Dimilice... vaša iskustva i mahane kod postojećih?

Tehnike pčelarenja
Odgovorite
AZUR_TZ
Registrovan

Dimilice... vaša iskustva i mahane kod postojećih?

Post Postao/la AZUR_TZ »

Pozdrav svima!!!

Buduci da sam ovdje na forumu dobio veeeeeeeeliki broj pozitivnih i samo pozitivnih (za mene je svaka kritika upucena na rad samo pozitivna ukoliko upucuje na gresku) kritika i komentara koje smo kasnije inkorporirali u rad i napravili izmjene na proizvodu, a uzevsi u obzir i cinjenicu da otac i ja u okviru zanatske radnje pocinjemo s radom na proizvodnji dimilice, interesuju me VASA iskustva s postojecim dimilicama? Dadanove? Njemacke? Kineske? Srbijanske? U svakom slucaju bih akobogda kad prve varijante izadju poslao po jedan primjerak svim iskusnijim pcelarima na ovom forumu na probu i testiranje, no do tada bi mi puno znacilo ako biste imali vremena pa iznijeli sve ono sto vas nervira :) kod postojecih proizvoda.... na americkim forumima vidim da se najviose spominje gornja rucka na kapi od dimilice, da ni pod razno ne bude nista osim zice, jer ako je lim, sprzi rukavicu od temperature... a tu je i problem kondenza i curenja?
Veliki pozdrav i hvala unaprijed,

Azur
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Re: Dimilice... vaša iskustva i mahane kod postojećih?

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Dimilicu što imam rostfrajnu staru 25,26 godina pravo dobro radi.Kupovo sam ove novije ,ali slabo dime.Po meni nejma izlazne cijevčice iz mjeha ,pa da mlaz zraka ide u dimilicu.takođe bitno je da mjeh je od nekog materijala koji slabije propušta zrak.Ja sam kod ove stare dimilice zamjenuo kožu pošto je dotrajala i stavio ceradu.Kvalitet nije baš isti ,ali funkcija jest.Pokušajte napraviti dimilicu na satni mehanizam da kad se navije stalno piri.Pokušao sam to sebi napraviti i koristio sam od starog tahografa satni mehanizam jer on kad se navije radi po 3 dana.Pozdrav iz Žepča
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ja ovoj svojoj rost fraj dimilici zamjeram što je mala. Za dim koristim uglavnom šišarke od bora. Jedno punjenje izgori za 20 minuta. Dimilice se uglavnom gase što nema ispred puhaljke mijeha dovoljno veliku rupu za prolaz zraka.
Zamjeram joj i to što je kada je otvorena da raspušem plane plamen i ide točno po rukama jer je visina mijeha u visini otvorene dimilice. Mislim da bi mijeh trebao biti niži za 5 -6 cm odnosno da je otvorena dimilica duža za toliko.
Ja svoju dimilicu namjeravam produžiti za nekih 10 cm. Ne bi volio to raditi od običnog lima ali nemam rostfraj lima pa sve nekako odugovlačim. Morat ću to riješiti pa taman to bio obični pocinčani tanki lim.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Kada se šišarke malo razgore ubaci i komadić starog crnog sača,pa če duže goriti.Ja koristim bukovu gljivu i kad se razgori dodam sače i po 5-6 sati gori.pozdrav iz Žepča
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Ja koristim trulo drvo u nedostatku gube-gljive sa bukve. Ima jedna "caka" kod dimljenja, to su me odavno naučili stari pčelari kada sam započinjao "zanat". Sve je dobro što izgaranjem daje blagi dim, one tvari koje gore "ljutim" dimom razjaruju pčele i tjeraju ih na agresivno ponašanje. Srećom ispred moje kuće je trulo drvo koje koristim već par godina, ali sada je na kraju pa se okrećem drugim "izvorima". Ovo što je Ibrahim rekao upravo dodatak starog crnog saća daje dimu onu blagu formu koju pčele vole i kod koje su mirne i krotke!
Pozdrav.............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Trenutno se kod nas mogu naći vrlo nekvalitetne dimilice, pa mogu pisati samo na osnovu toga . Obratiti pažnju na kvalitet lima . Poklopac treba da dihtuje tako
da dim izlazi na namijenjeni otvor, a ne na sve strane. Posebna pažnja na mijeh , jer je najčešće urađen na nekom lesonitu, nekvalitetnom materijalu za mijeh,
isto tako loše opšiven i stegnut na lim pleh šarafima i sve se začas razvali . Rešetku uraditi da se vadi , kako bi se dimilica mogla potpuno očistiti . Po mogučnosti
predvidjeti i izradu dimilica sa ventilatorom . Za to bi se mogli iskoristiti jevttini ventilatori napr. iz kineskih igračaka (puhalice za balone i slično). Pogon sa malom
baterijom uz prekidać za uklj./isklj. Ove dimilice bi imale prednost jer nije potreban mijeh , pa je jedna ruka uvijek slobodna.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Ja bi samo iznio moje dosadasnje iskustvo.
Dimilicu ne koristim NIKAD.
Koristim samo obicnu vodu u flasi sa pumpom za pranje prozora.
Kako bi vi reagovali kad bi se neko igrao vatrom kroz vasu kucu.
Zelio bi da neko proba pa da iznese svoje iskustvo.
MK
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

mirsad je napisao/la:POZ
MK
ovo moram probati, heheheh
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Meni se uglavnom ugasi,kada mi je najpotrebnija. :wink:
Koristio sam duhan(nikad vise),a sada imam jedan truhli panj,koji sam osusio preko zime.Probacu sisarku,a kako izgleda ta gljiva,nemam pojma.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

