Pashin dnevnik!
beequeen dobro nam došla. Ako si dobro upoznala teoriju o uzgoju matica možeš i praktično početi s uzgojem matica samo se odluči za metodu s kojom ćeš uzgajati matice. Ja ti preporučam da probaš po Jenter metodi s njegovim aparatom jer je praktičan za početnike i daje dobre rezultate. Prvo nabaviš opremu i dovoljan broj nukleusa ostalo će kada kreneš s uzgojem ići samo po sebi dan po dan sve dok se matice ne oplode i zalegu prva jaja.
E bas ste me obradovali sa svojom dobrodoslicom.Ne znam kud cu prije.Vidis Senade moglo bi da se prebaci i na bosanski (moram pitati ovu djecu sto to radi-ja sam operisana za to).Tek sam pocela literaturu da sabiram,brat ce pogledati u Sarajevu sta ima kupiti.Ako ko ima "omljene knjige" da preporuci ja bih bila zahvalna.Da ne lutam puno.Jos ja Stipo pojma nemam ali sam spremna da ucim.Najvise sam dosada naucila iz knjige od Relica .Imam dvije dobro razvijene zajednice(jedna je malo slabija)i hocu da ih podijelim(prvi put-drzite mi palceve)i jos imam porucene pcele nove koje ce biti spremne krajem mjeseca na pet ramova(tako ih ovdje prodaju-nucs skraceno od nucleus)tako da imam vise kosnica.Ja mislim da cu samo ovo jednu podijeliti,jer imaju stalno maticnjake pa se bojim da se ne izroji(ko ce ih stici u ovom prostranstvu).To bi bilo 4 za ovu godinu i mislim dodati jos 2 na proljece.Ja mislim da bih mogla poceti uzgajati matice u proljece (dok sta malo prostudiram).
Mora reci Pashi da ni moj muz ni cetri sina nisu bas zainteresovani u "moj zivotinjski svijet" ali sta cemo ,sta je tu je.Ja hocu da zivim svoje snove.Hvala vam kolege pcelari i nadam se da cemo se "vidjati" cesce
Mora reci Pashi da ni moj muz ni cetri sina nisu bas zainteresovani u "moj zivotinjski svijet" ali sta cemo ,sta je tu je.Ja hocu da zivim svoje snove.Hvala vam kolege pcelari i nadam se da cemo se "vidjati" cesce
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Ooooooooooo, beequeen !!!!! Dobro došla na ovaj forum i u ovu "moju avliju" , svima je plaho omiljena , pa svraćaju ovdje... hehehe.... Ako želiš da učiš - na pravom si mjestu. Ja sam počela sa tri košnice prije mjesec i po i za kratko vrijeme , ovi "momci" su me naučili da pčelarenje podrazumjeva svašta nešto , a med dođe negdje na kraju. Totalno su poromijenili moj način razmišljanja i moje ambicije. Sad želim da naučim sve ovo što onu znaju , pitam , zapitkujem , istražujem , učim , učim , učim ...
Veoma mi je drago da si ovdje
!!!!
Veoma mi je drago da si ovdje
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 02 lip 2010, 21:46, ukupno mijenjano 1 put.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Draga moja Pasha,
mi se raspisali po tvome dnevniku.I meni je drago da vas sviju nadjoh ovdje.I ja treba da ucim ,mnogo toga,ali nema veze.Vazno je da se putuje,pa dokle stignemo...do meda vjerovatno.Moram malo da islikam pa da slike postavim da vidite moje (samo dvije) kosnice.Bas super -da se druzimo
Hvala i tebi Izete i Ermine na rijecima dobrodoslice.Imam ja puno familije u Brezi pa to moram sa Erminom da protabirim
Vasa Elvira
mi se raspisali po tvome dnevniku.I meni je drago da vas sviju nadjoh ovdje.I ja treba da ucim ,mnogo toga,ali nema veze.Vazno je da se putuje,pa dokle stignemo...do meda vjerovatno.Moram malo da islikam pa da slike postavim da vidite moje (samo dvije) kosnice.Bas super -da se druzimo
Hvala i tebi Izete i Ermine na rijecima dobrodoslice.Imam ja puno familije u Brezi pa to moram sa Erminom da protabirim
Vasa Elvira
Zadnja izmjena: beequeen, dana/u 02 lip 2010, 21:54, ukupno mijenjano 1 put.
Bujrum , bujrum , samo vi ... hehehe ... k'o u svojoj kući ... Začas će kahva zamirisati i medenjaci ...beequeen je napisao/la:Draga moja Pasha,
Vasa Elvira
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Šta ću kad svi volite ovdje doći i pisati ...keno83 je napisao/la:moja pasho kod tebe ni manje ni vise nego 14 stranica...ti si nedostizna za ostale smrtnike..
