Uvod u temu uzgoj matica

Odgovorite
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Re: Uvod u temu uzgoj matica

Post Postao/la beequeen »

meni je zadnjih dana nestalo najmanje 5-6 postova-rekoh "cenzura uvedena" :D
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la SEVDA(H)LIJA »

beequeen je napisao/la:meni je zadnjih dana nestalo najmanje 5-6 postova-rekoh "cenzura uvedena" :D
Žao mi je, primjedba se ne usvaja. Zaobilazite istinu.
Pozdrav.
Pred ljubavlju pada novac, ali i pred novcem pada ljubav, samo ne znam šta je češće i ko više kleči.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Matice se najčešće stave u posebno
pripremljene izolatore ,kako bi se dobila što krupnija jaja i larve iste starosti
Zvones,jeli razlog za krupnija jaja stavljanje matice u "nepoznatu sredinu" mislim aparat?to je ostalo pitanje iz proslog(ponavljam)
Jelde ne smijem sad nista pitati za "suho" ,"duplo" itd... :?:
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

beequeen je napisao/la:meni je zadnjih dana nestalo najmanje 5-6 postova-rekoh "cenzura uvedena" :D

Sve tvoje komentare pored onog kojeg si prijavila da se izbriše izbrisano i ti nemaš problema sa pisanjem,,,

Na ovoj temi će biti svi komentai bi će izbrisani koji nisu u duhu teme,, ako treba te nekakav poseban forum gdje bi razmjenjivali sve što je off opic kažite kako da se zove taj forum i bi će kreiran.

Sve što bude off topic bi će bez upozorenja izbrisano,premješteno ili spojeno.. za određene korekcije teksta bi ćenaznačeno da je vršena korekcij

