saperica je napisao/la:rješenje je električna mješalica i mješati bez stajanja. ovdje moram napomenuti da se može i s hladnom vodom ali traje i traje. najbolje je prokuhati vodu do vrenja i s takvom vodom radti sirup. brže i lakše se promješa ali i tu treba mješati 10min.
kao pomoć pri invertiranju možete koristiti limunsku kiselinu u količini 1 g na 1kg sirupa. isto vrijedi i za vinsku kiselinu.
za jabučni ocat ta količina je 2 ml do 3ml po kg smjese koju invertiramo.
nemojmo zaboraviti da je lakše odraditi pripravak s mljevenim šećerom.
Sve je tako i ja uvijek dovedem vodu do vrenja za bilo kakav sirup . Također odgovara i ovo 1 gr/kg sirupa, samo što ja idem mjerom od 2 gr/kg šečera, što je mislim,
mjera kojom je lakše računati. 2 do 3 ml ide za koncetrovanu kiselinu , napr. esenciju, tako da za jabučni ocat koji je znatno slabiji treba praviti preračun i mislim da ga
je dobro staviti i djelomice ohlađen sirup .
Saša ja znam, da ti znaš
i druge načine invertovanja i također se slažem da je zbog zasićenja šečera to bolje raditi mljevenim šečerom, jer i ono što se ne bude otopilo
pčele mogu lakše preraditi. Osim toga , to sve ima smisla za pravljenje pogača , jer će se također na kraju miješati sa šečerom u prahu. Ja sam moguće i nepotrebno ,
spominjao invertovanje u vezi shumy-evog posta o prihrani šečerom 3:1. Evo i on je odgovorio da ostatak tog šečera ponovo otapa . Ne želim se mješati u bilo čije rutine
ali želim napomenuti da je po pisanju onih koji su to ispitivali, za stimulaciju najbolji nešto rijeđi sirup do 50% , a za prihranu u većim porcijama sirup 6o% šečera ili 1,5:1 (šečer/voda) iz razloga što je najbolji odnos količine inverta (koji pčele urade), odstranjivanja viška vode i vremena poklapanja. Ovakav sirup se potpuno otopi za nekoliko
minuta i šečer se više nemože vratiti na staro stanje.
fahrudin je napisao/la:
Poštovani kolega zvones , pošto i sam imam slično iskustvo oko spravljanja invertaze želim da podijelim sa tobom , naravno i sa ostalim kolegama koji o tome imaju što reći
probleme koji pri tom nastaju.
Naime ja sam radio metodom zagrijevanja na tem. pčelinjeg klubeta kao što je to lijepo objasnio gos. Miloš na spos-u , kao katalizator koristio sam med 2% ilimuntos 2%
omjer je bio 4:1(šećer voda) nakon 20 dana rezultat kao i tvoj ,pola lijepo invertovan sirup a jedna polovina polu kristalisana masa .Pitanje je , gdje je greška?
Pošto sam morao riješiti problem, ja sam pokupio invertovani sirup, a preostalu masu zagrijao na laganoj vatri ne mislim da je bila veča tem. od 80-c
ubrzo se masa pretvorila u solidan sirup.Kada se malo ohladila pomiješao sam sve skupa, šta sam na kraju dobio ne znam , ali pogače su ispale solidne.Zvones očekujem od tebe komentar pa da vidim gdje sam.lijep pozdrav.
Fahro i ja sam ponekad citirao Miloša (inače oduševljava me svojim pjesničkim pisanjem ) i mislim da je to dobar način. Ako pogledamo odnos 4:1 ,tada je 80% šečer , a
20% voda . Sirup je toliko gust da gotovo vodu i ne treba odstranjivati .Naravno da je dio šečera nemoguće otopiti. Mislim da bi najbolje bilo raditi sa mljevenim šečerom
(kako kaže saperica ) i 3:1 , ali tako da se prvo potpuno otopi 2:1 (poslje mješanja treba čekati da se voda umiri i tada ne bi trebalo biti taloga na dnu ) .Poslje nekoliko
dana, kad se vidi da je invertovanje već krenulo, dodati treći dio naravno sa mješanjem. Ovaj dio se vjerovatno neće potpuno otopiti ali će svakako ići u pogače, pa
obzirom da je mljeveni šečer neće smetati. Četvrti dio bi, mislim , trebalo miješati sa dodatcima i onda dodavati u mješalicu u koju bi se prvo usuo invert. Invert prije
oduzimanja treba svaki put promiješati jer je gušči na dnu (ali ti to sve znaš). Mislim da bi na ovaj način bila bolja (pravilnija) struktura pogače . Na sličan način imam
namjeru praviti pogače za ljeto (stimular), tako što bi u njih dodavao svježu pelud (i kvasac), a pelud bih prethodno prelio sa malo bezmasnog jogurta ili surutkom, a
možda bi za to bilo dobro i malo mliječne kiseline. Sa jogurtom sam radio (oko 1 % masnoće) i treba preko peluda malo preliti napr. uveče, a ujutro promješat i dobije se
tečna masa koja se zatim lako umiješa u bilo što, a u šečeru je zadugo nekvarljivo .
Naravno postoje i drugi načini invertovanja ali za sve treba imati opremu ali i drgačiji stavovi o svemu . Naprimjer Marin nije pristalica dodavanja meda (zbog ATL) ,
a tu bi već moglo biti sporno i dodavanje peludi . Eh , kad bi se pčelari u svemu slagali , nebi niti bilo foruma , a ipak i pored svega ( što mene priznam uveseljava)
pčele su još uvijek , nedovoljno istražena draga bića.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !