BeeVital Hive Clean

Odgovorite
Marin
Čita i piše, odličan

Re: BeeVital Hive Clean

Post Postao/la Marin »

simke je napisao/la:kolege, ja sam sinoć varou dimio varolikom, u roku od 10 sati je opalo oko 30 kom po društvu, pošto sam početnik ovo je prvi put da se susrećem sa varoom pa me interesuje jel to dobro ili loše stanje.....sve su mi mlada društva i neču vrcati.
Simke je li i ovo bio tvoj post

Re: pozdrav svim pčelarima
Postao/la simke » 06 Jul 2011 09:47 pm

kolega Stipo, sinoć sam dimio pčele varolikom i danas na podnici sam vidio dosta opale varoe, s obzirom da sam pčelar početnik odmah sam se unervozio, ima li kod vas varoe i koja je granica normale.....
i imam još jedno pitanje na jednom društvu sam danas vidio izvučene i zalegnute matičnjake na tri rama, to drustvo mi je imalo maticu, ali danas je nisam mogao naći i nemam mladog legla šta je u pitanju......................pozzz
Pozdrav
simke
Čita, piše dovoljno

Ne znam da li imaš mentora ili mentore ali moraš biti dosljedniji -nema dva puta "prvi put." POz Marin
Zadnja izmjena: Marin, dana/u 13 srp 2011, 22:54, ukupno mijenjano 1 put.
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Uradio sam treci tretman.Pcele su bile izuzetno mirne.Najmirnije do sada.Imao sam osjecaj da me nisu ni primjetile.Divan osjecaj.
Posto je bilo pohladno...tretman sam pokusao uraditi sto brze.Danas sam prebrojao stanje otpale varroe od zadnjeg tretmana(drugi po redu prije sedam dana),i na moje opste iznanedjenje na nekim kosnicama je otpalo i po 10 komada.Vise je otpadalo sedmi dan nego treci ili cetvrti.
Prmjetio sam sa su mi podnjace pune sa nekakvim komadicima otpada.Nije polen.Bude tu svega.Ko prasina.Mislim da pcele ciste kosnicu..od ramova pa nadalje.
Ja sam uradio sve sto je bilo u mojoj mogucnosti.Pratio sam otpadanje varroe,izvrsio tretman na vrijeme.Sada je sve u bozijim rukama.Praticu kako pada varoa sledeca dva dana..a posle toga godisnji.Neka im je Bog na pomoci...
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Posto je bilo pohladno...tretman sam pokusao uraditi sto brze
Gdje ima tako hladno kod nas danas došlo skoro do 38 C .Oni mali termometri do 55 ako imalo vide sunce zaprli u vrh. dalje ne mogu .
.Poz Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

Marine,
jeste to je moj post ali od 06.07 kada sam dimio prvi put ove godine, a ovo sam pisao danas jer sam opet dimio sinoč 12.07. i iznio nove rezultate, moja greška što nisam napisao da u drugom dimljenju imam 30 kom varoe opale po košnici. Dobio sam od Vas Bevital ali ne mogu još tretirati zbog temperature.
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Optimalna temparatura za tretmane je do 25,(šta je to baš sve optimalno) ako je baš pretoplo sačekati popodnevne sate i tretirati kad će biti hladnije, i više pčele će se zadržavati oko legla gdje je varoa.Moja preporuka je okani se dimljenja zato sam u PP i pisao tek počimaš i počni bez toga naša iskustva do sada govore da se može tako kad ne bude moglo ja ću to isto tako napisati a svak je slobodan iznijeti svoje iskustvo pa ćemo napraviti manje grešaka i doći do boljih rezultata . Puno je kombinacija a u suštini je sve jednostavno i na lagan način se rješavamo varoe.Hoćemo li sutra uočiti neke popratne pojave to ćemo vidjeti ali za sada ih nema. POZ marin
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