Sretno svma..
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

beequeen je napisao/la:
Matice se najčešće stave u posebno
pripremljene izolatore ,kako bi se dobila što krupnija jaja i larve iste starosti
Zvones,jeli razlog za krupnija jaja stavljanje matice u "nepoznatu sredinu" mislim aparat?to je ostalo pitanje iz proslog(ponavljam)
Jelde ne smijem sad nista pitati za "suho" ,"duplo" itd... :?:
Svrha stavljanja matice u izolatore je da se na neko vrijeme (kratko,jedan ili nekoliko dana ) prekine nesenje .Javlja se slična situacija ,kao kod manjeg polaganja jaja,
jer se formiraju krupnija jaja .Ima više načina formiranja izolatora ,od pregrađivanja jednog dijela košnice ,do već gotovih izolatora ,kao što su Jenter i Nikot .Pregrade
za izolatore su dijelovi matične rešetke (Hanemanova rešetka) jer pčele moraju komunicirati sa maticom. Sve ovo će biti mnogo bolje objašnjeno u temama koje slijede.
Što se tiče presađivanja , mislim da ćemo vidjeti praktične primjere presađivanja na matičnu mliječ .Ja sam samo spomenuo mogučnosti , a kad budeš imala vremena
možeš pogledati u Relićevoj knjizi gdje je to odlično objašnjeno .Savjetujem ti ipak ,da ne žuriš ,jer to je sve nadogradnja , a slijedi još dosta zanimljivih tema .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Gledajući podatke o zalihama hrane i količini ostataka od hranu u zadnjem crijevu kod pčela uočava se da polen/pelud najviše šteti pčeli pogotovo nadomjestak peludi/polenu. Što znači da netreba uraniti s dodavanjem pogača koje sadrže nadomjeske polena čak nije dobro ni da se drugim pogačama prerano aktivira leglo. Pčele će trošiti zalihe perge i ako duže vremena usljed hladnoće nema pročisnog leta brzo će doći do prevelikih nakupina neprobavljivih tvari što će za posljedicu izazvati oštećenje zadnjeg crijeva te do razvoja nozemoze i naglo slabljenje društva. Ja sam nedavno već pisao da se ne požuruje s dodavanjem pogača ako nije potrebno.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Stipo je napisao/la:Gledajući podatke o zalihama hrane i količini ostataka od hranu u zadnjem crijevu kod pčela uočava se da polen/pelud najviše šteti pčeli pogotovo nadomjestak peludi/polenu. Što znači da netreba uraniti s dodavanjem pogača koje sadrže nadomjeske polena čak nije dobro ni da se drugim pogačama prerano aktivira leglo. Pčele će trošiti zalihe perge i ako duže vremena usljed hladnoće nema pročisnog leta brzo će doći do prevelikih nakupina neprobavljivih tvari što će za posljedicu izazvati oštećenje zadnjeg crijeva te do razvoja nozemoze i naglo slabljenje društva. Ja sam nedavno već pisao da se ne požuruje s dodavanjem pogača ako nije potrebno.
Slažem se s tobom i to ne kao neko ko je pisao ovo nego,što mislim tako .Posebno bi podvukao zadnju rečenicu "Ja sam nedavno već pisao da se ne požuruje s dodavanjem
pogača ako nije potrebno ". Mislim da ako ima dovoljno hrane za zimu i ako se ocijeni da je društvo dobro ,da je najbolji momenat za davanje pogaća kod ranih cvjetanja ,
kad već pčele počnu izlaziti . Tada je promjenljivo vrijeme , prohladno sa čestim kišama i tada pogača dobro dođe ( stimular ) , da nebi dolazilo do prekida legla . Prošle
godine sam imao jaka društva u rano proljeće ,pa mi pogače gotovo i nisu bile potrebne .Nažalost, nisam ih davao u sedmom i osmom mjesecu ,što mi je bila veća greška ,
