Rojevni nagon

Odgovorite
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Mislio sam da sve držim pod kontrolom, a juče otvorim košnicu u medišnom nastavku tri rama u kojem je bilo leglo zapakovan med ostale satne osnove i grade i ne grade a kada sam skinuo taj nastavak i zavirio ispod matične rešetke na ramovima i po pet i više vjenčića matičnjaka odlučim da ih razrojim a ostatak porušim sa dosta pažnje sam izdvajo leglo med da ne bi prebacio i maticu zapakovanog legla ima dosta pčela isto tako posle sam se dao u ptragu za matico nje nigdje dva puta sam sve pretumbo nema pa nema ne znam što se zbilo da li zbog mog neiskustva neumijem da je nađem ili je stvarno nema društvo koje sam izdvojio sa matičnjacima je mirovalo do mraka te smatram da je nisam tamo prebacio od sjekiracije niti sam doručkovo niti večero e sada se moram malo da oslonim na vas iskusnije ko je vičniji odnosno ko ima više staža u pčelarenju da pojasnim 4 do 5 okvirova sa leglom i matičnjacima sam prebacio u poseban sanduk dopunio peludim i medom i sa dvije satne osnove u izgradnji što je bilo ostalo matičnjaka porušio i na prazna mjesta dodavao ramove sa medom iz trećeg nastavka i satne osnove a usput tumbo tražeć maticu koja je bila označena zeleno posle sam sistematično sve pretražio i novo formirano društvo i staro društvo dvije su me ubole jer sam se usm**** od znja i od nervoze i straha nema pa nema otvorim drugu košnicu medište punoi 6 ramova nezapakovanog meda a sve satne osnove ostale gotov izgrađene skinem ga ispod ni jednog matičnjaka sve zalegnuto po P.S.-u odguram med u krajeve izgradene satne osnove prebacim ispod M R leglo dignem u sredinu nastavak sa medom i leglom jedva dižem na dva nastavka pomozite oko prve košnice šta da radim

P.S. U drugom nastavku ispod M R uočio sam odmah maticu crvrno obojena broj 63 tako da sam u dilemi dali mi prvo društvo koje mi ima matičnjake ima maticu ili ne ili je u biti u pitanju rojevni nagon HVALA UNAPRIJED NA DOBRONAMJERNIM KOMENTARIMA
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Dobro nam došao Asime ,,,

-Ako je u rejovnom nagonu društvo , pod uslovom da je unutra ve OK matica uglavnom šeta po krajnjim okvirma kao nešto lobira sa pčelama :) većinom desise i da šeta po stjenkama košnice , valjda čekaju pogodan trenutak za izlazak....
Pčele koje se spremaju za rojenje se vješaju o ramove i stjenke, praveći grozdove i veoma je teško uočiti maticu,,,,

Trebaš da znaš da bez obzira na rojevno stanje legla bi trebaloda bude u svim stadijima istina jaja daleko manje aliima,,,, znači ako ima jaja matica je tu ,,, može se desiti i da bude otvorenog legla,,, u pravilu trebalo bi da bude i jaja,,, pogledaj ponovo da liimaju jaja...

MOže se desiti da ti je matici već i napustila košnicu sa pčelama i to sa manje pčela,,, to sam primjetio ove godine ,, da prvi rojevi su daleko ,daleko manji uodnosu na drugaće,, ranijigodina to nije bio slučaj i uobičajno je da prvi roj bude gormada,

Moglo se desiti i da ti je nekim slučajem stradala matica,,,

U svakom slučaju akoih razvališ/ razrojiš da ne bi trebal toliko paničiti zbog matice,,,,, Dobro bi bilo akoje matica prisutna da je nađeš pada je odvojiš kaonovodruštvo a da u osnovnoj zajednici ostaviš samo jedan matičnjak,,,,,,

