PREMJEŠTANJE PČELNJAKA

Pčelarski razgovori
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

Dobro vece svima pcelarima,imam problema sa komsijama pcele ih napadaju,pa planiram ceo pcelnjak prenositi 200 metara.vidim na ovom forumu mnogo dobri pcelara.KOJE JE VASE MISLJENJE DA SE TO URADI NAJ BOLJE?????????????????????????????????????????
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

mirzet je napisao/la:Dobro vece svima pcelarima,imam problema sa komsijama pcele ih napadaju,pa planiram ceo pcelnjak prenositi 200 metara.vidim na ovom forumu mnogo dobri pcelara.KOJE JE VASE MISLJENJE DA SE TO URADI NAJ BOLJE?????????????????????????????????????????
Dobro nam došao mirzet efendija .

Uradi to odmah,, ako je u pitanju 200 metara,,, ručno prenoseći i to voditi računa da se ne hlupa , lagano to odradi,,,znači na rukama ,,,, ako ti odgovaraju nosila koja sam ja napravio nedavno, dođi odnesi , uradi posao pa mi vrati,,,,,

naime ove tzv. troge ili nosila mogu da uhvate podnjače koje nisu deblje od 2 cm, napravio sam nešto jednostavno i dosada nisam nigdje vido na internetu takva nosila

Mislim da će već za par dana da otopli i da će pčele masovno da izlaze na pročisni let a to znači da će već da zapamte položaj košnice,,,, pa če onda biti malo teže,,, istina ima se još vremena , nećeš pogriješiti ako sada pažljivo odradiš to bez hlupe

Ja isto tako formiram novi pčeinjak i nemogu od snijega jer je udaljen 1 km i moram koristiti prikolicu a u ovim hladnoćama nije dobro košnice stavljati na prikolice, čak razmišljam da ručno sve to prenesem.

Neznam zašto držiš ljute pčele , pogledaj moj pčelinjak nagaleriji slika na glavnoj strani i slike koje sam postavljao na forumu , Okolne kuće nisu dalje od 20 metara u zadnjih 10 godina nije bilo više od 10 uboda , niko se ne buni,,, a uz to uvjek tegla meda odradi posao gdje nebi moglo ni 1000 riječi da odradi,,,,,,

p.s. akona tvom terenu nije sitacija kako kod mene onda je tonešto drugo, moje pčele nisu izlazile iz košnice oko 40 dana
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

fala ti senade mnogo na odgovoru,pa ne mogu ja pceli zabraniti da ne bude ljuta.napravijo sam ja novi pcelnjak zagradijo zicom i sad je naredu da prenesem pcele zagradijo sam oko dunum zemlje za novi pcelnak.nisu moje komsije ko i tvoje moje su ljuti ko i moje pcele

gdje ti budes iz bosne ja sam iz velike kladuse FALA TI NA OBRAZOVANJU PCELARSTVA JEL VIDIM NA OVOM FORUMU DA SI PRAVI UCITELJ.................................. POZDRAV OD MIRZETA.....................
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

mirzet je napisao/la:fala ti senade mnogo na odgovoru,pa ne mogu ja pceli zabraniti da ne bude ljuta.napravijo sam ja novi pcelnjak zagradijo zicom i sad je naredu da prenesem pcele zagradijo sam oko dunum zemlje za novi pcelnak.nisu moje komsije ko i tvoje moje su ljuti ko i moje pcele

gdje ti budes iz bosne ja sam iz velike kladuse FALA TI NA OBRAZOVANJU PCELARSTVA JEL VIDIM NA OVOM FORUMU DA SI PRAVI UCITELJ.................................. POZDRAV OD MIRZETA.....................
Nemaš na čemu se zahvaljivat, sve štote bude interesovalo slobodno postavi pitanje neko će već da odgovori, Ima na ovom forumu mnogo stručniji pčelara od mene pa kada buduimali vremna oni će da daju odgovor.

Mirzete ,,možeš ti zabraniti pčelama ,,,,, postoje metode kako se to radi,, Znači Zamjena matica i uvesti mirne matice i mirne pčele ,,,, Ako su ti ljute pčele ni tih 200 metara nije nešto, ne pomaže tu ni bodljikava žica......

Dobroje to što si ogradio pčelinjak i nadam se da ćeš naći smiraj i sebi i pčelama,,,..

