keno83 napisao:moze li ko objasniti kakav je to sistem uzgoja matica lovre peradina sa maticom u kosnici?
keno83 napisao:zanima me polozaj legla kod ovakvog uzgoja na koliko nastavaka se sprema kosnica, gdje je leglo, a gdje matica izolovana na tri rama? ako je ona na drugom nastavku gje treba da bude leglo i slicne pojedinosti.
senad napisao:Evo tema bez komentara viewtopic.php?f=38&t=468
Stipo napisao:medonosa napisao:Zasto su po tebi matice uzgojene novozelandskom metodom bolje i zalijezu kompaktno,zar za to ne utice kolicina trutova sa kojiom se matica oplodi,a ovisi i od gena od koje je matice uzet uzgojni materijal!Novozelandska metoda na ove dvije navedene stvari kao sto znamo ko ju je koristio nema nikakvog uticaja,jer je to metoda kojom se uzgajaju matice sa maticom u drustvu i ima ulogu startera i drustva za njegu maticnjaka?
Za dobre matice kao što si rekao pored tog što ti navodiš važan je dobar start larvi u starteru i dobar odgoj matičnjaka.
Tako će se razviti i izleći najbolje hranjene matice gotovo identično kao kod rojevog nagona.
Takvo nešto nam omogućava Novozelandska metoda koja se izvodi u ekstra jakom društvu sa obilje mladih pčela sa prisustvom matice. Samo na 24 sata to se društvo pregradom odvoji od matice da se startaju matičnjaci. Ova metoda podigne društvo u rojevi nagon i po mom mišljenju mu je to jedina mana. Ja za to nisam znao pa mi je se poslje oduzimanja zrelih matičnjaka ubrzo društvo razroilo. Kada sam izvršio pregled gore gdje su bili uzgajani matičnjaci bilo je mnogo matičnjaka. Čudno mi bilo jer se tome nisam nadao pa od kud iznad matične rešetke toliko matičnjaka ako gore već 25 dana nije bilo otvorenog legla. Zaključak je jednostavan pčele su odozdo gore prenjele jaja i odgojile petnaestak matičnjaka. Kada sam primjetio da iz njega izlijeće roj sve je bilo kasno. Ako se pripremi matična rešetka sa letom i sa mogućnosti dodavanja i oduzimanja pune pregrade rad je jednostavan.
Ismet napisao:daj molim te, medonosa, objasni malo to kako se matica izliježe iz jajeta koje je položila radilica. interesuje me, nigdje to ne pročitah.... unaprijed ti zahvaljujem.
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju