama maksimalno. Ne znam je li to dobro ili loše a primjetio sam da neke matice ponovo legu e sad vidićemo treba li se tome veseliti. Čini mi se da nova pakiranja BVHC malo bolje su riješene rupice na bocama kao da malo više curi ali ne šprica više nekontrolirano okolo kao prije. Uzeo sam još nešto meda odoh vrcat, primakao sam se ozbiljno do tone :D :D .pozdrav!!
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Oho super Zvoneto.
Medno.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Nije ba Stipo oho, nego mašala tona je to ipak. :D

Super zvone, ako Bog da prešao i tu tonu makar jedno kilo, ako ne više.
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

Juce pregledo malo kosnice vidim u dosta legla nema nikako,te uzmem od komsije kome je ostalo dosta Beevitala i polijem onu svoju jedinu sa zicanom podnicom.Rezultat posle 24 sata je 60tak opale varoe(ja nez kak vi uspijete izbrojat i stotine mene i ovo iznerviralo :mrgreen: ).E sad da pitam posto je ovo tretman dok nema legla jel bi ja smio ili trebo ovu kosnicu tretirat oksalnom kasnije,ili je to to jer je ovo vec 4ti tretman Beevitalom,3 u augustu i ovaj?
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

inzenjer je napisao/la:Juce pregledo malo kosnice vidim u dosta legla nema nikako,te uzmem od komsije kome je ostalo dosta Beevitala i polijem onu svoju jedinu sa zicanom podnicom.Rezultat posle 24 sata je 60tak opale varoe(ja nez kak vi uspijete izbrojat i stotine mene i ovo iznerviralo :mrgreen: ).E sad da pitam posto je ovo tretman dok nema legla jel bi ja smio ili trebo ovu kosnicu tretirat oksalnom kasnije,ili je to to jer je ovo vec 4ti tretman Beevitalom,3 u augustu i ovaj?
Prerano je razmišlati o završnom tretmanu sa bilo kojim srestvom. Toplo je vrijeme i još je moguća veća reinvazija varroe.
Kada se tretiraju društva u završnom tretmanu treba tretirati cijeli pčelinjak, a poželjno je da i komšije u to vrijeme izvrše završni tretman. Kada planirate izvršiti završni i kada više ne bude legla tretman planirajte kada bude hladnije i vlažnije vrijeme, a ako to radite sa BeeVital H.C. rezultat bi trebao biti gotovo 100%-tan.
Ako si polivao sa BeeVital-om ne treba ti oksalna.
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

Stipo je napisao/la:
inzenjer je napisao/la:Juce pregledo malo kosnice vidim u dosta legla nema nikako,te uzmem od komsije kome je ostalo dosta Beevitala i polijem onu svoju jedinu sa zicanom podnicom.Rezultat posle 24 sata je 60tak opale varoe(ja nez kak vi uspijete izbrojat i stotine mene i ovo iznerviralo :mrgreen: ).E sad da pitam posto je ovo tretman dok nema legla jel bi ja smio ili trebo ovu kosnicu tretirat oksalnom kasnije,ili je to to jer je ovo vec 4ti tretman Beevitalom,3 u augustu i ovaj?
Prerano je razmišlati o završnom tretmanu sa bilo kojim srestvom. Toplo je vrijeme i još je moguća veća reinvazija varroe.
Kada se tretiraju društva u završnom tretmanu treba tretirati cijeli pčelinjak, a poželjno je da i komšije u to vrijeme izvrše završni tretman. Kada planirate izvršiti završni i kada više ne bude legla tretman planirajte kada bude hladnije i vlažnije vrijeme, a ako to radite sa BeeVital H.C. rezultat bi trebao biti gotovo 100%-tan.
Ako si polivao sa BeeVital-om ne treba ti oksalna.
Stipo nisam ni mislio zavrsit s ovim,ovaj tretman sam uradio tek onak da vidim kolko otprilike ima,nasikiro me Samir sa svojim varoama.Pito sam samo da li smijem u smislu da nece doci do predoziranja.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Mozgo sam ija Senade da na višim temperaturama Bee Vital ima umanjen učinak međutim pobijalo me prošla godina kada sam kupio pčele i onda bio ram građevnjak a ja ga nisam vadio , te su izašli i trutovi i varoa .Vidjela se na leđima radilica pred letom i posle tretmana i pored visokih temperatura sipala je usred ljeta ko sad u jesen i ja nisam prestajo plivati do oktobra mjeseca niti je prestajo pad varoe. Sada mislim da je nekakva varijacija u razmnožavanju nešto periodično ili mije došlo sa strane , ali bitno je da je rušim a, vremenom ćemo dokućiti o čemu je riječ.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Sinoć odrađeno drugo polivanje. Danas do podne palo kud i kamo manje nisam brojao, nako malo samo zavirio. Nema gotov ništa varoe kao kod prvog polivanja. Legla sam našao samo u jednoj košnici manje od pola okvira zatvorenog, u ostalim sasvim malo ili nikako.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

