Uvod

Komentari i kritike, prijava grešaka, ideje, pitanja itd.
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

Senade Stipo ti je odgovorio i ja se slazem sa njim. Ali (uvjek) postoji ali ima tu i svojih nedostataka.Ja cu uvjek drzati par dvomaticnih drustava iz vise razloga ali ne mnogo.Prilikom pregleda donjeg drustva gornje morate skinuti na prevrnuti krov i ako taj pregled malo duze traje onda se napravi pometnja kod pcela izletnica koje traze svoju kosnicu.Ali moj glavni razlog sto sam smanjio je kicma jer imam konstantno probleme sa kicmom.
Moj zakljucak je ipak da dvomaticno pcelarenje ima vise prednosti nego mana matematicki 70:30
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

Stipo tako sad i prehranjujem ako dajem tecnu hranu ali kad sam poceo sa dvoma. pcelarenjem tad nisam imao visoke podnice.Sad je to druga prica kod prehrane bog ga nagradio ko izmisli visoku podnicu.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

2008 godine sa Seadom Smajovićem iz Sarajeva posjetio sam ekipu pčelara kod Modriče.Inače onisu iz Sarajeva i odvoze pčele u Posavinu.

Mene je interesovalo kako to izgleda dvomatično pčelarenje . Ovi momci su dovezli na paletama , kranom se skidaju sa kamiona. Sve mi je to izgledalo ono baš za dušu, napucano, jednom riječju fenomenalno za vizuelni efekat.

MOje pitanje je bilo isto tako , koliko više donesu dvomatične u odnosu na jedno matično. Ovo pitanje koliko donsu više uodnosu na jednomatično nije baš dobro trebalo bi da glasi koliko donese u odnosu na dvije pčelinje zajednice jer u dvomatičnom fakat se nalaze dvije pčelinje zajednice.

Odogovor je bio za mene poražavajući,,, kaže da je zadovoljan ako donesu 30 % više u odnosu na jdnomatičnu.

MAtematički ako postavimo

Dvomatična zajenica po srukturi izgleda kao dvije zasebne pčelinje zajednice.

Obično je to 5 LR nastavaka, manje više 1 ili 2 FA,
Ako zanemarimo , prestiž , vizuelni efekat i zaista toliku moć u jednom volumenu,
Moj zaključak je , bolje imati dvije snažne zajednice koje će donijeti , primjer; ukupno 50 kg meda nego dvomatično koje će da donese 35 ili 40 kg. Ovako izgleda matematički u konačnica sa usporedbom dvije pčelinje zajednice,

ZAšto; lakša manipulacije, brži i jednostavniji način pregleda i intrvencije, kičma nepuca, nepravi se pometnja na ulazu . U konačnici mnogo pčele u jednom volumenu , nestabilno vrijeme daje mnogo problema na kraju donesu više meda dvije zajednice.

Sa snažnim zajednicama lako one narastu i 4 LR tjele u zrak i donesu mnogo ,mnogo više meda nego dvomatične.

Stojim na stanovištu da imam pravo promjeniti svoje mišljenje i zaključke ako nekada budem radio dvomatično i ima ovlastite rezultate da li bili pozitivni ili negativni .Svakako da je ovaj moj zaključak zasnovan na onih 30% koje sam dobio.

Pored ljubavi prema pčelama treba sve te troškove vratiti i nekako kompenzirati nije to baš tako idilično , Ode dosta tu vremena, snage, novca, pa i živaca i ukonačnici trebalo bi spojiti ugodno s korisnim.

Mnogo uspjeha u dvomatičnom pčelarenje želim i da me VAšim rezultatima natjerate da i ja krenem sa dvomatičnim.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Mungos1212 »

Ja sam probao dvomaatično i nisam uspio na tri dvomatična a na jednom sam uspio. Godina je bila loša i na kraju sam to društvo spojio. Izete, sa vama bi se složio oko leđa ali to je problem pčelara. Probajte sa RV košnicama za početak dvomatičnog. Neću vam govoriti o tim košnicama ali reći ću da mi je prijatelj prodao dva kamiona po 60 LR i zamjenio sa RV. Prezadovoljan je.
Senade, uvjek ima ono ali. Ako ta dva jaka sruštva spojite i radite dvomatično morali bi dobiti više. Problem je imati dvije jake zajenice u dvomatičnom. Poređenje sa samim dvomatičnim niko ne kaže kakvim zajednicama. Imao sam dvomatično radi izvlačenja matica dok ih saam nisam proizveo. Ove godine ću ponovo probati dvomatično.

Malo teorije:
ako u jednom društvu imate određeni broj kućnih pčela u dvomatičnom je taj broj dupli i logično je da one mogu bolje odraditi posao u medištu. Postavlja se pitanje pčelara koji priprema društva. Upravo takvim društvima treba raditi dvomatično. Jedno bi konstatovao nakon svog iskustva. Dvomatično pčelarenje zahtjeva boljeg pčelara i više znanja i iskustva.
http://medino.com.ba/

I ljude poslušaj i svoje pameti imaj
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

Vidim da se ova tema razvila i dragomije. Ja u dosadasnjoj praksi sam dosao do saznjanja da nikad nebi nekome mogao nesto garantovati sto se tice pcelarenja. Ne samo garantovati nebi nikad nekoga ubjeđivao da je nesto tako kako ja tvrdim.Zasto to kazem? Svi mi pcelarimo na svoj nacin i nejmamo iste uslove pcel.Kod nekog je bolja pasa neko ima bolje matice i tako dalje normalno je da i prinos nece biti isti.Nebi ja poredio dvom. drustvo sa dva jaka dr. nego sa 2 srednja. Zasto? Dvomaticno dr. ima jedno jako drustvo i jedno pomocno koje je(bar kod mene)na jednom nastavku i sluzi da u datom momentu pojaca sa izletnicama i zatvorenim leglom glavno dr. Ja nikad nespajam ta dva drustva nego prenosim zatv. leglo iz pomocnog u glavno prije gl. pase i preusmjeravam izletnice iz pomocnog dr. u donj dr. manupulirajuci letima kao sto je to opisao Velagic u svojoj knjizi dvomaticno pcelarenje. Moja razdjelna daska ima pet otvora-leta i pred gl. pasu sve izletnice usmjerim u zajednicko mediste.U gornjem drustvu drzim konstantno pogacu i stimulativno prehranjujem da bi dobio sto vise legla koje konstantno po 2 okvira (ali samo zatvorenog) prenosim u donje dr. Jos zam zaboravio napomenuti da kod mene na svakom nastavku ima okruglo leto prec.23mm. radi manje guzve na letu i brzeg protoka pcela. Vjerujte da pcele rado koriste ta leta vise nego glavno. Jos se mora paziti da ima dovoljno nastavaka i prostora u glavnom drustvu inace dođe do rojevnog nagona.Pomocno drustvo je lako spojiti sa glavnim ako nam negdje zatreba hitno matica.