Ja nekoristim dimilice (osim ako bas moram ) u 95% slucajeva radim bez icega to znaci ne koristim nista ili kao sto kolega rece ponekad korisim vodu poprscem ih malo pokazalo se dobro :wink: :wink: :wink: .
Imam tu dimilicu i nisam bas zadovojan tesko je sa njom rukovat cesto se gasi trebalo bi nesto napravit sa malim ventilatorem da uvijek pomalo dimi da se ne gasi i da uvijek pomalo dimi ja je ne koristim ali ima pcelara kojima je potrebna kod mene eno stoji jos uvijek nova kupi samo prasinu :lol: :lol: :lol: .
Pcelar u bijelom svijetu.
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

simke je napisao/la:
MK

POZ
Probaj pa se javi sa cinjenicama[ne kudi konja koga nisi probao]
HAHAHAHAHAHAHAHAH

MK
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

MK
Nije upotreba dima "vatra kroz kuću" jer se ne dimi jako, to pčele uzruja. Dim je u praiskonskim genima pčela sinonim za vatru, dim pčele podsjeća da je opasnost tu, napune medne mjehure medom i ne bodu, spremaju se za evakuaciju....
Upotreba dimilice je jako prihvatljiva stvar, samo treba imati dobru "sirovinu" koja ne "zašteka" kada ti je najpotrebnija....
Zato treba ipak malo prakse, bez ljutnje od cijenjenih kolega koji ju apriori odbacuju...
S vremenom sve dođe na svoje mjesto...
Pozdrav............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

schumy je napisao/la:
MK
Nije upotreba dima "vatra kroz kuću" jer se ne dimi jako, to pčele uzruja. Dim je u praiskonskim genima pčela sinonim za vatru, dim pčele podsjeća da je opasnost tu, napune medne mjehure medom i ne bodu, spremaju se za evakuaciju....
Upotreba dimilice je jako prihvatljiva stvar, samo treba imati dobru "sirovinu" koja ne "zašteka" kada ti je najpotrebnija....
Zato treba ipak malo prakse, bez ljutnje od cijenjenih kolega koji ju apriori odbacuju...
S vremenom sve dođe na svoje mjesto...
Pozdrav............schumy
Prošle godine nisam ni ja dimio nikako, ali me to niko nije ni pitao . Azur je lijepo zamolio za mišljenje o prednostima i nedostatcima dimilica :
AZUR_TZ je napisao/la:Pozdrav svima!!!

Buduci da sam ovdje na forumu dobio veeeeeeeeliki broj pozitivnih i samo pozitivnih (za mene je svaka kritika upucena na rad samo pozitivna ukoliko upucuje na gresku) kritika i komentara koje smo kasnije inkorporirali u rad i napravili izmjene na proizvodu, a uzevsi u obzir i cinjenicu da otac i ja u okviru zanatske radnje pocinjemo s radom na proizvodnji dimilice, interesuju me VASA iskustva s postojecim dimilicama? Dadanove? Njemacke? Kineske? Srbijanske? U svakom slucaju bih akobogda kad prve varijante izadju poslao po jedan primjerak svim iskusnijim pcelarima na ovom forumu na probu i testiranje, no do tada bi mi puno znacilo ako biste imali vremena pa iznijeli sve ono sto vas nervira :) kod postojecih proizvoda.... na americkim forumima vidim da se najviose spominje gornja rucka na kapi od dimilice, da ni pod razno ne bude nista osim zice, jer ako je lim, sprzi rukavicu od temperature... a tu je i problem kondenza i curenja?
Veliki pozdrav i hvala unaprijed,

Azur
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

mirsad je napisao/la:
simke je napisao/la:
MK

POZ
Probaj pa se javi sa cinjenicama[ne kudi konja koga nisi probao]
HAHAHAHAHAHAHAHAH

MK
ne kudim, nisam još čuo da neko koristi vodu, pa mi smiješno, šta se pališ odma 8)
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 1152_n.jpg
Moja dimilica ja prezadovoljan.Prije sam imo 2 male,uvijek bio problem brzo se gasile,al ova nikad.Smjesa koju ubacujem unutra,zar gljiva i saka piljevine.Gljiva gori pomalo a piljevina tu kad mi treba vise dima :D .
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ
Nije problem da se plasim vec sta je jednostavnije.
Voda odlicno odradzuje posao smirivanja pcela i ne vedim
nikakvu potrebu za nesto sto je konplikovanije.
Vode ima svugdije i nema problema sa
-palenje
-gasenje
-cekanje da se ohladi
-ugasi se kad je najpotrebnija
-pravljenje smijese[gljiva,sisarka,poljevina]
Nebi zelio nekome nametati samo zelim olaksati posao na pcelinjaku.
MEDNO
MK
Odgovorite