pa imam slabija društva nego u ovo doba prošle godine .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ja sam svojim ove godine pčelama davao sve u optimalnom roku od prve pogače do na litre obogaćenog sirupa. Toliko sam društva razvio da sam od prezimljenih 17 društava do draja jula došao na 50 društava. Sva društva su bila gotovo pod stalnom stimulacijom ili pogačom ili na drugi način sve do jeseni. Kad sam otkrio da sam napravio jednu grešku. To je: nisam vjerovao da će se varroa toliko razviti što dotad nikad nisam imao takav nagli veliki razvoj pa mi je postalo jasno da sam tijekom ljeta do jeseni imao manje varroe da bi uzimljena društva bila puno jača.
Mislio da sam savladao tehniku borbe protiv varroe, ali pčelaru kad je taj napasnik u pitanju znanja i truda nikad dovoljno.
Bit će pravo čudo ako sva moja uzimljena društva dočekaju proljeće.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Stipo je napisao/la:Ja sam svojim ove godine pčelama davao sve u optimalnom roku od prve pogače do na litre obogaćenog sirupa. Toliko sam društva razvio da sam od prezimljenih 17 društava do draja jula došao na 50 društava. Sva društva su bila gotovo pod stalnom stimulacijom ili pogačom ili na drugi način sve do jeseni. Kad sam otkrio da sam napravio jednu grešku. To je: nisam vjerovao da će se varroa toliko razviti što dotad nikad nisam imao takav nagli veliki razvoj pa mi je postalo jasno da sam tijekom ljeta do jeseni imao manje varroe da bi uzimljena društva bila puno jača.
Mislio da sam savladao tehniku borbe protiv varroe, ali pčelaru kad je taj napasnik u pitanju znanja i truda nikad dovoljno.
Bit će pravo čudo ako sva moja uzimljena društva dočekaju proljeće.
Nemam ništa protiv shvatanja da je varoa najveći problem ali ja mislim da nije .Kaže se da je vrlo jako društvo koje u zimu uđe sa 20.000 pčela .Po tome bi sasvim
pristojno društvo bilo od 10.000 do 15.000 pčela . Kada u zimskom tretmanu padne 1.000 varoa ,kaže se da je to puno , a to je tek jedna varoa na svakoj desetoj pčeli
na 10.000 pčela .Uz to se smatra da jedna varoa može pčeli skratiti život do 20 % .E , sad se pitam šta je sa onih 9.000 pčela . Rekao bih da, ipak ima i nešto drugo .
Možda ću biti dosadan sa Lebedevom , ali on kaže " Koliko god pčele potroše perge na svoj razvoj do glavne paše ,toliko potroše na izvođenje i razvoj zimskih pčela ".
Neznam kako je bilo kod tebe ,kod mene je ljetos bio bezpašni period i zato kažem da mi je bila greška nestavljanje stimular pogača ,jer bi bar djelomice zamijenile
pergu ,koje je u tom periodu slabo bilo.Ako uzmemo da si praktično ,svako društvo dvaput razrojio ,jesi li imao dovoljno perge i za razvoj tih zajednica i za pripremu
zimskih pčela ? A još bi im trebalo i ostaviti za zimu cca dva rama sa pergom . Ja sam ovo znao ,pa sam ipak zanemario i utoliko bi više sam sebe tukao !
koristi u vojne svrhe !
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Dobro si to primjetio Zvones. Pored varroe i perga je u pitanju.
Iskreno rečeno muku mučim s pergom kada god razrojim društva. Pogotovo se javlja nedostatak perge u vrijeme cvijetanja vrijeska. Pa mi pčele poslje vrijeska uvjek naglo oslabe.
U proljeće ima izobilje polena i zato sam u pripremi ove godine izraditi veći broj prikupljača polena bar 20 komada.
Odavno sam osjetio te nedostatke oko perge. Plan mi je praviti pogače obogaćene polenom i u datom trenutku dodavati ih pčelama i mislim da ću riješiti ove probleme.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Hvala Zvones na predavanju.Sve prilicno jasno :)
Senade brisi postove slobodno sto "ne pripadaju" :D tako je pravo.Imas lapsus treba da stoji GENETIKA :) sad trazi gdje...
Stipo ja dodajem mlijeko u prahu u medne pogace kao zamjenu za polen.Kupila sam hvatac polena prosle godine i vjerovali ili ne izgubila uputstvo,pojma nemam kako da ga postavim sad :)
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