inzenjer je napisao/la: Stipo nisam ni mislio zavrsit s ovim,ovaj tretman sam uradio tek onak da vidim kolko otprilike ima,nasikiro me Samir sa svojim varoama.Pito sam samo da li smijem u smislu da nece doci do predoziranja.
BeeVital se u košnici zadržave maksimum do 8 dana. Kada su vrućine zadržava se svega 5-6 dana.
Nevidim razlog da poslje toga tretiraš oksalnom kiselinom. Oksalna kiselina se zadržava u košnici 28 dana. Po talijanskim proučavanjima oksalna se može ponovo primjeniti nakon 2 tjedna. Moram napomenuti da su talijanska istraživanja rađena sa 6 % oksalnom, a to je daleko manje od one doze koja se kod nas primjenjuje.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Stipo je napisao/la:
inzenjer je napisao/la: Stipo nisam ni mislio zavrsit s ovim,ovaj tretman sam uradio tek onak da vidim kolko otprilike ima,nasikiro me Samir sa svojim varoama.Pito sam samo da li smijem u smislu da nece doci do predoziranja.
BeeVital se u košnici zadržave maksimum do 8 dana. Kada su vrućine zadržava se svega 5-6 dana.
Nevidim razlog da poslje toga tretiraš oksalnom kiselinom. Oksalna kiselina se zadržava u košnici 28 dana. Po talijanskim proučavanjima oksalna se može ponovo primjeniti nakon 2 tjedna. Moram napomenuti da su talijanska istraživanja rađena sa 6 % oksalnom, a to je daleko manje od one doze koja se kod nas primjenjuje.
Stipo 6% je više u odnosu na ono što mi koristimo 3.5 % ili si mislio da u beevitalu ima više od 6 % OK ?
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Senade činjenica je da se BeeVital koristi 3 puta svakih 6-7 dana i moja su saznanja da se u košnici zadržava do 8 dana pa mi napamet moženo samo pretpostavljati da oksalne kiseline ima 3 % ili 6 %. Po logici ako se kiselina zadržava max 8 dana oksalne kiseline ne može biti tako mnogo kako mi računamo i mislimo da je ima. Inače bi došlo do predoziranja oksalne.
Proizvođač napominje da ako BeeVitalom polivano pčele duplo više da neće doći do predoziranja i štete po pčele i pčelinje leglo. Logika me navodi da oksalne kiselina ima znatno manje od 3 %. Talijani tertiraju sa 6 postotnom oksalnom. Mi tretiramo sa 3,5 %-tnom oksalnom i rezultati su nam gotovo identični. Zbog toga vjerujem da BeeVital ima oksalne kiseline vrlo malo. Možda samo 1 % ili čak i manje. Pored oksalne tu ima još limunska i mravlja kiselina koje nadopunjuju kislost BeeVitala. Limunska kiselina je 3 puta manje kisela od oksalne pa vjeerujem ja je ima više od oksalne, 4 % mravlja kiselina se nekada koristila za konzerviranje marmelada, Pa vjerujem i da nje ima dosta. Nemojmo zaboraviti eterična ulja i njih ima dosta koje Beevitalu daju jači miris, Koja su to ulja trebano odgoetnuti, a propolisa sigurno ima 10%. Sve je to pomješano i stabilizirano u 1,5 šećernoj otopini destilovane vode. Tako spravljen koktel ima sasvim druge osobine i snagu djelovanja sa drukčijim posljedicama i ne može se porediti sa čistom oksalnom. Mi možemo raspravljati samo o njegovom učinku, mogućnosti primjene i isplativosti u odnosti na isplativost i mogućnost primjene i učinak oksalne kiseline.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Sve je to lijepo....
Ja sam iz znatizelje kod dva drustva..postavio papir da vidim da li otpada Varroa.Za 24 sata na jednom drustvo 7 a na drugom 21. :cry:
Zadni put sam tretirao prije 25 dana.Opet nema spavanja. :roll:
Ne kaze meni zena djabe...sta ti je falilo da ostanes ribolovac.
Sta sada...
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Samo ti njih poprskaj bee vitalom i onda štap u ruke , pa na pecanje jer oko pčelica za ovu godinu uglavnom sve jezavršeno .
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Ja sam sva drustva pripremio za zimu.Ovih dana sam skinuo hranilice...sve je spremno za zime.
Ne znam da li je pametno sada ponovo otvarati kosnice. :?:
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

