Pčelinjak-Admir Sanski Most

Odgovorite
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most

Post Postao/la Stipo »

cerex je napisao/la:Jucerasnji dan iskoristio sam da na brzinu otvorim dva drustva i u oba je prisutno leglo velicine dlana na dva okvira,uloske iz podnjaca sam ostavio da i dalje budu otvoreni, rano za ovo podneblje u "normalnim"godinama leglo polako krene od 15-30 januara.
Dodaj pogače da sačuvaš malo meda ako hoćeš jake pčele do bagrema nema ti druge do pogače i kada krajem zime malo otopli dodaji sirup.
Pazi na pogače da budu kvalitetne.
Leglo je krenulo rano i teško da će zima i led zaustaviti maticu da leže jer počinju duži dani. Potrošnja hrane u košnici se sigurno naglo povećala.
Trebaju pčele održavati temperaturu za leglo i u blizini iznad klupka trebat će im dosta hrane pogotovo ako zahladi, a zahladit će sigurno.
Utopli košnice i pazi da ne ostanu bez pogače. Čim je šire po sredini provale dodaji drugu, a tu pogaču što je ostalo po krajevima skupi bliže i dodaj iza nove.
Imaš 5 mjeseci da svoja p. društva digneš na 3 nastavka puna pčela. Neka nikad nisu bez pogače pa sirup sa vitaminima fortepip i uspjet ćeš do bagrema imati zavidno jaka društva.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Stipo ja sam u dilemi da li da vratim uloske ili ne jer bojim se da ce previse rasiriti leglo pa ukoliko zahladni a hoce po prognozama da drustva neka ne stradaju jer ima ih i slabih.Sto se tice hrane tu ne mislim nista intervenisati jer imaju je po meni dovoljno preko 10 kg.U planu mi je poslije da napravim pogace sa polenom kojeg sam skupio i zamrznuo,ali to tek u februaru.
Tarik
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Tarik »

ja danas napravio apimodnijine pogace 95%secer u prahu i 5% kvasac nista vise i upakovao po dvije kile jednu pogacu ali ih ne mislim davati prije februara-marta.
a sto se tice legla kod nas mislim da nije krenulo jer vec 60 dana temperatura nije presla 5 C, prosjek 0 C
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Gdje se nalazi pcelinjak?
Tarik
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Tarik »

Visoko
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

cerex je napisao/la:Stipo ja sam u dilemi da li da vratim uloske ili ne jer bojim se da ce previse rasiriti leglo pa ukoliko zahladni a hoce po prognozama da drustva neka ne stradaju jer ima ih i slabih.Sto se tice hrane tu ne mislim nista intervenisati jer imaju je po meni dovoljno preko 10 kg.U planu mi je poslije da napravim pogace sa polenom kojeg sam skupio i zamrznuo,ali to tek u februaru.
Vrati uloške jer će zahladiti, a legla već imaš. Računaj da je kod tebe proljetni razvoj krenuo i teško će stati.
Zapravo može stati ako previše i dugo zahladi i pčele jako zbiju klupko. Hrana će u tom slučaju okolo klupka brzo potrošiti.
Zato je bolje da iznad imaju pogaču i da im je toplije. Probiju li tada bez pogače mednu kapu neće ispasti dobro.
Ovako dok iznad klupka imaju pogače bar ćeš biti miran i znaš na čemu si. Zato što imaš i slabih one za hladnog vremena teže dolaze do meda.
Zna se dogoditi da potroše prednji dio vijenca, a na zadnjem dijelu okvira bude još meda, a da slabija društva umru od gladi i hladnoće.
Iste ulice, a samo 4 cm iza zbijenog klupka obilje meda po većim i dužim hladnoćama ako ima legla zna biti veoma daleko i nedostižno.
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

Tarik je napisao/la:ja danas napravio apimodnijine pogace 95%secer u prahu i 5% kvasac nista vise i upakovao po dvije kile jednu pogacu ali ih ne mislim davati prije februara-marta.
a sto se tice legla kod nas mislim da nije krenulo jer vec 60 dana temperatura nije presla 5 C, prosjek 0 C
slična situacija i kod mene, pčele ne izlaze već mjesec i po, ako potraje ovako još neko vrijeme neće biti dobro tamo gdje je bilo medljike u većim količinama.
refik besirevic
Čita, piše dovoljno