Ja sam od Doboja ,,,,,, obzirom da si daleko i moja nosila košnica nećeš moći koristiti Pokušaj da nešto improvizuješ ili da od nekog selećeg pčelara posudiš nosače košnica pa d a to odradiš... Vodi računa da ne uznemiravaš pčele kako se nebi odvajale od klupka,,,,,

MOžda bi najbolje da pratiš dobro vremensku prognozu i da prije na jedan dan sve to odradiš,,,,,,, vodi računa da to lagano odradiš bez uznemiravanja...

Ako uspije slikat ove moje nosače košnica postavit ću slike pa vidi lagano je za napraviti....
ZikaS
Samo čita

Post Postao/la ZikaS »

Ovakvo pitanje je često aktuelno u naseljenim mestima.
U Srbiji je to definisano opštinskim odlukama i za Suboticu znam da je to max 12 košnica. Ima još nekih detalja u smislu udaljenosti od ulice i sl.
U vreme mog boravka u Melburnu 2007 upoznao sam jednog BH pčelara iz Posavine koji je tamo od 1995.
Kada me je odveo na svoj "pčelinjak" koji je brojao samo jednu košnicu, baš sam se bio iznenadio. Međutim objasnio mi je da je košnice morao da odnese dalje jer po njihovim zakonima maksimalan broj košnica u naselju samo 2 košnice.
S druge strane, posetio sam jedan pčelinjak u blizini Bratislave 2006 godine u jednoj varošici i video ovako ograđen pčelinjak (ako uspem da postavim sliku). Objašnjenje je bilo da je ogradu morao postaviti jer je blizu ulice, u istoj ulici je škola pa upotrebom ovakve mreže, pčele odmah hvataju višlje hozonte, tj odmah lete nagore i ne smetaju prolaznicima na ulici.
Oprostite, sada vidim da ne "vidim" opciju za postavljenje slika((img)tag mi javlja grešku-molim pmoć).
Opisaću: pčelar je ogradio pčelinjak nekom vrstom armaturne mreže (okca oko 20x20cm) visine preko 2m. Preko te armaturne mreže je postavio jednu pletenu plastičnu mrežu zelene boje (kao one za vreće za ktrompir) što sve skupa pčele onemogućava da lete u niskom letu i ometaju komšije.
Možda ovaklav način može pomoći!
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

bio sam na pcelinjaku koji je od komsine kuce udaljen svega nekoliko metara,taj je problem rijesen tako sto je postavljena zelena mreza 2m visine i tako one ne lete ravno iz kosnice ,vec moraju preko mreze tj vise u visinu,tako da nikome nesmetaju a one svoje poslove obavljaju u malo vecim visinamo nego sto su to prije radile .....Pozz
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
ZikaS
Samo čita

Post Postao/la ZikaS »

Ne znam, mislim da ću sada uspeti da pošaljem sliku slovačkog pčelinjaka ograđenog mrežom opisanom u prethodnom postu!

slika
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

Pa da se nadovezem na tu temu ovdje je u Holandi zakon 50 metara od glavne ulic i 30 metara od komsije al to sve van naseja recimo negdje sto bi mi rekli na selu al pod uslovom da su pcele mirne da mozes mirno doc sa strane kosnice da ne budes napadnut.Mirza ja ti mogu samo jedno rec mijenjaj matice pa se i komsije nece bunit .Pokusaj nabavit negdje kvalitetne matice raspitaj se nemoj pozurit ko pita taj neskita.
Zadnja izmjena: Vahid, dana/u 16 vel 2010, 23:05, ukupno mijenjano 1 put.
Pcelar u bijelom svijetu.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Uh poslije ovi slikoviti objašnjenja ja sam izgleda sa preko 100 počelinji zajednica na pogrešnom mjestu,,,,, moje komšije su udaljene 20 metara sa kućama istina ja svake godine pored međe zasadim 4 reda kukuruza i tražim uglavnom onaj kukuruz koji visoko raste . Svojevremeno sam stavljao maskirne mreže u zrak i po tri metra međutm sada na ovolikombroju idem samo sa kukuruzom tako da sam napravio taj kompromis. Za sada se niko nebuni, mad se ija nekad osjećamneprijatno kad se u zraku nađe miloni pčela pogotovo kad a je pročistni let bude tu svega.....
irko
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la irko »

Mirzete strah me da i tih 200m opet nebude problem kad vec imas takve komsije.
Al u svakom slucaju ne odustaj i kilometar da ih odvezes dalje a komsinicu ubode osa komsija moze rec da je tvoja pcela. Nek dokaze haha