simke je napisao/la:Marine,
jeste to je moj post ali od 06.07 kada sam dimio prvi put ove godine, a ovo sam pisao danas jer sam opet dimio sinoč 12.07. i iznio nove rezultate, moja greška što nisam napisao da u drugom dimljenju imam 30 kom varoe opale po košnici. Dobio sam od Vas Bevital ali ne mogu još tretirati zbog temperature.
Simke prijatelju ja sam prije nekih otprilike 10 godina kao početnik štetovao 5 društava jer nisam ni tada htio koristiti varolik nego patio se sa mravljom kiselinom onako lajički kako sam znao.
Sada nakon toga vremena tačnije prije dvije godine opet sam uspio sebi priuštiti 9 košnica pčela, i isto kažem "sutra kad bi ostao bez i jedne neću koristiti varolik ili slične otrove".

Ovom prilikom nebi sugerirao ni na jedan proizvod odaberi što ti je najlakše, najjednostavnije,da nije otrov i da ima efikasnost dobru.

Mislimo na našu i naših naslednika budućnost.

Pozdrav.
zakir cancar
Čita i piše, dobar

Post Postao/la zakir cancar »

[quote
[quote="
Zadnja izmjena: zakir cancar, dana/u 29 ruj 2011, 22:44, ukupno mijenjano 1 put.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

ja koristim amitraz, i svi oko mene, cak i kad odrade sa nekim drugim preparatom, opet na kraju malo zadie za svaki slucaj, i sto je zanimljivo on opet obori dosta varoe..
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

upravo ima dokaz da u amitrazu ima nakva supstanca, komponenta koja se nalazi i u tom nekom bojnom otrovu. ne da mi se sada guglati u vezi toga pa koga interesuje lahko može naći puno štiva o tome na internetu a i ovdje na forumu smo o tome dosta pisali.
i to je u redu ako neko misli da je pametniji od naučnika koji su otkrili vezu amitraz-bojni otrov. neka svako misli šta hoće i kako hoće te neka svoje pčele dimi koliko hoće i kad god hoće. to je valjda kristalno jasno ako već nije jasan hemisjki sastav amitraza.
slažem se sa stavom da raznorazni lobiji mogu svašta da odrade...

ovdje pišemo o BeeVitalu kojega i sam koristim i imam baš fino iskustvo s njim. i vidi čuda - nemam nikakve koristi od toga što pozitivno pišem o BeeVitalu. kao što i Marin negdje reče, kada i ako se pojavi negativno iskustvo s BeeVitalom - naravno da i o tome treba pisati.
Dobru srcu sreća dođe.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Amitraz je hemiski otrov.U mnogim zemljama je zabranjen za upotrebu.To dovoljno govori,o cemu se radi.
Neka radi ko sta hoce..ja takve i slicne preparate nikada necu koristiti.

Juce sam uradio i trece prskanje.Tretman je u potpunosti zavrsen.
Broj otpale varroe.
2,4,4,51,21,10,11,9.
Po prosjeku u svakoj kosnici otpada manje varroe nego posle drugog prskanja.
Ipak mogu zakljuciti da BeeVital nije oborio kompletnu varrou(mislim da to ne moxe niti jedan preparat),i mozda cu uraditi jos jedan tretman kada se vratim sa godisnjeg.Sta vi mislite?.
Mozda je moj zakljucak malo prerano donesen..jer kompletan tretman je tri prskanja.
Marin,ja ne pcelarim iu Bosni...danas je tem. oko 14 stepeni.Duva jak vjetar i pada kisa.To nije smetalo mojim pcelama da lete.Mislim da necu pretjerati,na poletaljci je bilo najmanje tridesetak pcela koje su letjele(tako na svim kosnicama),dok je kod mojih kolega sve bilo tiho..bez zivota.
Jedna stvar je sigurno tacna.Pcele posle upotrebe BeeVitala su vitalnije,veselije i puno aktivnije.To se na nasem pcelinjaku toliko primjeti da su i prolaznici ili prijatelji koji dolaze na pcelinjak primjetili veliku razliku.Ja cu to pokusati snimiti i postaviti video zapis.
Pozdrav.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Ismete samo da se nadovezem na tvoj post.
Ja, pogotovo nemam nikakve koristi...jer kupujem BeeVital...pa skoro 1800 kilometara daleko od Marina.
Pozdrav.
zakir cancar
Čita i piše, dobar