Ma spominjala sam keno83 , nego si ti to preskočio da pročitaš. Ne vidim da drugi nešto posebno spominju cvoje bračne saputnike, ali ako te baš interesuje evo: Moj muž mi je naravno podrška u svemu ovome , jer bez njega bih sigurno samo u mjestu tapkala. Pomaže mi u kupovini i košnica i svega vezano za košnice, sastavlja i ožičava ramove (tu mu i ja pomalo pomognem) , zajedno utapamo satne osnove , priprema prostorije u kojima će se obavljati poslovi vezani za pčelarstvo, priprema stalke za košnice, ... itd , itd ... Ja otvaram košnice i brinem se oko onoga što je unutra , stavljam pogače , sipam sirup, pregledam stanje , razrojavam ... hehehe ... Eto keno83, zajedno mi to sve radimo, zajedno idemo u školu pčelarstva, nadopunjujemo se ... Vjerujem da je i kod ostalih pčelara (koji imaju bračne saputnike) isto tako ... Moje kćerke su takođe uključene i ovo i pomažu koliko je u njihovoj mogućnosti ... Ni farbanje košnica nije zanemarljivo ! Fotografisanje , pripremanje dimilice, sirupa i raznih sitnica ....keno83 je napisao/la:a pasho negdje muza spomenu, reci mi jel on samo ide kad kupujes kosnice, ili...jel ti pomaze ili ga ne interesuje, zasto se ne uclani na forum, radi li on oko pcela otvara li kosnice i jel kakva pomoc u pcelinjaku..
Pošto sam samo ja ( od mojih ukućana ) aktivna na ovom forumu , izgleda da sve sama radim , ali eto , elhamdulillah imam i pomoć , pa kolika god da je , nije zanemarljiva ...
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
Selam prijatelji, joj moram i ja otvorit svoj dnevnik, heheh al imam jedno pitanje:
Kupio sma pogače i apotekar mi kaže da ih stavim na ventilacionu mrežicu, reko kako će uzimat kad su skro sitne rupice, kaže mi da se ne sekiram i onda nazovem drugog pčelara i pitam kako ću a on mi kaže stavim na ramove i sklonim najlon sa gornje strane..
e kako sad da uradim, pošto se prvi puta susrećem sa ovim???
Kupio sma pogače i apotekar mi kaže da ih stavim na ventilacionu mrežicu, reko kako će uzimat kad su skro sitne rupice, kaže mi da se ne sekiram i onda nazovem drugog pčelara i pitam kako ću a on mi kaže stavim na ramove i sklonim najlon sa gornje strane..
e kako sad da uradim, pošto se prvi puta susrećem sa ovim???
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
Hehhehe.... Baš se nasmijah!!!!
Ja sad, najčešće, samo jednog Pčelara poslušam , a sve saslušam , na kraju će biti "po mom" . Zvuk_tišine, ja stavljam na satonoše (na okvirove)- ispod mreže , a znam da ima pčelara koji stavljaju na mrežu ! Sam odluči - kako ćeš!!!!
Ja sad, najčešće, samo jednog Pčelara poslušam , a sve saslušam , na kraju će biti "po mom" . Zvuk_tišine, ja stavljam na satonoše (na okvirove)- ispod mreže , a znam da ima pčelara koji stavljaju na mrežu ! Sam odluči - kako ćeš!!!!
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
Selam, pozzz, Pasho opet ja uzurpiram tvoj dnevnik ...
Evo danas pregled, rekoh da operem hranilice i prehranim po potrebi...al rekoh da zavirim sta se desava na ramovima prije nego to uradim. Pokusam pronaći leglo ali sam se bio malo uspaničio jer nisam ništa vidio, rekoh nema matice...a ne vidim ni trag od larvica koje sam vidio neki dan...i krenem ponovo ispočetka...prvi ram nema legla, nego unose polen i sl, drugi ram sa jedne strane prepun larvica koje stoje pravo i na koso (jeli to leglo?) a sa druge strane istog rama popunjavaju medom, na drugom ramu isto, dalje nisam išao....je li to uredu?. Nakon koliko dolazi do zatvaranja legla i kako to izgleda? U nedjelju planiram opet pregled pa da vidim jel to to.
Rade, aktivne su i do pred mrak skroz unosile su u košnicu, malo su ljute valjda zbog vremena....Postavio sam i pola pogače na ramove.
I evo ide ljepše vrijeme pa se nadam da će doći još jedan mladi roj...
