Moj pcelinjak-Blasko-Apifarma Maja
Re: Moj pcelinjak-Blasko-Apifarma Maja
Ovo je pod mikroskopom i to dosta jakim , tako da nisu paraziti.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Zvones mikroskop koji povecava 1000 puta!zvones je napisao/la:Ovo je pod mikroskopom i to dosta jakim , tako da nisu paraziti.
Sve je jasno !medonosa je napisao/la:Zvones mikroskop koji povecava 1000 puta!zvones je napisao/la:Ovo je pod mikroskopom i to dosta jakim , tako da nisu paraziti.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Komentari su bili mnogobrojni i strucnimedonosa je napisao/la:Drage Kolege molio bih vas sve za komentare sta se vidi na ovome videu?I Iskusni i kolege pocetnici,narocito Kolega Sahista koji mi dade jednom preporuku da trebam svoje(ne)znanje da usredotocim na drugu stranu, su dobrodosli da daju svoje misljenje,predpostavke i sl.Ako se moje pretpostavke pokazu kao tacne onda imamo jedan veliki i nerijesiv problem....
Čestitke za ispitivanje i nalaze ! Predpostavljam da je sve obavljeno u okviru udruženja i na uzorku koji je donesen sa ATL . Sad je pitanje šta je potaklo a.gnjiloću imedonosa je napisao/la:Komentari su bili mnogobrojni i strucnimedonosa je napisao/la:Drage Kolege molio bih vas sve za komentare sta se vidi na ovome videu?I Iskusni i kolege pocetnici,narocito Kolega Sahista koji mi dade jednom preporuku da trebam svoje(ne)znanje da usredotocim na drugu stranu, su dobrodosli da daju svoje misljenje,predpostavke i sl.Ako se moje pretpostavke pokazu kao tacne onda imamo jedan veliki i nerijesiv problem....
,moja pretpostavka je (cekam da ovu pretpostavku potvrde strucne osobe,a i neka svako pokusa vise saznati na osnovu videa)da se na videu primjete bakterije i spore Nozemoze Cerane i Americke trulezi legla,sto je u dosadasnjoj praksi neprimjeceno!Pojavom ovih bakterija ili pcelinji bolesti na pcelinjaku,pcelaru ostaje samo da nabavi dobru plinsku bocu i spali zarazene kosnice sa pcelama,ako ne i cijeli pcelinjak,nazalost!Na forumu je se i ne samo na ovome forumu pisalo o varoi i sredstvima protiv varoe,od najgorih do najbolji,niko nije se pozabavio ovim bolestima koje su 1000 puta opasnije od varoe!Zasto?Ja sam na temi varoa ako se ne varam napisao kako je sada dovoljno da u pcelinjoj zajednici bude 2500 varoa uz viruse,sto moze dovesti pcelinju zajednicu do kolapsa,u poredjenju prije 20-25 god. kada je toliki broj varoa opadao prilikom jednog tretiranja,i onda smo mi razveslali temu varoa,Bee Vital,oksalna,oaza,mravlja,mljecna kiselina itd,i ode to u nedogled!Industrija sredstava protiv varoe zaradjiva pare na sredstvima koja su ekoloska,ovakva onakva,da nenabrajam ,i mi se drzimo toga kao pijan plota,svadjamo,ljutimo jedni na druge,a nismo ni svjesni koja nam pcelinja bolest najvise nanosi stetu!Ovih 2500 varoa sam u stanju sjesti pred kosnicu uzeti ciglu i svaku pcelu na kojoj vidim varou udarti ciglom i ja sam svoja drsutva izlijecio,ko ima 100 i vise drustava ima Kineza oni rade 1 eur sat vremena a moze i u akord koliko varoe toliko love!Mi se rijesili varoe,a drustva nam unistila Cerana i ako se potvrdi simbioza ili mutacija sa ATL,onda cemo kao amerikanci u jesen sve spaljivati a u proljece kupovati paketne rojeve,a odakle nam paketni rojevi?
dali tu n.cerana ima svog udijela , prvenstveno zbog slabljenja imuniteta pč.društva . Naime odavno se već piše da bakterija a.gnjiloće ili truleži legla ima u svakom
medu time i svakom društvu, samo je pitanje njihovog broja odnosno imuniteta društva kad to može preći u zarazu. Sjećam se i jednog napisa gdje je američki tim
naučnika koji je vršio ispitivanja oko CCD-a priznao da su iste viruse i bakterije našli u zdravim društvima , kao i bolesnim m samo ih je u ovim drugim bilo više .
