Ja sam danas baš slikao ovu biljku kod mene raste na 10 dunuma ima je zaista mnogo pa rekoh da vidim kako se zove i koje su joj osobine, samo ja danas nisam vidio ni jednu pcelu a bio sam pola dana na njivi.schumy je napisao/la:Irko, dobr dan,
Tek sam danas "ulovio" vremena i da ti odgovorim na tvoje pitanje:
Cvijet kojega si pokazao na slici se zove
LIVADNA GRAHOLIKA, LIVADNA KUKAVIČICA
Lat. naziv – Lathyrus pratensis L
Eng. naziv – Yellow vetchling
Slov. naziv – grahor
Boja i oblik cvijeta: Žuta, sa grozdasto složenim cvijetovima koji su postavljeni na dugom
dršku, a sama biljka na svojem stojećem dršku ima od 3÷12 cvjetova
Trajnost biljke: Višegodišnja biljka
Mjesta rasta: Raste na livadama, oranicama sa svježe obrađenim naorima (uzduž
oranica), na sjenokošama i tratinama i na zapuštenim gorskim
ravnicama koje se ne obrađuju (ne kose)
Vrijeme cvatnje: Od 6 do 7 mjeseca
Medonosnost: Dobra, na ljestvici vrijednosti od 1 ÷ 10, vrijednost je 5
Cvjetni prah
(pelud): Slaba, na skali 1÷10 vrijednosti, - ocjena 2
Razmnožavanje: Sjemenom
Ostale vrijednosti
upotrebe: Upotrebljava se kao krmna biljka za ishranu stoke
Za danas toliko, pozdrav..........schumy
Mi u hercegovini to nazivamo škrabotina (bijeli cvijet). U pojedinim godinama može dati i velike količine meda, mislim da mu odgovaraju velike vrućine. Kod mene se pojavi svake godine po prestanku cvijetanja drače, i to cvijeta po dračinom grmu, po plotovima, izmiješan sa grmovima kupine. Mislim da se radi o biljki puzavici. Ja je nisam ranije primjećivao, a sada čekam da ona prođe pa da vrcam med.samir007 je napisao/la:Kako se zove ovaj bijeli? Jako lijepo miriše i pčele ga masovno posjećuju. Slikano danas poslije podne. Pčela odnosi sa njega polen.
Ovaj ljubičasti je neka vrsta lozice koja se lijepi i nju pčele posjećuju ali to sam primjetio prošle godine. Ovo sam uslikao na svom imanju (voćnjaku kojeg zbog kiša još nisam pokosio ):D![]()
Da ja koju kosnicu donesem u ovo polje?lukaletunic je napisao/la:Ne mogu 100% tvrditi ali meni se čini da je ovo bob,ne znam postojili neki drugi naziv,uglavnom ako je bob to je medonosna mahunarka koja izbaci bijele cvijetove uza samu stabljiku iz kojih se kasnije zameću mahune,dok je u cvijetu pčele ga rado posjećuju i može trajati i po 20 dana jer cvijeta etapno,mislim da je ovaj u dobroj kondiciji mi da bi trebao zametati nove cvijetove poviše ovih mahuna.
Volio bi da me netko demantira ako sam pogriješio u sorti.
pozz......
Neznam ni sam sta je to,soja,bob?? a koga da pitam u onom polju i pustinji nigdje zive duse,vec cu ja to obilaziti,pa kada i ako procvjeta,slikat cu a nisam daleko sa pcelinjakom,primaket cu ja njih onda vec;-)pozdrav Lukalukaletunic je napisao/la:Raspitaj se okolo dali je to bob,ako jest mogao bi se jako ugodno iznenaditi,na ovom tabli na slici ima ga više nego u cijeloj Dalmaciji,kod nas ga ljudi većinom sade za sebe a švabe zasiju parstotina hektara![]()
Pozdrav Blaško i pazi na bob,kao što rekoh to je nedonosna biljka8)
Nemaš potrebe ni pitati , pogledaj cvijet . Koliko znam sve su grahorice medonosne, a po obliku cvijeta prepoznatljive .Predpostavljam da je Luka po listu to prepoznao .medonosa je napisao/la:Neznam ni sam sta je to,soja,bob?? a koga da pitam u onom polju i pustinji nigdje zive duse,vec cu ja to obilaziti,pa kada i ako procvjeta,slikat cu a nisam daleko sa pcelinjakom,primaket cu ja njih onda vec;-)pozdrav Lukalukaletunic je napisao/la:Raspitaj se okolo dali je to bob,ako jest mogao bi se jako ugodno iznenaditi,na ovom tabli na slici ima ga više nego u cijeloj Dalmaciji,kod nas ga ljudi većinom sade za sebe a švabe zasiju parstotina hektara![]()
Pozdrav Zvones,kada bi ova grahorica trebala cvjetatizvones je napisao/la:Nemaš potrebe ni pitati , pogledaj cvijet . Koliko znam sve su grahorice medonosne, a po obliku cvijeta prepoznatljive .Predpostavljam da je Luka po listu to prepoznao .medonosa je napisao/la:Neznam ni sam sta je to,soja,bob?? a koga da pitam u onom polju i pustinji nigdje zive duse,vec cu ja to obilaziti,pa kada i ako procvjeta,slikat cu a nisam daleko sa pcelinjakom,primaket cu ja njih onda vec;-)pozdrav Lukalukaletunic je napisao/la:Raspitaj se okolo dali je to bob,ako jest mogao bi se jako ugodno iznenaditi,na ovom tabli na slici ima ga više nego u cijeloj Dalmaciji,kod nas ga ljudi većinom sade za sebe a švabe zasiju parstotina hektara![]()
Ukoliko bude grahorica želim ti lijepo vrijeme .