Evo danas pregled, rekoh da operem hranilice i prehranim po potrebi...al rekoh da zavirim sta se desava na ramovima prije nego to uradim. Pokusam pronaći leglo ali sam se bio malo uspaničio jer nisam ništa vidio, rekoh nema matice...a ne vidim ni trag od larvica koje sam vidio neki dan...i krenem ponovo ispočetka...prvi ram nema legla, nego unose polen i sl, drugi ram sa jedne strane prepun larvica koje stoje pravo i na koso (jeli to leglo?) a sa druge strane istog rama popunjavaju medom, na drugom ramu isto, dalje nisam išao....je li to uredu?. Nakon koliko dolazi do zatvaranja legla i kako to izgleda? U nedjelju planiram opet pregled pa da vidim jel to to.
Rade, aktivne su i do pred mrak skroz unosile su u košnicu, malo su ljute valjda zbog vremena....Postavio sam i pola pogače na ramove.
I evo ide ljepše vrijeme pa se nadam da će doći još jedan mladi roj...
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
Danas pregledala košnice.
Roj u košnici br.6 lijepo napreduje.
U košnici br.5 stanje odlično , mašaAllah. Tu je matica iz košnice br.2 vještački razrojena. Pčele grade SO i fino se šire.
Košnicu br.4 prepakovala u drugo "suđe" . Bio im je nekako plitak nastavak , pa sam sve promijenila. Prihvatile su maticu. Sad je u ovoj košnici matica obilježena plavom bojom i lako uočljiva.
U košnici br.3 zatekla HAOS . Maticu nisu prihvatile. Našla neke matičnjake (izležene) , našla nekakvog legla po dnu rama , sve skupa izgleda grozno. Ima nekakvog legla - čudnog. Maticu nisam vidjela , ali lako moguće da ih ima i više. Sve skupa - grozno. Sve vratila kako je i bilo, užas!
U košnici br.2 iz koje sam ja izvadila maticu , pa poslije izašla još dva roja , još gori haos. Nekoliko tek izgriženih matičnjaka , nekoliko od prije nekoliko dana , onaj što je izležem prije devet dana kao da nikad ni bio nije , sve pčele poravnale. Nema puno pčele , a kao da bi se još rojile. Ma haos. Našla i jedan nabrušen matičnjak , samo što nije matica izašla. Mislila sam sve prepakovati na jedan nastavak , ali mi više bilo muka. Sve sam vratila kako je i bilo i ostavila . Ma grzno!
U košnici br.1 . nekakvo lijeno stanje . Kao da i tamo hoće da se roje, ali nisam našla matičnjake. Sve se lijepe jedne za druge i u grozdu panu na okvirove , a neće da lete. Maticu našla u donjem nastavku. I to na medu , a jok na ramu sa leglom.
Eto , sve nešto danas čudno . One tri "nove" nisam ni pogledala . Iz njih i ovih mojih malih društava najviše aktivnosti, a one moje prve tri OPŠTI HAOS!!!!
U košnici br.5 stanje odlično , mašaAllah. Tu je matica iz košnice br.2 vještački razrojena. Pčele grade SO i fino se šire.
Košnicu br.4 prepakovala u drugo "suđe" . Bio im je nekako plitak nastavak , pa sam sve promijenila. Prihvatile su maticu. Sad je u ovoj košnici matica obilježena plavom bojom i lako uočljiva.
U košnici br.3 zatekla HAOS . Maticu nisu prihvatile. Našla neke matičnjake (izležene) , našla nekakvog legla po dnu rama , sve skupa izgleda grozno. Ima nekakvog legla - čudnog. Maticu nisam vidjela , ali lako moguće da ih ima i više. Sve skupa - grozno. Sve vratila kako je i bilo, užas!
U košnici br.2 iz koje sam ja izvadila maticu , pa poslije izašla još dva roja , još gori haos. Nekoliko tek izgriženih matičnjaka , nekoliko od prije nekoliko dana , onaj što je izležem prije devet dana kao da nikad ni bio nije , sve pčele poravnale. Nema puno pčele , a kao da bi se još rojile. Ma haos. Našla i jedan nabrušen matičnjak , samo što nije matica izašla. Mislila sam sve prepakovati na jedan nastavak , ali mi više bilo muka. Sve sam vratila kako je i bilo i ostavila . Ma grzno!
U košnici br.1 . nekakvo lijeno stanje . Kao da i tamo hoće da se roje, ali nisam našla matičnjake. Sve se lijepe jedne za druge i u grozdu panu na okvirove , a neće da lete. Maticu našla u donjem nastavku. I to na medu , a jok na ramu sa leglom.