Iznijo sam svoje misljenje a ne tvrdimda je samo tako ispravno i dobro ima ljudi sa vise staza i znanja i ja se trudim da sto vise citam i ucim a ono sto znam podjelicu sa onim koje "mozda" manje znaju.
Ono sto cujem od drugih prihvatim ono sto mi se cini ispravnim a sto ne odbacim ali bez komentara
Neko je dobro napisao "pcelari se jedino slazu oko toga da kosnici treba prilaziti sa zadnje strane".
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Postoji više načina pčelarenja s dvomatičnim društvom što zavisi od prilika i vrsta košnica s kojim se pčelari ali zajedničko im je jedno i to da su glavno i pomoćno društvo pod istim krovom i da su razdvojeni mrežom, a između ta dva družtva se nalazi medište. Manipulaciom leta na razdjelnoj dasci iz pomoćnog društva se brzo i lako usmjeravaju izletnice po povratku iz paše u glavno društvo. Zahvaljujući tome što se pomoćno društvo nalazi iznad glavnog društva potrebnu mikro klimu lako može održavati mali broj pčela. Većina mladih pčela koje u jednomatičnom društvu ostaju u košnici u dvomatičnom društvu izlaze mnogo ranije. U dvomatičnom društvu zbog više pčela matica ranije počinje zalijegati i dvomatično se društvo mnogo brže razvije u proljeće.
Dodavanjem okvirova s zatvorenim leglom iz pomoćne zajednice u proizvodnu zajednicu u jednomatičnom pčelarenju znatno slabi pomoćnu zajednicu pa se ona sporije razvija nego pomoćna zajednica u dvomatičnom pčelarenju.
U dvomatičnom društvu zatvoreno leglo prebacujemo u medišni prostor jedino ako postoji opasnost od blokade matica. Upravo zbog te opasnosti pregled je češći jer matice zalijegaju maksimalno mnogo legla. E to traži dodatne fizičke napore naročito je teško podizati 6-7 nastavaka koji su puni pčela. Olakšati si posao možemo ako imamo prikladnu dizalicu koja može podići više nastavaka odjednom. Da bi pčelarili dvomatično moramo imati više vremena u odnosu na jednomatično pčelarenje i naravno zdrava leđa.
Kada u jednomatičnom društvu dodajemo treći nastavak, a pomoćno društvo ostaje na 2 ili svodimo na 1 što je ukupno u ta dva društva 4-5 nastavaka u to vrijeme dvomatičnom društvu dodajemo 6. ili 7. nastavak.
Velika je razlika u ta dva načina u nastavcima punih pčela pa samim time i u prinosima meda i polena.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 15 sij 2010, 16:14, ukupno mijenjano 1 put.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
fahrudin
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la fahrudin »

Bez obzira kako napravili dv. društvo i bez obzira kako vam to uspjelo , bit će jedno naj bolje. E sada uzmite prinos tog društva podijelite sa 2 rezultat uporedite sa prinosom jednog jakog jm. og i
skoro uvijek kao rezultat dobijemo da je bolje razvijati dobra jm. društva. Kao dodatne otežavajuče okolnosti dodamo: Težak fizički rad, rizik ako paša izostane. (Šta sa 90ooo hiljada pčela)
Naime ja sam to sve isprobao, baš onako lijepo kako to piše Ferid, da bih na kraju shvatio da je Ferid pišući knjigu o dv...om pčelarenju i zaradio neku paru a ja "atritis" uoba koljena.
I na kraju kao naj jači argument, daje bog htjeo on bi stvorio društvo sa dvije matice. Narvno argument vrijedi ako vjerujemo u božije stvaranje.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

fahrudin je napisao/la:Bez obzira kako napravili dv. društvo i bez obzira kako vam to uspjelo , bit će jedno naj bolje. E sada uzmite prinos tog društva podijelite sa 2 rezultat uporedite sa prinosom jednog jakog jm. og i
skoro uvijek kao rezultat dobijemo da je bolje razvijati dobra jm. društva. Kao dodatne otežavajuče okolnosti dodamo: Težak fizički rad, rizik ako paša izostane. (Šta sa 90ooo hiljada pčela)
Naime ja sam to sve isprobao, baš onako lijepo kako to piše Ferid, da bih na kraju shvatio da je Ferid pišući knjigu o dv...om pčelarenju i zaradio neku paru a ja "atritis" uoba koljena.
I na kraju kao naj jači argument, daje bog htjeo on bi stvorio društvo sa dvije matice. Narvno argument vrijedi ako vjerujemo u božije stvaranje.
Allah je stvorio pcele,I rekao Je u Casnom Kur`anu da pravi sebi kuce u dubovima ALI i U ONOM sTO LJUDI naprave.Tj nase kosnice.Eh sad ko ce kako pcelariti i s kolko matica to je do pcelara.Jer tako nemozemo posmatrat stvari!

