neprijatelji pcela

Odgovorite
elmo
Čita, piše dovoljno

neprijatelji pcela

Post Postao/la elmo »

Pozdrav za sve na forumu.
Danas sam isao na pcelinjak i preventivno djelovao protiv zune koja moze da nanese veliku stetu pcelinjaku.Mada do sada nisam imao problema sa tom pticom postupio sam po onome bolje sprijeciti nego lijeciti.
Ja to radim na sledeci nacin ;odnesem iza i ispred sanduka (na odgovarajucoj udaljenosti) loj ili drugo masno meso i to pricvrstim za neko drvo ili koc. Zuna kad joj se javi potreba za masnocom nece dirati kosnice vec ce se zadovoljiti ponudenim.
ja tako radim a volio bih cuti misljenje iskusnijih kako to oni rade i da mi daju svoje misljenje o mom postupku.
Morate vjerovati u sebe jer ste katkad jedina osoba koja vjeruje u vaš uspjeh.
Tim Blixseth
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Re: neprijatelji pcela

Post Postao/la Asim »

elmo ovo je za mene novo ja imam u dvorištu 5 maca koje patroliraju pčelinjakom i jure ptice
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

Ja na kosnice sa stana postavim slike sa orlovima na kosnice koje su mi napolju jer su moje kosnice u vecini slucajeva pos krovom naslagane jedna do druge pa im ne prijeti opasnost al ponekd mi se desi da neka ostane napolju i na te kosnice ja pricvrstim sliku koja je plasticfirana i nikad dosad nisam imo problema sa tim stetocinama al slabo ih i ima pa sad dali pomazu slike ili ih i ne interesuje neznam al ja to uradim boje sprijecit n ego lijecit al u svakom slucaju moze se probat.
Pcelar u bijelom svijetu.
elmo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la elmo »

Hvala na komentarima,nisam ni ja Vahide do sada imao problema ali posto je moj pcelinjak u sumi gdje znam da ima zuna moram djelovati preventivno.Do sada mi nisu pravile probleme ni ptice ni glodari ali treba na vrijeme reagovati.
pozdrav za sve na forumu.
Morate vjerovati u sebe jer ste katkad jedina osoba koja vjeruje u vaš uspjeh.
Tim Blixseth
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

Ma nista kolega ja sam samo reko cime se ja branim a i moj jedan pcelinjak je kod same sume a za taj nacin odbrane mi je dao savjet jedan kolega pcelar on to koristi vec godinama.
Pcelar u bijelom svijetu.
Odgovorite