sahista je napisao/la:Ja sam sva drustva pripremio za zimu.Ovih dana sam skinuo hranilice...sve je spremno za zime.
Sve dok ima potrebe, pametno je.
Ako se dobro sjećam, Senad je otvarao u decembru.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

sahista je napisao/la:Ja sam sva drustva pripremio za zimu.Ovih dana sam skinuo hranilice...sve je spremno za zime.
Ako ne smiješ svoje otvarat dođi pa otvaraj moje.

Otvoraj košnicu u svako doba dana ako treba nešto da vidiš skontaš i da se uvjeriš,

Zašto ne bi otvorio košnicu u decembru da pogledaš kako stoji klube,, bolje je svojim očima vjerovat.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Relic navodi u svojoj knjizi istrazivanja u Sibiru gdje su napravili kosnicu od supljikave zice,znaci potpuno otvorenu.I pcele su naravno prezivjele :D :D :D
Imaju one druge probleme kao sto je varoa i hrana :D
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Bez daljnjeg da smiješo tvarati , ja sam svoje otvaro u januaru i malo interveniso kod dvije spušto hranu oko klubeta po upustvu Stipe i Senada a kod treče sam mislio da će same da pređu u drugi nastavak jer su djelimično bile klubetom prespojile smrtni prostor i došle do hrane međutim žestoki minusi su ih vratili nazad i izgubio sam ih bez obzira na sve što sam se kasnije trudio ja sad radim nabrzaka bojim se i grabeži i osova .Pozdrav Asim
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

senad je napisao/la:
Ako ne smiješ svoje otvarat dođi pa otvaraj moje.

Otvoraj košnicu u svako doba dana ako treba nešto da vidiš skontaš i da se uvjeriš,

Zašto ne bi otvorio košnicu u decembru da pogledaš kako stoji klube,, bolje je svojim očima vjerovat.
Kad se vidi svojim očima lakše se spava, a nema neke jake štete osim koja kap više utrošenog meda.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Valahi samire si uprevu još da mi nije ovih osova otvaro bi ih sedmično ,nego su mise nameračili osovi oko košnica te mi nisu dosta lovke tučem ih i muhalicama i kada bolje pogledaš sve se žuti od ovih napasnika koje sam mlatno muholovkama.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Kod kuće odlazim češće na pčelinjak i nevidim da ima ih previše 5-6 kom. Tako da ne obraćam puno pažnju jer dođe 1 po koš, a stršljenova sam vidio samo dva puta po 2 kom.
Zna Bog za Samira svog.
Odgovorite