Iako u Ajetu u Suri EN-Nahl (68,69) stoji da pcela zivi i stanuje i u onome sto napravi covjek,Po TEBI/VAMA,pcelari bi trebali drzati pcelice u drvecu i tim slicnim stvarima,JEr Allah s.v.t.a. je stvorio Pcele I nije Ih NAStanio u Kosnicama,nego Ih je Nastanio U supljinama I U dubovima,drveca i raznih stvari.Znaci Allah s.v.t.a. nam je Podario Bezbroj blagodati koje nikad nemozemo prebrojat,ali nam je podario Razum,ruke,noge,I sve ostalo i dao nam da razmisljamo,Tako da i samo pcelarstvo je do covjeka,i sami nacin pcelarenja je do pcelara,Jer Allah s.v.t.a. nam Je stvorio pcele da bi se mi okoristili,Eh sad na koji nacin i na koji metod......To je DO COVJEKA ,a Nije Do ALLAHA s.v.t.a.!
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
fahrudin
Čita, piše dovoljno

Ermine , nema ljutiš , ja samo želim reći da taj posao (kad tad) skoro svi napuste.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Negdje sam našo podatak da je Vener od 1000 društava imao samo 70 dvomatični društava. Ovaj podatak ako je tačan onda govori sve. Farma Vener imala dvomatične zajednica samo da bi u potpunila ime "FARMA". TAkođe je poznato da je Vener imao svu raspoloživu snagu , znači imao je ljudstvo koje je plaćao što opet govori samo za sebe, Da je uspjeh sa dvomatičnim zajednicama to bi radili radnici nebi mu pucala leđa.

U svakom slučaju podržavam sve one koji vole experimentisat i teže ka boljim rezultatima pa i prestižu zašto da ne.
postar
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la postar »

Fahrudine smatram da si ukratko napisao jednu stvarnost onako kako je ti vidis i dozivljavas. Sad kako ko zeli da to protumaci to je vec nesto drugo. Mislim da se Ermin ne ljuti nego on zeli da objasni na svoj nacin i malo iz daljeg ugla. Ali su to u biti samo nasa saznanja i razmisljanja. Nego moj Fahrudine dok ne probas nemozes ni donositi neke zakljucke sve drugo je samo nagađanje.
Kolko sam svatio tvoj zakljucak je samo jedno maticno D i to samo jaka drustva.

Mnogi se fale sa dvo. M. drustvom pa se bojim da nisi negdje pravio i ti gresku u toku rada pa se nije pokazalo
kao pozitivno. Pozzzz
Kisik je pronađen tek 1874. Nije utvrđeno kako su ljudi disali prije toga...
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

fahrudin je napisao/la:Ermine , nema ljutiš , ja samo želim reći da taj posao (kad tad) skoro svi napuste.
Fahrudine,ma kakva ljutnja,ja sam neke stvari morao obrazlozit,da nebi neki citaoci ovog foruma pogresno shvatili neke stvari :) a o ljutnji nema ni govora.....NA ovom forumu nema takvih :)
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

senad je napisao/la:Negdje sam našo podatak da je Vener od 1000 društava imao samo 70 dvomatični društava. Ovaj podatak ako je tačan onda govori sve. Farma Vener imala dvomatične zajednica samo da bi u potpunila ime "FARMA". TAkođe je poznato da je Vener imao svu raspoloživu snagu , znači imao je ljudstvo koje je plaćao što opet govori samo za sebe, Da je uspjeh sa dvomatičnim zajednicama to bi radili radnici nebi mu pucala leđa.

U svakom slučaju podržavam sve one koji vole experimentisat i teže ka boljim rezultatima pa i prestižu zašto da ne.
Senade,Ovaj ti podatak nije tacan Nazalost :(

Ovaj CD sto posjedujem,o Ivanu Veneru i Ukratkom nacinu i metodi dvomaticnog pcelarenja,spominje se da bi za vrijeme pasa imao 3 pcelinjaka i da bi znao imati preko 1500 kosnica,TJ

1 pcelinjak koji vozi na Bagrem
2 pcelinjak gdje proizvodi matice i sve ostalo
3 pcelinjak koji ima najprije oprasivacku ulogu i potom se i on seli na bagrem

I Vecina Su Bila Dvomaticna Drustva,jer se to na snimcima lijepo vidi
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Hmmmm, to je sada imaginarno osim eto tih 1500 košnica . KAda bi sad izračunali procentulano onda je tojoš nižiprocenat dvomatični zajednica...

