Postovani pcelari,potreban mi je vas savet.
Napravio sam propolis prateci uputstva sa foruma.Koristio sam 70% alkohol u sledecoj razmeri: 100ml alkohola/20gr propolisa.
Propolis sam zamrznuo i zatim usitnio u prah. Pomesanu smesu muckao sam nekoliko puta dnevno tokom nedelju dana.
Procedio sam sve kroz duplu gazu i odlozio u flasice,u frizider.
Kada sam sutradan uzeo flasicu u njoj je bilo taloga na dnu. Promuckao sam i sipao par kapi u vodu ali sa odmah na vrhu stvorio zuti "skorup". Mozete li mi reci sta je ovo i da li je potrebno dodatno preciscavanje?
Pokusao i da procedim kroz papirnu filter kesicu ali se ponovo stvorila masa na vrhu,mada u manjoj meri.
Ranije sam kupovao propolis u apoteci i uvek se sve otapalo nakon mesanja sa vodom.
Nema potrebe da melješ propolis .
Koristi 96% etanol umanjen za dodavanje destilovane vode kako bi se u konačnici dobio 70% etanol.
Destilovana voda se dodaje na kraju extakcije i ostavi se još par dana bez mućkanja.
MAlo je nedjelja dana pogotovo za 70 % etanol.
Ako želiš u buduće ,ostavi najmanje mjesec dana, uz povremeno mućkanje.
Nemoj cijediti več uzmi špricu sa produžetkom od infuzije i isisavaj to ti je najčišće i najjednostavnije.
Kada si dodao propolis u vodu na vrhu se odmah stvara film propolisa i to je taj ekstrakt propolisa. Ono što se prodaje u apotekama možda je ružno reć čisto smeće jer sam to sve kupovao radi usporedbe . Uglavnom nalaze se male količine radi profita a na tiketi piše da je veća koncentracija.
U tvojoj bočici nalazi se i dio taloga koji ne bi trebao da se nađe .. Ako želiš da imaš čist propolis onda vadi sa špricom , i na kraju kada ti ostane to se sipa u posudu koja je uska a visoka kako bi se opet rastaložio i ponovo izvukao ostatak propolisa, Ono što se više ne bude moglo vaditi zbog taloga , odvojiš u posebne bočice i koristiš za svoje potrebe da li vanjska upotreba ili oralno. Ako prodaješ nije dobro d a se nađe talog na dnu bočice