Da je moj pcelinjak i takva situacija 200m. cekao bih povoljno vrijeme pa prije nego bi krenuo sa izmestanjem svaki dan di ih cackao tako da prave haos po komsiluku, zatim odnio malo dalje 2-3 km pa vratio na novi pcelinjak200m.
Naravoucenije** da i komsije osete da si ih izmjestio 200m.
....................................................
Budi spreman na sve NE ODUSTAJ
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

irko je napisao/la:Mirzete strah me da i tih 200m opet nebude problem kad vec imas takve komsije.
Al u svakom slucaju ne odustaj i kilometar da ih odvezes dalje a komsinicu ubode osa komsija moze rec da je tvoja pcela. Nek dokaze haha

Da je moj pcelinjak i takva situacija 200m. cekao bih povoljno vrijeme pa prije nego bi krenuo sa izmestanjem svaki dan di ih cackao tako da prave haos po komsiluku, zatim odnio malo dalje 2-3 km pa vratio na novi pcelinjak200m.
Naravoucenije** da i komsije osete da si ih izmjestio 200m.
....................................................
Budi spreman na sve NE ODUSTAJ
Hahaha ako hoćeš izluditi komšije najbolje je premjestiti pčele tih 200 m u vrijeme paše da na bivšem pčelinjaku ne ostane ni jedna košnica. Šala Šala ne čini to ni za živu glavu ostat ćeš bez izletnica a u selu će biti uzbuna prava gdje ljudi neće smjeti izaći iz kuća. Takav primjer je napravio tetak od moje žene. Neznajući šta će biti prebacio je košnice 100 m dalje i ujutro nastala ludnica u komšiluku. Sav izbezumljen šta je napravio sjeti se pa vrati košnice nazad na staro mjesto uzme kantu s benzinom i zapali ih. Tim postupkom je umirio i pčele i komšije i već 15 godina nije pčelar.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

mirzet je napisao/la:Dobro vece svima pcelarima,imam problema sa komsijama pcele ih napadaju,pa planiram ceo pcelnjak prenositi 200 metara.vidim na ovom forumu mnogo dobri pcelara.KOJE JE VASE MISLJENJE DA SE TO URADI NAJ BOLJE?????????????????????????????????????????
Ako u vrijeme zime nisi premjestio pčele na taj novi pčelinjak sada ti preostaje da ih odneseš bar 6-8 km i za 20 dana vratiš na tu novu lokaciju.
Ili u vrijeme pred rojenje možeš oprobati ovu metodu s jednom košnicom a poslje i sa svima. Ujutro prije izlaska pčela nagneš malo košnicu naprijed zatvoriš leto, digneš poklopac i kroz mrežu poliješ sve pčele mlakom vodom oko 30 stepeni celzija da okupaš sve pčele i leglo da budu potpuno mokre. To će ih šokirati ali ih neće ugušiti. dok se još cjedi voda iz košnice na brzinu je preneseš na novu lokaciju otvoriš leto i zatvoriš sitnom travom ne previše trave da se pčele ne mogu probiti kroz nju a ne i premalo da slobodno mogu da izlete iz košnice. Kada sunce izađe i pčele se osuše počet će da se probijaju kroz travu zauzeti novu orjentaciju i nastaviti s radom kao da ništa nije bilo. Ova metoda kupanja je dobra i kod premještanja košnice unutar pčelinjaka kao i kod vještačkog razrojavanja ako se želi zadržati većina izletnica u novoj košnici s tom razlikom da okupaš pčele i maticu dok je još u kavezu u novoj košnici.Kada se pčele osuše i uzmu novu orjentaciju dodaju im se okvirovi s leglom i hranom ako je potrebno. Ovim postupkom je i primanje matice 100%.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 27 vel 2010, 01:11, ukupno mijenjano 1 put.
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

dobar dan Stipe,nisam jos prmistijo pcelnjak,znas kako ja planiram to uraditi kad bude vrijeme za razrojavanja uzecu razrojiti pcele i te nove formirane kosnice staviti na mjesto stari kosnica a te stare odnijeti na novi pcelnjak.sta ti kazes jel to dobar nacin il nije?a ondak tamo zimus kad bude ispod 0 ondak cu polako odnijeti i te nove formirane kosnice.Ja mislim da nece biti problema na ovaki nacin.

