NAžalost ima nešto malo lipe i kupine koje dovoljno za njih d se održavaju a bogamizna biti i da nebude lipe . Ako bi se smio usuditi reći ,,svake treće godine zamedi lipa i kupina zajedno i bude za vrcanje. Kada se desi medenje lipe i kupine ja taj med mješam sa bagremom i kod mene ima naziv ZLATNA MJEŠAVINA ./poliflorni med/ koji zaista prekrasnog okusa i mirisa.
DA mi je još jedna paša od 10 kg za vrcanje bilo bi kao iz bajke ali šta je tu je i sa ovim sam zadovoljan samo neka bagrem medi...ostalo je sve lahko.
Znači kod mene je ponuda jedino bagrem med i med udjevičanskom saću od bagrema, polen , propolis i MM
Vidim da se odavno niko nije javljao na ovu temu a mislim da je neopravdano zapostavljena.Med u saću je dosta tražen proizvod pa neznam zašto mnogi pčelari forsiraju vrcani med.Senade slike koje si ovdje postavio su za 10+.Pa bih i mene zanimalo dali je proizvodnja meda u saću najbolja u polunastavcima i koje visine okvira koristiš?A također vidim i propolis u kapima pa kako se to pravi ako nije tajna.
"matica" je upravu, ova tema je nepravedno zapostavljena. I ja vise volim da zvacam sece sa medom, nego samo da jedem med
A i vise volim bagremov, jer mi je nekako "laksi" za stomak a i nije toliko sladak kao livadski
Med u djevičanskom saću je nešto što ima neprocjenjivu vrijednost.Pravi sladokusci i poznavaoci vrijednosti pčeliji proizvoda u njemu uživaju.To je netaknuti dar prirode koji sadrži nekojiko pčeliji proizvoda u jednom.On se proizvedu u košnici za kratko vrijeme u periodu kada nema nikakvih davanja lijekova pa je hemija iz njega u potpunosti izbačena.Nema u sebi satnu osnovu pa se otklanja sumlja u kvalitet iste.Nema vrcanja i dodira sa bilo kakvim nehigijenskim primjesama do kojih može doći u kontakt u tom procesu.
U zadnje tri godine pokušavam da savladam proizvodnju meda u djevičanskom saću.Uložio sam dosta vremena i mislim da sam u tome djelimično uspio.Što se tiče kvaliteta to je sigurno postignuto.Ali kada je upitanju računica onda treba biti skroman.Na ovakvoj godini kao što je prošla ja sam u minusu što se tiče materijalne strane jer zbog slabog medenja bagrema 60% proizvodnje meda u djevičanskom saću je jednostavno propalo.Ali kada je upitanju ona druga nematerijalna strana što nas zadovoljava u smislu imam nešto posebno,onda je ostvaren veliki plus.
Inače med proizvodim u malim drvenim okvirićima dimenzije 10 x 15 cm koje spajam po tri i dobijam okvir za polunastavak visine 121mm.
Volio bih o ovoj proizvodnji razmjeniti iskustva kako bih je unaprijedio.
Ja sam bio pripremio par okvira ubacivao sam plastične boksete u okvir, al na nesreću
nije bilo ništa ........godini ako Bog da valjda neće ostati prazni...
Samire pčele vrlo teško prihvataju "boksese".Treba da ti je ekstra jaka paša pa da ih pune,a da je i društvo tip top.Ja sam se toga kano.Ram pregradi na tri djela ,stavi malo 1cm voska(satne osnove) one če da izvlače vosak i pune med.Desi se da matica zaleže taj vosak,nemoj se ljutiti nego ga obilježi i prati,kad bude zatvoren isječeš,ako imaš koke daš njima pa če bolje nest jaja,ako nejmaš stavi u sunčani topionik i dobiješ voska.Pozdrav
Ma Ibrahime prihvatile su one njih al nisu imale šta da ubace tu leži zec.
Obavezno ubacim malo voska pri vrhu, a razmišljao sam da okvir podijelim
na više dijelova to je jednostavnije i isplativije.
Selam ispod hladne Majevice.
Senade čitajući ove tvoje komentare na forumu zaključio sam da nije baš medno bilo ove godine, a ovi medovi u saću su baš ekstra. Samo kako sačuvati veću količinu meda u saću od moljaca?.
isčitaj sve, pokušaj , akkonebude išlo javi pa će mo step by step,,, uvei su jednu pogodnost , netreba selektovati IMG cod samo klikneš na taj cod i paste na forum gdje pišeš komentar
pcelarstvo.smajovic je napisao/la:Senade čitajući ove tvoje komentare na forumu zaključio sam da nije baš medno bilo ove godine, a ovi medovi u saću su baš ekstra. Samo kako sačuvati veću količinu meda u saću od moljaca?.
Vrlo lijepo medonoša!
Gdje ima kupiti tih plastičnih okvira. Kolika im je visina i koliko koštaju.
Samo ne znam kome to prodati i po koju cijenu te dali se isplati. Jer dug je put od satne osnove do tako lijepo poklopljenog meda u tim kutijicama.
Ljetos sam dobio e-mail-om upit od Dalmed-a da ako imam bagremovog meda u saću da bi bili spremni otkupiti više stotina kila. Jeli zna netko pošto Dalmed otkupljiva med u saću. Pošto ja nisam imao robu nisu mi htjeli odgovoriti na e-mail o otkupnoj cijeni. Sada me to malo kopka.
Stipo je napisao/la:Vrlo lijepo medonoša!
Gdje ima kupiti tih plastičnih okvira. Kolika im je visina i koliko koštaju.
Samo ne znam kome to prodati i po koju cijenu te dali se isplati. Jer dug je put od satne osnove do tako lijepo poklopljenog meda u tim kutijicama.
Ljetos sam dobio e-mail-om upit od Dalmed-a da ako imam bagremovog meda u saću da bi bili spremni otkupiti više stotina kila. Jeli zna netko pošto Dalmed otkupljiva med u saću. Pošto ja nisam imao robu nisu mi htjeli odgovoriti na e-mail o otkupnoj cijeni. Sada me to malo kopka.
Što se tiče meda u saću ja ga mogu prodat koliko god imama stim što je kod mene bio med u djevičanskom saću i velika je potražnja 1kg kod mene delikates 25 km , dok tegla punjena sa komadima i dopuna meda košta 18 km , već imam i zagovoreno .
Istina nemam više u djevičanskom trenutno prodajem med u saću po istoj cijeni i svima se dopada ,
JA već sad a planiram da idem sa veće količine meda u saću . Ako bi bila prihvatljiva cijena z aovaj okvir možda bi i naručio samo da mi je adresu gdje ima to.
Što se tiče meda u saću ja ga mogu prodat koliko god imama stim što je kod mene bio med u djevičanskom saću i velika je potražnja 1kg kod mene delikates 25 km , dok tegla punjena sa komadima i dopuna meda košta 18 km , već imam i zagovoreno .
Istina nemam više u djevičanskom trenutno prodajem med u saću po istoj cijeni i svima se dopada ,
JA već sad a planiram da idem sa veće količine meda u saću . Ako bi bila prihvatljiva cijena z aovaj okvir možda bi i naručio samo da mi je adresu gdje ima to.
Jedan set se sastoji od jednog LR polunastavka sa 8 okvira,podjeljenih u 8 polja po ramu puta dvije strane rama-128 kom ovih malih pakovanja u kojima stane do 150 gr meda po polju,kosta 140CHF plus postarina ili jedan ram sa 8 polja po 13 CHF plus postarina iz Svicarske--------http://www.apimedi.ch