Koliko je to dvomatični,, 50, 70 , 150 ,,ili

Ako je većina kao što kažeš onda to iznosi više od 700 komada , sad ili ja nisam dobropročitao ilije neko tu "NULU "dodo,

Pokušat ću pronać taj podatak od 70 dvomatični društava

Ermine ako ti nađeš konkretan podatak objavi mi ovdje
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

postar je napisao/la:Fahrudine smatram da si ukratko napisao jednu stvarnost onako kako je ti vidis i dozivljavas. Sad kako ko zeli da to protumaci to je vec nesto drugo. Mislim da se Ermin ne ljuti nego on zeli da objasni na svoj nacin i malo iz daljeg ugla. Ali su to u biti samo nasa saznanja i razmisljanja. Nego moj Fahrudine dok ne probas nemozes ni donositi neke zakljucke sve drugo je samo nagađanje.

Mnogi se fale sa dvo. M. drustvom pa se bojim da nisi negdje pravio i ti gresku u toku rada pa se nije pokazalo
kao pozitivno. Pozzzz
tako je hasane,Neljutim se ja....Ali mislim ako neko nije nesto probo ili ako je probao ali na neispravan nacin pa dobio lose rezultate,netreba onda govoriti da je to ovako ili onako.O D.M. pcelarstvu treba da govore samo oni koji su to radili i koji su to po pravilima i isprobali tako da Laici mogu da odluce da li da i oni probaju taj nacin ili da ostanu na pcelarenju s jednom maticom.........

JA iskreno bih volio probati napraviti 1 D.M. drustvo ali po METODI IVANA VENERA ali u tu metodu bih ubacio neke stvari od Ferida,I naravno napravio bih Novu Snelgrovu dasku,s kojom bi bez poteskoca mogli da donjem drustvu dajemo cvrstu hranu tj Pogace,a tecnom hranom bih prehranjivao pomocu duboke podnice .....Toliko od meene Pozzz za sve i poseban Pozdrav Za Farhrudina :)
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

senad je napisao/la:Hmmmm, to je sada imaginarno osim eto tih 1500 košnica . KAda bi sad izračunali procentulano onda je tojoš nižiprocenat dvomatični zajednica...

Koliko je to dvomatični,, 50, 70 , 150 ,,ili

Ako je većina kao što kažeš onda to iznosi više od 700 komada , sad ili ja nisam dobropročitao ilije neko tu "NULU "dodo,

Pokušat ću pronać taj podatak od 70 dvomatični društava

Ermine ako ti nađeš konkretan podatak objavi mi ovdje
Evo konkretan podatak....

Na CD kaze da je imao prek 500 D.M. drustava
fahrudin
Čita, piše dovoljno

postar je napisao/la:Fahrudine smatram da si ukratko napisao jednu stvarnost onako kako je ti vidis i dozivljavas. Sad kako ko zeli da to protumaci to je vec nesto drugo. Mislim da se Ermin ne ljuti nego on zeli da objasni na svoj nacin i malo iz daljeg ugla. Ali su to u biti samo nasa saznanja i razmisljanja. Nego moj Fahrudine dok ne probas nemozes ni donositi neke zakljucke sve drugo je samo nagađanje.

kao pozitivno. Pozzzz
Naravno da sam griješio,nema čovjeka pa ni pčelara da ne griješi. Druge godine sam nastojao ibjeći greške iz prve ali retultati mršavi, napominjem da ja pčelarim stacionirano pa možda je i to
jedan od razloga . Svakako, pčelar mora istraživat ,al ja ono iz moralnih razloga moram reći kako sam prošao u toj priči.
Da dajem prednost jednomatičnom , zato što je to suština , pa sve dobre svari su jednostavne. Jedan naš pčelar u BH-pčelaru piše u proljeće izbrojim preživjele, podijelim na jake i slabe ove druge
stavim u funkciju onih prvih , zar nije lijepo.