nek komsije se strpe jos i ovu godinu,imam jednog komsiju kad ga uji pcela odma mora ici u hitnu da primi nekciju.
a komsinice su zadovoljne kad ih ubode.haha.............
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Možeš tako bez problema smo imaj na umu da razrojavaš kada ima paše jer će ti se sve pčele izletnice iz stare košnice naseliti u novu jer je na mjestu stare. Pa upravo te izletnice znaju biti agresivne prema novo dodanoj matici u to novo društvo. Znači stare izletnice moraju biti zauzete pašom ili ukoliko se vrijeme okiši par dana svakako vrši stimulativnu prehranu da u košnici vlada blagostanje i puna uposlenost i nebi trebalo biti problema. Ukoliko se radi o prirodnom roju s grane kada ga naseliš u košnicu možeš ga staviti gdje god hoćeš.
Kada u zimu budeš prebacivao preostale košnice vodi računa da pčele nisu izlazile vani na pročisni let dva tjedna. Lagano bez buke i prevelikog lupanja prinesi i h na novo mjesto i neće biti nikakvih problema to ti garantujem. Kada su pčele 15 dana u košnici uvjek prilikom izlaska uzimaju orjentaciju. Pčele ne pamte duže od 15 dana. Ako napraviš grešku i pčele ti nisu zaboravile prijašnje mjesto jer su prije par dana izlazile vani a ti ih preneseš na drugo mjesto koje je u neposrednoj blizini starog mjesta. Može se desiti kada ih preneseš, a nakon dan dva zatopli pčele će izlaziti vani i tražiti košnice na bivšem mjestu. Posljedica toga je gubitak velikog broja pčela pa čak i propadanje društva. Nemoj se bojati preseliti ih samo moraš malo paziti kada to učiniti i neće biti problema.
Moj ti je savjet da ne čekaš razrojavanje nego kada malo otopli nađi kod prijatelja privremenu lokaciju koja je udaljena 8km
dodaj svakom društvu po pogaču predmrak ih preseli neka tamo ostanu 20 dana pa ih bez problema možeš vratiti u taj novo pripremljeni pčelinjak.
A tome komšiji koji završi na hitnoj reci neka manje upotrebljava mirise i neka se kupa redovno naročito ako se znoji. To ne govorim zbog tvojih pčela jer mu se može desiti da bude sam ko zna gdje daleko pa ako ga ubode pčela može životom platiti nedo bog.
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

a de mi reci kad bi ja to mogao da pocinjem sa razrojavanje drustava?kad je naj bolje.hocel biti matica za kupiti kad traje pasa
ja to planiram uraditi ovako posto planiram prosiriti pcelnjak sad imam 12 lr kosnica pcela
a za premiscanje 8 km pcelnjak,ima tu dosta posla oko toga odvezji dovezji i gubis dosta vremena.

Nacin kako sam ja to zamislijo kao sto sam ti napisao prosli put,nema niki problema
kod mene pocinje naj veca pasa pocetkom maja,ja mislim da ce uspiti to tako jel nisam htjeo nositi ove kosnice zimus
zato sto su puno teske i zazimite na 2 nastavka.

A ove nove formirane ce biti mnogo lakse bi ce na 1 nastavak i lagahnije.
POZDRAV VELIKI STIPE I FALA TI PUNO NA ODGOVORU................
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Kada ti se završi glavna paša ,,,, postojeće matice zajedno sa 3-4 okvira poklopljenog, zrelog legla i pripadajućim pčelama postavi u novu košnicu novo mjesto ili novi pčelinjaka. Ovo raditi u jutarnjim satima. Pored ova 3-4 okvira legla dodati 2 okvira meda i jedan okvir sa polenom ako ima....

U osnovnu zajednicu dodati mladu maticu,

O novoformiranim zajednicama voditi brigu i njegovat ih, posebno voditiračuna u prvim danima, lijeto da je suženo,,,,

Novofrmiranim zajednicama nikada se nedaje tečna niti bilo koja hrana u prvih 48-72 sahata. Bolje je d asu gladne negoda se izazove grabež..

NOvo formirane zajednice neko vrijeme će statirati nema posebni aktivnosti,, dokse ne izvrši konsolidacija unutar pčelinje zajednice,, nekada takvo stanje može potrajati i do 10 dana...

Obavezno formirati zajednice u jutarnjim satima, dobro bi bilo kad se formira nov a zajednica postaviti štamparski lim visine do 10 cm kojeg pričvrstimo z a poletaljku, znači sa čeone strane poletaljke . Lim nemora biti pod 90 stepeni već kao znak kose crte ! / ! da ima upadni ugao .

Ovim, će mo spriječiti veći broj izletnica da odu u staru košnicu jer će uzeti novu orjentaciju

Znači ovako bi izgledalo ,,, !__/ ,,,,,,,, ako gledamo s boka..
Nermin Karić
Čita i piše, nedovoljno
Kontakt:

Post Postao/la Nermin Karić »

Zaista sve teme su super, ali ova me posebno interesuje pošto i ja planiram da svoj pčelinjak proširujem. Do sada sam hvatao rojeve sa "grane".
Nisam nikada razrojavao vještački društva. Pčelinjak se nalazi u blizini Srebrenice, a nova lokacija za trenutne rojeve, pa kasnije i za ostale pčele je u blizini Živinica.
MOLIM AKO NEKO MOŽE DA MI ODGOVORI:

Koliko pčele mogu da ostanu zatvorene u košnici bez matice?
Da li da okvire stavljam u nukleuse ili u obične košnice?
Koji je najbolji vremenski dio dana za to spremanje s obzirom na daljinu i da će biti u tijeku paša - pčetkom juna.
Matice planiram dodati kada preselim rojeve.
Koliko ti mladi rojevi mogu biti bez matice?
Zadnja izmjena: Nermin Karić, dana/u 03 ožu 2010, 16:33, ukupno mijenjano 1 put.
Volja, ljubav, rad i red daju med.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Nermin Karić je napisao/la:Zaista sve teme su super, ali ova me posebno interesuje pošto i ja planiram da svoj pčelinjak proširujem. Do sada sam hvatao rojeve sa "grane".
Nisam nikada razrojavao vještački društva. Pčelinjak se nalazi u blizini Srebrenice, a nova lokacija za trenutne rojeve, pa kasnije i za ostale pčele je u blizini Živinica.

Koji je najbolji vremenski dio dana za to spremanje s obzirom na daljinu i da će biti u tijeku paša - pčetkom juna.
Ovo tvoje pitanje nije baš jasno postavjeno a ja sam ga razumio ovako;

--ti želiš da formiraš od postojećeg fonda da formiraš nove pčelinje zajednice koje bi iz Srebrenice dovezao u ili oko Živinica

- da li ćeš sve pčelinje zajednice da dovezeš odnosno da vršiš dislokaciju ili samo nove rojeve.?

Nisam seleći pčelar ali ću pokušat ukratko u crtama:

- Seljenje vršiti tokom noći
- naveče kada se sve pćele vrate u košnicu, zatvoriti.
- obezbjediti dovolno vetilacije
- obezbjediti zbjeg mada to nije toliko bitno
-okvirovi u košnicama moraju biti svim na svojim mjestima,
- svaka košnica mora biti utegnuta u slučaju prevrtanja da se ne rastavi,,,
-

-koliko pčele mogu bez matice , ? ništa pčelama neće biti za tih neki 24 h bez matice ( koliko pčele mogu bez matice ipodkojim uslovam to je tema opširna) u tvom slučaj radi se o razrojavanju i nećeš imati problema ako budu bez matice i duže.

Ako budeš razrojavo i selio na drugu lokaciju koja je dalja od te bar 10 km ( svakako Živinice su mnogo dalje) možeš razrojavati pred sami mrak toliko dovoljno vremena da sve bude spremno do mraka i da kreneš-

jedan činjenica je ta da ako ćeš samo seliti nove rojeve nema smetnje da se oni sele i u toku dana jer su to manji rojevi koji nemogu sami sebe uništit tokom transporta ( velika temperatura i srozavanje saća)

ako budeš formirao nova društva sa 5-6 okvira onda onu razliku obavezno utransporu popuniti praznim okvirima kako nebi došlo do sklizavanja .

Ako ćeš seliti bolje ti je u normalnim košnicama stim da obratiš pažnju da cijela košnica bude popunjena okvirima bez obzira na broj zaposjednuti ulica

......
Trebaš tačno znat šta želiš pa će mo dalje da pomognemo.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Nermin Karić je napisao/la:Zaista sve teme su super, ali ova me posebno interesuje pošto i ja planiram da svoj pčelinjak proširujem. Do sada sam hvatao rojeve sa "grane".

