



I ja sam novi,kako pcelar tako i na ovom sajtu al dobro doso sigurno ces sve to saznat na ovom mjestu samo malo prosetaj po forumu.crniputnik je napisao/la:selam ja sam novi član vše stranice Mehmed i mladi pčelar iz kalesije zelio bih postavit pitanje kako efikasno skupiti polenov prah, i kakoo spravljate
propolis kapi
We alejkumu selam musafirecrniputnik je napisao/la:selam ja sam novi član vše stranice Mehmed i mladi pčelar iz kalesije zelio bih postavit pitanje kako efikasno skupiti polenov prah, i kakoo spravljate
propolis kapi
I ja!ErminH je napisao/la:kako filtriras senade polen,ako mogu slike da vidimo to kako radis.....
Izete , znači uzmem pola kilograma kristalisanog meda i pomiješam sa pola kilograma polena ILI pola tegle meda pomiješam sa pola tegle polena????? Šta je ispravno? Kako često miješam? Kad mogu početi trošiti? Da li čuvati u frižideru?IZET je napisao/la:Polen je najbolje mješati sa medom dok je svjež (sirov) jer se lako sjedini sa medom. Sušeni polen se mora mljeti da bi se dodao u med. Ja ga dodajem friška ili iz zamrzivača i to u uzrnčeni med.
Polen se lakše sjedini sa kristalisanim medom nego sa friškim jer u friškom medu ispliva na površinu i treba često mješati jer polen može ukisnuti uvrištati ako se odvoji od meda. Omjer med polen radimo po želji neko radi 50:50 ja radim med - polen70:30 ali to opet zavisi od mušterije šta želi.
kozumiranje prepuštam kolegama da napišu i eventualno još nešto dopune.
Omjer med polen uradiš po želji samo da znaš da je med teži od polena pa tako da pola tegle polena nije pola kilograma. Trošiti možeš odma i to 2-3x na dan po jednu kašiku onako čistu smješu ali je bolje staviti po jednu kašiku u mlijeko čaj ili mlaku vodu pa da malo ostoji pa onda konzumirati. To stoga što se polen u tečnosti bolje razgradi pa ima viši efekat dejstva. Prije svake upotrebe (znači svaki dan) smjesu treba promješat jer polen hoće izaći na površinu " pluta"... Nemora se čuvati u frižideru samo neka je na tamnom i hladnom mjestu kao naprimjer donji elemenat kuhinje.pasha je napisao/la:Izete , znači uzmem pola kilograma kristalisanog meda i pomiješam sa pola kilograma polena ILI pola tegle meda pomiješam sa pola tegle polena????? Šta je ispravno? Kako često miješam? Kad mogu početi trošiti? Da li čuvati u frižideru?IZET je napisao/la:Polen je najbolje mješati sa medom dok je svjež (sirov) jer se lako sjedini sa medom. Sušeni polen se mora mljeti da bi se dodao u med. Ja ga dodajem friška ili iz zamrzivača i to u uzrnčeni med.
Polen se lakše sjedini sa kristalisanim medom nego sa friškim jer u friškom medu ispliva na površinu i treba često mješati jer polen može ukisnuti uvrištati ako se odvoji od meda. Omjer med polen radimo po želji neko radi 50:50 ja radim med - polen70:30 ali to opet zavisi od mušterije šta želi.
kozumiranje prepuštam kolegama da napišu i eventualno još nešto dopune.
Hajrudine da li ste se zbunili oko svježeg polena ili vi to ozbiljno !!!!!! Ako ozbiljno govorite daj te neke činbenikeHajrudin Zivinice je napisao/la:
Osušeni polen se prije miješanja sa medom samelje u električnom mlinu i miješa obično u omjeru 1 Kg meda sa 250 gr polena, i OBAVEZNO mora da odstoji prije upotrebe bar 7 - 10 dana da polenova zrnca u medu se rastvore.