pozdravljen mi budi moj poštaru!
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Kao što sam prije rekao ja sam probao držati dvomatična društva i prinos u medu u dvomatičnom društvu bio je 4-5 puta veći nego u jednomatičnom a da o pergi i ne govorim. Jednomatična društva nisam pojačavao iz rezervnih društava pa su se mnogo slabije razvijala od dvomatičnih iako sam im davao nekoliko pogača.
Moje iskustvo od dvije godine u dvomatičnom pčelarenju je malo ali sam stekao neka saznanja koja Ferid Velagić nije napisao u toj svojoj knjizi. Dabi pčelarili dvomatično moramo pčelinjak izgraditi za to pčelarenje koji obavezno mora imati dizalicu na šinama da je možemo lako gurati s jednog kraja na drugi kraj pčelinjaka.Dizalicu moramo imati iz dva razloga 1. nezgodno je oko sebe razbacati 5-6 sanduka punih hrane i pčela pa samim tim izletnice se nemaju gdje vratiti zapravo sve se vraćaju na leto i ulaze u prvi nastavak na podnici i za nekoliko minuta dok pregledavamo taj nastavak pčele ga naprosto prekriju sa svih strana da se sve crni od njh a koliko ih je ispred košnise ma oblak cjeli. 2. sve što radimo u dvomatičnom društvu moramo napraviti brzo i nesmimo previše uznemiriti pčele pa takav rad i stalno prebacivanje puno sanduka koji su prilično teški znatzno optereti kičmu i tjera nas na znojenje, a miris znoja još više uznemiri pčele. Dizalica mora biti takve konstrukcije da bez problema može dignuti 5-6 nastavaka i gurnuti ih malo naprijed ispred leta da nesmetano mođemo pregledati plodište ili zamjeniti podnicu. Pčele koje se vraćaju u tu košnicu naićiće na većinu nastavaka ispred leta na dizalici i ulaziti u njih jer će prepoznati da je to njihova košnica koja je samo za pola metra naprijed. Kada smo završili rad na plodištu vraćamo dizalicu nazad spuštamo sve prikačimo na sledeći nastavak podižemo i opet gurnemo naprid i tako radimo sve do zadnjeg nastavka.
Rad s ovakvim alatom i na ovakav način bi bio prava milina u dvomatičnom pčelarenju.
Ferid ne navodi kako prihranjivati glavno dojnje društvo tečnom hranom: duboka podnica rješava i taj problem.
Za prehranjivanje krutom hranom tu nam može pomoći dizalica ili posebna konstrukcija dojnjeg plodišta koja ima vrata sa bokova i otvarajući ih dođemo do krajnjih olvira pa u okvirne hranilice možemo staviti pogaču.
Takođe svi medni nastavci moraju imati otvore. a pomoćno društvo obavezno ispod krova otvor za ventilaciju jer se tu zaista skuplja previše vlage i usred ljeta, da kad zamedi i ne govorimo.
Eto to su bila moja viđenja dvomatičnog pčelarenja pa ko pročita ovaj tekst neka malo razmisli prije što oproba pčelariti dvomatično. Nebih volio da oproba na klasičan način da dvomatično pčelari i nakon par godina napusti.
Dvomatično pčelarenje je slabo razvijeno i ima puno nedostataka pa bi ideje i nova rješenja puno doprinjela za ovakvo pčelarenje.
postar
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la postar »