Post Postao/la zakir cancar »

.
Zadnja izmjena: zakir cancar, dana/u 29 ruj 2011, 22:45, ukupno mijenjano 1 put.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

amitraz je zakon jer unistava varou na nevjerovatan nacin da je otrov jest, ali...nemam nista ni protiv drugih sredstava..
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Kod amitraza osim što je otrovan i ima rezistenciju nakon nekoliko godina stalne upotrebe varroa se navikne na njega i na kraju epilog se zna počinju stradavati društva. Ove godine je u Livnu stradalo mnogo društava zbog amitraza. Ljudi su mislili da su uredno završili tretman i da varroe nije bilo mnogo. Međutim ja sam neke pčelare upozoravao da amitraz kod mene obara manje od 30% varroe i da dobro pripaze na varrou jer sam je sa BeeVitalom poslje amitraza oborio sila jedna. Na kraju oni pčelari koji me nisu poslušali, a pretrpili su velike gubitke za neuspjeh dimljenja krive trgovce da su im podvalili fuš Varolik ko zna gdje negdje u garaži je pakovan. Za njihov neuspjeh uvjek je kriv netko drugi. Oni pčelari koji su me iz straha poslušali i umjesto amitreza tretirali su pčele nekim drugim srestvom nisu imali gubitke.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

slika
Prije 15 dana jedan strari okvir djelimično popunjen zatvorenim medom ogrebem vilicom i spustim u dojnji sanduk da ga pčele očiste od meda i da ga mogu zamjeniti. Kada sam nakon 15 dana čistio podnicu u njoj sam našao hrpu otpada. Gore na slici se vidi mala hrpa starog voska koji su pčele očistile sa onog okvira. Tako su ga dobro očistile gotovo potpuno do satne osnove. Vjerujem da je to posljedica djelovanja BeeVitala. Ovo prvi put vidim i molio bi ostale pčelare da prokomentiramo ovu situaciju. Nisam slikao izgled okvira jer ostao je u košnici da pčele završe započeti posao da vidim šta će ispasti, a kada sam vidio otpad košnica mi se nije ponovo otvarala da dva puta ne tumbam i ne uznemiravam pčele.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Nebi puno se zamarao sa komentarima, al znam da ja imam
veliku korist od bevitala kao i moje pčelice.

Stipo prijatelju nismo svjesni svoje nesvijesti, a ja sam mnoge stvari uvidio
na limu podnice od jeseni pa do danas.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

Samir je napisao/la:Nebi puno se zamarao sa komentarima, al znam da ja imam
veliku korist od bevitala kao i moje pčelice.

Stipo prijatelju nismo svjesni svoje nesvijesti, a ja sam mnoge stvari uvidio
na limu podnice od jeseni pa do danas.
Polahko sa Bee Vitalom i komentarima, i ja ga koristim ali očitovat ću se poslije barem godinu dana od početka korištenja.
Korist od Bee Vitala sigurno ima prodavac a za ostale vidjet čemo pred nama je.
Lijep pozgrav!
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Azeme prijatelju neznam zašto ovaj citat se odnosi na mene jer nisam ništa komentarisao.
Samo sam razmišljao naglas, a to mi je velika mahana.