Upotreba polena u svježem stanju kao što mnogi koriste je gotovo beskorisna, on mora da odstaji u toplom napitku vodi, mlijeku, čaju, jogurtu bar preko noći jer polenova zrnca su toliko otporna da ukoliko se unose u svježem stanju organizam pa ni kiselina u želudcu ne mogu ga rastvoriti.
Znači prolazi kroz probavni trakt bez nekog iskorištenja!
Nadam se da nisam koga razočarao sa ovim pisanjem ali šta je tu je.
Ima nešto o tome i na sljedećem linku http://www.mojepcele.host56.com/1_12_Su ... olena.html
Pegas , od potapanja polena/peluda u čaši vode nemaš nikakve koristi , osim što je uredna stolica .Već je davno poznati dr.Stangaciu dao nekoliko načina upotrebe ,Pegas je napisao/la:Takodjer i ja sam to cuo....necu nista garanitrati....ja sam ga znao ostaviti preko noci u casi vode i ujutro ga popiti ali zna biti malo bljutav ujutro
Senade,ja kako se sjecam sa predavanja o polenu koje je bilo odrzano od strane Dine Cerica,ovo je isto bilo spominjano,mozda grijesim.senad je napisao/la:Hajrudine da li ste se zbunili oko svježeg polena ili vi to ozbiljno !!!!!! Ako ozbiljno govorite daj te neke činbenikeHajrudin Zivinice je napisao/la:
Osušeni polen se prije miješanja sa medom samelje u električnom mlinu i miješa obično u omjeru 1 Kg meda sa 250 gr polena, i OBAVEZNO mora da odstoji prije upotrebe bar 7 - 10 dana da polenova zrnca u medu se rastvore.
Upotreba polena u svježem stanju kao što mnogi koriste je gotovo beskorisna, on mora da odstaji u toplom napitku vodi, mlijeku, čaju, jogurtu bar preko noći jer polenova zrnca su toliko otporna da ukoliko se unose u svježem stanju organizam pa ni kiselina u želudcu ne mogu ga rastvoriti.
Znači prolazi kroz probavni trakt bez nekog iskorištenja!
Nadam se da nisam koga razočarao sa ovim pisanjem ali šta je tu je.
Ima nešto o tome i na sljedećem linku http://www.mojepcele.host56.com/1_12_Su ... olena.html
Senade,ovo gore sto si naveo da je Dino rekao je 100 % istina i dok sam pisao prethodni post bas na to sam i mislio.Recenicu koju si pocrvenio iz Harrinog posta mislio sam da se odnosi na konzumaciju svjezeg polena odmah nakon sto se uzme od pcela,pa sam zato i reagovao.A sto se tice koji je bolji polen susen ili svjez to je,ja mislim Dino po hiljadu puta objasnio i obrazlozio.senad je napisao/la:Dino sigurno nije rekao da je svjež polen beskoristan. Naprotiv siguran samda je rekao kao je sušeni polen beskoristan u koliko se ne samelje i ne potopi u mliječnu kiselinu bar 8 sati da se razgradi opna.
Mogu se složiti da opna polena je teško razgradiva, možeš sada zamisliti u kakvom je stanju ta opna kada je sušen polen toti je kao beton
Drugo , vjerujem da Dino rekao da sušen polen gubi i do 30% na kavliteti dok svjež polen nema tih gubitaka.
Ermine daj pojasni šta je Dino tačno rekao. Vidim da se HAjro ne javlja.
JA bih volio znat koji je polen bolji SUŠEN ili Svjež. Sreća, imam iskustva i sa sušenim polenom a i sa svježi polenom.
Sa ovom pameću ne slažem se sa HAjrom da je sušen polen bolji tj. da je svjež polen beskoristan. NIsam još dobio nikakve pokazatelje od Hajre u korist sušenog polena, a evo ja sam nabroja bar tri negativne karakteristike sušenog polena u odnosu na svjež.
Svaka čast još nepročita bolji i edukativniji tekst o polenu a pročitao sam ih bezbroj. E sad su se valjda otklonule nedoumice i nesuglasice oko polena i njegovog načina upotrebe i konzumacije.