Mješinasto ili vrećasto leglo

Odgovorite
cerex
Čita i piše, odličan
Postovi: 731
Pridružen/a: 04 tra 2013, 20:38
Lokacija: Sanski Most

Mješinasto ili vrećasto leglo

Post Postao/la cerex »

Zarazna je bolest poklopljenog legla uzrokovana virusom. ne čini znatnije štete na pčelinjem društvu.
Kod nas se rijetko javlja, uzročnik virus. preživljava na temperaturama od 15-20 celzija do 11 mjeseci.
Na višim temperaturama odma ugiba, tako pri temperaturi vode od 59 celzija za deset minuta.Na medu 70 do 73 celzija, u vodi ugrijanoj na 80 celzija ugiba odmah,na suncu za 4-6 sati.
Zaraza se šiti hranom, iz jedne košnice u drugu najčešče prenese sam pčelar. kao prenosnici su i pčele radilice koje idu u grabež i sama matica koja je dodana u košnicu može biti zaražena.
Bolest napada radiličko i trutovsko leglo, ličinke ugibaju kad se ispruže, kad se pretvaraju u kukuljicu.
tada je več čelija legla poklopljena.Poklopci tih čelija su malo ulegnuti, a na njima su tamne mrlje, poklopci znadu biti progriženi od strane pčela koje pokušavaju očistiti čelije. Tijelo uginule ličinke najprije postaje mlohavo kasnije poprima svijetložučkastu boju. Zatim ličinka postaje smeđa i to postepeno,od njezinog prednjeg dijela prema stražnjem,glava ličinke je uvijek tamnija od ostalog dijela tijela.Na stražnjem kraju nastaje prozirna vreča , kojka je u početku napunjena prozirnom tekučinom.Unutarnji organi ličinke postepeno se pretvaraju i zrnasti tekuči sadržaj, kožica ličinke ostane sačuvana. Izvučemo li tu ličinku van izgleda kao da je u nekoj mješini ili vreči, zato se naziva tako ta bolest. Dalji razvoj bolesti ide da ličinka poprima sve tamniji boju i osuši se, pa izgleda poput gondole, sa podignutom glavom i malo zadkom. Propala ličinka nema nikakav miris, bolest se polako širi a isto može i sama prestati.Rijeto kad propada cijela zajednica.
Bolest je blage naravi, dade se lako suzbiti.U zajednici gdje je mali broj uginulih ličinki dovoljno ih je malo jače podhraniti i utopliti leglo. Sače u kojem ima velik broj uginulih ličinki treba odstraniti spaliti.Preporuča se da se društvu dati 1. gram Kloramfenikola u dve litre čečerne otopine, samo treba maknuti medišne okvire za vrijeme tretiranja. Košnicu opaliti plinskim plamenikom a med koji izvrcamo ako hočemo njima hraniti pčele termički obraditi na 80 celzija.

Sredinom mjeseca avgusta na jednom od jacih drustava primjetio sam pokoji ulegnuti i izgrizeni poklopcic na zatvorenom leglu. Prvo sto sam pomislio bilo je svakako sumnja na americku gnjiloću. Ubodom čačkalice ili šibice u takvu ćeliju masa se nije rastezala i bila je zitka. Ipak po dobroj pčelarskoj praksi uzeo sam uzorak i odnio na ispitivanje u B. Luku.Drustvo sam naravno zatvorio navecer i cekao rezultate.Rezultati analize kroz par dana bili su negativni.Posto analiza nije rekla o cemu se radi pazljivim otvaranjem zatvorene ćelije u celiji sam nalazio larvu u vreci po kojoj je ova bolest i dobila ime.Posto je vec to bio kraj avgusta odlucio sam da kosnicu ne pretresem nego da zatvoreno leglo spustim u donji nastavak ispod maticne. Nakon sto je zdravo leglo izaslo iz okvira spomenute okvire iz donjeg nastavka sam spalio. Prije par dana sam opet vrsio kontrolu tog drustva i opet vidio par zarazenih celija.Da li se takvo drustvo u proljece moze spasiti i vrijedi li to spasavati.I danas je to jedno od jacih drustava na mom pčelinjaku.
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: Mješinasto ili vrećasto leglo

Post Postao/la Stipo »

Sam si napisao da ta bolest može prestati sama od sebe i društvo je jako što znači da ga taj virus nije znatno oštetio. Mješinasto leglo je bolest legla koje je široko rasprostranjeno, a pčelari na te pojave ne obraćaju mnogo pažnje jer misle da svako zatvoreno leglo je zdravo leglo. Ja sam o tome nekoliko puta pisao da pčelari nisu svjesni koliko u njihovim košnicama ima mrtvog legla. Kod pčelara je uvijek, a pogotovo sada veći problem varoa i bolesti odrasle pčele da pčele bolje i lakše prezime.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
cerex
Čita i piše, odličan
Postovi: 731
Pridružen/a: 04 tra 2013, 20:38
Lokacija: Sanski Most

Re: Mješinasto ili vrećasto leglo

Post Postao/la cerex »

Onaj gore tekst sam prepisao sa Hrvatskog foruma i prvi put se susrecem sa ovim, da li je neko imao iskustvo sa mjesinastim leglom i kako se zavrsilo,odnosno da li je prestalo samo od sebe ili ste morali pretresati,lijeciti ili ugusiti zajednicu.
Odgovorite