Ako ostaviš samo jedan matičnjak i budeš imao otvoreno leglo moraš opet ući u košnicu za par dana da porušiš novosagrađene matičnjake kako se nebi rojile....
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Dragi moj Senade hvala ti na pomoći ali ja noćas ni oko na oko kao što sam rekao ja sam juče sve ispremetao formirao novo društvo u koje sam ubacio sve matičnjake u drugom tj starom društvu koje je ostalo sa isto tako dosta zatvorenog legla medutim porušio sam matičnjake misleći da je matica tu i nisam je primjetio pčele ima u dva nastavka koje sam ostavio i to sve pune ulice novo društvo isto tako sve pune ulice koliko se starih pčela vraća neznam sada moram ići da radim pa ću da vidim a što se tiče traženja jajašcadi ama tu sam ti po smotan hvala na razumjevanju i na dobrodošlici
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Ma kakvo smotan,hajde Asime zasuci rukave i trazi.Ja sam zeleni pcelar ali mi je najteze bilo "kad sam se bojala",bojala se da pregledam,da ih diram,svega i onda skontala da to nece dobro zavrsiti-ako su pcele sefovi.Ti si Asime glavni i nemoj se sekirati-nista nije toliko vrijedno.Hajde sa srecom pa javi sta bi :-)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Poštovana gospodo možda da napravim jednu malu digresiju u ovoj temi stoga mi oprostite ali želim da sveobuhvatno približim objasnim svoj problem ito da nije problem u zasukivanju rukava ili u strahu od pčelica ma taman posla moj problem je u slabom znanju rada sa društvima u lr košnici jer sam kao dječak radio sa pčelama u pletarama roj sa pusti od starog društva jaga malo vijam po dvorištu one odu na neku šlivovu granu otesem ih u novu pletaru i kraj priče e sada drgačije prvo radim i nemogu ih nadzirati drugo ipod je takva šikara prema djelu grada pionirske doline i brekina potoka da ih ni u snu nebi mogao da pratim gdje će se roj primiti ipreostaje mida riskiram sa tehnikom razrojavanja koju nepoznajem tako da ispade da sm se prepo ma i jesam ali od greške jer sinoć sam ovom mladom društvu koje sam formirao u pnedeljak dodao sa hranilicom za tečnu hranu još jednu u koju sam nasuo i vode i odma su i došle da piju tosam trebo u startu da uradim a nisam neznam šta sam mislio jer su ostale mlade kućne pčele koje neznaju za pojilicu drugo prenio sam punu košnicu pčela sa dosti svaga kao npr 4 okvira zatvorenog legla sa svim matičnjacima dva puna okvira zapakovanog meda jedan nezapakovanohg jedan konbinovan medi pelud pgledom kroz mrežicu za pgače sam vidio da mi nije ostalo puno pčela ili su između ramova to je stvar koje me strah da nisam pogriješio nešto te kako će sve da ovo prođe a nism ni ovo apsolviroa košnica koja je u aprilu imala samo pet ulica pčela pa sam joj u prvoj polovini maja rukno nastavak sve gotov izgradila a matičnjaka ko grozdova i to takolijepih na mladom tek izgrađenom saću uz tako lijepo zapakovano leglo gdje je okvir popunjen od do sa samo po jedan ipo cm uz gornju ivicu okvira zapakovanog meda i prinuđensam sada da ih razrojim
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Pokušaj razrojavanja mi za drugo drustvo nije uspio nisam uočio maticu u drugom društvu ,maticnjaka ima puno ko grozdova ,zamolio bih da mi što hitnije pomognete i da mi date savjet da li je moj ovaj prijedlog uredu da društvu koe mi ima dosta matičnjaka a želim ga razrojiti da iznad drugog nastavka odvojim treći matičnom rešetkom , prenesem matičnjake i sav postupak sa leglom i medom a da postojeća matica ostane izolovana ispod matične rešetke , te da u dogledno vrijeme kada uočim da je iznad matične rešetke izašla mlada matica odvojim to duštvo.
Ja mislim da će na ovaj način uspostaviti bolja ravnoteža u društvu.Ovo bi uradio iz razloga što sam prezauzet te ih ne megu puno kontrolisati, samo rano ujutru sam tu i naveče poslije 16h. HVALA SVIMA
beequeen
Aktivan
Kontakt:

i ja jedva cekam odgovor na to tvoje pitanje ,bas me interesuje moze li se tako,kao pravljenje dvomaticne zajednice,vidjecemo Asime sta iskusni pcelari kazu
:-)
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Ma sada trebam da se manem ovog pitanja jer ovo što sam doživio je kao opisana pčelarska drama a sacenario pčinje oko dva sata popodne kući sam u prolazu savrati da pogledam moje pčelic e zujalice i najviše me in teresovalo društvo kojke sam razrojio u ponedeljak. Malo saam ih posmatro i pored ulijetanja poneke pčelice vidio sam da je jedna matica izašla i napravila kretanje u obliku broja osam te se vratila u košnicu mislio sam sav sretan da je novo društvo dobilo konačno maticu te odlučim da idem dalje za poslom. Međutim u sekundi posle toga društvo koje sam misliuo da jutros rano razrojim počelo je da se roji to nisam doživio 20 godina srce mi se popelo u grlo taman sam se okreto za čime ču da obarm roj međutim počelo je da se nešto dešava pčele žele ponovo unutra idu ispod podnjače elem opšta halbuka. Na kraju pojilice primjetim malo više pčela te tamo priđem, ima šta vidjeti na zemlji matica, uzmem je u ruku ona malo leti. Sklonim je u novu hranilicu i počnem kontaktirati okolne pčelare. Došao sam do zaključka da se radi o staroj matici kojoj je odsječen dio krila i nije mogla da odvede roj. Otišao sam u poljopčel da uzmem kavez za matice, i da formiram novo društvo. Međutim tamo sam odgovoren, uzeo sam folmaster za obilježavanje i cilindar. U putu sam kontaktirao prijatelja, pitao me je kako zaliježe, a stvarno sam prezadovoljan. I onda mi je objasnio ako nemam kaveza da odvojim dio legla, meda i peludi i da formiram novo društvo, te da maticu u tom cilindru stavim na satonoše i nakon dva sata povećam otvor za izlazak.
Čim sam je spustio, grupica pčela se nabila na rešetku i poćela joj pružati jezike, to se desilo poslije formiranja novog društva po svim propisima. nakon dva sata sam pustio pčele da joj priđu, a malo sam prije provjerio i vidio da je izašla i otišla među okvirove.
Pa ovo se može desiti samo meni. :) Opšte pčelinja drama, ni Romeo i julija me nisu ganuli kao ovo.
U dodatku - društvo koje sam razrojio u ponedjeljak, a njemu sam prenio sve matičnjake, ispred večeras ima tri mrtve matice. Srce me boli, ne znam sta da radim.
Zadnja izmjena: Asim, dana/u 09 lip 2010, 20:56, ukupno mijenjano 1 put.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Uh mnogo informacija,,,,,

Nisi morao držatimaticu dva sahata ,,njeno leglo i njene pčele mogao si odmah sa njom formirati novo društvo i problem riješen,,

NOvo društvokoje si formiro od matičnjaka u takjvim slučajevima razrojavanja ostavljase najzrelijimatičnjak i to jedan,, neko će reći dva,,,, Zaštonije dobro dva matičnjaka.. Ako je zajednica bila u rojevnom nagonu postoji vjerovatnoća da prhne roj i iz tog razrojenog,,,,,,,,

Sve te matice koji si našao mrtve pčele to lagano odrade ili matice između sebe,,, NAučit ćeš se ti da ih eliminišeš svojoj rukom ,,to je tako u pčelarstvu
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Nista be drame Senade,ja sam citala ko na iglama :-)
Eto tebi novo drustvo Asime.Svi nesto razrojavatae,pravite nova drustva,ja se ne micem..Jos na 2 .Mozda je i koji roj otisao,ko zna?Daleko su mi iza kuce pa ni ne idem cesto-ja ne volim ni da ih uznemiravam ako nema potrebe.Danas kisa pa valjda nece nigdje.A imam nekoliko supljih stabala-odlicna mjesta za rojeve pa se potajno nadam-eto im nove kuce-lako cu ih odatle pokupiti.ja jos ocekujem nove kosnice i nukleuse da stignu(ko zna kad ce)
Pozdrav
Zadnja izmjena: beequeen, dana/u 09 lip 2010, 22:17, ukupno mijenjano 1 put.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Asime kako kaže Senad puno informacija ali ja ću ti dati samo jedan savjet.
Kada razrojavaš društvo iz stare košnice se uklanja stara matica i sa njom se formira novo društvo na novom mjestu uz staru maticu prenesi dosta hrane i polena i pola legla sa pripadajućim pčelama. Jedan matičnjak ostaje u staroj košnici koja se ne miče s mjesta.
Sve izletnice iz nove košnice gdje je stara matica će se vratiti na staro mjesto i tada će u toj košnici prevladati starije pčele i tako će se prekinuti rojevi nagon jer nedostaje pola kućnih pčela koje su sada u drugoj košnici sa starom maticom. Mlade pčele koje su sa starom maticom zbog nedostatke izletnica primorane su da ranije izlaze iz košnice tako se i dio tih pčela zaposli oko prikupljanja polena i nektara i prekida se rojevi nagon. Dva matičnjaka se ostavljaju samo ako su različite starosti.
Jedan matičnjak je zreo na vrhu nabrušen, a drugi pred zatvaranje. U slučaju da je loše vrijeme i da se matica koja je starija 5-6 dana ne oplodi ili se sa oplodnje ne vrati u košnicu. Za dan dva izlazi druga matica. Pa valjda će ona imati više sreće.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

dragi moji prijataelji hvala na savjetima ali štoje bilo bilo je noćas sam spavo čitavu noć jer sam stavio srce na mjesto dragi moji prijatelji nisam ja želio da ih razrojavam to pčelice hoće iz inata zato što puno godina se nisam sa njima družio - ma šalim se ali osobe na koje sam se juče oslanjao i tražio savjete su bile zatečene situacijom meni je bilo žao da mi stara matica umre jedino pred samu veče mi je jdan pčelar dao savjet kako da pripojim maticu a bio sam otišao u trgovinu po kavez i tamo su me ubjeđivali da je nemogu pripojiti elem bilo je kako je bilo hvala vam na ovim in formacijama stipo tebi posebno da se zahvalim što se i ti uključuješ u moju pčelarsku dramu meni je ostalo još dva društva koja su u rojevnom nagonuali smatam da baš nije alarmantno
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Kod tebe Asime baš burno. Samo se malo moraš opustiti , nemoj toliko da brineš oko pčela. Mada i mene nekad zabrinu , ali tebe baš, baš puno sekiraju. Mada trebamo da damo sve od sebe i kad smo u pitanju mi sami , pa i kad su pčelice u pitanju , ima Jedan koji se brine i za nas i za njih !!!
Zato . opušteno i polako ... :)
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

pasha je napisao/la:Kod tebe Asime baš burno. Samo se malo moraš opustiti , nemoj toliko da brineš oko pčela. Mada i mene nekad zabrinu , ali tebe baš, baš puno sekiraju. Mada trebamo da damo sve od sebe i kad smo u pitanju mi sami , pa i kad su pčelice u pitanju , ima Jedan koji se brine i za nas i za njih !!!
Zato . opušteno i polako ... :)
ma samo molim vas da mi dopustite objašnjenje ja sam na ovaj teren uletio bezglavo i iz čiste ljubavi zbog mojih dječačkih dana kada sam znao da sa grane šljive skidam roj samo u kupačim g ,,,,, a mopja rahmetli mater se umota i drži košnicu dok ja drmusam grnu a potom otpali roj u pletari na brzinu okrećem na pripremjlenu dasku bogami drugačije sam se osjećao sada mogu da otvori košnicu i da vršlam po okvirovim pa bez obzira koliko ja to pažlivo radio mplašim se da sm im poremetio neštozbog toga je pomalo i prisutan momenat hiserije u mom objašnjenju
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Stipo je napisao/la:Asime kako kaže Senad puno informacija ali ja ću ti dati samo jedan savjet.
Kada razrojavaš društvo iz stare košnice se uklanja stara matica i sa njom se formira novo društvo na novom mjestu uz staru maticu prenesi dosta hrane i polena i pola legla sa pripadajućim pčelama. Jedan matičnjak ostaje u staroj košnici koja se ne miče s mjesta.
Sve izletnice iz nove košnice gdje je stara matica će se vratiti na staro mjesto i tada će u toj košnici prevladati starije pčele i tako će se prekinuti rojevi nagon jer nedostaje pola kućnih pčela koje su sada u drugoj košnici sa starom maticom. Mlade pčele koje su sa starom maticom zbog nedostatke izletnica primorane su da ranije izlaze iz košnice tako se i dio tih pčela zaposli oko prikupljanja polena i nektara i prekida se rojevi nagon. Dva matičnjaka se ostavljaju samo ako su različite starosti.
Jedan matičnjak je zreo na vrhu nabrušen, a drugi pred zatvaranje. U slučaju da je loše vrijeme i da se matica koja je starija 5-6 dana ne oplodi ili se sa oplodnje ne vrati u košnicu. Za dan dva izlazi druga matica. Pa valjda će ona imati više sreće.
stipo blago tebi na stvom znaju ja kao što sam rekao uletio sam dosta bezglavo na ovaj teren i eto me sa dosta noći neprospavanih a tek od juće kakva me briga mori
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

senad je napisao/la:Uh mnogo informacija,,,,,

Nisi morao držatimaticu dva sahata ,,njeno leglo i njene pčele mogao si odmah sa njom formirati novo društvo i problem riješen,,

NOvo društvokoje si formiro od matičnjaka u takjvim slučajevima razrojavanja ostavljase najzrelijimatičnjak i to jedan,, neko će reći dva,,,, Zaštonije dobro dva matičnjaka.. Ako je zajednica bila u rojevnom nagonu postoji vjerovatnoća da prhne roj i iz tog razrojenog,,,,,,,,

Sve te matice koji si našao mrtve pčele to lagano odrade ili matice između sebe,,, NAučit ćeš se ti da ih eliminišeš svojoj rukom ,,to je tako u pčelarstvu
senade dragi prijatelju podosta me nešto sputava a to je strah da im svojim postupkpm nenaudi a bogami sam juče skonto dasam napravio debelu glupost
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