Senad je u pravu odluči se na metodu kojom ćeš razmnožavati zajednice i čime bi ih selio.
Metoda kojom ćeš ih seliti zavisi od ekonomske isplativosti mislim da bi ti moglo pomoći da se odlučiš ova stranica.
http://www.limed.ba/rojevi.html
Nermin Karić
Čita i piše, nedovoljno
Kontakt:

Hvala ti Senade iako nisi kako kažeš najjasnije razumio moje pitanje, dobio sam potrebne odgovore. možda nisam bio potpuno jasan pa ću pokušati da pojasnim šta planiram.

Stacionirani mi je pčelinjak 150 km od kuće kod jednog prijatelja koji je isto pčelar. Paša je odlična. Manje poslove obavljao je prijatelj, a ja sam tu kad su veći poslovi i kad "zamedi
Za sebe mogu reći da sam do sada bio medar, a ne pčelar, pa bih to da promijenim.
Planiram razrojavati vještači društva i te nove rojeve odmah prebaciti kod kuće, a ostala pčele u jesen. Pitanja sam postavljao za te nove rojeve u predhodnom javljanju.

Veliko Hvala i tebi Stipe na javljanju, ali imam problem sa otvaranjem ove tvoje ponuđene stranice. Znam da sam je prije otvorao, pa se pitam da li je možeš ti ili neko drugi otvoriti ili je do mog računala.
Zadnja izmjena: Nermin Karić, dana/u 04 ožu 2010, 22:11, ukupno mijenjano 1 put.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Ono što je se usadilo kod pčelara i samim tim pravi se odstoajnje između pčelara je ta hajde da kažemo sintagma,,medar ili pčelar.... avakvo rezovanjenj vodi samo ka neuspjehu,,,
Bez dobrog pčelara nema dobrog medara a i bez dobrog medara nema dobrog pčelara,,,,, Ne podržavam te nekakve ljubavi pčelara pšrema pčelama dok ima svake godine ugiba preko 50% zajednica iuvjek ispočetka govori ja to volim ja to iz ljubavim,,, Kakva je to ljubav greškom pčelara ugunu pčele,nema tu ljubavi . Možda sam malo grub, možda griješim...

Ja hoću d a budem i pčelar i medar hoću i matičnumliječ ,polen ,propolis. Istotako treba razumjevati potrebe pčela..

Štose tiče otvoranja stranice ovog foruma , jasam cio dan skoro pored PC i nema problema sa otvaranje,, mogu ćeje da sa tvojim davateljem usluga interneta neštoneštima još ako si bežični onda zna da šteka.
Nermin Karić
Čita i piše, nedovoljno
Kontakt:

Ovo "medar" "pčelar" navodio sam figurativno.
Mislim da svako želi potrebno vrijeme oko pčela da provede lično, ako želi da uspješno pčelari, a ne da neko drugi o tome brine.

Ovaj tvoj komentar ako je upućen meni je iznenadno grub, iako ću se složiti s njim za neke pčelare, kao što je moj stariji komšija koji 25 g pčelari, a svuda priča kako nije još probao svog meda, ali tvrdi ne može bez njih.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Nermine ništa osobno prema tebi to je uobičajno kod pčelara, imam ja pčelare oko sebe koji pčelare iz ljubavi i svake godine ima gubici 100% na kraju kada im kažeš na grešku i da nisu dovoljno posvetili pažnje pčelama onda se vade na nekakvu ljubav prema pčelama,,,,, za mene je nemoguće da na istoj lokaciji kod nekoga postoje gubici 50% 100% a kod nekih tik jedna ili dvije košnici ili nema nikako gubitaka.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Nermin Karić je napisao/la:Veliko Hvala i tebi Stipe na javljanju, ali imam problem sa otvaranjem ove tvoje ponuđene stranice. Znam da sam je prije otvorao, pa se pitam da li je možeš ti ili neko drugi otvoriti ili je do mog računala.
Ne znam šta se dešava kod tebe ali ja tu stranicu otvaram jednostavno da kliknem na ponuđeni link i sve je u redu. Probao sam i sa drugog kompa i on otvara. Sve moje stranice se uredno otvaraju i sa IE i sa Mozilla Firefox. Ne znam s kojim preglednikom ti otvaraš stranicu.
Moje stranice su izrađene s dreamweawer C4 programom, koliko vidim u opcijama on podržava većimu internet preglednika. Volio bih Nermine da mi javiš koji je na tvom kompu internet preglednik.
ELMIR
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la ELMIR »

stipo kad udem na ovu stranicu nemogu da otvorim neke ove navedene stranice kaze dasu u izradi pa dali to jos radis natome ili je domene neka greska pozz
Odgovorite