Prvo sto moram reci to, da je Ferid zaista dobar covjeki i inzvanredan pcelar. Licno ga poznajem i to mogu sa sigurnscu reci. Sto bi rekao nas Dino ili Mugos1212 uvijek ima ono "ali" ali i nas Ferid nije bas dorjeciv voli da namjerno preskoci neke bitne stavke to sam primjetio u nasem razgovoru. Sto znaci da ne zeli u potpunosti da otkriva svoj nacin pcelarenja ali je zato spreman da prica o svoim maticama (rodonacelnicama) ???? satima i o njhovoj prodaji. Zato sami moramo pokusat i doc do najbojeg zaklucka a ne da ocekujemo od veliki pcelara da nam serviraju kao na tanjiru sve ono zasto su se oni mucili godinama.
Nego moj Fahro mi se moramo dobro oznoiti oko DM.
Pozzzz
fahrudin
Čita, piše dovoljno

postar je napisao/la:Prvo sto moram reci to, da je Ferid zaista dobar covjeki i inzvanredan pcelar. Licno ga poznajem i to mogu sa sigurnscu reci. Sto bi rekao nas Dino ili Mugos1212 uvijek ima ono "ali" ali i nas Ferid nije bas dorjeciv voli da namjerno preskoci neke bitne stavke to sam primjetio u nasem razgovoru. Sto znaci da ne zeli u potpunosti da otkriva svoj nacin pcelarenja ali je zato spreman da prica o svoim maticama (rodonacelnicama) ???? satima i o njhovoj prodaji. Zato sami moramo pokusat i doc do najbojeg zaklucka a ne da ocekujemo od veliki pcelara da nam serviraju kao na tanjiru sve ono zasto su se oni mucili godinama.
Nego moj Fahro mi se moramo dobro oznoiti oko DM.
Pozzzz
Da bi došli do visokih prinosa u pčelarstvu, postoji još najmanje desetak radnji i pred radnji koje su važnije od dvomatičnog pčelarenja, lako je moguće da nisam bio na pojedinim časovima kada se utvrđivalo gradivo,možda koji i da ponovim da bih učvrstio gradivo , ovaj jedanaesti zasigurno neću.
Što se tiče znojenja e to neče moći , malo sam puniji (da nekažem deblji) pa mi se neda.
O Feridu sve naj bolje pa svi smo mi od njega učili, ali moraš priznati biznis je biznis.

Selam poštaru.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ferida osobno ne poznajem ali poznajem jednu njegovu knjigu što piše u njoj iz koje sam dosta naučio i zahvaljujem mu. To da sve ne navodi i nije važno. Pametan čovjek čitanjem i iskustvom će doći na svoje kad tad. Pčelarstvo je preširok zanat i mislim da ne postoji čovjek koji može baš sve točno i u tančine opisati ono što pčelara zanima.
fahrudin
Čita, piše dovoljno

Stipo je napisao/la:Ferida osobno ne poznajem ali poznajem jednu njegovu knjigu što piše u njoj iz koje sam dosta naučio i zahvaljujem mu. To da sve ne navodi i nije važno. Pametan čovjek čitanjem i iskustvom će doći na svoje kad tad. Pčelarstvo je preširok zanat i mislim da ne postoji čovjek koji može baš sve točno i u tančine opisati ono što pčelara zanima.
Potpuno se slažem .
postar
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la postar »

Stipo mislio sam ako je otvorio temu i sam zeli o njoj da govori, oda bar bi trebao daje i zaokruzi na jedan realan nacin a ne da na kraju bude "itd"
Nermin Karić
Čita i piše, nedovoljno
Kontakt:

Post Postao/la Nermin Karić »

Pozdrav za sve članove ovog foruma, a posebno za Senada kao najaktivnijeg člana i Izeta iz Živinica, kao meni najbližeg člana ovog foruma. Moje ime je Nermin Karić i dolazim iz Poljica kod Lukavca.
Pčelarstvom se bavim treću godinu i za ove tri godine mogu reći samo da sam otkrio da više ne znam, nego što znam o pčelama.
Nadam se da ću članstvom ovog foruma dobiti podršku i odgovore na pitanja iz kojih nemam iskustva.
Volja, ljubav, rad i red daju med.
ELMIR
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la ELMIR »

pozz nermin i dobro doso ja sam ti isto blizu orahovica donja sam ja dobro doso na forum i zelim ti lijepo druzenje
Odgovorite