Usporedba liofilizirane mm i izvorne mm

Odgovorite
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Poređenje liofilizirane matične mliječi u odnosu na svježu /izvorno stanje/ matičnu mliječ


Učinilo mi se interesantnim iznijeti činjenice u vezi liofilizirane MM u kapsulama u odnosu na matičnu mliječ u izvornom stanja.
Do sad nisam mnogo obraćao pažnju glede osnovni podataka koji se nalaze na ambalaži MM u kapsulama, uglavnom pažnnju mi je odvraćala kapsaula od 200 mg. Smatrao sam da je ta kapsula dosita pakovana sa 200 mg liofilizirane/u prahu/ MM. Evo šta govore pokazatelji;

Pakovanje MM u prahu koju proizvodi bosnalijek je slijedeće;
-kutija sadrži 24 kapsule
-svaka kapsula sadrži 200 mg
-200 mg odgovara 68 mg liofilizirane matične mliječi
-odrasli uzimaju 1-2 kapsule na 24 h
-djeca 1 kapsulu na 24 h
Cijena koštanja u jednoj apoteci iznosi 10,60 km, dok u drugoj 10,20 km,

Analiza;
U pakovanju od 24 kapsule nalazi se 1632 mg liofilizirane/u prahu matične mliječi ili da to stručno obrazložimo da 24 kapsule odgovaraju 1632 mg liofilizirane MM.

Ovdje možemo izvući zaključak da 1,632 grama mm u prahu košta cce 10 km

Da vidmo koliko košta matična mliječ u izvornom stanju;

1 gram matične mliječi u izvornom stanju košta između 4 i 6 km, ako se uzimaju veće količine onda cijena je niža. Srednja vrijednost 1 grama svježe/ izvorna MM iznosi 5 km.

Iz ovog rezultata možemo zaključiti da za 1.632 grama liofilizirane MM plaćamo 10 km dok za istu količinu izvorne matične mliječi izdvajamo 8 km MOžda ovo i nije tako strašno na prvi pogled. Hajde da malo zavirimu šta apiterapeuti kažu.

Dnevna doza MM trebala bi da bude od 0.5 do 1 gram i da se koristi kroz period od dva mjeseca što iznosi ukupno za ovaj period , u ovom slučaju uzet ću srednju vrijednost od 0,75 grama na dan.

Za period od dva mjeseca trebalo bi potrošiti ukupno 45 grama mm
Na tržištu kao što smo rekli izvorna mm košta 5 km za jedan gram (srednja vrjednost) dolazimo do rezultata od 45x5 = 225 km.

Da vidimo koliko treba potrošiti kapsula ili kutija pakovanja liofilizirane mm .
Shodno gore navedenim parametrima u vezi liofilizirane mm svaki konzument ako bi se pridržavao uputa apiterapeuta morao bi da kupi /potroši ili da kažemo da bi trebalo da troši 11 kapsula dnevno da bi dostigao preporučeno dozu od 750 mg.
Kroz period od dva mjeseca treba da potroši ukupno 660 kapsula ili cce 28 pakovanja što iznosi ukupno 280 km.

Razlika u cijeni ide u korist izvorne matične mliječi. Za taj period od dva mjeseca u razlici cijene možemo da sebi priuštimo još dodatnih 11 grama izvorne, neprocjenjive vrjednosti matične mliječi.


Nadam se da sa ovom mojom analizom nisam nikoga uvrijedio obzirom da sam liofiliziranu matičnu mliječ i ranije preporučivao a i danas preporučujem onima koji nemogu da dođu do svježe /izvorne matične mliječi.

Izvorno je prirodno i sigurno daleko, daleko kvalitetnije i učinkovitije.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Odgovorite