Teško da mogu izraziti svoje razmišljanje u vezi toga, jer je u osnovi i na kraju opet kriv ljudski razvoj . To dokazuje i nevjerovatno smanjenje leda na Arktiku,što
globalno utiče na klimu, a o pesticidima i GMO ne treba ni pričati. Da neodem daleko , mislim da bi slična ispitivanja imala veoma snažne rezultate ako bi se na duže
vrijeme mogao pratiti cijeli ciklus života pčelinjih društava, dakle razvoj,pč. paše, tretmani, prihranjivanja. Pogotovo je pitanje dali pč.društva u prirodi (u nedirnutim
krajevima, ako ih još ima) imaju sličnih zaraza . To bi mogao biti pokazatelj u kojem grmu leži zec. Ispitivanja slična humanoj medicini gdje se prave namjerne
zaraze ili na miševima , mislim da ne mogu dati u potpunosti ispravne rezultate .
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Ima iskusnih pcelara,koji nevjeruju savremenoj tehnologiji,niti zapadnjackim biolozima jer su u globalu svi potplaceni.
Blasko,skoro sam citao u jednom listu gdje su naucnici utvrdili preko 200 razlicitih bakterija u jednoj pcelinjoj zajednici,ali na srecu nisu opasni po pcelinju zajednicu.
Ovaj snimak je zabrinjavajuci..ne treba dizati paniku.
Pozdrav.
Blasko,skoro sam citao u jednom listu gdje su naucnici utvrdili preko 200 razlicitih bakterija u jednoj pcelinjoj zajednici,ali na srecu nisu opasni po pcelinju zajednicu.
Ovaj snimak je zabrinjavajuci..ne treba dizati paniku.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Čovječiji organizam je pun loših i dobrimh bakterijaam mjeren na mlijarde . Ako se naruši formacija dobrih bakterija eto bolešćuge. TAko je i sa pčelom .Nažalost pčelar ponekad naruši koncepciju raznim manipulacijama i nepridržava se dobre pčelarske prakse.

Obzirom da sam prozvan kao neko ko svoje vrijeme troši na mućkanje šerbeta i brojanje varroa samo da kažem da mene baš mnogo za sada ne sikira nozemoza i AT. Mislim da nisam baš sposoban za sada da napravim neko šerbe i za te bolesti. Vjerovatno neka moja zajednica strada zbog nozemoze , Ovdje bi mogli primjeniti pravilo da samo najjači opstaju !onda smo mi razveslali temu varoa,Bee Vital,oksalna,oaza,mravlja,mljecna kiselina itd,i ode to u nedogled!I
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Nazalost mnogo pcelara i neznaju da im je stradala zajednica od navedenih bolesti vec se sve pripisuje varoi,koju eto golim okom vidimo,i imamo 100 preparata i ona unatoc tome unisti zajednicu!Vrlo diskutabilni su onda preparati i njihov ucinak,ili je opet pcelar kriv jer preparat upotrebio nepravilno,i sve se vrti u krug tako godinama!Ja sam napisao svoje misljenje na temu "serbeta"a ne prozivao,pa zar se ne trazi na forumu izmjena misljenja,diskusija i stavova,nemoraju se oni voditi u pozitivnom tonu,moze to biti i kritika,sugestija,osobno misljenje,i ja sam spreman na kritiku,i sugestiju i misljenja od drugih,a nisam nigdje procitao na forumu da se sve napisano mora prihvatiti zdravo za gotovo!Smatram da je se moglo iz moga dosadasnjeg pisanja primjetiti da ne lobiram ni jedan preparat niti proizvodjaca,naprotiv sve ih kritiziram,jer ,sa varoom se moze boriti i sa onom Busovackom ciglom i sa oduzimanjem zatvorenog legla,u vrijeme pase(akumulatori)djeljenja i spajanja jedne zajednice koja je jednom tretirana,i uvodjenje manjih celija saca 4,9mm,suzavanja hofmanovog razmaka na 32mm itd.Te metode koje sam probao i probajem mene interesuju jer je to tehnologija borbe protiv varoe.Mene brine veoma AT i nozemoza,serbeta nema a nece ga za dugo i biti,ali ce biti bakterija i gubitaka,nazalost!Protiv varoe najaci i opstaju to je dokazano,ali "dva losa ubise milosa"senad je napisao/la:Čovječiji organizam je pun loših i dobrimh bakterijaam mjeren na mlijarde . Ako se naruši formacija dobrih bakterija eto bolešćuge. TAko je i sa pčelom .Nažalost pčelar ponekad naruši koncepciju raznim manipulacijama i nepridržava se dobre pčelarske prakse.
Obzirom da sam prozvan kao neko ko svoje vrijeme troši na mućkanje šerbeta i brojanje varroa samo da kažem da mene baš mnogo za sada ne sikira nozemoza i AT. Mislim da nisam baš sposoban za sada da napravim neko šerbe i za te bolesti. Vjerovatno neka moja zajednica strada zbog nozemoze , Ovdje bi mogli primjeniti pravilo da samo najjači opstaju !onda smo mi razveslali temu varoa,Bee Vital,oksalna,oaza,mravlja,mljecna kiselina itd,i ode to u nedogled!I
Varroa razara pcelinja drustva.Da to nije tako,svi bi odavno vec prestali sa tretiranjem.Svaka bolest je u sustini opasna,ali ne treba podcjenjivati Varrou.Ona otvara putevi drugim bolestima.Zato je redovno tretiranje u ovom momentu jedino resenje.
Mene stvarno pomalo cudi,da u Holandiji nema niti jednog lijeka protiv Nozemoze.Bar ja ne znam.Njihova teorija se zasniva na tome,dovoljno razlicitog peluda,meda,minimalno uznemiravanje pcelinje zajednice i nema zime.¨
Pozdrav.
Mene stvarno pomalo cudi,da u Holandiji nema niti jednog lijeka protiv Nozemoze.Bar ja ne znam.Njihova teorija se zasniva na tome,dovoljno razlicitog peluda,meda,minimalno uznemiravanje pcelinje zajednice i nema zime.¨
Pozdrav.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Ko bi rekao da su se crne slutnje obistinile,niko ne spominje ove godine do sada gubitke od varoe!
Citat izvjestaja komisije za zdrastveno stanje TK!
"Nastavlja se borba protiv ATL - Američka trulez legla , u Savezu pcelara TK , na dvije lokacije : Devetak - Gegici i MZ Poljana . Sve se odvija usporeno zbog rada Inspekcijskih sluzbi Federacije i Tuzlanskog kantona". kraj citata!
Citat izvjestaja komisije za zdrastveno stanje TK!
"Nastavlja se borba protiv ATL - Američka trulez legla , u Savezu pcelara TK , na dvije lokacije : Devetak - Gegici i MZ Poljana . Sve se odvija usporeno zbog rada Inspekcijskih sluzbi Federacije i Tuzlanskog kantona". kraj citata!
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
NIsu to nikakve slutnjemedonosa je napisao/la:Ko Bi rekao da su se crne slutnje obistinile,niko ne spominje ove godine do sada gubitke od varoe!
Citat:
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Do sada su se sakrivale ovakve informacije,koliko mi je poznato neko je dao i ostavku na neko mjesto jer nije htio skrivati informacije,ove godine nesto rano se pojavila ATL,za razliku od prije!senad je napisao/la:NIsu to nikakve slutnjemedonosa je napisao/la:Ko Bi rekao da su se crne slutnje obistinile,niko ne spominje ove godine do sada gubitke od varoe!
