Naknadno dodajem na gornji post. U svim knjigama i ostaloj pčelarskoj literaturi može se naći da se novoformirana društva odvezu nekoliko kilometara dalje od
pčelinjaka. Iako obično niko ne piše zašto je to, podrazumijeva se da ta društva mogu lako stradati od grabeži. Kad se sve sabere, vidljivo je da ta društva nisu
spremna ili su nedovoljno spremna za odbranu iz razloga što nisu imala niti vremena niti mogučnosti uspostavit sve strukture cjelovitog i potpuno organizovanog
pčelinjeg društva . Moguće da ovo vrijedi i za bilo koje društvo stradalo od grabeži - nešto je falilo.
Potrebna pomoc protiv grabezi!!!
Re: Potrebna pomoc protiv grabezi!!!
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Ja sam u svom pisanju naveo tri slučaja grabeži koja je izazvana od tuđice , pčela kojima je oduzet med. Uvjek puca kud je tanje, normalno u ovom slučaju su prvo stradala slabija društva bez obzira kad su formirana a imala su dovoljno hrane.
Suša i visoke temperature su doprinjele da se novoformirana društva slabije razvijaju i da uspostave svoju strukturu.
Meni je drago da smo ušli u otvorenu polemiku i očekujem od iskusnijh pčelara da iznesu svoja konkretna iskustva i rješenja navedenog i sličnih problema.
Suša i visoke temperature su doprinjele da se novoformirana društva slabije razvijaju i da uspostave svoju strukturu.
Meni je drago da smo ušli u otvorenu polemiku i očekujem od iskusnijh pčelara da iznesu svoja konkretna iskustva i rješenja navedenog i sličnih problema.
* Nemojte pokušavati biti samo uspješna osoba nego i osoba od vrijednosti. * - Albert Ajnštajn
Tačno je komentirao sam samo prvi slučaj, jer sljedeća dva je nemoguće komentirati iz više razloga . Ipak napisaću šta se meni jednom desilo negdje prije tri godine .volprom je napisao/la:Ja sam u svom pisanju naveo tri slučaja grabeži koja je izazvana od tuđice , pčela kojima je oduzet med. Uvjek puca kud je tanje, normalno u ovom slučaju su prvo stradala slabija društva bez obzira kad su formirana a imala su dovoljno hrane.
Otvorio jedno prilično jako društvo i pošao u pregled, a bio bezpašni period . Više se i nesjećam šta sam trebao uzeti desetak metara dalje i nisam odmah našao, a
društvo ostalo otvoreno. Nakon nekoliko minuta vraćam se i već vidim borbu po ramovima medišta. Pod hitno vraćam sve i zatvaram košnicu, ali dojava je već otišla.
Borba na poletaljci (nije bila skinuta) i sve više i više pčela, dimim ali ništa ne pomaže. U panici, više neznam ni zašto počeo sam da pršćem vodom iz ručne prskalice.
Najedanput smanji se broj pčela, neke bježe ,a neke ulaze u košnicu. Da neduljim, dežurao sam negdje oko sat i po vremena i nekoliko puta prskao dok se nije potpuno
smanjio broj tuđica i dok nisam vidio da stražarice lako izlaze na kraj s njima. Taj i sljedeći dan je bilo dosta pčela iznesenih ispred košnice i nekoliko dana je stalno
bio povećan broj stražarica. U to vrijeme sam shvatio da mogu skinuti poletaljku , jer je bila na štiftovima i da stražarice tada mnogo lakše brane leto, a i manje ih je
potrebno.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
-
balasevic
- Čita i piše, vrlodobar
ja sam neki dan prisustavao na pcelinjaku kada se pojavila grabez i taj pcelar kod kojeg sam bnio na pcelinjaku je uzevo slauf sa vodom i poceo obilno da poljeva po kosnicama u roku od par minuta sve je bilio normalno
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.