Re:berzana

Post Postao/la refik besirevic »

pozz.kod mene falile dva drustva,jedna gdje sam dao oksalnu i jedna gdje nisam dao oksalnu,znaci oksalna je iskljucena varoa iskljucena,malo je pcela u sanduku mozda je to poroblem, ili medlika gust med ili los raspored hrane ili ako moze biti previse hrane,u gornjem sanduku oko sedam ramova meda.pa eto da vidim vase misljenje na forumu,pozzz,
refik besirevic
Čita, piše dovoljno

Re:berzana

Post Postao/la refik besirevic »

Moj prijatelj je prije petneast dana dao mraviju kiselinu donio iz njemacke ,pisao sam o tome vec , ja nisam bijo tu.posuo je po pcelama i petnest drustava je uginulo.bocu je bacio u smece tako da nisam procitao koja vrsta ili koja jacina mravije kiseline,
pa eto ako ima neko neki komentar,pozzz
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Kod mene cijeli mjesec pčele svakodnevno u podne izlaze. Ništa ne donose samo čačkaju oko pukotina između sanduka.
Po malo posjećuju poilicu. Osluškivao sam ih i po jačini zujanja nema legla. Čim sunce zađe naglo zahladi svako jutro ima dobrog mraza.
Za mene je ovo solidno pčele malo više troše hrane za ovaj mjesec oko 1.4 kg ali isto tako preko dana prebacuju med bliže sredini.
Pametna je ona zna da će joj kad tad zahladiti. Kod mene isto ima godina po 40 dana pčele nemaju pročisni let, a to je obično druga polovica siječnja i cijela veljača, a zna ući duboko u ožujak.
Sredinom ožujka cvijeta lijeska i pčele ne uspijevaju svake godine doći do tog polena. Ako uspiju tada nanijeti polena ja tada računam da će biti dobra livadska paša.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Re: Re:berzana

Post Postao/la Stipo »

refik besirevic je napisao/la:Moj prijatelj je prije petneast dana dao mraviju kiselinu donio iz njemacke ,pisao sam o tome vec , ja nisam bijo tu.posuo je po pcelama i petnest drustava je uginulo.bocu je bacio u smece tako da nisam procitao koja vrsta ili koja jacina mravije kiseline,
pa eto ako ima neko neki komentar,pozzz
Ha to je neki neuk čovjek sam pao sam se ubio. Žao mi pčela, a žao mi i pčelara nije znao.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Svim pcelarima i pcelarkama zelim sretnu i uspjesnu Novu godinu i da nam se cesce desi prosla godina.Danas je u Sanskom Mostu zima napokon dosla,snijeg je napadao 40-tak cm,temp. trenutno iznosi -8 C i naravno da mi je drago jer bez dobre zime nema ni dobrog proljeca.Vrijeme se provodi citajuci knjigu Veroljuba Umeljica pcelarstvo.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Ovih dana prava zimska idila u Sanskom Mostu:

slika

Pčelice utopljene sa svih strana:-) :

slika

Zna li neko sta bi ovo moglo biti, ispod podnice kroz zicu na snijegu se nalaze ostaci pčele samo na ovoj kosnici i samo ispod kosnice nije u pitanju mis?

slika
Tarik
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Tarik »

ostaci od jesenske grabezi
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Nije, posto se ostaci pcela nalaze na vrhu snijega koji je pao prije neki dan.Danas sam primjetio pticu koja kljunom ispod zice od podnjace vadi pcele koje su mrtve na zicanoj podnici i posto pcele ne mogu proci kroz zicu ptica ih sjecka.
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

čest problem sa AV podnicom bez uloška zimi, kad mene to rade sjenice, koja je vrsta ptica u tvom slučaju?
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Vrijeme je definitivno poludilo u samo tri dana u odnosu na prethodnu sliku pčelinjak izgleda ovako:

slika

Zacas virnuo u dva drustva
Srednje drustvo, ne znam sta je ovo bijelo po satonosama sad i ja vidio?

slika

Slabije drustvo, na mom pčelinjaku ima i ovakvih i ovde nesto bijelo jedva cekam da sutra svane :? .