Citat:
"Nastavlja se borba protiv ATL - Američka trulez legla , u Savezu pcelara TK , na dvije lokacije : Devetak - Gegici i MZ Poljana . Sve se odvija usporeno zbog rada Inspekcijskih sluzbi Federacije i Tuzlanskog kantona". kraj citata!kod njih toga ima godinama .
Lani su oni imali hajku sa ovim,izgleda da nisu do kraja odradili.medonosa je napisao/la:Do sada su se sakrivale ovakve informacije,koliko mi je poznato neko je dao i ostavku na neko mjesto jer nije htio skrivati informacije,ove godine nesto rano se pojavila ATL,za razliku od prije!senad je napisao/la:NIsu to nikakve slutnjemedonosa je napisao/la:Ko Bi rekao da su se crne slutnje obistinile,niko ne spominje ove godine do sada gubitke od varoe!
Citat:
"Nastavlja se borba protiv ATL - Američka trulez legla , u Savezu pcelara TK , na dvije lokacije : Devetak - Gegici i MZ Poljana . Sve se odvija usporeno zbog rada Inspekcijskih sluzbi Federacije i Tuzlanskog kantona". kraj citata!kod njih toga ima godinama .
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Niko nije skrivao samo što fb javnost nije znala , Opšte je poznato i to se svake godine priča o tome,
Da sada ima AT malo je nevjerovanto jer je leglo već odavno stalo . Ta pojava je karakteristična za 7 i 8 mjesec . Šta se želi time postići vidjet ćemo!
Moje su pčele daleko od toga
Da sada ima AT malo je nevjerovanto jer je leglo već odavno stalo . Ta pojava je karakteristična za 7 i 8 mjesec . Šta se želi time postići vidjet ćemo!
Senade,kako mislis kod njih?senad je napisao/la:NIsu to nikakve slutnjemedonosa je napisao/la:Ko Bi rekao da su se crne slutnje obistinile,niko ne spominje ove godine do sada gubitke od varoe!
Citat:
Pozdrav.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Nije to samo fb javnost,a ako jest kako onda nepise na fb da je predsjednik komisije dao ostavku prije god,jer nije htio kriti postojanost ATL!Ako cemo se pozivati na fb javnost rekose isti da je labaratorija na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu jos onesposobljena da pravi analizu na uzorke meda,gdje se otkriva prvi stupanj ATL,a analiza legla je utvrdjena,sto govori da sirenjem meda,prodaja pcelinjih zajednica,opreme i dr sa ovoga podrucja siri se i spore ATL,kako si rekao ova bolest je godinama poznata u tom kraju,pa rezultati ekspanzije ATL ,u sto nebih volio da se uvjerim su pred nama,ma koliko mi daleko bili!Iz mjere predostroznosti uvjek se pravi analiza meda,u vrijeme kada su pcele bez legla(zimski period)i ako se utvrdi prisutnost spora ATL onda se prilazi saniranju pcelinjih zajednica(prebacivanje u novo dezinfikovano staniste ili unistenje iste)ako se primjeti u julu ili avgustu u leglu onda mozes je otpisati!A sto se tice nozemoze samo da napisem-citiram Postovanog Kolegu Ekrema:senad je napisao/la:Niko nije skrivao samo što fb javnost nije znala , Opšte je poznato i to se svake godine priča o tome,
Naizgled zdrave pčelinje zajednice ostvaruju i do30%manje prinose,a pčelari nemogu uočiti da su njihove pčelinje zajednice oboljele odNozemoze...-Čak i kada dobiju pozitivan nalaz na Nozemozu sumnjaju u njega i nepoduzimaju bilo kakve radnje,smatrajući i dalje da su njihove pčelinje zajednice zdrave.ONE TAKO I DJELUJU:jako su razvijene.Međutim,te zajednice,ako dočekaju jesen,vjerovatno neće prezimiti!
Dobro,sta se preuzima u Njemackoj kao velisili u polju pcelarstva u suzbijanju Nozemoze.Onoliko koliko sam ja dobio informacija..nista.
Meni neke stvari nisu jasne.Nozemoza je po prirodi opasna bolest,a vecina evropskih zemalja ne preuzima nista u suzbijanju te bolesti.Ja sam zavrsio mali kurs u vezi pcelarskih oboljenja.Nozemoza je po njihovom tumacenju bolest,ali ne tolika da masovno unistava pcelinje zajednice.
Ja sam stvarno trazio na trzistu neki lijek..jednostavno nema nista.Redovna dezinfekcija,dosta peludi,med i po njima ne bi trebalo biti problema.
Ni sam ne mogu biti pametan.
Pozdrav.
Meni neke stvari nisu jasne.Nozemoza je po prirodi opasna bolest,a vecina evropskih zemalja ne preuzima nista u suzbijanju te bolesti.Ja sam zavrsio mali kurs u vezi pcelarskih oboljenja.Nozemoza je po njihovom tumacenju bolest,ali ne tolika da masovno unistava pcelinje zajednice.
Ja sam stvarno trazio na trzistu neki lijek..jednostavno nema nista.Redovna dezinfekcija,dosta peludi,med i po njima ne bi trebalo biti problema.
Pozdrav.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Posto u Holandiji maloj zemlji velikih pcelara nema nozemoze utvrdjeno je na najsavremenijem institutu u Groningenu(mislim)pa zbog toga i nema preparata za suzbijanje nozemoze!U velesili Njemackoj se koriste preventivno pogace sa mlijecnom kiselinom(85%)e sada so njih treba doci kao i do recepta!sahista je napisao/la:Dobro,sta se preuzima u Njemackoj kao velisili u polju pcelarstva u suzbijanju Nozemoze.Onoliko koliko sam ja dobio informacija..nista.
Pozdrav.
Zanimljivo iz više razloga, jer se inače u sirup i pogače dodaje i kiselina kako bi se po tome približili medu ali i kao sprjećavanje nozemoze. Međutim malo se piše o tome imedonosa je napisao/la:Posto u Holandiji maloj zemlji velikih pcelara nema nozemoze utvrdjeno je na najsavremenijem institutu u Groningenu(mislim)pa zbog toga i nema preparata za suzbijanje nozemoze! U velesili Njemackoj se koriste preventivno pogace sa mlijecnom kiselinom(85%)e sada so njih treba doci kao i do recepta!sahista je napisao/la:Dobro,sta se preuzima u Njemackoj kao velisili u polju pcelarstva u suzbijanju Nozemoze.Onoliko koliko sam ja dobio informacija..nista.
Pozdrav.
malo se zna zašto je med nakiseo, odnosno kako dolazi do konzerviranja perge .Tu mnogo "fali" zdravstvena struka kako kod pčela , tako i u domeni medicine kako za
životinje , pogotovo za ljude, jer ne rade gotovo ništa (osim izuzetaka ) u domeni imuniteta .Već poodavno sam našao tekst da u crijevima pčele egzistiraju bakterije
mliječne kiseline . Stvarajući mliječnu kiselinu , ne samo da daju kiselu reakciju medu, nego i sprjećavaju trulež konzervirajući pelud , koja prije toga i fermentira, pa
time nastaje perga, pčelinji kruh. "Nepoznato" je kako se ove bakterije , kao i mnoge druge "dobre ili korisne" bakterije bore protiv onih loših , koje donose bolest ili
zarazu, ali je sigurno da je to jedino osiguranje za opstanak bilo kojeg živog bića . Lijekovi ili bilo koji drugi zahvati se mogu uporediti sa gašenjem požara .
Ovdje bih želio napraviti jednu uporedbu sa ljudima . U novije vrijeme struka iz domena ishrane kaže kako se neophodni enzimi mogu dobiti u najvećem dijelu iz povrća i
voća. Ali kako zbog vještačkih gnjojiva ovi proizvodi imaju sve manje tih neophodnih elemenata potrebno ih je uzimati kao suplemente. Dijelom ih nadoknađuje jetra, ali
se tim radom iscrpljuje . Slično je sa vitaminima , pa i mineralima.