Pozdrav iz ugodno toplog Srebrenika sa malo hladnog povjetarca.
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

hahahaha, dobra ta da pjevaju sevdalinke nakon BeeVital-a :)

kaže, koja je razlika između Red Bul-a i rakije.
pa od Red Bul-a dobijaš krila, a od rakije pogon na sva četiri :)

elem, tako i pčelice, od BeeVital-a dobijaju raketni pogon a od amitraza pogon na sva četiri :)
Dobru srcu sreća dođe.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Tako su ga dobro očistile gotovo potpuno do satne osnove. Vjerujem da je to posljedica djelovanja BeeVitala.

@stipo ,,čišćenje tj. izbacivanje iz košnice nema veze sa beevitalom to pčele redovno rade sa takvim saćem . I kod mene se dešava to . Izgrizu jer nije više za upotrebu.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Dedic Mirsad
Registrovan

Post Postao/la Dedic Mirsad »

Pozdrav za sve.Pcelar sam odskora,a tek prijavljen na forum.Sto se tice varoe,misljena sam da itekako ove vrucine negativno uticu na varou.Navest cu primjer:Slicno je bilo prije tri godine,gdje sam nesto pcele selio na 1100m nadm..visine a nesto ostavio na pcelinjaku,oko 300m nm.visine. Nakon tretiranja, pcela koja je bila na planini gdje nije prelazilo 30s.C,imala je preko 500kom varoe,dok ova kod kuce,gdje su temp.dostizale i do 40 st.C,jedva 10 kom.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

Kod mene nema varoe nikako, 1-2 po drustvu, uradio sam dva tretmana bee vitalom i uradicu u ponedjeljak i trece prskanje...imam samo na jedno drustvu koje sam na proljece kupio malo vise varoe, 20-tak komada, nije tretirano bee vitalom na jesen nego samo u proljeće...ako ovako bude to ce biti odlicno :)
Opet cu imat provjeru na par drustava sa varolikom...
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

senad je napisao/la:
Tako su ga dobro očistile gotovo potpuno do satne osnove. Vjerujem da je to posljedica djelovanja BeeVitala.

@stipo ,,čišćenje tj. izbacivanje iz košnice nema veze sa beevitalom to pčele redovno rade sa takvim saćem . I kod mene se dešava to . Izgrizu jer nije više za upotrebu.
Ne znam Senade takvo nešto prije nisam vidio, a ja pomislih odmah možda djeluje BeeVital taj čistač košnice ali opet nisam vjerovao pa zato sam i pitao mišljenje drugih.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

zvuk_tisine je napisao/la:Kod mene nema varoe nikako, 1-2 po drustvu, uradio sam dva tretmana bee vitalom i uradicu u ponedjeljak i trece prskanje...imam samo na jedno drustvu koje sam na proljece kupio malo vise varoe, 20-tak komada, nije tretirano bee vitalom na jesen nego samo u proljeće...ako ovako bude to ce biti odlicno :)
Opet cu imat provjeru na par drustava sa varolikom...
Vidiš da BeeVital djeluje čim je oborio u jednoj 20 varroa.
da je u drugim košnicama bilo više varroe oborio bi je više.
:
Ja sam isto uradio jesenji tretman i jedno polivanje u maju.
Na 5 društava sam prije 5 dana uradio probu sa BeeVitalom i za 4 dana u tih 5 društava našao ukupno 7 varroa.
Pad varroe je bio:
1. dan 0, 0, 2, 0, 1
2. dan 0, 0, 2, 0, 1 potpuno isto kao prvi dan.
3. dan 0, 1, 0, 0, 0
4. dan 0, 0, 0, 0, 0
Tri varroe su vidno bile do pola presječene i pale su negdje po sredini uloška. To je dokaz da ih pčela lovi i ubija.
Ostale 4 varroe su bile na izgled cijele i našao sam ih lijevo skroz uz rub uloška ladice. Uspjele su pobjeći pčelinjim čeljustima uz bok košnice prema mednim okvirima i tu iscrpljene stradale od gladi.
amyr
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la amyr »

Ako je drustvo na dva nastavka kako tretirati BeeVital-om, jel posebno spricati prvi i drugi nastavak?
Odgovorite