beequeen je napisao/la:.Imas lapsus treba da stoji GENETIKA :) sad trazi gdje...
Gdje to ?! :wink: Ako ima nekakvih primjedbi možete koristiti i opciju prjave posta i naznačite zbog čega ste uputili prmjedbu.. Ova upozorenja se nikako ne smatraju lošim ,naprotiv . Poželjno je dasekoriste opcije kojenudi forum tako će mo biti konstruktivniji.

Hvala
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Kao što ste svi već i rekli da se nebi ponavljali, samo bih dodao da je bitno da imamo što više kvalitetno odhranjene pčele pa neka je to i duplo manje od nekih koje su nekvalitetno hranjene.
Kod mene je bilo jedno 4 društva koja su pucala od pčele i zatvorenog legla, ostala su bila srednje snage, ali jedno je bilo na šest okvira i nisam ništa proširivao jer je kasni roj, a za isti dan sam smjestio još jedan koji je bio malo veći i njega sam proširio i forsirao i razvio se super 10 LR okvira krcato.
Jučer prilikom pregleda to jedno nezaostaje ni za jednim gotov, osim što je brojčano jače od polovine.
S toga mislim da je razlog što se u ovoj košnici malo proizvelo pčele sa dovoljno kvalitetne hrane.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Dragi Samire,
De malo za mene prevedi?Ja ne skontah nista!Malo jednostavnije sa nekim primjerom,hvala :D
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Stipo je napisao/la:Dobro si to primjetio Zvones. Pored varroe i perga je u pitanju.
Iskreno rečeno muku mučim s pergom kada god razrojim društva. Pogotovo se javlja nedostatak perge u vrijeme cvijetanja vrijeska. Pa mi pčele poslje vrijeska uvjek naglo oslabe.
U proljeće ima izobilje polena i zato sam u pripremi ove godine izraditi veći broj prikupljača polena bar 20 komada.
Odavno sam osjetio te nedostatke oko perge. Plan mi je praviti pogače obogaćene polenom i u datom trenutku dodavati ih pčelama i mislim da ću riješiti ove probleme.
Bez ovih tvojih postova nebi ni bilo objašnjenja zašto sam pisao zadnja dva dijela .Vjerujem i ja da se tako može smanjiti nedostatak perge , a dobro je i imati u
ramovima kad je ima najviše ,pa makar i u medištu .
beequeen je napisao/la:Hvala Zvones na predavanju.Sve prilicno jasno :)
Hvala tebi beeguen , jer ti si bila najvjerniji čitalac i pitalac ,odnosno čitalica i pitalica . Svaka edukacija je prvo okrenuta početnicima ali mi svi (tu mislim i na daleko
iskusnije i sa svakako više znanja ,pogotovo od mene ), mnoge stvari preletimo ,preskočimo ili ne obračamo pažnju , tako da je uvijek dobro obnoviti znanje ,pa i nešto
naučiti što ranije nismo primjetili . Tebi posebno hvala , ali i onima koji nisu postavljali pitanja ,jer su mi olakšali posao :)
beequeen je napisao/la:Dragi Samire,
De malo za mene prevedi?Ja ne skontah nista!Malo jednostavnije sa nekim primjerom,hvala :D
Ja mislim da sam ga razumio . Kaže da mu je bolje ono društvo koje nije stimulirao od onih koje je (jer sada ima više pčela ) Razlog je što je ono (po njegovom mišljenju )
imalo kvalitetniju hranu . To je sasvim moguće ,jer kad je bespašni period ,vrućine ,mi stimuliramo maticu (pčele ) najčešće šečernim sirupom . Ako nema dovoljno perge
u košnici izleči će se pčele slabijeg kvaliteta ,jer su slabije hranjene u stadiju larve .Ukoliko ipak ima ,zbog većeg broja larvi (stimulacija ) može se desiti da će ostati malo
perge za dohranu zimskih pčela ,što dovodi do tog apsurda - puno pčela početkom jeseni ,ali mnogo manje ćim zahladi sa mogučnosti da potpuno nestanu . Dio ovoga se
može prevazići prilagođenom prihranom , kao što je spominjao Stipo , a nešto samo drugačije radi i Senad , a najbolji su oni koji imaju pune ramove i meda i perge,samo
mi je žao što mene nema među njima :) .
Na kraju mog "pametovanja " još jednom zahvala Senadu na lijepim i dobro složenim fotografijama i onome ko je to uredio !
koristi u vojne svrhe !
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Zvones je to majstorski pojasnio samo bih dodao da nisam proširivao prostor kao ovom drugom roju
nego je matica imala manje prostora za zalijeganje i tako se othranjivalo manje a kvalitetnije leglo.
Moj neki zaključak nije bitna količina pčele nego kvalitet i dugovječnost te pčele za zimu.
Moramo u datom trenutku ili donamjestit kvalitetnu hranu ili neku zamjenu ili smanjit matici prostor.
Ovo ja nisam znao nego se slučajno potrefilo a ja to kasnije primijetio.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Znaci trebali bei je ograniciti u jesen?Staviti npr.maticnu iznad prvog nastavka?Ja stavljam mlijeko u prahu i u sirup da malo nadomjestim polen.Kaze Relic da je pivski suvi kvasac ,sojino brasno i mlijeko u prahu kombinacija najbolja .Omjer 1:3:1 kaze cak jaja u prahu.kravlje mlijeko.Ovo govorim kao mogucnost "nadopune"i veci kvalitet pcela ako se nema dovoljno meda.
Nema na cemu Zvones,zadovoljstvo je bilo moje :D
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

beequeen je napisao/la:Znaci trebali bei je ograniciti u jesen?Staviti npr.maticnu iznad prvog nastavka?Ja stavljam mlijeko u prahu i u sirup da malo nadomjestim polen.Kaze Relic da je pivski suvi kvasac ,sojino brasno i mlijeko u prahu kombinacija najbolja .Omjer 1:3:1 kaze cak jaja u prahu.kravlje mlijeko.Ovo govorim kao mogucnost "nadopune"i veci kvalitet pcela ako se nema dovoljno meda.
Nema na cemu Zvones,zadovoljstvo je bilo moje :D
Evo ja se navikao tebi odgovarati ? Mislim da nije stvar u ograničavanju , nego da društvo ima onoliko kvalitetne hrane koliko mu je potrebno , a to znači da je potrebno
pregledat društvo u konkretnom periodu i uvjerit se u njegove mogučnosti .Ovdje je važno imati dobra zapažanja i svakako da je iskustvo vrlo važno.Samir je pokazao
primjer gdje manje može bit i više i obrnuto .
Suvi pivski kvasac je super zato što se može odmah mješati sa šečerom i osim kompleta B vitamina ima još važnih elemenata. Što se tiče mlijeka i soje ,tačno je da se
svugdje stavljaju ali nisu isti kao kad je to Relić radio .Sad je mlijeko puno hormona i antibiotika , ali ako ga mi upotrebljavamo , mogu i pčele (moralna dilema ) .Soja
je pored kukuruza najčešće genetski modificirana biljka .Kad smo već kod kukuruza ,od njega se radi čuveni fruktuzno -glukozni sirup i naravno osnovna je sastavnica
kupovnih pogača .Mislim da tvoje pogače po Reliću med ,šečer i pivarski kvasac ( od 5% do najviše 10% ) nisu ni malo loše.Obzirom da žute pčele imaju dosta legla u
jesen pa i zimu ,tada mnogo šta, što važi za sivku ,ne vrijedi za žutu pčelu i o tome moraš voditi računa !
koristi u vojne svrhe !
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Hvala Zvones,
Ja pravim pogace "ledenice" sa medom i mljevenim secerom(po Relicevom receptu)sad ne dodajem mlijeko u prahu ali sam dodala pogace(strah) iako imaju meda i previse.Nedavno kad je ugrijala malo sam ispremjestala i iznenadila se koliko su vec potrosile.Sad malo bolje baratam tim prehranjivanjem ali uvijek postoji :?: Na nama je da cinimo najbolje sto znama a jeli bilo zaista saznacemo.Pozdrav :D
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Znam da nam je schumy u velikom poslu i da to radi temeljito na temi GENETIKA.Tema genetika uvke je se može obraditi .
Mi će mo ići lagano dalje. Azem je pripremio temu PONAŠANJE PČELINJE ZAJEDNICE U RAZLIČITIM SITUACIJAMA..

Nakon ove podteme pogeldat će te jedan video . Do sada niste imali mogućnost da pogledate nešto slično..
Svi oni koji prate temu UZGOJ MATICA bi će im od koristit ..
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Azem je napisao/la:
Ponašanje pčelinje zajednice u različitim situacijama .

Dugo sam razmišljao kako da ovu temu prilagodim i svedem je na nivo znanja jednog pčelara početnika, s obzirom da prilikom izlaganja mnogi prave grešku upravo zbog toga što svoje znanje izlažu na način kao da razgovaraju sa pčelarom sa istim nivoom znanja na kom su i oni.

(A1) slika

U pčelinjem društvu,svakako da je matica najvažniji član društva od koje zavisi život i rad društva.Poznati uzgajivač matica Franjo Tomažin rekao je da je loša matica unaprijed planirani gubitak.
Da bi matica u društvu pokazala svoje kvalitete, da razvije snažno i jako društvo potrebno je ispuniti nekoliko uvjeta, najbitniji su svakako sljedeći:

*Neophodno je da se u košnici u svakom momentu (obavezno) nalazi 10 kg hrane,
*U plodištu je obavezna rezerva konzerviranog polenovog praha ili obilan unos istog
*Prisustvo mladih pčela koje će hraniti maticu i mlado leglo
*Dovoljno prostora za zalijeganje (praznih) izgrađenih satnih osnova.

