Ove godine kupio sam 7 drustava

Ipak bi napomenuo da pcelarstvo u Holandiji sasvim drugacije nego kod vas.Ovdje je pcelarstvo vise hobi,i nalazi se po nekom mom skromnom misljenju na jako losem nivou.Tehnika pcelarstva je izuzetno losa.Higijena skoro da i ne postoji.Izuzetno stari pcelari.Ja jos nisam upoznao pcelara holandjanina da je mladji od pedesetak godina.Sve u svemu,tuga i bjeda.Postoje pojedinci,koji su drugaciji....ali???
Postoje i drugi problemi:sasvim drugacije kosnice,ramovi,satne osnove i sto je jos najgore...razlicite rase pcela,koje zive jedne pored drugih.
Buckfast,Carnica,italijnska pcela,crna pcela..itd.
Znaci skoro da je nemoguce,pcelariti sa rasnom pcelom.Ja cu pokusavati nabavljati matice iz Bosne.Mislim da nemam drugog resenja.
Sto se mene tice,ja sam bas pocetnik i nemam mentora.Prepusten sam sam sebi.Kako ce pcele prezivjeti ovu godinu..odgovor na to pitanje ne mogu dati.Ja,cu pokusati i dati sve od sebe da postanem obazriv i savjestan pcelar.Ove zivotinjice sam izuzetno zavolio.
Vjerovatno cu postavljati sva ona pitanja koja su u vasim ocima odavno prevazidjena..a za mene velika skola.Ocekujem i nadam se vasoj pomoci....a ono sto ja naucim i uvjerim se da je ispravno djelo...prenosicu na sledece generacije.Hvala za vase strpljenje.
Pozdrav.