Ama Asime ti si makar imo kolko tolko iskustva a ja bas nikakog kad sam uhvatijo prvi roj sa mojim babom pa bilo je zanimjivo to uradit roj strest u plasticnu kantu jer nisam imo ni trnke (pletare) al sta onda nema ovdje kosnica ko kod vas nemal i da na kiosku mozes kupit nisam imo bas nista nikakog iskustva prije 5/6 godina a sad i matice uzgajam samo polako bice dobro polako sve sto neznas pitaj ima nas pomocemo ako se moze pomoc savjetom ja bi jos mogo stosta pisat al moram ic spavat jer sutra moram ranom zorom da idem na pcelinjake da skidam med sa kosnica sto su moje pcelice sakupile za svoga gazdu i to za 5/6 dana ranom zorom posle sabaha
Pcelar u bijelom svijetu.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Vahid je napisao/la:Ama Asime ti si makar imo kolko tolko iskustva a ja bas nikakog kad sam uhvatijo prvi roj sa mojim babom pa bilo je zanimjivo to uradit roj strest u plasticnu kantu jer nisam imo ni trnke (pletare) al sta onda nema ovdje kosnica ko kod vas nemal i da na kiosku mozes kupit nisam imo bas nista nikakog iskustva prije 5/6 godina a sad i matice uzgajam samo polako bice dobro polako sve sto neznas pitaj ima nas pomocemo ako se moze pomoc savjetom ja bi jos mogo stosta pisat al moram ic spavat jer sutra moram ranom zorom da idem na pcelinjake da skidam med sa kosnica sto su moje pcelice sakupile za svoga gazdu i to za 5/6 dana ranom zorom posle sabaha
hvala na pdršci ama ovaj moj strah nije vezan za ekon omsku stranu nego da nenepravimkakvu patnju biću koje neizmjerno volim i za koje sam vezan nekom neobjašnjivom inikosnom vezo a sve sam ih morao da razrojim pa mogu da preuzmem zvanje rojara od nekog sa ovog foruma kliji se prije mene javio sa problemom rojvnog nagona u društvu
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Evo baš danas mi se dogodi to što Senad napisa i z nukleusa mi izleti roj, a ja mislio ujutro obilježiti u tom nukleeusu maticu eto iz njeg izađe roj.
Tako je to kada se ostavi više matičnjaka iz društva koje je imalo rojevi nagon. Eksperimentalno sam tako formirao 2 nukleusa i jedan se izroio.
Za par dana moram pojačati novim pčelama iz drugih zajednica izrojeni nukleus i uhvaćeni roj. Dali će se roiti i ovaj drugi nukleus vidjet ću ili je se već izroio samo nisam primjetio. Teško je primjetiti tako mali roj.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

draga moja gospodo forumaši moram i ja da dam po neku informaciju ali i da priupitam puno toga pa elem od svojih 4 društva sam bio prinuđen da razrojim u još 5 društava i mogu da vam kažem sledeće sve su mi se matice izlegle i pronašao sam ih lijepe i bogamo plašljive ama bogati jure po okviru a ja ih mislio da obilježim je taman posla kao da su trenirale atletiku ili sam ja plašliv da ih nepovrijedi :) uglavnom ona štipaljka za matice ma ljudi kao da imam kamen u ruci ja da uzmem, maticu štipaljkom a ona se popela na štipalku ja daje uzmem u cilindar ona skoći na zemlju e onda sam je popeo na ruku pa je prevarim da utči u cilindar i uspravim ga a moja supruga stavi plavu tačkicu na njen ugzgalavak od ostalog obilježavanja odustao sam od straha da ne bi povrijedio neku od ovih mojih princeza još očekujem da mi se izlegnu još dvije a kod društva kod koje nisam mogao naći maticu i sa kojim sam se prvi put javio morao sam dodati maticu tu sam napravio glupu kardinalnu grešku jer nisam sebi vjerovao da je nemogu naći porušim matičnjake izdvojim društvo sa dosta matičnjaka a ovamo mi ostane prazno Senad je bio u pravu izašla sa malim brojem pčela sada čekam do četvrtka da vidim da li su je prihvatile akoje neprihvate dali da budem uporan i da kupim drugu po istom metoti ili da nešto činim drugo osim toga kada otprilike nove matice idu na parenje i dali imam razloga da se puno brinem oko toga
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Bogami se ti Asime prosiri fino!Cestitke :-)
Ja svoje dvije moram naci i obiljeziti,spreman cilindar i marker ali mi se ne da.Kod nas je vruce,gori sve,neda mi se nista raditi.
Sretno sa tim pcelama
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Asime nikad nemoj žuriti sa obilježavanjem matica.Pribor treba da je pri ruci,pa kad radiš redovan pregled i kad ugledaš maticu tad je obilježiš.Pusti da matica zaleže dva tri rama i da se leglo zatvori ,tad su matice već mirnije u protivnom možeš ostati bez matice.Ako ti se desi da matica prhne nemoj očajavati ostavi otvorenu košnicu 10 minuta ,ati se odmakni.Poslije 10 minuta pokjlopi košnicu i sutra češ vidjeti da se matica vratila.Uzgajivači matica su ljudi sa praksom pa mogu obilježiti i sparenu i ne sparenu maticu.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Ibrahim Malicbegovic je napisao/la:Asime nikad nemoj žuriti sa obilježavanjem matica.Pribor treba da je pri ruci,pa kad radiš redovan pregled i kad ugledaš maticu tad je obilježiš.Pusti da matica zaleže dva tri rama i da se leglo zatvori ,tad su matice već mirnije u protivnom možeš ostati bez matice.Ako ti se desi da matica prhne nemoj očajavati ostavi otvorenu košnicu 10 minuta ,ati se odmakni.Poslije 10 minuta pokjlopi košnicu i sutra češ vidjeti da se matica vratila.Uzgajivači matica su ljudi sa praksom pa mogu obilježiti i sparenu i ne sparenu maticu.
dragi moj ibrahimaga nije poblem u ovom obilježavanju to je najmanji problem nego ako si pratio
moje dopisivanje ja sam ti u startu razrojavanja napravio ogromnu glupost ma kako kažu bedak i eto društvo koje je imalo rojevni nagon i na oviru imalo od 5 do 7 matičnjaka nisam mogao pronaći maticu tržio sam je u dva tijela nastavaka tri sata i nema pa nema ja razdvojim dva društva novo sa matičnjacima staro bez matičnjaka jer sam mislio da ne mogu da nađem maticu i eto ti društvo staro mi je bezmatično nakon 15 dana posle toga skontam poprskam ih sirćetnom otopinom i dodam maticu a nakopn 5 dana nje nema ugušile je e pa onda kontaktiram odakle sve ne i svi mi govore da to društvo rasformiram i dodam ovogodišnjim rojevima drugim poslom sam otišao kod svog komšije na selu Vojislava Radovića i on mi po kiši otvara košnice i nađe dva mastićnjaka izkružimo ih i moja ih supruga grije u njedrima te ih večeras presadimo i biće što dragi Bog da e to je moja velika briga ni sikiracija ma tržio sam, ja matičnjake i kod Mide uzgajivača matica uZabrđu i ovog i onog ali eto stari pčelar ostaje uvjek spreman da poritekne kada je belaj e pa to ti je ono što moju dušu mori zadnjih 15 dana uz napomenu davno sam prestao pisati i da bih opstao prihvatio se teke opreme koja mi je uništila osjećaj za težini moje pisanje je puno grešaka pnekad mi tekst prtečiste kćerke uostalom oćekujte moje snimke od imanja mog komšije Vojislava Radoviča koji mi je i prije pomagao u nekim poslovima i koji ima jednu prirodnu oazu sa 50 tak pćelinjih društava te sa lijepim ribnjakom i sa svojhim patkama i ćurkama i velikom dušom im on je uglavnjom kriv što sam ja uletio u pčelarstvo kao slon u staklarsku radnju pa tumaram i što god da sam dohvatio ili mi se ljulja ili lupa zbog svega što sada doživljavam vjwrujte da mije izuzetno radusno zbog novih društava i bolno zbog ovog bezmatka
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Senade streh me je greške i dosta nepoznatog
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Asime samo hrabro i ne očajavaj svi mi imamo loših iskustava s pčelama. Dobro je kada čovjek sazna gdje griješi. Evo i ja sam ove godine napravio nekoliko glupih grešaka koje sam ipak nekako donekle ispravio i kada sve zbroim i oduzmem ove sam godine dobro napredovao u pčelarstvu. Griješio sam ali sam i dosta toga naučio. Zato samo hrabro tko ne griješi taj i nezna mnogo. Kako se kod nas kaže sam pao sam se i ubio i opet se sam podigao.
Odgovorite