slika
lenas_bk
Čita i piše, dobar

Post Postao/la lenas_bk »

Kolega cerex kakvo je stanje.Nisi li imao stete od vjetra i jesi uspio
Skontati kakve su ovo bijele mrlje.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

lenas_bk je napisao/la:Kolega cerex kakvo je stanje.Nisi li imao stete od vjetra i jesi uspio
Skontati kakve su ovo bijele mrlje.
.
Sve je proslo u najboljem redu nadam se i kod tebe.Ove mrlje su komadi pogace ali otkud nemam pojma, pogaca je zadnja skinuta polovinom semptembra i vecina drustava ima ostatke pogace????
lenas_bk
Čita i piše, dobar

Post Postao/la lenas_bk »

To su one ostavile sebi malo pogace da imaju za meze. :D
Kod mene stanje isto ok.Gore po selima zale se da im je
pocupalo bandere,krovove s kuca itd.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

I ako je temp. ispod 0 danasnji dan je iskoristit maksimalno za pripreme za predstojecu sezonu. Danas smo u prijepodnevnim satima imali predavanje na temu tehnologija pčelarenje i bolesti pčela predavac je bio prof.dr.Zlatko Tomljanović, zatim smo imali predstavljanje sms vage gosp.Goran Kladarin koja je stvarno dobar proizvod ali za sada nije na listi prioriteta.Također smo imali predstavljanje proizvođača satne osnove iz Cazina imena se nazalost ne mogu sjetiti ali bavi se proizvodnjom hladno valjanje satne osnove i manjih dimenzija umjesto nasih 5,4 mm on pravi 5,1 mm i navodno te celije manje zaposjeda varoa kao puno bolje je ali zar time ne dobijamo manju pčelu? Taman kad sam krenuo kuci nazvao me kolega da napravimo meni nesto pogace sa mojim polenom koji je skupljen proljetos tako da smo napravili 135 kg (utroseno 3 kg smrznutog polena) pogace po 2 kg,potreseno nesto para i od prodaje meda za kupovinu samadex satne osnove za pocetak 20 kg. Osjecam se lagahno :D :D :D

slika
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Danas oko 13 h (temp. 11 C ) sunce je izmamilo pčele iz svih drustava osim iz jednog nukleusa u kojem su pčele nazalost stradale.Interesantno je da je taj nukleus bio jaci od ostalih, ali kad sam ga otvorio nasao sam saku mrtve pčele.Inace ovo mi je prvi put da mi jedno drustvo stradalo od kako pčelarim (ne racunam bezmatke i slaba drustva koja sam spajao).Nadam se da nece vise biti uginuca u ovoj godini.

slika

slika

slika

Drustvo na slici (moje drustvo) nije od jula stimulisano ni sirupom ni pogacom , niti su preslagani okviri nastavci i sl, dodane prve pogace prije 10 dana ???
mugdo
Čita i piše, odličan

Post Postao/la mugdo »

dobro uzimaju pogaču, ja svojima planiram dati prvu pogaču za koji dan dok još malo zatopli.
cerex
Čita i piše, odličan

Post Postao/la cerex »

Ovo drustvo je jedino dobilo pogacu posto kao sto sam napisao nisam na njemu nista radio pa i ne znam koliko ima hrane ova ostala polovinom februara dobijaju pogacu.Moj Mugdo, jedan pčelar mi je davno rekao sto manji viri i čeprkaj po kosnici bice bolje i izgleda da je donekle i u pravu.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Dok ne krene leglo ja ne dajem pogače, a to je tek za nekih 15 do 20 dana.
Danas kod mene temperatura 13 °C pčele dobro navalile na leto i zuka oko pčelinjaka.
Sve su žive i radišne ali ne unose ništa. Tek po neka posjećuje pojilicu u kojima se led za ova 2 dana potpuno otopio.
Malo sam zavirio u neke košnice i primjećujem da su vijenci dobro otanjili.
Srednji su vijenci spali na 2 prsta meda, a okolo dalje od klupka još ima dosta meda.
Toplo vrijeme i pčele će popuniti srednje vijence meda.
Sa snagom društava nisam zadovoljan ali itdržat će.
Interesantno društva koja sam spajao po dvije slabe sada su među jačima.
slika
Odgovorite