Slično se događa i kod pčela. Ako nema dovoljno tih bakterija , odnosno mliječne kiseline , potrebno je to na drugi način namiriti. Na kraju se možemo vratiti i na početak.
Kad je bilo ili kad ima dovoljno kvalitetnog medenja, tada osim meda ima i dosta (kako po količini, tako i raznovrsnosti) peludi/polena, odnosno perge.
Svi znamo kako se tereni za pčelinje paše smanjuju , o pesticidima fungicidima i ostalim idima ne treba ni govoriti , klima je posebna priča, šečer kao nezaobilazni dodatak
prihrani također i tada ova tema postaje aktuelna i nezaobilazna. Kad se sve sagleda, možda u Holandiji sa ovim zaista nemaju problema.
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Ih,ja mislio da se Nozemoza lijeci iskljucivo ljekovitim biljem.medonosa je napisao/la:Posto u Holandiji maloj zemlji velikih pcelara nema nozemoze utvrdjeno je na najsavremenijem institutu u Groningenu(mislim)pa zbog toga i nema preparata za suzbijanje nozemoze!U velesili Njemackoj se koriste preventivno pogace sa mlijecnom kiselinom(85%)e sada so njih treba doci kao i do recepta!sahista je napisao/la:Dobro,sta se preuzima u Njemackoj kao velisili u polju pcelarstva u suzbijanju Nozemoze.Onoliko koliko sam ja dobio informacija..nista.
Pozdrav.
Sutra cu nazvati prodavnicu za prodaju zivotinjskih lijekova i raspitati se da li se isto kod nas moze tako nesto dobiti.Ko zna,mozda nekad i zatreba.
Zvones,ovdje je ta bolest poznata.Medjutim niko nista ne preuzima za lijecenje te bolesti.Ne samo ovdje nego skoro nigdje u zapadnjackim zemljama.
Vec sam opisao kako se Holanjdani bore sa tim zlom.Ja za sada nisam primjetio nikakve poznate znakove Nozemoze,e one tesko uocljive simptome prepustam iskusnim kolegama.
Blasko danas sam bio kod Krese.Ona tvoja matica ko da radja strsljene.Hoce oci izbiti..
Pozdrav.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Na zapadu se vodi veoma velika paznja oko nozemoze,jednio sredstvo koje se prije koristilo su antibiotici pa je se odustalo radi ostatka rezuida u medu isto kao i od ATL je perizin bio ali posto se moze dokazati njegova prisutnost u vosku i nakon 10god,odustalo je se i od njega!Sada se sve svelo na to da je ovdje rana proljetna pasa veoma bogata pa se sa unosom polena i nektara zavarava bolesna slika zajednice koja se nakon jednog medobranja prividno i oporavi od nozemoze,ali simptomi se javljaju u jesen i zimu ponovo,radi toga netreba se cuditi slabom razvoju,prinosu itd pcelinje zajednice jer se sve gura na oksalnu kiselinu i varou!Sahista matica leze jaja a iz njih se radjaju pcele i trutovi,a sada sto su nemirni neznam mozda posjeta bila nervozna ili je hladno za pregled,Kreso mi se nije zalio,a i ostali su svi zadovoljni sa maticama!a poklonu se ne gleda u zubesahista je napisao/la:Ih,ja mislio da se Nozemoza lijeci iskljucivo ljekovitim biljem.medonosa je napisao/la:Posto u Holandiji maloj zemlji velikih pcelara nema nozemoze utvrdjeno je na najsavremenijem institutu u Groningenu(mislim)pa zbog toga i nema preparata za suzbijanje nozemoze!U velesili Njemackoj se koriste preventivno pogace sa mlijecnom kiselinom(85%)e sada so njih treba doci kao i do recepta!sahista je napisao/la:Dobro,sta se preuzima u Njemackoj kao velisili u polju pcelarstva u suzbijanju Nozemoze.Onoliko koliko sam ja dobio informacija..nista.
Pozdrav..
Sutra cu nazvati prodavnicu za prodaju zivotinjskih lijekova i raspitati se da li se isto kod nas moze tako nesto dobiti.Ko zna,mozda nekad i zatreba.
Zvones,ovdje je ta bolest poznata.Medjutim niko nista ne preuzima za lijecenje te bolesti.Ne samo ovdje nego skoro nigdje u zapadnjackim zemljama.
Vec sam opisao kako se Holanjdani bore sa tim zlom.Ja za sada nisam primjetio nikakve poznate znakove Nozemoze,e one tesko uocljive simptome prepustam iskusnim kolegama.
Blasko danas sam bio kod Krese.Ona tvoja matica ko da radja strsljene.Hoce oci izbiti..![]()
Pozdrav.
Zvones vrlo dobro nadopunjeno i objasnjeno,vidi se da pratis rusku skolu;-)
Na temi uzgoj matica napisao sam neke postove koji su izazvali sumnju kako je npr bolje da na ramovima bude vjenac meda i polena pa onda leglo,da su nesklone rojenju,jaka drustva,selektionisane na med,itd pa evo nekoliko slika od matice Sklener G10 da utvrdimo napisano:
drugi nastavak
srednji ram
Nesklona rojenju znaci da kasno pocinje sa trutovskim leglom(oko 10.06 ima se dovoljno trutova za oplodnju matica,do tada se i nece rojiti,ali zato mogu se matice uzgajati i do kraja semptembra kako sam i napisao jer trutovskog legla ima kao i trutova!svaki ram u plodistu je jednakog sastava med,polen leglo,ov linija netreba pcelarevu pomoc za zimnicu jer sama sebi obezbjedi,a kada je pasa tada trpa med i u trutovsko sace,maticnjake za uzgoj matica koje nece da primi i njeguje larvice vec trpa med
u zimu ulazi sa jakom zajednicom
Matica jede med,mozda zato je sklona prinosima meda
med polen,leglo
donji nastavakRe: Moj pcelinjak-Blasko-Apifarma Maja
Društvo sa kvalitetnim medom za zimovanjem i šećerom (ako je potrebno) koji bi treba biti dodan (sirup) u 8 mj. u koji dodaš sirće od jabuka i tada možeš komotno pitat "šta je to nozemoza" 
-
balasevic
- Čita i piše, vrlodobar
kod nas na unsko-sanskom kantonu se je bila pojavila AT ali analizom sa vise pcelinjaka je utvrdjeno da je to lazna AT a razlog tome je tvrde nedostatak peludi i zbog toga su legla takva a sada citam post od nekog priznatog svetskog pcelara da ce zimus 40% pcelinjaka uginuti jer zimska pcela nece biti tako otporna zbog nedostatka polena a razlog tomu navode se velike suse
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Ima nesto malo istine u tome sircetu,ako se tezi ne davati secer pcelama jer je med tecno zlato prirode,secer onda necemo davati i u sirupu a tako i sirce,uz to u avgustu se tek zaleze zimska pcela koja ce prezimiti i voditi bitku sa nozemozom!Radi toga prilikom prvog procisnog izleta pcela, drustvima se dodaje pogaca sa mlijecnom a moze i sircetna kiselina (85%) jer ta generacija pcela zivi i do 1.5 i u sebi moze nositi i prenositi bakterije nozemoze,a sa jednom pogacom preventivno poboljsajes probavú i praznjenje pcela,pogotovo mlijecnom kiselinom koja godi pceli i olaksava joj probavu,vise je Zvones napisao o tome u prethodnom postu!pot je napisao/la:Društvo sa kvalitetnim medom za zimovanjem i šećerom (ako je potrebno) koji bi treba biti dodan (sirup) u 8 mj. u koji dodaš sirće od jabuka i tada možeš komotno pitat "šta je to nozemoza"