(A2) slika

slika

Uz ispunjenje navedenih uvjeta u pčelinjem društu u kojem je visokoproduktivna i kvalitetna matica može se očekivati da se društvo razvije maksimalno i kao takvo da ostvari velike prinose meda. U savremenom pčelarstvu zamjenu matica treba da vrši pčelar, pa je iz tog razloga potrebno da vodi evidenciju o svakoj matici, njenom porijeklu,godini starosti,uzgajivaču, ako smo je nabavili ili sami uzgojili.

Važno je napomenuti da pčelinje društvo nerado mijenja maticu, osim u sljedećim slučajevima:

*Kada je pčelar pri neopreznom radu zgniječi ili ošteti
*Kada matica ima neku tjelesnu manu (kad ostane bez krila, oštećenja noge idr)
*Iz bilo kog drugog razloga nestane iz košnice.

Pčelinje društvo takođe proizvodi maticu u slučaju rojidbe i u slučaju tihe smjene.

Da bi lakše shvatili uzgoj matica objasnit ću kako društvo vrši izmjenu (uzgoj ) matica i to :

*iz nužde,
*kada ide u prirodno rojenje,
* i kad vrši tihu smjenu matice.

Ovo je vrlo bitno za uzgoj matica zato što ćemo mi prilikom uzgoja matica „imitirati“ ove prirodne uvjete da bi došli do kvalitetnih matica.
Sve dok je matica prisutna u društvu vlada opća harmonija, ona proizvodi feromone (kemijske supstance) i u pčelinjem društvu prisutan je rad i red (neki kažu savršeni) na najvišem nivou.

U ovom slučaju svaki od članova društva obavlja svoj dio posla prema starosnoj dobi i potreba unutar košnice. (da ne ponavljamo šta koja pčela u kojoj starosnoj dobi radi, to smo već naučili).

Šta se dešava ako nestane matica u košnici?!

slika

slika

Nestaje feromon koji ona luči.!

Ovo se obično dešava kada iz nepažnje zgniječimo maticu, kad nam odleti sa rama i ne vrati se u košnicu. U ovom slučaju nastaje alarmantno stanje u društvu.Pčele saznaju da su bez matice i prilagođavaju se novonastaloj situaciji. Eh sad nešto usput; kako vi možete prepoznati ovakvo stanje?(da u društvu nema matice)

slika

Na izlazu iz košnice pčele se okupljaju i počinju da traže maticu.Čine to na način da na prednjoj strani zuje krećući se kružno, bezvoljno tumaraju tražeći maticu.Ako ovo uočite ovo je siguran znak da matice u košnici nema.

Ovako „neizvjesno stanje“ u košnici traje 2 sata do kada se pčele samoorganizuju i da bi sebi proizvele maticu kreću u izgradnju matičnjaka.

(A3) slika

Kako odabiru larve na kojima će uzgojiti maticu?

Da bi što brže došle do matice pčele proširuju radiličke ćelije grade matičnjake u kojem je leglo različite starosne dobi od jaja do zrelog legla.
Najstarije larve od kojih će pčele proizvesti maticu do tog momenta hranjena je hranom kojom hrane larvu pčele.
Jedan dio matičnjaka pčele počinju da izgrađuju na tek ispiljenim larvama, koje do tog momenta primaju matičnu mliječ kao hranu.Zbog razlike u starosnoj dobi prvo će se izleći matica iz matičnjaka sa najstarijim larvama.

(A4) slika

Sobzirom da je ova larva jedno vrijeme bila hranjena hranom buduće pčele, a poslije nastavila da prima hranu matice poslije izgradnje matičnjaka,iz ovog matičnjaka (iz najstarijeg) izleći će se matica lošeg kvaliteta.
Matica uzgojena na ovaj način zove se matica iz nužde ili prisilna matica i u pravilu je lošeg kvaliteta.Zašto?
Već smo gore dali odgovor:uzgojena od larvi starijih od 12 sati, samim tim i hranjena neadekvatnom hranom.Posljedica: Sitnija matica, manji broj jajnih cjevčica...itd itd.

Zašto ovo sve ispričasmo?

Sve gore navedeno koristimo pri uzgoju matica, već sam u uvodu rekao da mi to stanje „imitiramo“ prilikom uzgoja matica.