Eto , sve nešto danas čudno . One tri "nove" nisam ni pogledala . Iz njih i ovih mojih malih društava najviše aktivnosti, a one moje prve tri OPŠTI HAOS!!!!
Ti si puno danas radila Pasha.Koliko kosnica to imas?6?Ja izgleda imam najmanje,nekako sam neodlucna da se "previse sirim" ali sam danas narucila dvije potpuno nove ,kompletne kosnice.Jednu sa osam ramova a drugu LR.Morala sam kupitii satnih osnova i nekih hranilica,vise ne znam ni ja.Sve ce doci iduce sedmice pa mozda pocnem da ih punim .
Sad ce momci da se jave da ti pomognu oko "problema " koje imas.Ja ti nisam bas strucnjak.Zelim ti sve najbolje i da se situacija brzo sredi
KOšnica broj 1 ti je u rojevom stanju i uskoro će početi graditi matičnjake.pasha je napisao/la:Danas pregledala košnice.
U košnici br:2 je normalno da pčele razgrađuju izležene matičnjake. Taj matičnjak što je pri izlasku vjerovatno je zaosto od prošlih kojeg pčele čuvaju dok se matica ne oplodi ili se nije vratila sa oplodnje i dobro je da ništa ne diraš bar još 10 dana sada možeš im dodati pogaču.
U košnici br:3 imaš matičnjake i zato ti nisu prihvatile maticu. Ako su zaleženi u redu je a ako su samo tkz prazni zvončići nije dobro još ako je leglo trutovsko koje je razbacano po rami to je znak da su u pitanju možda lažne matice. Preporučujem da uslikaš to stanje i postavi sliku da pobliže vidimo šta je.
Evo ja sam opisala stanje , a Stipo je rekao o čemu se radi . To je "rojevno stanje" . Imam pitanje za iskusne pčelare: Šta sad da radim??? Čitala sam negdje da se može desiti i da odustanu od rojenja. Ima li ikakav način da se to desi???
O.K. Stipo , dvojku ćemo posmatrati , ali sve mi se čini da ću ostati bez pčela u njoj. Da li da je svedem na jedan nastavak. Nikakva je. A "milion" je matica unutra , predpostavljam!!!!
A trojka će me koštati živaca. Pored nje se osjećam k'o neznalica. Tako nemoćno...
O.K. Stipo , dvojku ćemo posmatrati , ali sve mi se čini da ću ostati bez pčela u njoj. Da li da je svedem na jedan nastavak. Nikakva je. A "milion" je matica unutra , predpostavljam!!!!
A trojka će me koštati živaca. Pored nje se osjećam k'o neznalica. Tako nemoćno...
Paso nisi nasla maticnjake jer ih pcele dobro kriju kad budes imala vise vremena a mraces ga imat ako ne zelis da se roje onda to ovako odradi kosnico pregledaj detajno svaki ram pcele streses sa rama pa onda pregled jer pcele kriju maticnjake i svude ih zabijaju da tako kazem izvini al je tako zabiju ih da se nikad nebi ni covjek sjetijo da ga tu zasnuje na kako ruznom mjestu zato prvo pcele streses pa onda detajan pregled pocnes od prvog nastavka ka gornjem tako ti je lakse imaces manje pcela oko sebe prva dva skines na stranu pa pocnes od prvog odozdo zbog stresanj pcela sa ramova sretno i samo naprijed nedaj se Paso .
Zadnja izmjena: Vahid, dana/u 05 lip 2010, 00:29, ukupno mijenjano 1 put.
Pcelar u bijelom svijetu.
Ponijeću stolicu , pa polako... !!!Vahid je napisao/la:Paso nisi nasla maticnjake jer ih pcele dobro kriju kad budes imala vise vremena a mraces ga imat ako ne zelis da se roje onda to ovako odradi kosnico pregledaj detajno svaki ram pcele streses sa rama pa onda pregled jer pcele kriju maticnjake i svude ih zabijaju da tako kazem izvini al je tako zabiju ih da se nikad nebi ni covjek sjetijo da ga tu zasnuje na kako ruznom mjestu zato prvo pcele streses pa onda detajan pregled pocnes od prvog nastavka ka gornjem tako ti je lakse imaces manje pcela oko sebe prva dva skines na stranu pa pocnes od prvog odozdo zbog stresanj pcela sa ramova sretno i samo naprijed nedaj se Paso .
IDobro , ali šta ako i kad ih nađem , ja rušiti , one graditi i tako do kraja avgusta. Obijeliću!!! Ima li šta da ne grade više?????
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 05 lip 2010, 00:36, ukupno mijenjano 1 put.