Kako?

Odstranimo maticu (privremeno ili stalno).

Zašto?

Da bi društvo doveli u ono stanje u koje sam opisao i pripremili ga za uzgoj matica, jer društvo kreće u izgradnju matičnjaka ako je obezmatičeno. (ako nema matičnog feromena.)
Šta ćemo i kakve larve mu ponuditi?
Larve iste starosti?

Opet zašto?

Da bi dobili kvalitetnije matice. Da nam se ne desi da neka matica prije ostalih na dan ili dva!
Kako će mo to dobiti?

To će vam neko drugi objasniti u drugom poglavlju, a mi nastavljamo dalje.

Matica iz rojidbenog nagona.

Kada u toku paše pčelinjem društvu ne obezbijedimo adekvatne uslove za normalan rad i život ono dobija rojidbeni nagon i počinje sa izgradnjom većeg broja matičnjaka.
Koji su to neadekvatni uslovi zbog kojih društvo može krenuti u rojidbeni nagon.Nabrojaću samo bez posebnog objašnjenja.
Slaba ventilacija, stiješnjenost kao posljedica neproširenja društva, nedodavanja satnih osnova na izradnju, i još mnogo toga,mogu imati za posljedicu rojevnog stanja.
Pčele u tom slučaju počinju sa izgradnjom većeg broja matičnjaka (nekad čak i do 50 komada) a nalaze se na donjem dijelu saća, koje matica zaleže. Važno je napomenuti da ih matica ne zaleže u isto vrijeme u istom danu.
Njega matičnjaka dobijena na ovaj način je neuporedivo bolja nego u prethodnom slučaju. Izgradnja matičnjaka u ovom slučaju izgrađuje se dosta povoljnim uslovima, uslovima dobre i jake paše, u društvu koje je na maksimalnom stadiju razvoja.Na njegi matičnjaka angažovano je dosta mladih pčela koje luče matičnu mliječ. (pčele starosti 5-15 dana)

Ovaj način uzgoja matica mnogo je hvaljen i osporavan.
Jedni tvrde da je antiselekcija u pčelarstvu, da se na taj način prenose negativne nasljedne osobine, dok drugi tvrde da su dobri, iz gore navedenih razloga.
Ja tvrdim da su i jedni i drugi u pravu, kako kad.
Ponovo na praktična pitanja pošto sigurno znam da vas ovo interesuje.
Da li ovakvo stanje mi možemo da izazovemo?
Odgovor:Naravno da možemo,već sam dao odgovor kad sam pojašnjavao kako i na koji način
Dolazo do rojevnog stanja i raspoloženja društva, a to je da ga ne proširijemo, da miu ne dajemo satnu osnovu na izgradnju.itd...Dosta zasad toliko.Sutra nastavljamo sa Maticom iz tihe smjene.
Ovo je bio moj razgovor sa vama koje ne vidim, ukoliko sam uspio u tome biće mi drago.
Molim te formatiraj ovo i dodaj ako imaš neku fotografiju nastavak slijedi već danas

TIHA SMJENA MATICA

Dešava se, ako pčelar redovno ne vrši smjenu matica da:
• Matica zbog starosti i dugog intezivnog nošenja počinje vremenom da polaže sve manje i manje jaja.
• Matica ne ispunjava uslove koje od nje zahtijeva društvo
• Matica je oštećena u nogu
• Matica ima izgrižena krila
• Matica je u toku sparivanja nedovoljno osjemenjena

Već sam napomenuo da pčelinje društvo se teško odlučuje za smjenu matice, ali će se u gore navedenim slučajevima to učiniti.
Kod ovog načina pčele najčešće izvuku 2-3 matičnjaka a rijetko kada 5. Ovi matičnjaci obično se nalaze na sredini rama.

(A5) slika

Zbog malog broja matičnjaka i zaleženosti u isto vrijeme ovi matičnjaci su obilno hranjeni u izobilju mladih pčela.
Matice iz ovakvih matičnjaka su krupne i odlične su nosilje.Od svih načina uzgoja matica zamjena matica tihom smjenom je najpribližnija po uslovima za uzgoj selekcionisanih matica.
I kod ovog načina podijeljena su mišljenja u pčelarskoj literaturi
Jedan od nedostataka je što matica nasljeđuje osobine majke, tako da pčelinje društvo kreće u tihu smjenu u svako doba .
Ipak ako vam se ovo desi ne propustite priliku da sebi uzgojite maticu na ovaj način.
Ovo je moja preporuka i lični stav.
Ove godine imao sam maticu 2007 godište koja je napravila tihu smjenu i ja sam to „zloupotrijebio“ tri puta i dobio tri izvanredne matice koje su mi uzimile tri izvanredna društva. Odlične su nosilje i krupne su.
Da još napomenem vrlo bitno za ovaj način uzgoja matica,a to je da su u ovom slučaju u društvu prisutne i kćerka i majka matica i da se međusobno podnose, vrlo često na istom ramu, a poznato je da se dvije matice u društvu ne podnose.
Sa tihom smjenom sam dosta eksperimentisao i došao do određenih zaključaka i mogu reći otkrića, ali o tome možda nekom drugom prilikom. Za sada će i ovo biti dosta .Nastojim da vas što manje gnjavim .

Dobro proučite ponuđeni tekst i ne ustručavajte se pitati.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Hvala Azeme
#1 je vezano za
Pčele u tom slučaju počinju sa izgradnjom većeg broja matičnjaka (nekad čak i do 50 komada) a nalaze se na donjem dijelu saća, koje matica zaleže. Važno je napomenuti da ih matica ne zaleže u isto vrijeme u istom danu.
Zasto 50 na primjer?Sta moze da pogoni pcele da proizvode toliki broj???Koji nagoni? :D
Već sam napomenuo da pčelinje društvo se teško odlučuje za smjenu matice, ali će se u gore navedenim slučajevima to učiniti.
Kod ovog načina pčele najčešće izvuku 2-3 matičnjaka a rijetko kada 5. Ovi matičnjaci obično se nalaze na sredini rama.
Ovo se odnosila na "tihu smjenu" a gdje se onda nalaze "prisilne matice",zar nisu i one naprijed-mislim to su jedina jaja ,larve sto ostanu na raspolaganju(ako nestane matica) :?:
Javite mi ako vintam :D
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Dodavanje matice u januaru 2011,
Šta je bitno?
*Praćenje pčela tokom zime.
*Blagovremno djelovanje i riješavanje problema.
*Matice iz rezerve.
*Ponašanje pčelinje zajednice bez matice ( ovakvu buku nisam doživio , nevjerovatan vapaj za maticom)
*ZA lakši rad uvjek imati rezervne matice
* Ovaj razlog je dovoljan da krenete u vlastiti uzgoj matica.

slika

slika

Ko želi da pogleda video može ovdje: http://www.youtube.com/watch?v=FcSHxynxJdM
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

beequeen je napisao/la:Hvala Azeme
#1 je vezano za
Zasto 50 na primjer?Sta moze da pogoni pcele da proizvode toliki broj???Koji nagoni? :D
Ovo se odnosila na "tihu smjenu" a gdje se onda nalaze "prisilne matice",zar nisu i one naprijed-mislim to su jedina jaja ,larve sto ostanu na raspolaganju(ako nestane matica) :?:
Javite mi ako vintam :D
Zašto baš 50? Pčele su na vrhuncu razvoja, dosta je mladih nezaposlenih pčela ,društvo ulazi u rojevno stanje i može izgraditi do 50 matičnjaka, upravo su ovo razlozi zašto gradi veliki broj matičnjaka. Od ovih 50 matičnjaka neće naravno svi biti iskorišteni, niti su svi dobri .Pčele izaberu najbolje.
Ovaj drugi dio nisam razumio
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Super Senade za peticu-ne moze se opisati onaj zvuk lepezanja krila-kad nema matice
:D :D :D
Odgovorite